Salut,
Sunt cateva plante care dau polen toxic toamna: floarea brosteasca ar fi cea mai importanta; alta este cicoarea(in literatura apicola de la noi nu apare ca planta care poate da polen toxic).
In mod normal polenul de la plantele astea nu este toxic, mai bine zis nu afecteaza albinele, dar in anumite conditii(seceta, inghet, fluctuatii ale umiditatii aerului, poluare, etc) el poate deveni toxic.
De obicei aici in zona problemele apar dupa primul inghet.
Eu de obicei pun cate un colector de polen(sau doar gratarele) si am cam scapat de problema. Sau daca este foarte mult polen mut familiile de pe vatra respectiva.
Polenul recoltat trebuie ingropat. De obicei vorbim de cantitati mici dar anul acesta a fost foarte mult si am cateva familii care au slabit destul de tare.
Destul de greu sa previi pentru ca daca astazi au adus polenul maine gasesti albine moarte pe fundul stupului.
Interesant este ca puiet mort nu am vazut. Ori este consumat de albine ori puietul nu este afectat.
Am trimis si anul acesta polen la analize(la noi in tara) si mi-au spus ca nu are nici o problema; altii(prin strainatate) mi-au spus altceva.