Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Matca - ce vrem de la ea ?

Mesajde pst_claudiu » 26 Sep 2012, 14:30

Matca ar trebui analizata nu doar din punct de vedere al prolificitatii(Însușirea de a procrea, de a se înmulți ușor și repede; fecunditate), dar de obicei majoritatea apicultorilor si unii dintre producatorii de material genetic se opresc in general la doua caracteristici:prolificitate si cantitatea de miere extrasa.Pe langa astea sunt si alte criterii de selectie, care le consider la fel de importante, poate cateodata mai importante.De exemplu comportament igienic.In prezent o familie de albine e supusa la factori de stres mult mai mult decat in trecut, unul dintre ei: perioade lipsa de cules.De asemeni se stie ca perioadele de stres duc la o vulnerabilitate mai mare a familiei la boli.Unii stupi reactioneaza rapid la boli, curatind fagurii intr-un timp foarte scurt fara a duce la infestare puternica.
De asemeni ar trebui verificata si din punct de vedere ar timpului necesar dupa o recuperare in cazul in care ii scade efectivul brusc din mai multe cauze(boli,stropiri).
Intocandu-ma la ponta sunt cateva intrebari care trebuiesc puse: Se doreste o matca care sa ponteze indiferent de conditiile exterioare sau una care isi adapteaza ponta la ele.(seceta, primavara, toamna)?
- modul de iernare - care poate fi privit sub cateva aspecte: marimea ghemului de iernare, consum si inceputul pontei.Se doreste o ponta mai devreme sau una, mai tarzie, exploziva.
- roire - se doreste eliminarea acestui aspect sau ducerea lui catre conditii extreme cand familia chiar numai are ce face?

Stiu ca mai e deschis un topic in care se discuta doar prolificitatea matcii, am deschis acest topic pentru a discuta si despre alte criterii dupa care poate fi evaluata, selectata o matca nu doar prolificitate.
pst_claudiu

Re: Matca - ce vrem de la ea ?

Mesajde nae » 26 Sep 2012, 19:13

Draga d-le termenul de selectie cuprinde mai mult de'' prolificitate si miere ''cum insinuati dar nu poate cuprinde tot ce va doriti .
Sunt convins ca in Romania se face selectie si nu o spun patriotic , fara selectie nu poti gestiona 300-1500 de fam -RENTABIL .
Albinaritul nu-i o firma de apartament condusa de un BAIAT destept e o firma condusa de un baiat DESTEPT .
In celalalt topic sunt doua tabere :
1- prima n-a confirmat ,da la glezne sa se afirme ,
2-gestioneaza sute de stupi + sute de matci ,2-10 angajati care nu traiesc cu vorbe de duh ...(multi nu apar aici -fac bani sau apicultura )
-balastul (nae )nu conteaza ,se baga ca OB ...
Urmareste liga 2 ,incepand cu forumul vechi , si mai vorbim !?
nae

Mesajde Dragos2006 » 26 Sep 2012, 19:25

Caut regine care minim 3 luni pe an sa nu depuna oua , ideal ar fi o pauza de 4 luni.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde horia_ch » 27 Sep 2012, 08:43

Dragos2006 scrie:Caut regine care minim 3 luni pe an sa nu depuna oua , ideal ar fi o pauza de 4 luni.

:?:
Ale mele nu depun 5 - 6 luni. Dar cred că dvs. doriţi altceva.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Dragos2006 » 27 Sep 2012, 09:03

diferenta este data de factorul climatic.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 27 Sep 2012, 15:48

Matcile de toamna oricum se lungesc cu ouatul minim 3 sapt peste celelalte.

Mai depinde si de vatra, de starea familiilor, structura fagurilor, etc. etc.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde aliuta2000 » 27 Sep 2012, 20:27

lucky5strike scrie:Matcile de toamna oricum se lungesc cu ouatul minim 3 sapt peste celelalte.

Mai depinde si de vatra, de starea familiilor, structura fagurilor, etc. etc.

Si e bine sa avem puiet acum ?!!!
ma gandesc ca mai bine incepe mai devreme cu pontatul decat sa se prelungeasca in toamna , mai ales ca in ultimii 2 ani a fost seceta crunta de prin Iulie pana in octombrie.
Acum puietui face un singur lucru major ...diminueaza resursele de hrana Polen si nectar existente in stup chiar daca mareste efectivul de iernare
A.D.
aliuta2000

Mesajde jenica67 » 27 Sep 2012, 21:31

aliuta2000, pai daca sunt matci de toamna, e vina lor ? Sirop le dam pana da frigul, si polen depinde de zona, de exemplu la mine, aduc in prostie. Mai bagam niste apicomplex si rezolvam problema. Dar fiecare matca, are in obiectiv, sa aiba un popor minim, ca sa treaca cu el iarna. Si cand vede ca se cam termina caldura si apar primele semne de frig, se pune si oua in prostie, sa isi completeze armata (cel putin la mine, la roii tarzii). Sigur ca frumos este ca ........, dar daca s-a mai ivit o oportunitate, ce sa faci sa dai cu piciorul, mai ales cand inca ai, un nr mic de stupi.
jenica67

Mesajde pst_claudiu » 27 Sep 2012, 21:56

Jenica a punctat bine aici dar la unele matci poporul minim pentru iernat variaza.Unele vor un popor mai mare, altele unul mai mic.La alte matci, instinctul le spune ca au nevoie de corp gras si nu puiet pentru ca in primavara sa explodeze cu puietul.La matcile cu poporul minim sa nu ramana fara mancare, apicultorul trebuie sa intervina cu mancare, la fel si in perioadele de seceta cand unele matci oua in prostie si nu e mancare, apicultorul trebuie sa intervina cu mancare.La matcile care isi reduc ponta in functie de conditiile exterioare numai trebuie sa intervina apicultorul cu mancare, de unde rezulta costuri mai mici, dar si o ingrijire sau management mai relaxat.
pst_claudiu

Mesajde nae » 29 Sep 2012, 21:55

cornelioandanciu scrie:O matca buna in primul rand este o matca tanara.Am auzit opiniile unor domni care spuneau ca matci inseminate artificial fac treaba buna chiar si in al patrulea an de viata.Eu nu contrazic, dar ma indoiesc.Poate ca acea cantitate de sperma introdusa artificial in spermateca matcii a fost mare de tot, astfel ca sa-i ajunga mai mult timp decat la cele fecundate natural.Dupa parerea mea o matca buna trebuie sa aiba un instinct de roire scazut, si sa organizeze bine familia.

Vorbim de matci sau de balene (sa nu zic de saci plini ... ca se varsa ) ?Pt pastrarea genelor balena mascul introduce sperma cu presiune ''spaland'' pe cea introdusa inainte ...
Ori eu sunt pe invers (si sunt ) ... daca spun ca ,pt mine ,o matca de salvare e mai buna ca una de SL ori ma ucideti ori privim subiectul in complexitatea lui .
Astazi am gasit doua botci de SL (matca o FRUMUSETE /ponta pe 3 rame )credeti ca vor iesi matci bune /cartea asa zice (mai sunt 2-3 flacai care schimba anual matcile /SL ); am mai zis-o si-o repet :o matca BUNA /SILICONATA/BOTOXATA care iese cand vrea ea ,pt mine , nu-i buna .
Acum daca dv ziceti ca o matca e buna ca are sacul plin(ponteaza 2 oua in celula )pe mine nu ma convingeti (scuze nea Mariene S ), a .. ca introduci intr-un stup o tanara pe care BATRANELE (neinrudite ) o accepta ''chioras '' mai scapa saraca si 2 oua parca are sens ...
Pana nu este inlocuita masa biologica neafina matcii introdusa aceasta nu ponteaza la capacitate ...sa n-o mai lungesc :in vara in care primeste viata matca NU confirma .
Asta e parerea mea (sper sa nu citeasca nea Marian -ca nu ma mai autopersiflez ).
nae

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR