Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde jiji » 01 Noi 2012, 16:58

nu neaparat trebuie sa le goliti voi , ci puteti merge la magazin specific unde se vinde vin si le cereti acolo ca oricum le arunca
jiji

Mesajde letsoc » 01 Noi 2012, 22:49

jiji scrie:nu neaparat trebuie sa le goliti voi , ci puteti merge la magazin specific unde se vinde vin si le cereti acolo ca oricum le arunca

Eu nu am vazut asa ceva, cum arata o astfel de punga ? o poza .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde jiji » 02 Noi 2012, 00:35

as pune dar nu am program de micsorat pozele
jiji

Mesajde horia_ch » 02 Noi 2012, 09:29

jiji scrie:as pune dar nu am program de micsorat pozele

Paint !?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jiji » 02 Noi 2012, 12:12

nu merge in paint asa ca a trebuit sa instalez microsoft ofiice , ee oricum imi terebuia
Fişiere ataşate
DSC_0114.JPG
jiji

Mesajde iulyan_milo » 15 Noi 2012, 14:25

La primavara cand or sa isi faca zbor de curatire, va fi si de orientare? zic asta pt ca vreau sa ii aranjez putin prin stupina(cativa metri), sa ii mai grupez, sa ii mai apropii.
iulyan_milo

Mesajde cipry74 » 15 Noi 2012, 16:12

iulyan_milo scrie:La primavara cand or sa isi faca zbor de curatire, va fi si de orientare? zic asta pt ca vreau sa ii aranjez putin prin stupina(cativa metri), sa ii mai grupez, sa ii mai apropii.

daca nu ies afara 2-3 saptamani...cand vor iesi se vor orienta din nou...dece se pot muta
cipry74

Mesajde stuparul2011 » 15 Noi 2012, 17:03

buna,
eu din cate stiu(nu foarte multe), se pot muta.
dar este bine ca mutarea sa se faca treptat, cate putin, pentru a nu dezorienta albinele.
ideea este ca urdinisul(bineinteles,astfel e mutat si stupul) sa fie miscat cate o distanta mica.
eu asa am procedat.
numai bine
stuparul2011

Mesajde cavaleriu » 15 Noi 2012, 20:20

sal.asta este valabila numai daca albinele ies inca afara daca temp.este sub 5 gr C mai mult de doua saptamani le poti muta cum vrei
eu le aliniez in fiecare toamna pe marginea unui gard de beton cu fata la soare iar primavara inainte de zborul de curatire le mut pe vechiul postament fara o ordine oarecare
cavaleriu

Mesajde letsoc » 15 Noi 2012, 21:51

iulyan_milo scrie:La primavara cand or sa isi faca zbor de curatire, va fi si de orientare? zic asta pt ca vreau sa ii aranjez putin prin stupina(cativa metri), sa ii mai grupez, sa ii mai apropii.

Daca vrei sa-i muti acum ca sa fie grupati mutai fara teama. Iti spun din experienta, am facut eu o saptamana in urma si a fost ok. Iernare usoara!
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde paul » 15 Noi 2012, 21:58

Eu i-am mutat ... ieri !
Sper sa n-am probleme !
Azi nu si-au scos nici macar nasul la urdinis ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde sorin_horezu » 16 Noi 2012, 09:04

Cel mai bine e sa fie mutati in dimineata unei zile in care sti ca ai zbor de curatenie, prima zi dupa 2-3 saptamani fara zbor. In caz ca in timpul mutarii mai care albina din ghem in urma manipularii lazilor, se pot ridica in aceeasi zi cand da caldura.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde dumi » 16 Noi 2012, 10:36

O metoda veche din cartea Stuparitul recomanda ca la mutarea stupilor sa se aseze niste iarba uscata la urdinis astfel albinele sa iasa afara mai greu si sa faca un nou zbor e orientare
Eu asa am procedat (am mutat stupii la aprox 30 metri in alta ordine in care au fost asezati) si a fost ok, dar a trebuit ca in 2-3 ore sa dau jos iarba de la urdinis deoarece albinele se aglomerau la intrare
dumi

Mesajde mihaistupar » 16 Noi 2012, 11:57

Din câte știu eu, carpatina noastră se dezorientează doar dacă e mutată in plin cules, sau in timpul zilei. Și eu le-am mutat seara la 30 de m.a doua zi au zburat,când se intorceau dădeau o tură pe la vechiul loc,după care zburau in zig zac deasupra noului loc,și aterizau exact unde trebuia.la mine așa se intâmplă. Și asta la peste 60 de cutii așezate pe altă direcție,in linie,cu distanță de 1 m intre rânduri.am doar un culuar pe mijloc pt circulaţie. Grupul este flancat pe 3 părţi de gard din tablă cutată de 2 m,deci doar pe deasupra pot intra. Carpatina trebuie respectată și pt această însușire :) :lol:
mihaistupar

Mesajde cipry74 » 16 Noi 2012, 18:29

mihaistupar scrie:Din câte știu eu, carpatina noastră se dezorientează doar dacă e mutată in plin cules, sau in timpul zilei. Și eu le-am mutat seara la 30 de m.a doua zi au zburat,când se intorceau dădeau o tură pe la vechiul loc,după care zburau in zig zac deasupra noului loc,și aterizau exact unde trebuia.la mine așa se intâmplă. Și asta la peste 60 de cutii așezate pe altă direcție,in linie,cu distanță de 1 m intre rânduri.am doar un culuar pe mijloc pt circulaţie. Grupul este flancat pe 3 părţi de gard din tablă cutată de 2 m,deci doar pe deasupra pot intra. Carpatina trebuie respectată și pt această însușire :) :lol:

daca tu ai 60 de familii si faci asemenea traznai pe care le afirmi........esti tare..nu te supara pe mine ...e total aiurea ce spui tu......o sa vezi si ce spun ceilalti colegi....daca ai mutat-o fara sa stea inauntru 2 saptamani ..albina se va intoarce pe pozitia de baza,iar daca ai mutat toti stupii...intra fiecare unde-i vine ..sau e primita...Succes in continuare
cipry74

Mesajde letsoc » 16 Noi 2012, 23:06

dumi scrie:O metoda veche din cartea Stuparitul recomanda ca la mutarea stupilor sa se aseze niste iarba uscata la urdinis astfel albinele sa iasa afara mai greu si sa faca un nou zbor e orientare
Eu asa am procedat (am mutat stupii la aprox 30 metri in alta ordine in care au fost asezati) si a fost ok, dar a trebuit ca in 2-3 ore sa dau jos iarba de la urdinis deoarece albinele se aglomerau la intrare

Este adevarat ce spui, dar e valabil cand e cald dar acum ar fi o problema sa se desprinda din ghem si sa cada.
letsoc

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR