Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cautatorii de chilipiruri

Mesajde cristi arad » 15 Oct 2012, 23:24

seara buna tuturor, deschid acest subiect in vederea evaluarii corecte a pretului unei familii de albine.
desigur piata regleaza pretul dar ca nu cumva sa ne batem joc de munca apicultorului si sa inlaturam pe cat se poate cautatorii de chilipiruri , evaluam pretul unei familii de albine incepand de la premisa ca 1 roi luat din creanga (pe cca 4 - 5 rame) costa 100 lei cu ramele clientului; una rama (neansamblata) costa 1,5 lei, ansamblatul, inclusiv insarmatul costa inca 1 leu, foaia de ceara costa si ea 3 lei pt una rama; un subtotal 5,5 lei, la care foaie de ceara mai putem adauga inca 2 - 3 lei ce au cladit albinele. Pana aici toate bune adica sa zicem 8 lei/rama goala; daca ramele au pe ele si cca 1 kg de miere avem un total de 22 lei rama goala . roiul din pom de care vorbeam adica 100 lei daca il impartim la 5 sau 4 rezulta ca albina de pe o rama costa 20 - 25 lei. deci un cost total de 42 - 50 lei /rama cu albine si asta pana in toamna. Ei dragii nostri "apicultori' facuti cu fondurile UE sunt cei mai aprigi cautatori de chilipiruri, care se uita urat la cel care cere 40 - 50 lei pe rama
cristi arad

Re: cautatorii de chilipiruri

Mesajde Mircea_63 » 16 Oct 2012, 00:31

La care pret te referi ?

Pret de cost sau pret de vanzare ? Cel de cost, matematic poate fi corect. Cel de vanzare il dicteaza piata !
Condamni cautatorii de chilipiruri ? Toti suntem cautatori de chilipiruri ! Vanzatorul vrea sa ia cat mai mult, cumparatorul vrea sa dea cat mai putin. Care-i diferenta?
Cu cativa ani in urma roii se dadeau si de sanatatea stuparului. Daca la anu` pretul pietei va fi de 400 lei roiul in "punga"...tu il dai cu cat?
Daca tu ceri si el da, ati fost "ambidoi" deacord, se cheama targ cinstit.

Cauti cel mai mic pret ? Zi ca nu !!!.....inseamna ca esti cautator de chilpiruri. Eu nu sunt !!!
La ora asta nu cumpar nimic ca stau prost cu paralele ! :cry:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde cristi arad » 16 Oct 2012, 16:55

Mircea_63 scrie:La care pret te referi ?

Pret de cost sau pret de vanzare ? Cel de cost, matematic poate fi corect. Cel de vanzare il dicteaza piata !
Condamni cautatorii de chilipiruri ? Toti suntem cautatori de chilipiruri ! Vanzatorul vrea sa ia cat mai mult, cumparatorul vrea sa dea cat mai putin. Care-i diferenta?
Cu cativa ani in urma roii se dadeau si de sanatatea stuparului. Daca la anu` pretul pietei va fi de 400 lei roiul in "punga"...tu il dai cu cat?
Daca tu ceri si el da, ati fost "ambidoi" deacord, se cheama targ cinstit.

Cauti cel mai mic pret ? Zi ca nu !!!.....inseamna ca esti cautator de chilpiruri. Eu nu sunt !!!
La ora asta nu cumpar nimic ca stau prost cu paralele ! :cry:

vei vedea tu cand vei avea de vandut, cum vei traduce ce am zis eu
cristi arad

Mesajde Mircea_63 » 16 Oct 2012, 17:00

Mai Curticene, nu te supara pe mine ca n-am scris cu rautate ce ti-am zis. Bineinteles ca si eu vreu sa cumpar ieftin si sa vand scump. Pretul depinde de piata.
Mircea_63

Mesajde gigibecalul » 18 Oct 2012, 09:35

In zona noastra, o familie pe 6 rame se vindea in vara cam cu 400 Ron( cu ramele luate din stupul vanzatorului).
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde vasilescu adrian » 18 Oct 2012, 09:43

gigibecalul scrie:In zona noastra, o familie pe 6 rame se vindea in vara cam cu 400 Ron( cu ramele luate din stupul vanzatorului).

in zona mea s-a vandut pe vara familia pe 6 rame(roi facut prin stolonare colectiva dupa salcam) cu 250 lei..
nu este putin cam mult 400lei pentru 6 rame?..(eu nu am cumparat si nu am vandut)..
salutari si numai bine!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde gigibecalul » 18 Oct 2012, 10:29

Nu stiu daca e mult...eu nu am vandut si nu am cumparat, la fel ca tine. Eu am primit in DAR doua familii, insa stiu sigur ca cel care m-a cadorisit, a vandut anul acesta 25 de familii cu 10.000 de ron.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde jenica67 » 18 Oct 2012, 13:11

Famili pe 10 rame s-or fi vandut cu 400 de lai, dar la noi, roi s-au vandut cu 120-150 de lei, in functie de nr de rame 3-5.
jenica67

Mesajde Ciprian Leancă » 30 Oct 2012, 10:37

Eu am cumparat in primavara 2012 2 roi cu 150 bucata. e adevarat ca vanzatorul era coleg de servici si dupa cum ati spus si voi, am gasit si alti apicultori care imi vindeau cu 400. poate ca a vrut sa am si eu stupi si de aceea a fost pretul foarte bun. eu am fost foarte multumit. faza cu cererea si oferta e universal valabila si pretul va fi mereu undeva la mijloc.
Ciprian Leancă

Mesajde letsoc » 30 Oct 2012, 19:44

In primavara am cunparat si eu 8, dar mai intai sai cumpar am gasit pe unul care-mi cerea 80roni/rama si l-am salutat din mers la propriu ,dupa care am gasit pe cineva care mia dat cu 40 /rama .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde Donbazil » 30 Oct 2012, 23:02

Mircea_63 scrie:Mai Curticene, nu te supara pe mine ca n-am scris cu rautate ce ti-am zis. Bineinteles ca si eu vreu sa cumpar ieftin si sa vand scump. Pretul depinde de piata.

Sal'tare!
Vulpea, zice catre gaina:
- Cum vrei?....Prima data sa negociem si apoi sa mancam, sau prima data sa mancam?.....
..............................................................................................................................

Pai mai fratilor, cel care vinde , in cele mai multe cazuri stie ce vinde. Este om cu experientza si daca ofera un lucru, apai da si garantzii.(Exceptzii cand se lichideaza din diverse motive).....
Insa cei care PRODUC PENTRU VANZARE, - o fac astfel incat sa lase totdeauna loc si de negociere, dar si de acel " BUNA ZIUA".....
Am mai scris, ca o data am primit un telefon de la cineva care mi-a multzumit si apoi mi-a spus si de ce: -Ii vandusem niste roiuri de care el era foarte multzumit si s-a gandit ca e cazul sa-mi dea un semn de viatza.....
Pai credetzi ca-i putzin?......
Cum a fost inima mea?....
Unii poate cred ca banii sunt totul....Daca dai x milioane ai y beneficii.......Da' de unde!....... :shock:
Nustiu cum fac altzii - si nu garantez pentru nuimeni - ( sau daca o fac o fac pentru fooooooarte putzini), dar nu-i destul cu cererea si oferta.....Mai trebuie.....
Si ceea ce mai trebuie este exact experientza!.....
Scanteia aia de viatza care lumineaza omu' sa faca bine cand trebuie si sa nu faca un lucru cand nu trebuie......
Pentru ca intuitzia si norocul vin cand nu te asteptzi dar experientza se acumuleaza in timp....
Asadar recomandarea mea catre cei mai tineri este sa nu se pripeasca......Sa faca o analiza swot a posibilitatzilor si sanselor a oportunitatzilor si riscurilor. Banii sunt catzi sunt, nu trebuiesc risipitzi aiurea.....
Nu pretzul dat pe un anumit produs reprezinta adevarata valoare a acestuia!.....
Chilipirul in sine nu-i un lucru rau, poate ca cel ce vinde la pret de chilipir o face fortzat de ceva anume.Acesta nu obliga pe nimeni sa cumpere.....
Tot asa si cel care cauta si tot cauta, sa cumpere la un pretz cat mai mic si in conditzii cat mai avantajoase, cu ce poate fi acuzat?.....Pai omu' isi urmareste interesul lui....Cu ce-i de vina?.....
Itzi convine, vinzi, nu-tzi convine, nu cumperi, - asta-i!......
Cred ca subiectul a fost postat intr-un moment in care autorul simtea o frustrare....Poate cele postate l-au ajutat sa inteleaga cam e mersu' vremii.
-"Ca nu-s vremile sub om ci omu' sub vremuri".....
Sal'tare!
Numa' bine si rau la nime! :)
Donbazil - Faget
Donbazil

Mesajde Ruben » 31 Oct 2012, 09:41

cristi arad scrie:seara buna tuturor, deschid acest subiect in vederea evaluarii corecte a pretului unei familii de albine.
desigur piata regleaza pretul dar ca nu cumva sa ne batem joc de munca apicultorului si sa inlaturam pe cat se poate cautatorii de chilipiruri , evaluam pretul unei familii de albine incepand de la premisa ca 1 roi luat din creanga (pe cca 4 - 5 rame) costa 100 lei cu ramele clientului; una rama (neansamblata) costa 1,5 lei, ansamblatul, inclusiv insarmatul costa inca 1 leu, foaia de ceara costa si ea 3 lei pt una rama; un subtotal 5,5 lei, la care foaie de ceara mai putem adauga inca 2 - 3 lei ce au cladit albinele. Pana aici toate bune adica sa zicem 8 lei/rama goala; daca ramele au pe ele si cca 1 kg de miere avem un total de 22 lei rama goala . roiul din pom de care vorbeam adica 100 lei daca il impartim la 5 sau 4 rezulta ca albina de pe o rama costa 20 - 25 lei. deci un cost total de 42 - 50 lei /rama cu albine si asta pana in toamna. Ei dragii nostri "apicultori' facuti cu fondurile UE sunt cei mai aprigi cautatori de chilipiruri, care se uita urat la cel care cere 40 - 50 lei pe rama

Ho cu tata.

8 lei/rama*10=80 lei.
3.3 lei/kg sirop*20=66. lei.
Mai punem inca vre-o 50 de lei alte cheltuieli. Ajungem la 200.

De aici incolo ii platita munca ta. 200 de lei/familie banuiesc ca-i destul.(Asta pentru ca te plangi de "munca apicultorului").

Oricum, vorbim de o piata artificiala creata de UE. Dupa ce s-o gata, apoi sa vezi cum ne dezumflam cu totii. Ca acum o parte din noi produc material biologic(pentru ca le merita :D ), dar dupa aia or sa vina si ei prin pastorale. Atunci sa vezi munca de apicultor platita bine. :roll:
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde cristi arad » 12 Noi 2012, 12:35

Ruben scrie:
cristi arad scrie:seara buna tuturor, deschid acest subiect in vederea evaluarii corecte a pretului unei familii de albine.

Ho cu tata.

8 lei/rama*10=80 lei.
3.3 lei/kg sirop*20=66. lei.
Mai punem inca vre-o 50 de lei alte cheltuieli. Ajungem la 200.

De aici incolo ii platita munca ta. 200 de lei/familie banuiesc ca-i destul.(Asta pentru ca te plangi de "munca apicultorului").

Oricum, vorbim de o piata artificiala creata de UE. Dupa ce s-o gata, apoi sa vezi cum ne dezumflam cu totii. Ca acum o parte din noi produc material biologic(pentru ca le merita :D ), dar dupa aia or sa vina si ei prin pastorale. Atunci sa vezi munca de apicultor platita bine. :roll:

mai ruben, eu cred ca tu esti dintre acei "pocaliti" care au un mare ochi stramb critic, eu nu ma plang mai , ci incerc sa aduc la buna socoteala munca apicultorului, ca nu-mi place ca unul sa speculeze si altul sa munceasca degeaba, intradevar cu zicea printre unele cuvinte si donbazil - ca fiecare stie ce are in lada, dar eu cred ca socoteala mea este una corecta, lasand la o parte siropul ca nu cu asta creste stupul ci cu cules bun adica cu miere
cristi arad

Mesajde cristi arad » 12 Noi 2012, 12:47

Donbazil scrie:
Mircea_63 scrie:Mai Curticene, nu te supara pe mine ca n-am scris cu rautate ce ti-am zis. Bineinteles ca si eu vreu sa cumpar ieftin si sa vand scump. Pretul depinde de piata.

Sal'tare!
Vulpea, zice catre gaina:
- Cum vrei?....Prima data sa negociem si apoi sa mancam, sau prima data sa mancam?.....
..............................................................................................................................

Pai mai fratilor, cel care vinde , in cele mai multe cazuri stie ce vinde. Este om cu experientza si daca ofera un lucru, apai da si garantzii.(Exceptzii cand se lichideaza din diverse motive).....
Insa cei care PRODUC PENTRU VANZARE, - o fac astfel incat sa lase totdeauna loc si de negociere, dar si de acel " BUNA ZIUA".....
Am mai scris, ca o data am primit un telefon de la cineva care mi-a multzumit si apoi mi-a spus si de ce: -Ii vandusem niste roiuri de care el era foarte multzumit si s-a gandit ca e cazul sa-mi dea un semn de viatza.....
Pai credetzi ca-i putzin?......
Cum a fost inima mea?....
Unii poate cred ca banii sunt totul....Daca dai x milioane ai y beneficii.......Da' de unde!....... :shock:
Nustiu cum fac altzii - si nu garantez pentru nuimeni - ( sau daca o fac o fac pentru fooooooarte putzini), dar nu-i destul cu cererea si oferta.....Mai trebuie.....
Si ceea ce mai trebuie este exact experientza!.....
Scanteia aia de viatza care lumineaza omu' sa faca bine cand trebuie si sa nu faca un lucru cand nu trebuie......
Pentru ca intuitzia si norocul vin cand nu te asteptzi dar experientza se acumuleaza in timp....
Asadar recomandarea mea catre cei mai tineri este sa nu se pripeasca......Sa faca o analiza swot a posibilitatzilor si sanselor a oportunitatzilor si riscurilor. Banii sunt catzi sunt, nu trebuiesc risipitzi aiurea.....
Nu pretzul dat pe un anumit produs reprezinta adevarata valoare a acestuia!.....
Chilipirul in sine nu-i un lucru rau, poate ca cel ce vinde la pret de chilipir o face fortzat de ceva anume.Acesta nu obliga pe nimeni sa cumpere.....
Tot asa si cel care cauta si tot cauta, sa cumpere la un pretz cat mai mic si in conditzii cat mai avantajoase, cu ce poate fi acuzat?.....Pai omu' isi urmareste interesul lui....Cu ce-i de vina?.....
Itzi convine, vinzi, nu-tzi convine, nu cumperi, - asta-i!......
Cred ca subiectul a fost postat intr-un moment in care autorul simtea o frustrare....Poate cele postate l-au ajutat sa inteleaga cam e mersu' vremii.
-"Ca nu-s vremile sub om ci omu' sub vremuri".....
Sal'tare!
Numa' bine si rau la nime! :)
Donbazil - Faget

nu-i frustrare donbazil, eu nu sunt comerciant si nu-mi place sa negociez si nici sa se negocieze cu mine; fac diferenta intre o marfa buna si una proasta si nu-mi place sa trisez pe nimeni; si hai sa facem diferenta intre a vinde la un pret modic si a face bine (daca vrei sa faci bine si ....... omenie si ..... nu stiu ce mai zici pe acolo - in cazul asta putem dona stupi sau roi , gestul ar fi unul frumos si vazut ca un dar nu ca o achizitie cu bani; sunt de acord si cu chestia ca banii nu sunt totul dar te intreb ... de ce nu lucri pe gratis???; in plus poti sa dai garantii pe ceea ce vinzi, dar stii tu cumva marfa ta pe ce mana ajunge ? ca si o concluzie exista diferenta intre acte de caritate la oameni fara mari posibilitati, si cautatorii de chilipiruri care nu vor sau nu stiu sa "cantareasca " o familie de albine
cristi arad

Mesajde Mircea_63 » 12 Noi 2012, 13:24

Cristi, daca socotesti costul ramelor, fagurilor si al mierii de pe rame...obtii un pret de cost. Pentru albinele de pe el, deja e alta treaba. Poate unul are o zona melifera buna, altul mai slaba...
Cel cu zona mai slaba mai baga si siroape... Unul e mai mester si ii merg albinele trasnet...sau nu.

O scroafa mi-a facut 12 purcei si au trait toti. De la alta m-am ales la aceleasi cheltuieli, cu doar 5 purcei. I-am vandut cu acelasi pret.
Nu stiu pe ce maini au ajuns purceii. Cand i-am vandut n-am cautat la fata omului.

Nici la albine...nu cred ca le cumpara cineva ca sa-si bata joc de ele si sa arunce banii degeaba. Acuma drept ii ca nici nu suntem toti la fel de priceputi.

Pentru mine, e targ cinstit indiferent cat imi cere pe ele. Vrea 1000 de lei si eu i-am dat? E targ cinstit! Mi-i da cu 200 ...tot targ cinstit! Ca nu ma obliga nimeni sa-i iau.

Necinstit ar fi daca imi spune ca e familie puternica si sanatoasa, eventual eu nepriceput, am incredere, iar el de fapt imi da o lesinatura de familie. Zice ca e matca de anul asta si de fapt e babaciune, ca i-a tratat si ei sunt plini de varroua, sau fac pe ei ca au Nosema...Atunci pot spune ca e necinstit.

Altfel, asta-i marfa, astia-s banii... Necinstit nu e ala care cere mult. E marfa lui, cere cat vrea si nu te obliga. Necinstit e ala care iti da altceva decat spune.

Dar uite, noi am incercat sa-ti spunem cum vedem noi lucrurile. Nu esti deacord cu niciunul. Poate gresim. Spune-ne tu cum vezi acest aspect?
Mircea_63

Mesajde cristi arad » 13 Noi 2012, 15:28

Mircea_63 scrie:Cristi, daca socotesti costul ramelor, fagurilor si al mierii de pe rame...obtii un pret de cost. Pentru albinele de pe el, deja e alta treaba. Poate unul are o zona melifera buna, altul mai slaba...
Cel cu zona mai slaba mai baga si siroape... Unul e mai mester si ii merg albinele trasnet...sau nu.

O scroafa mi-a facut 12 purcei si au trait toti. De la alta m-am ales la aceleasi cheltuieli, cu doar 5 purcei. I-am vandut cu acelasi pret.
Nu stiu pe ce maini au ajuns purceii. Cand i-am vandut n-am cautat la fata omului.

Nici la albine...nu cred ca le cumpara cineva ca sa-si bata joc de ele si sa arunce banii degeaba. Acuma drept ii ca nici nu suntem toti la fel de priceputi.

Pentru mine, e targ cinstit indiferent cat imi cere pe ele. Vrea 1000 de lei si eu i-am dat? E targ cinstit! Mi-i da cu 200 ...tot targ cinstit! Ca nu ma obliga nimeni sa-i iau.

Necinstit ar fi daca imi spune ca e familie puternica si sanatoasa, eventual eu nepriceput, am incredere, iar el de fapt imi da o lesinatura de familie. Zice ca e matca de anul asta si de fapt e babaciune, ca i-a tratat si ei sunt plini de varroua, sau fac pe ei ca au Nosema...Atunci pot spune ca e necinstit.

Altfel, asta-i marfa, astia-s banii... Necinstit nu e ala care cere mult. E marfa lui, cere cat vrea si nu te obliga. Necinstit e ala care iti da altceva decat spune.

Dar uite, noi am incercat sa-ti spunem cum vedem noi lucrurile. Nu esti deacord cu niciunul. Poate gresim. Spune-ne tu cum vezi acest aspect?

eu am facut o socoteala zic eu corecta; mi-ati indrugat ca ....piata, siropul......, calitatea stupilor..... fel si fel de pareri. eu nu incerc sa conving pe nimeni sa dea cu "x" lei familia de albine ci doar am facut o socoteala orientativa a lor venind in sprijinul stuparului si de ce nu si a cumparatorului (pt a nu cumva sa creada ca "brinza-i pe degeaba"). Bineinteles fiecare vinde si cumpara cum vrea, de la aceasta piata fictiv facuta si intretinuta de - UE, miere din siropuri, cautatori de chilipiruri, plocoane si fasoane etc - ne merge asa de bine incat trebuie sa tii min 100 de familii sa poti trai; pe vremea dedinainte de 89 stuparii cu 100 de familii si-au facut averi - asta pt ca piata era una corecta, protejata de factorii care i-am enumerat; acum insa fiecare vrea sa fure caciula celuilalt, albinele se hranesc la troaca cu fel si fel de siropuri care cica se transforma in diverse tipuri de miere (de tei, de trandafir de izma etc - am vazut asta in germania) si occidentalii fac mofturi daca cumva gasesc urme de antibiotic in mierea noastra (adica sa vindem produs bio la pret de produs ordinar), procesatorii te obliga uneori (tot piata mult laudata de voi) sa vinzi mierea la 8,5 lei/kg cand zaharul costa 5 - 6 lei; asa este si cu familiile de albine; mai merita munca in aceste conditii? NU. RAMANE DOAR PASIUNEA SI DRAGOSTEA DE APICULTURA. ATAT. Eu asta incerc de mult sa existe pretul corect atat pt vanzator cat si pt cumparator; asta cred ca vrea orice apicultor; comerciantii vor sa cumpere ieftin si sa vanda scump; eu zic sa ne concentram pe apicultura si nu sa dam nas comerciantilor ca ei sa faca averi si apicultorul de rand sa munceasca degeaba. asta incerc eu sa transmit si vad ca deranjeaza pe unii
cristi arad

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE