Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ce fac daca n-are matca?

Mesajde yamyam23 » 25 Sep 2012, 19:33

Salut tuturor si bine v-am gasit! Sunt incepator. Anul acesta mi-am luat 4 stupi in primavara, acum am 6. Sper sa trec iarna cu bine. Si acum sa va povestesc ce s-a intamplat si de ce am nevoie de niste raspunsuri. Pe 24 septembrie ma plimbam prin padure si am gasit intr-un bustean un roi. M-am dus acasa, am luat o galeata, am scuturat busteanul deasupra galetii, am acoperit repede cu bluza de pe mine si am plecat. Acasa l-am bagat intr-o cutie, am pus 4 rame( 2 cu miere, 2 goale) si l-am lasat sa se linisteasca. Am verificat a doua zi sa vad ce si cum dar nu am vazut matca. Vad ca sta linistit acolo in cutie. Dar daca nu am prins si matca ce fac? O sa isi faca el matca, trebuie sa cumpar una sau pur si simplu renunt la el? Si apoi m-am gandit ca asta nici nu are tratament antivarroa facut (cum sa aiba daca traia intr-un bustean :lol: ) Daca mi-i imbolnaveste pe ceilalti? Mai are rost sa-i fac tratament acum? ....
In concluzie, ca sa nu ma mai lungesc atat, astea sunt intrebarile mele:
1: ce fac daca nu am prins matca?
2: il mai ingrijesc sa intru cu el in iarna sau il las in pace?
3: ii mai fac tratament sau e prea tarziu?
Mutumesc anticipat pentru raspunsuri.
yamyam23

Re: ce fac daca n-are matca?

Mesajde un OM » 25 Sep 2012, 21:30

Daca nu are matca, dai cate o rama cu albina dupa diafragma fiecarui stup.Mai pui o ceapa, mai o salata , mai un praf de tuica, dupa cum ai.
un OM

Mesajde genutzu » 25 Sep 2012, 21:39

eru cred ca stupul e posibil sa aiba matca . Zic asta deoarece la aceasta data majoritatea matcilor au incetat ouatul. Sa o vezi cu ochiul asa pe rame uneori este mai greu desi un ochi de profesionist o dibuieste. daca albinele nu fac acel planset al lipsei de matca in care isi expun gl Nasonov stupul are matca dar tu nju ai vazut-o. Daca nu e departe padurea cu bustenul in care era roiul mai treci sa vezi poate au mai armas o mana de albine cu matca asua poate sau mai intors cateva. eu inclin sa cred ca ai scuturat-o si ca ea nu mai depune oua acum.
genutzu

Mesajde jenica67 » 25 Sep 2012, 21:44

Pai cum ai luat roiul, la data asta, fara faguri ?? Cum sa nu ii mai faci tratament, cat iti ia sa tratezi un roi ? De mancare, vad ca nu spui nimic.
Cum o sa treaca iarna : fara miere, fara pastura ? Faptul ca sunt linistite, asa cum spui, este semn ca roiul are matca.
jenica67

Mesajde victor s » 26 Sep 2012, 20:03

Ca raspuns la intrebarea topicului, i-mi permit sa dau un sfat ce l-am primit si eu la randul meu acum 2 ani de la un mare apicultor al acestui forum...daca esti sigur ca nu are regina, UNIFICARE si totul va fi OK
victor s

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 19:08

Sper sa nu supar pe nimeni cu parerile mele dar sa le luam pe rand:era roi sau familie?Daca nu avea faguri construiti era roi,OK.Dar ce cauta un roi la ora asta?(sfarsitul lui sept.)La ora aceasta nu poate fi insa ROI pt. ca albinele nu roiesc toamna deci este o FAMILIE care si-a parasit stupul.De ce si-ar parasi stupul toamna? Dupa parerea mea doar din 2 cauze,nu avea hrana sau era boala in stup (loca sau varoa).Deci cea mai buna cale,dupa parerea mea este:pus intr-un corp cu minimum 7-8KG miere,tratament de urgenta cu streptomicina si cu varachet si rugaciuni.IN NICI UN CAZ NU TREBUIE UNITA CU ALTE FAMILII,il bagi pe dracu in casa si nu mai scapi apoi.Crede-ma,sunt STAN PATITUL.
gerulla77

Mesajde gerulla77 » 27 Sep 2012, 19:13

Si inca ceva,daca statea linistita avea matca,iar daca n-ai vazut-o s-ar putea sa fie o regina trantorita,adica neimperecheata.(este mica dar sa fii sigur ca daca o unesti cu alta familie trantorita este mai vioaie si s-ar putea sa omoare regina gazda)Deci sa nu pierzi mai mult decat castigi.Parerea mea este sa pregatesti familia normal pt iarna,mancare,impachetare si Doamne ajuta!
gerulla77

Mesajde yamyam23 » 01 Oct 2012, 12:48

Multumesc pentru raspunsuri. Cred ca gerulla are dreptate: matca este dar nu o vad eu pentru ca nu e imperecheata si e mica. Cand am gasit acest roi in bustean nu avea faguri si nici miere. Era clar ca nu rezista peste iarna. Asa ca l-am luat eu, i-am bagat mancare, i-am facut tratament si sper sa reziste pana la anu in primavara. Daca mai aveti alte ganduri sau sugestii le primesc bucuros. Multumesc. A, si inca ceva: (desi nu prea ma pricep) eu am vazut ca nu sunt toate albinele la fel in acest roi. Unele's mai mici si negre, altele mai mari si galbene. Ce pareri aveti in legatura cu asta?
Viata lunga si prosperitate!
yamyam23

Mesajde CORNEL V. » 01 Oct 2012, 13:03

o fi din cauza ca unele sunt batrane si altele tinere
CORNEL V.

Mesajde panshe85 » 01 Oct 2012, 14:06

salut!
ca sa vezi daca ai matca sau nu,bagi o rama cu puiet necapacit si te uiti dupa 2 zile, daca nu are ...isi trage botci(asta daca mai ai puiet necapacit la ora asta)
roi la ora asta cam greu...ca sa fie neimperecheata, (mi e greu sa cred ca e neimperecheata)
ala a parasit cuibul din cauza paduchilor sau a lipsei hranei sau schimb linistit si batrana nu a vrut sa cedeze...
in caz de loca nu paraseste stupul mai ales in perioada asta, fiind boala a puietului iar puiet acum foarte putin tinzand spre zero ..
trateaza l cu varachet ....daca ai trei intervale de albina bine ocupate (si are matca) il iernezi individual, daca nu ...doi in lada cu diafragma despartitoare etansa, sau unit cu cel mai slab stup al tau

alea negre nu o sa intre in iarna
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde stuparul2011 » 01 Oct 2012, 20:01

buna,
dupa mine atentie mare in acest moment la matca.....
multi spun ca nu au matca,dar multe si-au redus,chiar oprit ponta.
control foarte riguros,pentru matca si atentie mare la cum se manifesta albinele din stup.
evetual cineva cu experienta poate efectua cautarea matcii alaturi de tine.
asta este parerea mea.
toate cele bune
stuparul2011

Mesajde yamyam23 » 07 Oct 2012, 22:51

In sfarsit am gasit-o! Era acolo mereu doar ca nu am vazut-o eu. Zic asta pentru k am verificat azi si am gasit puiet capacit si oua proaspete. Ma bucur ca are matca totusi sunt ingrijorat ca nu o sa treaca iarna. Am 3 rame in stup dar nu sunt acoperite in totalitate de albina. Daca nu sunt destule ma gandesc ca nu or sa poata sa reziste frigului. Mancare au destula, asta nu e o problema. Daca mai are cineva o idee sau un gand de exprimat, astept raspunsuri. Multumesc.
Viata lunga si prosperitate!
yamyam23

Mesajde Mircea_63 » 08 Oct 2012, 07:44

Daca are hrana si tratamente, toate sansele sa treaca iarna, dar...ce inseamna hrana?

Daca au numai miere (hrana energetica), nu uita ca macar odata cu aparitia puietului va avea musai nevoie si de hrana proteica. Adica polen sau hrana care sa-l inlocuiasca!
Concret, sfarsit de ianuarie, inceput de februarie, depinde de temperatura, va trebui sa le pui turte cara sa contina si proteina (drojdie inactiva, lapte praf, praf de oua, faina de soia etc)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Badea. claudian » 08 Oct 2012, 11:37

Mircea_63 scrie:Daca are hrana si tratamente, toate sansele sa treaca iarna, dar...ce inseamna hrana?

Daca au numai miere (hrana energetica), nu uita ca macar odata cu aparitia puietului va avea musai nevoie si de hrana proteica. Adica polen sau hrana care sa-l inlocuiasca!
Concret, sfarsit de ianuarie, inceput de februarie, depinde de temperatura, va trebui sa le pui turte cara sa contina si proteina (drojdie inactiva, lapte praf, praf de oua, faina de soia etc)

Dom'Mirceapot sa mai adaug si eu la hrana proteica un pic de cozonac,putin chek o leaca de dulceata de caise in asa fel incat pana la 1martie sa pleznerasca....citesc si ma'' minunez'' !!!!!.... si ne mai miram de ce nu avem albine in prmavara .
Badea. claudian

Mesajde vasilefi » 21 Oct 2012, 18:14

o idee e sa le pui cu alt roi in stup despartiti deo diafragma. desparte si urdinisul si scandura de zbor... pana am o idee mai buna asa fac si eu cu un roi la care n-am vazut matca
vasilefi

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR