Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: aranjarea ramelor pentru iernat

Mesajde balu » 05 Oct 2012, 22:22

dupa 5 anisori de albine, anul trecut am strins unul asa de tare de i-a iesit ochii, de tot.eu de obicei mai lasam 2 rame in plus in cuib, mai gaseam albine moarte de ger pe astea, dar mergeam inainte. Primul meu roi, destul de tirziu luat din prun, nu stiu cum a trcut iarna, cu niste coronite subtirele, iar altadata o colonie a supravietuit dupa diafragma, pe ceva miere si a fugit de ramele mai pline de la urdinis, de asa-i cu orizontalul
balu

Mesajde dorindafi » 05 Oct 2012, 22:42

eu te cred ce spui nene victore . eu am spus lui, lucian ceace eu am vazut
practic fiecare are modul lui de lucru

sa ai viatza shi iernare ushoara
dorindafi

Mesajde pin » 07 Oct 2012, 11:19

ves.lucian.zabrani scrie: poate este mai bine sa pun ambele caturi de recolta intre podisor si capac !!!
voi incerca si va voi spune ce si cum !!!

Luciane,
Eu am gasit larve de gaselnita intre folie si podisor si aveam doar doua crescaturi de ceara pe podisor. Iti dai seama ce se va intampla cu caturile tale intre podisor si capac daca nu are cine sa le apere de gaselnita?
pin

Mesajde Crysty » 07 Oct 2012, 20:06

Ruben scrie:
paul scrie:Incep ... "enumeratia":
-rama 1 ... miere
-rama 2 ... miere si pastura
-rama3 ... miere
-rama 4... miere
-rama5 ... miere si pastura
-rama 6 ... miere
Cu albinele aferente ...

Rama 1-plina ochi cu miere(capacita).
Rama 6-plina ochi cu miere.
Celelalte 1/2 miere minim.
;)

fiind si la mine prima iarna , sunt supus emotiilor de rigore;
am ceva nelamuriri si v-as ruga sa ma ajutati sa iau decizia corecta

rama are 2 fete, am rame in stup care pe o fata au miere 90% in timp ce pe cealata fata 0% mire.
luam un caz:
cuib dadant restrans pe 6 rame, intervalele pline cu albina, exceptand exterioarele (spatiu dintre prima rama si peretele stupului e gola, spatiu dintre ultima rama si diafragama deasemenea goala)

rama 1 , neagra 90% miere pe o singura fata
rama 2 , neagra plina cu miere pe ambele fete
rama 3, mai albicioasa(de anu asta) cu 70% miere pe ambele fete
rama 4 ,mai albicioasa (de anu asta) cu 70% miere pe ambele fete
rma 5 ,mai neagra 85% miere pe ambele fete
rama 6 ,mai neagra 90% miere pe o singura fata
precizez ca ramele sunt orientate de la 1 la 6 dinspre rasarit inspre apus, urdinisul este de 3 cm,fund de plasa,podisor complet din material lemnos fara pic de aerisire.
Va rog sa ma sfatuiti cam cum ar fi bine sa aranjez ramele,nemaiputand sa iau masuri pentru a forta albina sa bage miere si in fetele ramelor exterioare unde a refuzat sa puna macar 1 gram.
Sper ca raspunsul sa-l ajute si pe colegul care a deschis subiectul.
Crysty

Mesajde paul » 07 Oct 2012, 20:40

Eu zic ca-i bine asa , cu precizarea ca fetele ramelor laterale care sunt pline cu miere sa fie orientate inspre cuib , spre interior . Daca asa se prezinta situatia acum cand este cald , cred ca ar mai trebui scoasa o rama ! Ideal ar fi ca acum sa avem albina multa si pe fetele exterioare ale ramelor marginase ! Eu as mai scoate o rama !
Toata mierea de pe rame este capacita ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Crysty » 07 Oct 2012, 21:03

nu sunt total capacite, cam 55% si banuiesc ca daca mai tine vremea , in max 1 saptamana o sa fie capacita toata.
Precizez ca acum 2 saptamani am prins o dimineta mai racorosa si din ochi am scos deja ramele care erau in plus ,am descapacit si am dat dupa diafragma,deci cam cum sunt acum, cam asa o sa ierneze.Am pus intrebarile anterioare fortat fiind de comportamentul diferit al familiilor de albine:
unele familii au bagat miere doar pe o fata de rama, fata dinspre cuib (ma refer la prima si ultima rama), in timp ce alte familii au bagat pe ambele fete a tuturor ramelor lasate in cuib.Uneori tind sa cred ca albina stie ea ce face . Dar nu as vrea sa bag o rama plina pe ambele fete cu miere in margine , in timp ce pe la mijloc sa pun o rama care are miere doar pe o fata.
Aranjamentul descris anterior este cel gasit de mine in majoritatea cutiilor, asa l-au aranjat ele, singura mea vina este ca am lasat rame de anu asta care ,chiar daca sunt pline cu miere parca tot nu cantaresc cat cantareste o rama neagra cu miere pe aceeasi suprafata ca si cele albe.As vrea sa stiu daca conteaza aranjarea ramelor albe si negre, are vreo importanta?
Crysty

Mesajde paul » 07 Oct 2012, 22:02

Cristy ... am si eu la unii miere pe ambele fete la ramele marginase si la altii doar pe interior . Oricum continui cu completarile pana se acopera toate celulele sau ... cat mai multe .
Este bine ca ramele negre sa fie pe centrul cuibului si ramele mai deschise la culoare la margini pentru ca ramele negre pastreaza mult mai bine caldura si reginele oua mai mult si incep mai devreme ouatul in ramele inchise la culoare !
Treaba cu greutatea ramelor am constatat-o si eu .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Ruben » 07 Oct 2012, 22:16

Crysty scrie:
rama 1 , neagra 90% miere pe o singura fata
rama 2 , neagra plina cu miere pe ambele fete
rama 3, mai albicioasa(de anu asta) cu 70% miere pe ambele fete
rama 4 ,mai albicioasa (de anu asta) cu 70% miere pe ambele fete
rma 5 ,mai neagra 85% miere pe ambele fete
rama 6 ,mai neagra 90% miere pe o singura fata
precizez ca ramele sunt orientate de la 1 la 6 dinspre rasarit inspre apus, urdinisul este de 3 cm,fund de plasa,podisor complet din material lemnos fara pic de aerisire.
Va rog sa ma sfatuiti cam cum ar fi bine sa aranjez ramele,nemaiputand sa iau masuri pentru a forta albina sa bage miere si in fetele ramelor exterioare unde a refuzat sa puna macar 1 gram.
Sper ca raspunsul sa-l ajute si pe colegul care a deschis subiectul.

apai na...TEORETIC, e bine ca ramele negre sa fie in mijloc iar cele albe pe exterior, pentru ca regina prefera sa oua rame inchise la culoare. Dar, daca le lasi asa cum sunt, nu e cine stie ce problema.

Si-au tras toata mierea catre mijloc si au lasat exteriorul gol pentru ca, probabil, fac ghem pe 5 intervale.

Oricum, ai miere destula pana la primavara ;)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde imih » 24 Oct 2012, 13:24

Salutare,acum am vazut cam cum se aranjeaza ramele dar care este procedeul de impachetare pentru iernat sau cum se face ca la mine este primul an pt asa ceva si am albine pe 4-5 rame.
Miere am pe 3-4 rame in rest bugati de 30-40% . Daca o mai decapacesc acuma mai ajung albinele sa le care acolo unde este mai mult?
imih

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR