Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: vesti de la procesatori

Mesajde Cristian IONITA » 01 Aug 2011, 20:23

@Adrian Galofteanu - interesant ce spui tu ... si sunt sigur ca e perfect realizabil

Ce as vrea eu sa clarific ar fi detaliile .... de exemplu cine are prioritate la utilizarea mijloacelor puse la dispozitie de catre firma, ma refer in primul rand la transport (inclusiv incarcare / descarcare).

Scenariu foarte probabil in Romania .... estima-m azi luni 22 aprilie ca duminica infloreste salcamul la Calafat .... o estimare foarte larga .... ai cui stupi din cadrul "asocierii" vor pleca primii .... si ai cui ultimii? ca banuiesc ca simultan nu poate fi realizabil.
Sau alta "speta" suntem la cules de rapita si se anunta stropiri .... imn spirit mioritic nu te anunta nimeni ca or sa fie miercuri la pranz ca sa speri ca scapi tinand stupii inchisi 1/2 zi ... ci ca ca vor fi stropiri de luni pana vineri .... deci ar trebui sa muti ... ai cui stupi vor pleca primii?

Altul .... de la salcam 1 cine pleaca primul la 2 si apoi la 3 ? .... ca acolo daca ai intarziat o zi ai sanse sa pierzi jumatate din productie .... sau stupi ramasi si dupa ce-a cazut culesul or sa-si ia lumea-n cap dupa juma de zi fara cules.

Asocierea cred ca ar merge la noi foarte bine pe partea de extras, ambalat, manipulat, etc .... si aici pot apare divergente (ca nu putini au fost anii cand procesatorii au scazut pretul de achizitie de la o zi la alta) dar nu e nimic pregnant ca la mutat.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde liviu1965 » 01 Aug 2011, 21:07

maximus scrie:din pacate romanul este sceptic la asociere, pentru ca a - ncercat si nu a avut rezultat.

problema e ca nu ideea de asociere este gresita, ci faptul ca nu se cunosc mecanismele care fac lucrurile sa mearga.

intr-o structura asociativa exista mecanisme care fac rotitele sa se-nvarta, mecanisme care prevad riscurile si anihileaza erorile cauzate de diferiti factori care ar compromite organizatia.

desigur, scepticismul este in defavoarea celui care ramane neintegrat.

Generatia care a fost sub Ceasca sigur nu fac asociatie. Ma uitam in zona Iasului: mult teren nelucrat, intreb in stg. si in dreapta, propietarii : pensionari.
Exact ce spunea Bee Happy, imi permit sa-l citez:
" - Frumosi boi ai bade.
- Multumesc dumitale.
- Ce faci cu ei? Ca lapte nu dau.
- Lucru pamantul cu ei.
- Dar ce cultivi?
- Porumb.
- Si porumbul il vindeti?
- Nu, ca trebuie sa-l dau la boi, sa fie frumosi."

Am mers spre Botosani... terenuri lucrate frumos, 3 culturi... intreb ... propietari "NEpensionari"
Vorba lui Brucan: 20 de ani...... Partea proasta e ca au trecut cei 20de ani.... Multa lume a ras de el atunci...., recunosc si eu....
Extindem si la apicultori, aceeasi problema.
Speranta e in copii de atunci , adica multi colegi de forum.
Daca ei nu au curajul sa faca asociatiile astea...... atunci vin strainii sa ne organizeze.Contra cost.

Ioan Guist a punctat perfect cu lipsa asociatilor si nepretul oferit de procesator: tine marfa frate. Sunt 2 variante: ai nevoie de bani , asta e, ca ai.... vinde o parte, restul tine-l ca pana vine din nou salcamul.... Si varianta a doua : ai bani, deci 4-5 ani .....nu vinzi. Cat are sa mai tina criza asta?

De ce spun Adrian Galofteanu si Cristian IONITA astept continuarea ideilor...suna interesant
Totusi daca nu sunt niste " lupi tineri" sa puna in practica toate neajunsurile punctate in acest forum.... vorbim in vant.

Toate bune,
liviu1965

Mesajde Bambucha » 01 Aug 2011, 21:39

Solutii ar fi.. transportul ar putea fi si externalizat la o adica daca este criza de mijloace mobile, cel putin in faza de expansiune a asociatiei. Incet incet se vad si in Romania flote de transport ce prind contur si logistica cat de cat pusa la punct. Sigur asta are costurile ei, insa inceputul e cel mai greu.
Mai critic as vedea hala de extractie+ anexe + laboratorul de analize. Aici ar trebui sa mearga snur toata coordonarea; toti asociatii ar trebui sa foloseasca un singur stas de stupi, rame, inventar apicol din ratiuni organizatorice.
Nu in ultimul rand aceste entitati juridice pot avea un rol mai important in raport cu ministerul de agricultura, apia, presa, etc... fata de cum s-ar reprezenta un simplu apicultor in ziua de azi. Lucru pe care-l consider deloc de neglijat.

Cred ca din 2014 vor exista bani de la EU si pentru proiecte de o asa anvergura.Toate etapele acestea PNA, 112, 141 duc intr-o singura directie: Competivitate
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Liviu Began » 01 Aug 2011, 23:40

Bambucha scrie:Mai critic as vedea hala de extractie+ anexe + laboratorul de analize.
Nu in ultimul rand aceste entitati juridice pot avea un rol mai important in raport cu ministerul de agricultura, apia, presa, etc... fata de cum s-ar reprezenta un simplu apicultor in ziua de azi. Lucru pe care-l consider deloc de neglijat.

Este exact ce spuneam in postul meu de mai sus.
IN PLUS sa va dau un exemplu, privind "politica pretului" si mai ales FARA A SE INTERPRETA CA SUNT SOVIN !!! Pe drumul care duce de la Brasov la Tg Secuiesc sunt 7 Sate ( Lunca Calnicului, Kilieni, Chichis, Ozun, Santion Lunca, Moacsa, Cernatu) unde, in fiecare dintre aceste sate sunt mici comercianti care vand asa numitii, in zona, "kurtos kalacs" (fonic citindu-se "chiurtos colac"), la un pret COMUN de 8 lei/buc, pe intreg traseul si indiferent de sat, fara a fi constituiti in vreo asociatie sau alta forma de asociere ci doar prin prisma telului lor comun, a mentalitatii si a unitatii de interes, au cazut de acord, mutual, sa vand la acelasi pret , diferenta cantitatii de marfa vanduta sa fie facuta doar de hazardul opririi soferilor ce trec prin zona la poarta unuia sau a altuia dintre producatori si comerciantii acestor produse. Nici unul nu e invidios pe celalat ca a vandut mai mult sau mai putin fata de el pt ca inteleg ca asta este realitatea si hazardul. dar in aceiasi masura nici unul nu modifica pretul pentru a castiga mai multi clienti dintre soferii care merg regulat pe aceasta ruta, singura lor speranta fiind aceea ca sa castige clientii DOAR datorita calitatii produsului vandut. Acest desert are acelasi gramaj , forma si reteta la toti producatorii diferenta callitativa si "gustativa"fiind foarte mica, intre producatori.
Uitandu-ma pe anunturile apicole constat ca in fiecare zi de la inceputul culesului sunt fel si fel de anunturi cu diferite tipuri de miere care au inceput de la o valoare ridicata a pretului initial finalizand zilele acestea la ridicola suma de 7 lei/kg pe care un coleg de-al nostru era dispus s-o livreze procesatorilor. Veti spune, ca-n postul de mai sus al lui Bambucha (sper sa nu gresesc) ca sunt colegi care din asta traiesc. Perfect de acord, DAR cu atat mai mult pentru acestia, chiar si pentru noi toti. TREBUIE STABILIT UN PRET sau un nivel al pretului sub care sa nu coboare nimeni, spre exemplu mierea de salcam 13 lei/kg, mierea poliflora 12lei/kg etc. Procesatorii au semnate contracte anticipate de livrare a mierii de albine, cu supermarketuri, sau alti comercianti pe care sunt obligati sa le respecte, care sunt inchieiate cu un an inainte cu distribuitorii si care trebuiesc onorate, evident acestia datorita chiar si unui adaos minim, dar raportat la cantitatile uriase care le proceseaza realizeaza un profit urias. Daca am tine TOTI la pret si la CALITATEA MIERII, NU VOR AVEA CE SA FACA decat sa cumpere la pretul STABILIT DE NOI. Aceasta inseamna, din punctul meu de vedere a stabilii pretul corect, de vanzare nu numai a mierii ci si a polenului si a tuturor celorlalte produse apicole. Chiar cu risacul de a sta cu cu mierea in butoaie 4, 5, 6, chiar 7 sau 8 luni, de la extractie, la momentul oportun , procesatorii nu vor mai avea ce sa faca decat de a alege in a introduce pe piata miere contrafacuta si in acest caz repercursiunile legale in mod cert le-ar da MARI batai de cap SAU vor fi nevoiti sa plateasca pretul cerut de noi (pret in care sa se reflecte si sa justifice munca, efortul, investitiile, cheltuielile si profitul muncii noastre). Cred ca ar trebui sa luam exemplu de la concetatenii nostri de etnie maghiara si sa invatam din unitatea lor si a respectarii interesului comun si atunci vom putea sa stam si noi cu pieptul inainte fara a fi speculati de unul sau de altul, doar datorita faptului ca dispun de bani si incearca sa ne "abureasca" ( caci numai negociere nu se poate numi ca este) privind pretul superior care ni-l ofera datorita "efortului financiar" pe care-l fac acestia sa achizitioneze tone si mii de tone de miere, de la noi "palmasii".
Sper sa ma fi facut inteles si sa luati in considerare aceasta postare ca o opinie personala asupra careia m-as bucura sa reflectati cat mai multi dintre domniile voastre, spre realizarea telului nostru comun: de a fi respectati ca si producatori, de a fi tratati corect si cu echitate profesionala si de ce nu, de a fi consultati ca adevarati profesionisti si in domenii conexe apiculturi.
Cu stima, al dvs .... acelasi incepator
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde MyBees » 02 Aug 2011, 00:04

@Adrian Galofteanu: Nu va trece mult timp si vor exista si la noi asemenea asocieri. Trebuie doar sa ne gandim ca francezii de care vorbesti, acum 25 de ani faceau afaceri in timp ce noi cantam ode partidului. Mai mult decat atat, noi inca mai suntem tributari comunismului si aratam cu degetul, automat in sens negativ, catre cel care isi exprima gandul unei afaceri. Obisnuinta aceasta este foarte vizibila si pe aceste forumuri. Daca esti "palmas" faci parte dintre cei buni, altfel esti pus la colt... :) Personal nu am nici o indoiala ca in cativa ani vom avea multe asemenea asocieri si la noi in Romania. Cati dintre proprietarii acestor afaceri vor fi romani, este o alta poveste. Dar vor fi.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde jiji » 02 Aug 2011, 09:54

va salut
liviu began mare dreptate are , apicultorii ar putea sa se ajute ei insisi prin impunerea unu pret la miere in fiecare an , fara sa mai astepte sa faca statul ceceva de genu asta care nu se poate fi realizat , traim in romania pana la urma dc apicultorii nu iau initiativa atunci cine sa ia ? procesatorii?
jiji

Mesajde Adi Hodis » 02 Aug 2011, 14:59

Greu plan ... mai ales daca include si procesatorii ...
Mai bine ar fi ca acestia sa NU fie inclusi.
Asociatiile sa faca front comun si sa intre pe piatza externa cu mierea, asa ar avea beneficii mai mari.
Dar tinand cont ca in Romania sint foarte multi apicultori care nici nu intra pe aici, pe forum, aceia cui credeti ca vor vinde mierea ?.
Intentii de asociere au mai fost ... dar degeaba sint doar intentii, ca dorintza fara fapta ... moarta este.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Cristian IONITA » 02 Aug 2011, 17:30

Adi Hodis scrie:Greu plan ... mai ales daca include si procesatorii ...
Asociatiile sa faca front comun si sa intre pe piatza externa cu mierea, asa ar avea beneficii mai mari.
...

pai .... Adi asta inseamna sa mai intre un procesator pe piata, sau mai multi chiar

Ce este un procesator?
Cineva care colecteaza mierea de la mai multi producatori ptr a o "procesa" si revinde mai departe, bineinteles ca de preferat in castig.

Daca asocierea intre producatori va face fix acelasi lucru ... va fi aceeasi Marie cu alta palarie ....

Daca de exemplu se face o asociere intre tine si altii 4 apicultori cum crezi ca vor evolua lucrurile? .... va veti intelege sau nu? .... vei fi de acord de exemplu sa-i platesti anticipat celui care se va plimba prin lumea sa promoveze si sa semneze contracte externe?
Vei fi de acord ca in cazul in care nu o sa poti sa livrezi mierea antecontractata sa suporti penalitati? adica dupa ce ca e anul prost si nu se face miere sa mai dai si din buzunar? etc

sunt numai cateva dintre riscurile avute de un procesator ... esti sigur ca tu si altii sunt dispusi sa si le asume de acum incolo?

eu vorbesc strict teoretic si fara informatii clare .... niciodata nu am avut de-a face cu procesatorii .... dar asa la bunul simt m-am gandit si eu la ce implica aceasta activitate .... si nu-mi pare deloc la indemana tuturor.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Aug 2011, 17:54

Adi Hodis scrie:Greu plan ... mai ales daca include si procesatorii ...
Dar tinand cont ca in Romania sint foarte multi apicultori care nici nu intra pe aici, pe forum, aceia cui credeti ca vor vinde mierea ?.
Intentii de asociere au mai fost ... dar degeaba sint doar intentii, ca dorintza fara fapta ... moarta este.

Cand ajungi sa masori cantitatea de miere cu TIR-ul se cheama ca esti si tu procesator. Ia gandeste-te cati stupari din zona ta trebuie sa se uneasca ca sa faceti de 3-4 TIR-uri? Francezii de care va ziceam fac cam 2000x50= 100.000 kile deci vreo 4 TIR-uri. Dar este ceeea ce se cheama "formator de piata" adica are un cuvant de spus in zona lui. Si una este sa se adune 5 apicultori iar alta este sa se adune 5 asociatii si atunci deabia discutam de pe pozitia corecta!
'
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Aug 2011, 18:23

Ioan Guist scrie:Cred ca problema e lipsa de asociere si slaba capitalizare a stupinelor.
Ca ...ce s-ar intampla daca 80% din productie ar fi data la sopru? Sau la beci? Stiu un neamnt ce a tinut mierea de mana timp de 4 -5 ani.A dat-o la 12 euro cand s-a potrivit.40 de tone.
Da ...dar el are padurea lui. de la tata.El are piata lui de la bunicu.Are mai tot si sta la cotitura.
Noi ce avem?Las ca ne vine randul.!!
Stangeti din dinti si rupeti norma la munca.Ca vine si vremea noastra.
Toate cele bune

Bine ai revenit printe noi D-le Ioan!

Nu te-am mai vazut de mult pe aici, semn ca ai avut treaba nu gluma!
Treaba cu asocierea e una dar aia cu capitalizarea stupinelor e si mai si. Eu am planuri mari dar bat pasul pe loc. De ce? Capitalul....putin, aproape de loc. Am ajuns la 100 de familii dar e prea putin ca sa simti ca te poti dezvolta numai de aici. Am accesat 141. Iti da 1500 euro/an. M-am dus la banca:
- Bai banca uite am dosar aprobat si primesc 6000 euro in 5 ani. Iti dau tie dreptul sa incasezi banii astia dar da-mi cu acuma cat poti din suma asta ca eu acuma am nevoie ca sa ma dezvolt ca cu 6000 lei pe an ma prinde.....2020 tot pe chituci!
Ce credeti? Nici macar nu s-au sichisit sa faca niste calcule si sa spuna: da domle iti dau 4000 sau ceva acolo, la misto macar sa vad ca ii intereseaza......nimic frate! Pai nu-ti vine sa dai cu pietre dupa ei?

Da, sunt suparat ca bat pasul pe loc dar asta e! Poate or veni si vremuri mai bune.

Tomnare buna!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Adi Hodis » 02 Aug 2011, 21:55

@ Adrian Galofteanu
Parca am intrat contradictoriu in discutie ... pai eu ce am zis ? ... sa se uneasca 4 -5 apicultori ? ... s-au sa se uneasca ascociatiile ( asta dupa ce va exista mai multi apicultori asociati in mai multe zone ale tzarii ) si abia atunci va exista cantitatzi de marfa pt. a intra pe piatza externa.

@ Cristi, pt. a nu avea probleme in onorarea contractelor, unii procesatori destepti, au stocuri de miere ... si acest aspect trebuie avut in vedere cand s-a constituit o asociatie mama, ca sa zic asa.

Pina cand va fi cazul ... noi batem apa-n piua degeaba si in viitorul apropiat.
Stii ca au mai fost intentii de asociere si ... pauza ... da´ de dat pe clapeee iata, ca-i usor ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 02 Aug 2011, 22:05

Adrian Galofteanu scrie:... Am accesat 141. Iti da 1500 euro/an. M-am dus la banca:
- Bai banca uite am dosar aprobat si primesc 6000 euro in 5 ani. Iti dau tie dreptul sa incasezi banii astia dar da-mi cu acuma cat poti din suma asta ca eu acuma am nevoie ca sa ma dezvolt ca cu 6000 lei pe an ma prinde.....2020 tot pe chituci!
Ce credeti? Nici macar nu s-au sichisit sa faca niste calcule si sa spuna: da domle iti dau 4000 sau ceva acolo, la misto macar sa vad ca ii intereseaza......nimic frate! Pai nu-ti vine sa dai cu pietre dupa ei?...
Tomnare buna!

Hm ... uite ce mi-a zis mie ... in primavara, ma duc sa scot bani din contul meu si imi propune o angajata sa fac un depozit de 400 lei, lunar pe termen de 3 s-au 5 ani, ca voi avea dobanda ( nu mai retzin cat, parca 50 % ) si ca voi putea scoate un credit dupa implinirea a 2 ani in limita capitalului realizat ... bal-bla-bla ...

Deci sa dau eu bani Bancii ;)
Mai avea rost sa zic ceva ? ... i-am multumit frumos pt. oferta ... inainte sa termine abureala ... :(
Adi Hodis

Mesajde Adrian Galofteanu » 02 Aug 2011, 23:08

Adi Hodis scrie:@ Adrian Galofteanu
Parca am intrat contradictoriu in discutie ... pai eu ce am zis ? ... sa se uneasca 4 -5 apicultori ? ... s-au sa se uneasca ascociatiile ( asta dupa ce va exista mai multi apicultori asociati in mai multe zone ale tzarii ) si abia atunci va exista cantitatzi de marfa pt. a intra pe piatza externa.

Stii ca au mai fost intentii de asociere si ... pauza ... da´ de dat pe clapeee iata, ca-i usor ...

Da, Adi nici gand de contradictoriu........am vrut doar sa intaresc ce ai zis tu!

Cat despre asociere.....eu si maine as semna contracte de asociere dar eu vreu sa fiu suficient da bazat sa pot oferi ceva celui caruia ii propun sa ne asociem........sau sa vina unul mai bazat ca mine sa si ma cheme el...........dar nu propune nimeni :cry:

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Dragos2006 » 04 Aug 2011, 16:55

Cand am intrat pe forum si am vazut titlul acestui topic am considerat ca aici voi gasi informatii pretioase furnizate de procesatori . Dar dupa ce am pierdut un sfert de ora cu cititul am observat aceiasi retorica a stuparului roman vesnic nemultumit...
Pana nu veti intelege ca procesatorii nu sunt nici dusmanii si nici concurentii stuparilor nu veti da inainte ! Visul orcarui procesator este sa achizitioneze miere multa si de calitate . Blocarea achizitiilor la floarea soarelui se datoreaza umiditatii mari a acestui sort de miere si nu ca in piatza ar exista mari cantitati de miere . Cine are miere de calitate nu are de ce sa isi faca probleme deoarece sigur va lua pret bun.
Exemplu : stuparii isi pot duce singuri mierea in vest si astfel sa obtina pe poliflora undeva la 9,5 lei/kg dupa ce se scad cheltuielile . Totul este sa ai lot de 20 tote ca doar nu platesti un TIR pt. cateva kg. Incercare de pus in practica : stuparii au venit cu miere de FS. cu umiditatea cuprinsa intre 24 si 25% . Concluziile le trageti voi.
Cat timp stuparul roman nu-si va asuma propria prostie si va gasi vinovati in alta ograda nu va da inainte.

PS. Pt. stuparii destepti anul acesta mierea a fost produs secundar al stupului ! :idea:
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Adrian Galofteanu » 06 Aug 2011, 11:58

Dragos2006 scrie:Cand am intrat pe forum si am vazut titlul acestui topic am considerat ca aici voi gasi informatii pretioase furnizate de procesatori . Dar dupa ce am pierdut un sfert de ora cu cititul am observat aceiasi retorica a stuparului roman vesnic nemultumit...
Pana nu veti intelege ca procesatorii nu sunt nici dusmanii si nici concurentii stuparilor nu veti da inainte ! Visul orcarui procesator este sa achizitioneze miere multa si de calitate . Blocarea achizitiilor la floarea soarelui se datoreaza umiditatii mari a acestui sort de miere si nu ca in piatza ar exista mari cantitati de miere . Cine are miere de calitate nu are de ce sa isi faca probleme deoarece sigur va lua pret bun.
Exemplu : stuparii isi pot duce singuri mierea in vest si astfel sa obtina pe poliflora undeva la 9,5 lei/kg dupa ce se scad cheltuielile . Totul este sa ai lot de 20 tote ca doar nu platesti un TIR pt. cateva kg. Incercare de pus in practica : stuparii au venit cu miere de FS. cu umiditatea cuprinsa intre 24 si 25% . Concluziile le trageti voi.
Cat timp stuparul roman nu-si va asuma propria prostie si va gasi vinovati in alta ograda nu va da inainte.

PS. Pt. stuparii destepti anul acesta mierea a fost produs secundar al stupului ! :idea:

Mi se pare mie sau chiar asa este? Din ce spune Dl. Dragos prostia se manifesta din greu in apicultura romaneasca!
Eu unul decat sa ii fac prosti pe altii am scis in topicul "Anul 2011" ce am facut anul asta! Si nu ca sa arat ce destept sau prost sunt ci pentru INFORMARE.

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde alin m » 06 Aug 2011, 16:15

Dragos2006 scrie: : stuparii au venit cu miere de FS. cu umiditatea cuprinsa intre 24 si 25% . Concluziile le trageti voi.

Mda exact ce intrebam eu pe alta postare
"Am fost in vizita pe la doi vecini de cimp si am vazut ca oamenii extrageau la FS, mierea fara a fi capacita. Explicatia lor era ca daca inclina rama si nu cade nimic se poate extrage. Ce ar mai fi nectar oricum sare cind scutura rama de albina -ei avind orizontali. De citiva ani buni au inceput sa extraga in felul asta si au productii mai mari. Unul din ei anul acesta a scos de la 30 familii, la 3 extractii, 1000 kg.
E corect, e sanatos, e bine si asa ?"
alin m

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE