Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

lipsa polen pe faguri

Mesajde tiby visan » 07 Oct 2012, 10:02

va salut ,la aceasta data am observat la 2 stupi lipsa polen pe faguri ce trbuie sa fac?pentru ca stiu ca acesta trebuie in hrana albinelor si nu numai ci si in cresterea puietului in primavara.La ceilanti este dar nici acolo asa mult incit sa pot lua de la ei si sa introduc la cei 2.VA MULTUMESC.
desteptaciunea are limite,prostia n-are margini.
tiby visan

Re: lipsa polen pe faguri

Mesajde Mircea_63 » 07 Oct 2012, 10:13

Hrana proteica, retete cu drojdie, lapte praf.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde tiby visan » 07 Oct 2012, 10:20

Daca as opta pentru lapte praf cum ar trebui sa-l administrez si cind?
tiby visan

Mesajde victor s » 07 Oct 2012, 10:20

In fiecare celula de miere capacita exista si o mica rezerva de polen. Daca ai miere capacita pe ramele din stup, nu ai de ce sa te ingrijorezi.
Eu unul, in nici un caz, nu as administra in acest moment acest tip de hranire !
Mircea_63, nu combat sfatul tau dar ideea este aceea de a nu incarca intestinul albinei nici acum si nici la iarna cu ''proteina''.
Aceea ar fi o familie pierduta inca de la inceputul iernii !
victor s

Mesajde tiby visan » 07 Oct 2012, 10:33

Miere capacita am destula va multumesc pt. sfat,cred ca la primavara am sa le dau asa ceva daca ziceti ca este polen in mierea capacita atunci stau fara griji.
tiby visan

Mesajde Mircea_63 » 07 Oct 2012, 10:36

In aceasta privinta Victor are dreptate! Este de luat in considerare spre primavara, dupa zboruri de curatire si aparitia puietului!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde tiby visan » 07 Oct 2012, 10:38

VA MULTUMESC.
tiby visan

Mesajde Ruben » 07 Oct 2012, 22:22

tiby visan scrie:Daca as opta pentru lapte praf cum ar trebui sa-l administrez si cind?

Poti sa le dai la sfarsitul iernii o turta cu Feedbee(inlocuitor bun de polen) sau cu alti inlocuitori. Doar dupa ce au efectuat zbor de curatire.

Dupa aia, cand incepi cu siropul, pune 20% zer proaspat, sau lapte degresat. O sa se linga pe degete. :)
“We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.”
― Stephen Hawking
Ruben

Mesajde horia_ch » 08 Oct 2012, 13:51

Vremea drojdiei a trecut. Vremea laptelui (praf sau nu) încă nu a venit.
Lasă-le aşa!
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde tiby visan » 04 Noi 2012, 19:58

VA salut domnilor,ieri am facut citeva turte din;1Kg miere tei 4Kg zahar pudra si protofil 34 ml atit am mai avut si am facut turte cu greutatea intre 600-800g pe care le-am pus astazi la stupi ca sa stau linistit pina in primavara,miere aveau dar nu rame pline 100% sper sa fi prcedat bine Dv ce ziceti?O iernare cit mai usoara la toata lumea si fara grij.
tiby visan

Mesajde balasbebe » 04 Noi 2012, 20:16

La noi a inflorit papadia. Daca nu ar veni iarna, as pune colectoarele de polen. Am vrut sa mai schimb ceva matci dar aveau pe cate doua rame puiet. Am facut nuclee prea multe si acum tot caut sa vad pe unde mai pot schimba cate o matca. Oricum asa nu le pot lasa, nu am beci, sau conditiile de pastrare. Anul trecut am lasat prea multe nuclee. Au trecut cu bine iarna dar nu merita sa le mai las.
balasbebe

Mesajde tiby visan » 04 Noi 2012, 20:32

d-le balasbebe nu am priceput nimic din ce ati vrut sa spuneti sau poate ati scris la caterinca.
tiby visan

Mesajde ADITZU » 05 Noi 2012, 14:46

Pai scuza-ma dl visan daca dumneata spui ca la vremea asta si in luna noiembrie ai facut turte si le-ai pus la stupi , in februarie ce le mai pui ? si de aia dl Balasbebe ti-a raspuns in consecinta no ofense :|, iar cel mai concludent raspuns ar fi al lui victor s numai bine
Multi bazaie precum albina , dar se mira ca nu iese miere
ADITZU

Mesajde balasbebe » 05 Noi 2012, 20:51

Eu am zis ca la mine in Salaj, a inflorit papadia. Ce nu este clar? Pentru ca este in natura polen, si albinele mai au puiet, si nu putin. Cel mai usor si fara efort matca se schimba cand in stup nu mai avem puiet. Se ia matca si se trece pe rame, dupa ce omor batrana. Daca as schimba o batrana risc sa nu o primeasca si sa gasesc botci de necesitate, mai tarziu.
Daca nu ai polen inseamna ca albinele nu au avut nevoie de el. Am avut cazuri unde erau pline ramele cu pastura, peste ea era pusa miere si capacita. Stiu albinele mai bine ce au de facut.
balasbebe

Mesajde cristi arad » 12 Noi 2012, 12:56

victor s scrie:In fiecare celula de miere capacita exista si o mica rezerva de polen. Daca ai miere capacita pe ramele din stup, nu ai de ce sa te ingrijorezi.
Eu unul, in nici un caz, nu as administra in acest moment acest tip de hranire !
Mircea_63, nu combat sfatul tau dar ideea este aceea de a nu incarca intestinul albinei nici acum si nici la iarna cu ''proteina''.
Aceea ar fi o familie pierduta inca de la inceputul iernii !

daca vremea este buna si albinele pot iesi la zbor de curatire nu-i nici o problema, dar vremea trebuie sa tina inca cel putin 2 saptamani cu zile peste 12g, problema este insa una legata de uzura albinei de faptul ca nu mai poate capaci mierea/zaharul care o trage in faguri din turtita ta, de aici umiditate ridicata in stup peste iarna, uneori mucegai daca-i si primavara rece si umeda vei avea si ceva puiet varos
cristi arad

Mesajde victor s » 12 Noi 2012, 20:45

Cristi , te rog sa citesti tot sau macar cateva postari in urma sa vezi in ce context venea sfatul meu . Omul era interesat cum poate administra lapte praf acum cateva saptamani
Si inca ceva...am specificat ca ''eu nu as face asa ceva''. Dar acum depinde de fiecare cum considera ca e mai bine pentru albinele lui (si cat de mult i-l ajuta clima).
Te salut si-ti doresc tie si albinutelor tale o iernare usoara si uscata !
victor s

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR