Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema!

Mesajde pipabh » 07 Oct 2012, 13:09

Buna ziua tuturor celor care acceseaza acest forum. Sunt un incepator in ale apiculturii, anul trecut socrul meu a achizitionat 7 familii de care s-a ocupat impreuna cu nasul meu. Incepand din aceasta primavara m-am implicat si eu. Toate bune si frumoase pana in ieri cand dupa o periada de 5 saptamani in care, din anumite motive nu am reusit sa verificam ce sa intampla cu albinele, in 2 stupi nu am mai gasit nici macar o "albina", toata mierea de pe faguri lipsa, parca a fost extrasa cu "seringa"!!! Nu am gasit "urme" de rozatoare, nu am gasit nici o albina moarta, am descoperit doi stupi cu ramele si fagurii goliti de miere!!!!
Daca aveti indee ce s-a intamplat va rog sa-mi transmiteti si mie. Mentionez ca la ultima verificare totul era in regula, toate cele 7 familii erau pe cel putin 12-15
rame cu miere suficienta pe ele.
Va multumesc
pipabh

Re: Problema!

Mesajde Mircea_63 » 07 Oct 2012, 13:12

Foarte probabil au fost victima unui furtisag!
Mai exact au fost atacate de alte albine. O alta varianta -nu o prea cred- au parasit stupul, iar mierea au luat-o alte albine.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde paul » 07 Oct 2012, 13:17

CCD sau infestare masiva cu varoooa !Le-ati facut vreun tratament anti varooa inainte de disparitie ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde vslsilviu » 07 Oct 2012, 14:36

Albine moarte in cei doi stupi? Cutia era curata ? Activitatea a fost urmarita in aceasta perioada sau nu se stie nimic de ele timp de 5 saptamani?

p.s: si eu cred ca cel mai probabil furtisag;
vslsilviu

Mesajde Arhivistu » 07 Oct 2012, 16:09

Dupa parerea mea este posibila o infestare masiva cu varooa,albine parasind lada, iar mai apoi ramele cu miere au fost golite de celalate familii de albine.
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde activ » 07 Oct 2012, 18:30

Arhivistu scrie:Dupa parerea mea este posibila o infestare masiva cu varooa,albine parasind lada, iar mai apoi ramele cu miere au fost golite de celalate familii de albine.

Şi eu cred la fel ... fiindca daca ar fi fost furtişag ar fi fost albina moarta pe fundul stupului nemai avaînd cine s-o scoata afara.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde balu » 07 Oct 2012, 19:41

furtisag, albinele furate in cele din urma participa si ele la transport, si nu tot timpul se opun la hoate sa fie si moarte, sau pe acestea le aduna viespile. Varooua, ar trebui sa fie si celelalte la fel de atacate
balu

Mesajde dorindafi » 07 Oct 2012, 20:31

,,Daca aveti indee ce s-a intamplat va rog sa-mi transmiteti si mie. Mentionez ca la ultima verificare totul era in regula, toate cele 7 familii erau pe cel putin 12-15
rame cu miere suficienta pe ele.''

ai timp sa mai incerci
dorindafi

Mesajde LUCIAN AVRAM » 07 Oct 2012, 21:21

[quote="paul"]CCD sau ......................... :lol:
LUCIAN AVRAM

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 10:30

balu scrie: sa fie si moarte, sau pe acestea le aduna viespile.

Sa vezi ce curatenie fac furnicile la mine pe oglinda stupului.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde pipabh » 08 Oct 2012, 21:19

va multumesc tuturor
ce ar trebui sa fac cu celelalte familii sa nu se intample la fel?
mentionez ca in cei doi stupi nu a ramas nici macar ""urma"" de albina, puiet sau miere
pipabh

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 21:26

Le-ai facut vreun tratament anti varooa pana acum ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde pipabh » 08 Oct 2012, 21:45

nu
pipabh

Mesajde iunicu » 08 Oct 2012, 21:52

Pai ce ar trebui sa le faci daca nu ai facut inca varachetul?
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde gerulla77 » 08 Oct 2012, 21:56

Nu vreau sa ma dau destept dar voi povesti ceea ce mi s-a intamplat si mie in ultimii 3-4-5 ani.Am pierdut aproape in fiecare an 2-3 familii in conditii asemanatoare.Toamna,de obicei in luna august -sept pregateam familiile pt. iarna si cand veneam dupa 2 saptamani gaseam stupii lustruiti,fara albine(nici macar moarte) si fara miere.dar ceea ce a fost mai ciudat a fost ca am gasit la un moment dat un stup cu miere si fara albine.Eu fac in fiecare toamna 2 tratamente cu varachet si las si mavrirol cate 2-3 benzi in fiecare ,in ultimii 2 ani am folosit produsul bulgaresc care este impregnat pe fasii de lemn.Ceea ce este si mai ciudat este ca de obicei dispar familii puternice si raman unele care sunt slabe.De aici eu trag concluzia ca nu este nici un furtisag si nu cred nici ca sunt atat de infestate cu varoa.Apoi mai sunt si aceste familii care roiesc toamna.Sunt lucruri ciudate sau CCD.Nu sunt de acord cu acei stupari cu sau fara experienta care considera ca CCD este o gaselnita a stuparilor nepriceputi sau lenesi. :roll:
gerulla77

Mesajde paul » 08 Oct 2012, 21:57

pipabh scrie:nu

Clar ...
Te duci maine la cel mai apropiat magazin apicol si cumperi o cutie cu varachet ! Citesti cu atentie prospectul si ... faci tratamentul ! Ai grija ca temperatura de afara sa fie peste 12 C ! De regula , ca sa fie eficient tratamentul se face seara sau dimineata ! Sa fie albinele in stupi ... Sa ai grija ca nr. de picaturi pe care-l administrezi pe bandeleta trebuie sa fie in concordanta cu volumul cutiei ... De ex. la un stup pe 10 rame pui 3 picaturi ,la unul pe 12 rame pui 4 picaturi ... Inainte de a face tratamentul pui folie etansa peste rame ! Banuiesc ca nu trebuie sa-ti mai spun ca se da foc la bandeletele cu solutie , se introduc in stupi , se inchide etans urdinisul si se lasa 20 de minute ...dupa care se deschide !
paul

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR