Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: cel mai bun tip de lada pentru apicultura

Mesajde kamy » 01 Noi 2012, 09:00

OVIDIU DA-MI VOIE SA TE CONTRAZIC!aici pot posta si cei cu trei stupi cu conditia sa aiba cel putin 2 sau trei tipuri de lazi,aici povestim la trecut adecatelea concluziuni!si mai lasati-ma cu doar cei cu peste 100 pentru ca am un prieten bun in oradea cu 400 de stupi care intra doar sa ceteasca!si credeti-ma cam are ce povesti!
kamy

Mesajde mihaistupar » 01 Noi 2012, 10:51

cred ca ME, in orice configuratie ar fi bun. nr de rame pe corp cred ca e cel hotarat de zona /clima
mihaistupar

Mesajde ovidiu_78 » 01 Noi 2012, 14:52

kamy scrie:OVIDIU DA-MI VOIE SA TE CONTRAZIC!aici pot posta si cei cu trei stupi cu conditia sa aiba cel putin 2 sau trei tipuri de lazi,aici povestim la trecut adecatelea concluziuni!si mai lasati-ma cu doar cei cu peste 100 pentru ca am un prieten bun in oradea cu 400 de stupi care intra doar sa ceteasca!si credeti-ma cam are ce povesti!

Eu nu am zis ca nu poate posta oricine,si aceia cu stupi putini,si eu am avut la inceput 1/1 si me si am acultat sfatul unui prieten care mi-a zis,mai ovi,alegeti de la inceput un tip si mergi pe ala,nu n tipuri de rame,etc
Si ca prietenul tau cu 400 de stupi,mai sunt multi,care nici nu au timp,nici nervi uneori sa tot posteze,si eu unul mai mult citesc si ma consult personal sau telefonic cu altii care nu prea au timp sa intre sa posteze ;) :))
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 19:43

sincer deabea am asteptat sa termin treaba astazi (hranitoarele ma omoara cu zile) si sa deschid forumul sa vad ce box mi-am luat,..spre surprinderea mea numai de bine!
Adi , Kamy va multumesc frumos, pt tot...mai ales ca vad ca si voi doi ati lucrat cu asa ceva, in doua cuvinte se poate detaila un pic?...aici ma refer strict la chichite, eu nu am avut cand sa il vad si in productie...a fost ceva facut dintr-o necesitate de cutii, stateam cu matcile si nu aveam unde naiba sa le pun..:))..si asa am ajuns sa vad o dezvoltare puternica pe acest sistem 6+6!
raspunsurile voastre le astept cand veti avea voi timp dar nu mai tarziu de 15 februarie ca la mine atunci incepe albinaritul si se termina pe vremea asta!..:)) ..glumesc!!

stima voua tuturor!
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde albinateob » 01 Noi 2012, 19:49

Ce intelegeti 6+6? Se aseamana cumva cu ceea ce am postat aici: viewtopic.php?f=4&t=2530&start=48#p84643 ?
daruind vei dobandi
http://teostupina.sunphoto.ro/
albinateob

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 20:10

ceva de genul, dar stupii sunt individuali! la mine!
mihai33

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 20:13

070 (Copy).jpg
x
aici este una din locatii, 15 roi am ales eu de aici!
mihai33

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 20:15

xx
Fişiere ataşate
072 (Copy).jpg
mihai33

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 20:32

aici familiile de productie cu lazi de 9 rame dadant, o parte din ele aveau cat 1/1...aveam la crescut faguri artificiali, eram in plin cules de floare si aveam nevoie de faguri crescuti pt roi, incepand cu data de 1 august am scindat familiile in doua, si am dublat efectiv efectivul, din 600 am facut 1200, si noaptea visam ca ma uitam dupa matci, in sistemul 6+6 munca se reduce considerabil, nu se mai cauta matca, efectiv se baga dalta si se aseaza al doilea cat dadant de 6 langa primul pe un fund si se adauga un capac, dupa 2 zile se verifica de botci, cel ce are botci nu are matca si i se da una...usor...

daca gresesc va rog sa ma corectati, dar nu cred ca gresesc!
Fişiere ataşate
046 (Copy).jpg
mihai33

Mesajde Ioan Guist » 01 Noi 2012, 20:44

Lada.
Depinde mult de zona geografica.De sistem de pastoral.De stationar.

6 rame 1/1.Sunt pline la 10 martie.Apoi ai o explozie si nu ai trantori.Trebuiesc legate.trebuie imultit.
C anu poti s apleci cu turnuri de 1,5 m la pastoral.Nu... se imbuca.In camioane avem 2,4 m latime, 2.2 inaltime si 6 m lungime.Pe volumul ata trebuie mutata cat mai multa albina.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 01 Noi 2012, 20:49

cea mai buna legatoare e ventilatia si magazia goala deasupra da daca nu ai haneman nu ai nici magazii cu miere ci doar puiet,n-ar strica haneman la urdinis si zborul prin magazie nu mai e asa aglomeratie in cuib, matca care nu poate roi isi cam scindeaza concurenta la fel ca dragos!
kamy

Mesajde Ruben » 01 Noi 2012, 20:55

Ioan Guist scrie:Lada.

6 rame 1/1.Sunt pline la 10 martie.Apoi ai o explozie si nu ai trantori.Trebuiesc legate.trebuie imultit.
C anu poti s apleci cu turnuri de 1,5 m la pastoral.Nu... se imbuca.In camioane avem 2,4 m latime, 2.2 inaltime si 6 m lungime.Pe volumul ata trebuie mutata cat mai multa albina.

Da corpurile de 1 rama 1/1, inventie proprie ti le-am aratat?
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde mihai33 » 01 Noi 2012, 21:20

D-le Guist toata stima!
aveti dreptate mare, eu am explicat intr-un mesaj anterior: remorca de 2 tone, doar "parter"...52 de bucati pe 4 randuri...altfel nici o sansa cu ei, in acest fel se poate face pastoral altfel nu.

Am canalizat discutia pe 6+6, dar nu acesta a fost scopul, astept sa vad parerile celor cu ME si MER si a celor care au 2 matci in familiile de productie amandoua in aceeasi lada,..in acest moment inca citesc topicul lui kamy..."2 in 1"..:)
mihai33

Mesajde Ioan Guist » 01 Noi 2012, 21:26

Ruben scrie:
Ioan Guist scrie:Lada.

Da corpurile de 1 rama 1/1, inventie proprie ti le-am aratat?

Ma , nu .
Nu stiu ce zici.Ce corpuri? baga poze si vedem.Detaliaza.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 02 Noi 2012, 02:52

mihai33 scrie:...
Adi , Kamy va multumesc frumos, pt tot...mai ales ca vad ca si voi doi ati lucrat cu asa ceva, in doua cuvinte se poate detaila un pic?...aici ma refer strict la chichite, eu nu am avut cand sa il vad si in productie...a fost ceva facut dintr-o necesitate de cutii, stateam cu matcile si nu aveam unde naiba sa le pun..:))..si asa am ajuns sa vad o dezvoltare puternica pe acest sistem 6+6!
...
stima voua tuturor!

Mihai, acest model de stup e format din lazi pt nuclee si folosit in special pt inmultire, mai putin pt productie.
Datorita faptului ca intr-adevar, dezvoltarea pe verticala la 5 rame per lada/cat ( atitea rame are un cat aici ), e mai buna a-l folosim pt. inmultire iar cand roii ajung la 2 caturi bine populate, se transfera in lazi ME 10 rame si primeste fiecare inca un cat ME echipat cu rame s-au alt model de cat cu rame de 1/2.

Inmultirea ( nu descriu si lucrarile cresterii matcilor pt. ca e alt subiect ) o facem folosind gratii Hanneman si un cat gol in modul urmator:
1.Se scutura ramele din catul II in catul I si se pun in aceeasi pozitie in catul gol. Se scutura si albinele care raman pe peretii catului II.
2. Peste catul I se pune gratia si catul cu ramele mutate.

Peste cateva ore, albinele sint prezente in cat si se poate ridica roii, le trebuie funduri si capace ... si se muta pe noua vatra.
In ziua urmatoare li se da matci ... ori botci.

Nu folosim pt. productie de miere acest model de stup ( daca-l putem numi stup ) deoarece necesita prea multe caturi pentru necesarul de spatiu al familiilor si devine prea inalt, foarte instabil la transporturile din pastoral, vanturi ... samd.

Nu folosim nici stupi cu doua matci in aceeasi lada. Se stie ca f. rar convietuiesc mult timp si adesea ramane doar una.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Ruben » 02 Noi 2012, 07:56

Adi Hodis scrie:Inmultirea ( nu descriu si lucrarile cresterii matcilor pt. ca e alt subiect ) o facem folosind gratii Hanneman si un cat gol in modul urmator:
1.Se scutura ramele din catul II in catul I si se pun in aceeasi pozitie in catul gol. Se scutura si albinele care raman pe peretii catului II.
2. Peste catul I se pune gratia si catul cu ramele mutate.

Peste cateva ore, albinele sint prezente in cat si se poate ridica roii, le trebuie funduri si capace ... si se muta pe noua vatra.
In ziua urmatoare li se da matci ... ori botci.

De bagat la cap metoda de facut roi. :D
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR