Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

depozitare rame cu miere necapacita

Mesajde pngflorin » 13 Oct 2012, 09:19

Pentru primavara am oprit rame cu miere, insa la unele mai am si miere necapacita, procentul variaza, insa o medie cred ca este in jur de 20%, sunt depozitate in caturi intr-o magazie, ferite de umezeala si soricei.

Cat de buna va fi rama aceasta in martie avand in vedere existenta mierii necapacite?

Anul trecut au fost mai putine si le-am dat la centrifuga ramanand doar mierea capacita, anul acesta din lipsa de timp si nr lor fiind mai mare nu am facuto.
pngflorin

Re: depozitare rame cu miere necapacita

Mesajde peterneamt » 13 Oct 2012, 11:29

Albinele in perioada aceasta refuza sa care in cuib mierea ne maturata pentru a nu-si diminua rezerva de proteina ( corpul gras ). Cu ramele ce mai au miere necapacita se organizeaza intr-o dupa-amiaza un furtisag si dupa lasarea intunericului se depoziteaza goale la rezerva de aur a stupinei ferite de daunatori. Altfel mierea nematurata fermenteaza ( se acreste ). ;)
peterneamt

Mesajde balu » 14 Oct 2012, 11:49

pudrate bine cu zahar ,pudra n-ar merge oare ? Celulele cu necapacita, se cam scurge iarna din rame, nu toata mierea.
balu

Mesajde Dragos2006 » 14 Oct 2012, 12:13

peterneamt scrie:Albinele in perioada aceasta refuza sa care in cuib mierea ne maturata pentru a nu-si diminua rezerva de proteina ( corpul gras ). Cu ramele ce mai au miere necapacita se organizeaza intr-o dupa-amiaza un furtisag ...)

cum isi diminuiaza corpul gras prin aducerea mierii in cuib ?
De ce prin furtisag nu ar cara si mierea capacita.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde peterneamt » 14 Oct 2012, 12:48

Mierea maturata se descapaceste dupa diafragma si albinele o cara in cuib . In rame poate fi si miere nematurata pe care albinele de iarna refuza sa o ia pentru ca necesita ingurgitari si degurgitari repetate si albinele ar trebui sa introduca enzime ( invertaza etc ) sa mareasca temperatura cuibului si sa ventileze ceea ce ar duce in final la diminuarea corpului gras. In schimb albinele trec dupa diafragma cind temperatura le permite si consuma mierea din ramele ce contin miere nematurata in functie de necesitati. Uitarea sau lasarea dupa diafragma a acestor rame poate aduce trei neplaceri : cuibul se poate muta dupa diafragma ; mierea se poate acrii ( fermenta ) ; albine pot fi surprinse de frig pe ramele respective.
Dar daca se organizeaza un furtisag cu aceste rame albinele o aduc in centrul ghemului si o consuma treptat pina la venirea iernii. :D Daca vrei sa pastrezi rame cu miere in afara cuibului faci ce ai mai facut : fie l-e centrifughezi usor fara sa descapacesti fie le pudrezi cu zahar farin ideal ar fi si una si alta.
ps. cum te faci tu ca nu pricepi :lol:
peterneamt

Mesajde Dragos2006 » 14 Oct 2012, 13:02

Eu stiam ca invertaza e folosita de albine la transformarea zaharului in glucoza si fructoza . Dar poate ma insel eu.
Spui ca prin furtisag o aduc in centrul ghemului , daca o ia de dupa diafragma nu o duc in centrul ghemului ?
Dragos2006

Mesajde lucky5strike » 14 Oct 2012, 13:21

Nu orice rama e buna de cuib primavara, ca atare as extrage ramele, iar primavara in aprilie, daca e necesar, intervin cu sirop de zahar, in care pot dilua si 5-10% din aceasta miere, plus protofil sau ceai pelinita.

Cu datul la lins afara, e cea mai comoda solutie si facuta cu cap nu comporta risc de furtisag, dar nu tot efectivul participa, ci de obicei un procent de 20-30%. Din acest procent veti avea cateva familii superblocate de miere (cele care se mobilizeaza mai repede) si 70% din efectiv nici nu va sesiza probabil sursa, mai ales daca nu e cantitate mare ci o fi vorba de 30-40 petece de miere pe rame.

PS: la administrarea in stup, pentru ca albina sa care mierea necapacita in cuib, celulele trebuiesc de asemenea stricate si sa nu existe rame inchise la culoare in preajma.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Dragos2006 » 14 Oct 2012, 13:38

Plus ca atunci cand dai ramele la lins afata la furtisag este foarte probabil sa participe si albinele vecinilor . :D vecinii mei nu au multi stupi doar vreo 250 ...
la mierea de dupa diafragma ii dau si un perdaf de protofil diluat cu apa si nu ramane nimic in rama.
Dragos2006

Mesajde peterneamt » 14 Oct 2012, 13:44

Da, invertaza ( are la baza aminoacizi ) si are rolul de a scinda zaharoza in alfa glucoza si beta fructoza si albinele o introduc in miere cu fiecare ingerare pina la maturararea mierii. Invertaza in continuare facindu-si treaba mult timp dupa capacirea mierii. Mai mult se hranesc si nu o aduc in cuib cum o aduc pe cea descapacita.
peterneamt

Mesajde lucky5strike » 14 Oct 2012, 13:51

Metoda asta trebuie adaptata dupa conditiile efective pe teren.

Se dau fagurii respectivi dupa-masa, 2-3 ceasuri. Daca urmatoarea stupina e la 3-400 de metri, nu prea au timp albinele acelea sa sesizeze si sa se mobilizeze.

Eu cand am studiat treaba asta am vazut clar ca familia care se mobilizeaza mai repede ocupa fagurul cu albinele ei, iar albinele de la familii care descopera mai tarziu fagurii, raman cu rotocoale date, fiindca nu mai au loc in inghesuiala pe viata si pe moarte.

Revenind la subiect, fagurii pot fi tinuti pana in primavara, doar sa nu fie expusi la umiditate sau chimicale gen naftalina. Mierea insa se va altera un pic.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jonny_it » 14 Oct 2012, 17:04

lucky5strike scrie:Revenind la subiect, fagurii pot fi tinuti pana in primavara, doar sa nu fie expusi la umiditate sau chimicale gen naftalina. Mierea insa se va altera un pic.

Acesta este raspunsul corect. Mierea tinuta departe de umiditate si temperaturi extreme rezista foarte bine multe zeci de ani.
Eu tin ramele cu miere intr-un sopron, unde nu le ninge nu le ploua si cam atat. Fac asta de 13 ani si nu am avut probleme.

Mierea curge din rame cand apicultorii incepatori lasa rame in plus fata de cat este acoperit de albine(nimic gresit) si infololesc bine stupii fara a lasa spatii pentru ventilatie si eliminarea vaporilor de apa. ;)
jonny_it

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR