Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde Mircea_63 » 19 Oct 2012, 21:56

Balasbebe, ma bucura ce spui, pentru ca ...in august cand se punea problema pontei foarte scazute, am fost de parere ca de vina este caldura aia sufocanta si o data cu revenirea la temperaturi suportabile, pontarea va reveni.
De retinut (pentru mine) ca scade ponta pe canicula! La urma urmei cel mai bine ponteaza primavara, cand nu este exagerat de cald.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde balasbebe » 19 Oct 2012, 22:47

Da dar din pacate ponta duce la o uzura a albinelor. Am noroc ca am facut multe nuclee si am de unde sa pompez. Nu le mai tin peste iarna, este un consum si risc prea mare.
balasbebe

Mesajde aliuta2000 » 20 Oct 2012, 08:18

toamna matca ia proportii si o vezi mai usor intre albine . Asta se datoreaza formarii si la matca a corpului gras si lipsei de activitate (pontatul ).
La primavara o sa vezi ca se face din nou din ce in ce mai mica .
A.D.
aliuta2000

Mesajde ciptheman » 20 Oct 2012, 12:06

eu stiam ca e invers, toamna se micsoreaza iar primavara se mareste
ciptheman

Mesajde Badea. claudian » 20 Oct 2012, 12:37

aliuta2000 scrie:toamna matca ia proportii si o vezi mai usor intre albine . Asta se datoreaza formarii si la matca a corpului gras si lipsei de activitate (pontatul ).
La primavara o sa vezi ca se face din nou din ce in ce mai mica .

Aliuta tu visezi !??? :lol: ... eu zic sa pui mana pe manualul apicultorului si pe urma sa iti dai cu parerea!...
Badea. claudian

Mesajde balasbebe » 20 Oct 2012, 13:36

Toamna este asa de mica cate o matca, ca vreau sa o indepartez. Primavara asa de tare creste, ca daca scutur o rama, sau nu sunt atent se aude cum pica. Matca cand depune oua este hranita abundent si se umfla. In momentul in care vrea sa roiasca nu ma depune oua, se subtiaza, slabeste si astfel poate sa zboare. Ea slabeste deoarece nu mai este hranita de albine. In perioada de iarna este ca orice albina, consuma doar miere
balasbebe

Mesajde necsoiu ionut » 21 Oct 2012, 08:34

Salutare tuturor! Sunt nou in aceasta breasla si va rog pe cei cu experienta sa ma ajutati cu ceva sfaturi.Am 10 roi pe 4/5 rame in stupi pe 12 rame cu fund plin si podisor dintr-o bucata,la care am pus polistiren extrudat stanga/dreapta,peste podisor niste ziare,apoi folie si carpe peste.La podisor am 5/6 gauri cu spiral de 6 intr-un colt si folia e taiata putin deasupra gaurilor.Asa m-a invatat cineva care are stupi de multi ani dar vreau si alte pareri .
necsoiu ionut

Mesajde valentin » 21 Oct 2012, 13:35

pareri ai sa primesti si aici ...Dar,depinde de tine pe care le ei de bune.Iarna la stupi cu funduri pline nu are ce cauta folia.pune ziare ,textile,ce vrei tu dar nu folie.Sau pune la unu si vezi rezultatu primavara :)
valentin

Mesajde creiveancristi » 21 Oct 2012, 14:17

Si eu am lazi cu fund plin,cu folie deasupra.
Apropo,in ce perioada trebuie scoasa,acum sau o mai lasam?
creiveancristi

Mesajde mibu » 21 Oct 2012, 15:07

valentin scrie:pareri ai sa primesti si aici ...Dar,depinde de tine pe care le ei de bune.Iarna la stupi cu funduri pline nu are ce cauta folia.pune ziare ,textile,ce vrei tu dar nu folie.Sau pune la unu si vezi rezultatu primavara :)

Vă salut !
Eu de doi ,iarnez cu folie peste podișor,peste care pun ziare ,trei straturi,și ceva textil deasupra !
Folia ,o așez de tip horn , și vă pot spune că nu am avut probleme cu condensul !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde letsoc » 21 Oct 2012, 21:09

mibu scrie:
valentin scrie:pareri ai sa primesti si aici ...Dar,depinde de tine pe care le ei de bune.Iarna la stupi cu funduri pline nu are ce cauta folia.pune ziare ,textile,ce vrei tu dar nu folie.Sau pune la unu si vezi rezultatu primavara :)

Vă salut !
Eu de doi ,iarnez cu folie peste podișor,peste care pun ziare ,trei straturi,și ceva textil deasupra !
Folia ,o așez de tip horn , și vă pot spune că nu am avut probleme cu condensul !

Mibu ce fel de fund are stupul ? Plin sau gol ca n-ai spus? Daca-i plin chiar n-ai condens?
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde mibu » 21 Oct 2012, 21:56

Este plin și n-am condens !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde sorin_horezu » 22 Oct 2012, 08:49

mibu scrie:Este plin și n-am condens !

Cat lasi urdinisul de mare???
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde bostina constantin » 22 Oct 2012, 10:46

Revin cu niste poze care le-am facut pe 19 si 20 oct, cand am facut impachetarile de iarna la 7 stupi.

Victor, am fost surprins placut sa constat [in timpul impachetarii], ca toti 7 au 6-7 rame pline cu miere capacita si necapacita, puietul a ecluzionat si intervalele sunt pline de albine. Cuiburile au fost restranse de altcineva [am mai scris], mi-a explicat ce a gasit in stupi si ca a decapacit rame si le-a pus dupa diafragma, sa le scot eu la impachetat.
Surpriza a fost ca am gasit doua rame[ dupa diafragma] cu miere proaspata, ce am facut cu ele o sa spun in alta postare.
Ii impachetez pt ca asa am procedat si iarna trecuta, si au avut in primavara o dezvoltare rapida[sunt poze pe postul meu].

Adi, foile de stulete au alta absortie fata de fan sau paie, ele nu au coaja sa opreasca umiditatea in interior lor.
Se comporta ca un schimbator de umiditate, adica, daca in stup umiditatea creste, aceste foi preia surplusul de umiditate, si invers, daca umiditatea scade reda umiditate, astfel umiditatea fiind aproape constanta.
Dau doua exemple; in baie, bucatarie faianta se pune doar la partea de jos a peretilor[cca 1.35 m], tavanul si restul din perete fiind absorbant, casele se izoleaza cu polistiren pe exterior, interioarele se placheaza cu rigips, si inca ceva, sa ne imaginam cum se comporta silicagelul.

Am sa va spun o intamplare, fiind gestionar primesc marfa din toate colturile lumii, in diferite ambalaje.
Acum doi ani au venit doi nemti sa monteze un utilaj. Cand a desfacut ambalajul la o piesa a inceput sa manance ,,pufuletii'' :P care acopereau piesa. Cu aceasta ocazie am aflat ca ,,pufuletii'' erau din faina de grau si nu din polistiren, deci tinea si rol de silicagel.
Sa fiti sanatosi :)
Fişiere ataşate
DSC02428 (Small).JPG
tampon din foi
DSC02445 (Small).JPG
impachetat tip horn
bostina constantin

Mesajde necsoiu ionut » 22 Oct 2012, 17:28

mai am o intrebare,polistirenul care se pune stanga /dreapta trebuie sa fie etans sau ca o diafragma mobila ? Va multumesc anticipat
necsoiu ionut

Mesajde glaliona » 22 Oct 2012, 18:15

Buna seara.Se mai pot trata familiile cu varachet dupa impachetare ? Se mai ia in calcul volumul lazii ori doar cate rame formeaza cuibul ? Foloseste oare cineva buretele la impachetate ? Va rog cateva pareri .
glaliona

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR