Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cresterea fagurilor fara FA

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 18:48

as vrea sa stiu daca cineva a folosit aceasta metoda !!! eu am ramas anul asta cu o jumatate de FA si m-am gandit sa-l pun in partea de sus a unei rame 1/1 !!! au cladit-o aproape pana jos , si au cladit-o cu celule de lucratoare si de trantori !!! procentul inclina spre celule de lucratoare !!!
nu stiu cum ar fi sa pun rama insarmata fara nimic altceva !!!
ma gandesc ca la roii prinsi ar trebui sa mearga si mai bine !!!
ce parere aveti ??? :P :P :P
Fişiere ataşate
rsz_2dscn3410.jpg
rsz_2dscn3410.jpg (84.99 KiB) Vizualizat de 8223 ori
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Re: cresterea fagurilor fara FA

Mesajde costinelblagniceanu » 19 Oct 2012, 18:58

Eu acum 4ani in momentul culesului mi se nastea cel mai mic urmas.Bani pauza si am fost nevoit sa bag ramele insirmate in stupi.Ma gindeam ca daca nu cresc celule de lucratoare ii topesc.Dar nu mica mi-a fost surpriderea cind toate ramele(3-4)la fiecare stup au fost crescute cu celule de lucratoare.Nu ca as avea prea multi bani acum dar nu as mai incerca. ;)
Cine intreaba este prost pentru 5min. cine nu intreaba ramine prost toata viata.http://costinelblagniceanu.sun photo.ro
costinelblagniceanu

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 19:01

Productia de ceara se face in detrimentul celei de miere. Nu am retinut cam cat a fost estimat in kg miere un kg de ceara.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 19:01

acuma din cate stiu eu albinele cladesc faguri cu celulele de care au nevoie !!! vad eu la primavara !!! poate merg pe metoda " jumatate de FA " lipit in partea de sus sau chiar mai putin de jumatate !!! :P :P :P
Ultima oară modificat de ves.lucian.zabrani pe 19 Oct 2012, 19:05, modificat 1 dată în total.
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 19:05

eu am retinut ca in jur de 6kg miere pentru un kg de ceara !!! in alta parte am citit ca ar fi nevoie de 10kg de miere pantru un kg de ceara !!!
oricum , nu poti fi cu toate !!! ori una , ori alta !!! ori procentual din amandoua cu balanta inclinata in partea unde este durerea mai mare !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde cantemir » 19 Oct 2012, 19:15

Va salut! Asa se procedeaza cu starterele la Warre, doar ca sunt si mai inguste ( 10-15 mm sau chiar niste dare de ceara pe leatul de sus)!
Rama insarmata o vad exact ca o rama oarba...desi s-ar putea sa nu cladeasca perfect in planul sarmelor si celulele sa fie mai mult de trantori,
Da! Roii naturali cladesc cu viteza. Sunt formati in principal cu albine de roire: grase, frumoase si... cu chef de treaba!
Consumul de miere e in favoarea cladirii fagurilor. Deci: faguri noi , ceara curata, trantori... da miere mai putina!

Si cu viteza mea, postez peste alte patru posturi. Scuze din nou!
cantemir

Mesajde stefanmadalin » 19 Oct 2012, 20:33

Cand era tata la conducerea stupinei,tin minte,ca intr-o primavara nu avea bani de faguri,asa ca a bagat ramele goale, acestea fiind cladite cu celule de lucratoare.
As mai adauga ca pentru a face acest lucru,la momentul introducerii ramelor oarbe sa avem deja rame capcana insamantate cu puiet de trantor. E valabil si in cazul introducerii de FA.
stefanmadalin

Mesajde FLORINELU » 19 Oct 2012, 20:40

luciane,cand iti mai ramane o bucata de FA lipeste-o in partea de jos a ramei,cat mai jos si spune-mi si mie rezultatul :?:
FLORINELU

Mesajde Cristian IONITA » 19 Oct 2012, 20:51

In mod frecvent folosesc foite incomplete (jumatati dadan la rame de ME, sau 1/3 dadan la rame de cat), de fiecare data sunt crescute oki dar cu conditia sa fie lipite de leatul inferior si nu de cel superior

Chiar daca fac celule de trantori nu-i jale mare pentru ca sunt in partea superioara a ramei adica acolo unde se depune nectar intai.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde letsoc » 19 Oct 2012, 21:19

Mircea_63 scrie:Productia de ceara se face in detrimentul celei de miere. Nu am retinut cam cat a fost estimat in kg miere un kg de ceara.

3miere la 1 ceara
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde danielM » 19 Oct 2012, 21:23

Mare dreptate au colegii cand spun ca fagurele artificial se monteaza la partea de jos a ramei.
Si cand ma gandesc ca unii chiar comanda ramele cu un canal in speteza superioara, unde sa bage F a., ba il mai si lipesc.
Albinele consolideaza in mod natural partea superioara a fagurelui si nu mai e nevoie sa ne pierdem vremea noi cu asta.
danielM

Mesajde danielM » 19 Oct 2012, 21:31

Cand este cules si stupii sunt aceptabili ca si putere,crescutul fagurilor nu se simte in productia de miere. In 2009 la salcam, am avut de crescut cate 10 rama de magazie pe stup. le-au crescut forte frumos si media de miere recoltata a fost aceiasi ca si la colegii de pastoral care nu au avut de crescut faguri.
danielM

Mesajde peterneamt » 19 Oct 2012, 21:34

Si datorita salivei cu care prelucreaza solzisorii, este mai rezistenta, iar temperatura de topire creste cu 2-3 grade C fata de fagurele artificial. ;)
peterneamt

Mesajde danielM » 19 Oct 2012, 21:37

peterneamt scrie:Si datorita salivei cu care prelucreaza solzisorii, este mai rezistenta, iar temperatura de topire creste cu 2-3 grade C fata de fagurele artificial. ;)

tare, asta n-am stiut.
danielM

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Oct 2012, 21:43

nu vreau sa fac pe desteptul , pentru ca as fi un mincinos !!! :lol:
eu stiam ca la Dadant fagure1/1 foita se lipeste sus , pentru ca albina are nevoie de acel spatiu mai liber din partea de jos a ramelor !!!
la magazii pentru ca se mai intampla sa se curbeze in sus spetezele inferioare datorita intinderii si ondularii sarmelor am pus foitele pe cat posibil cat mai jos !!!
am cumparate de la batranul 6 nuclee de imperechere !!! sunt pe 6 rame 1/1 care se rup in doua , formand cate 4 compartimente fiecare !!!
aceste rame rupte in doua ma gandesc ca vor fi construite de albine fara FA , pentru ca ma gandesc sa le populez cu roi din pom !!!
albinele vor construi ce au ele nevoie , dupa bunul lor plac !!! :P :P :P
ves.lucian.zabrani

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 21:50

Lucica, unii stupari socotesc ca albina construind partea de sus, realizeaza prindere mai buna a fagurelui in partea care are de sustinut greutatea.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR