Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA

Discutii despre legislatia apicola nationala si europeana , implementare norme UE . A fi un apicultor informat in acest domeniu , inseamna un atu in plus , pentru tine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Legea apiculturii - proiect

Mesajde lucky5strike » 17 Noi 2012, 13:02

Petere, pt binele obstesc, sper sa nu experimentam raul de care vorbesti

Nu ca e neaparat in declin, cred ca e intr-o sustinuta transformare... poate e prematur, poate mai dureaza sa intelegem ce e bun si ce e rau, dar imi amintesc de 2000-2004, nu vedeai un lan de rapita... abia daca era din cea furajera, iar floarea in declin... bine, nici atata salcam pus jos ca zilele astea nu vedeai... si cu 150 familii in exploatare treceai mare apicultor.

Agitatia si lumea asta proprie pe care ne-am construit-o noi, grup, forum, targuri etc. nu are cum sa nu duca apicultura departe. Oamenii interactioneaza, socializeaza, concureaza, in final evolueaza.

Si eu cred ca o lege in forma asta ar da peste cap starea actuala, si sigur nu intr-o directie constructiva.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde filip » 17 Noi 2012, 13:24

Apicultura in romania nu-i rentabila cu mii de fam pe o locatie.
Apoi firea noastra latina de a pazi tot,altfel.......
Romania apicola ar fi rentabila daca am incuraja ferme de 100-200 fam de albine.Iar cei care colecteaza si exporta ar respecta pe cel care produce.
Altfel mergem pe idea fiecare sa se descurce cum poate.
Iar statul sa stopeze avantul celor ce stiu sa produca si sa vanda.
filip

Mesajde lucky5strike » 17 Noi 2012, 13:55

Nu mi-o lua in nume de rau, dar mi se pare ca lipseste logica, in cateva din cele scrise mai sus.

Nu tine nimeni mii de familii pe-o locatie, devreme ce si 100 sunt deseori prea mult.
Achizitorii dau pret mai mare doar daca le fluturi la nas recolte mari si cinstite, iar asociatia ta te reprezinta tot cinstit. Gandeste: cu cat mai putini apicultori, dar mai buni producatori are asociatia, cu atat e ea mai reprezentativa per membru; cu cat mai multi si mai neproductivi apicultori, cu atat mai rau pentru ei, pierd conducerea din mana! Doar cu 200 de familii nu o sa ai un trai decent pentru tine, nevasta sau copii.

Zici statul sa stopeze avantul celor ce stiu sa produca si sa vanda? Ma gandesc ca tu stii sa produci si sa vinzi. Daca da, tu vrei sa fii stopat? Vrei sa produci si sa iti vanda altul?

Am avut noi vreodata supraproductie de miere? Am avut doar "jocuri" de piata.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 17 Noi 2012, 14:13

Asa este si in plus orice initiativa a celor ce au condus tara dupa revolutie in coace, a fost cu idea mascata de furt din banul public. Ca au facut tot posibilul sa ne denigreze si pe deasupra sa elimine din sufletul nostru orice sentiment patriotic sau de apartenenta la cultura, sau la un ideal. Peste 50 % din populatie este la limita supravietuirii nu a saraciei iar parvenitii investesc banii in vest.......
Cei ce au condus destinele Romaniei au facut din noi cobaii Europei ( medicamente de uz uman sau veterinar, pesticide, etc. ) si au vindut tara la pret de fier vechi si vreti sa mai am incredere ca noua lege nu va impune taxe noi pe spinarea noastra ?
peterneamt

Mesajde kamy » 17 Noi 2012, 19:04

baieti luati hartie igienica vin vremuri grele,la anu statu tre sa-si scoata bani din piatra seaca sa plateasca cativa saci de bani,n-ar fi mare mirare sa impoziteze si ouale din fundu matcii!si la noi mai este un obicei se mai face retroactiv,de-aia e foarte impotent sa fie trecuti stupii in reg agricol!
kamy

Mesajde Dragos2006 » 17 Noi 2012, 19:10

Azi la Sighisoara am discutat pe larg acest proiect de lege ,pe de o parte reprezentantii ministerului au prezentat exact cum sta treaba iar pe cealalta parte doamna Aurelia Chirila si domnul Viorel Iosif au prezentat obiectiile ridicate de apicultori.
Nimic nu este batut in cuie si totul este perfectibil , dar ordine trebuie sa se faca .

PS. Atentie la ce postati ca si reprezentantii ministerului citesc acest topic.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde kamy » 17 Noi 2012, 19:17

lasa-i dragoshe sa ceteasca ca ei spre deosebire de noi de cate ori fac o lege iese o gluma si de cate ori glumesc iese o lege!
kamy

Mesajde filip » 17 Noi 2012, 19:24

lucky5strike scrie:Nu mi-o lua in nume de rau, dar mi se pare ca lipseste logica, in cateva din cele scrise mai sus.

Nu tine nimeni mii de familii pe-o locatie, devreme ce si 100 sunt deseori prea mult.
Achizitorii dau pret mai mare doar daca le fluturi la nas recolte mari si cinstite, iar asociatia ta te reprezinta tot cinstit. Gandeste: cu cat mai putini apicultori, dar mai buni producatori are asociatia, cu atat e ea mai reprezentativa per membru; cu cat mai multi si mai neproductivi apicultori, cu atat mai rau pentru ei, pierd conducerea din mana! Doar cu 200 de familii nu o sa ai un trai decent pentru tine, nevasta sau copii.

Zici statul sa stopeze avantul celor ce stiu sa produca si sa vanda? Ma gandesc ca tu stii sa produci si sa vinzi. Daca da, tu vrei sa fii stopat? Vrei sa produci si sa iti vanda altul?

Am avut noi vreodata supraproductie de miere? Am avut doar "jocuri" de piata.

Sunt doua lucruri esentiale.
1 Daca traiesti doar din apicultura ,atunci trebuie sa inveti sa vinzi.
2 Daca ai si alte ocupatii,atunci nu ai timp sa vinzi.Solutia e procesatorul
Pe vatra unei localitati poti avea mai multe vetre cu stupi.Asa rezolvi problema unui randament pe fam de albine.
Cand esti disperat sa faci miere scazi standardele.
Fermele integrate sunt solutia pe langa albine trebuie sa mai faci si altceva.
filip

Mesajde Kostas » 17 Noi 2012, 20:03

Dragos2006 scrie: PS. Atentie la ce postati ca si reprezentantii ministerului citesc acest topic.

Ar fi bine daca ar citi !! Sa ne bucuram de aceasta " onoare" si sa postam cat mai multe probleme pentru a ajunge le urechile "Domniilor Lor"!
Reprezentantii ministerului ar fi trebuit sa citeasca mai-ntai penibilul proiectul de lege propus! Concluzia clara care se desprinde este aceea ca apicultorii sunt tratati ca o categorie aparte de infractori, acest lucru decurgand din multiplele modificari privind sanctiunile aplicate. Noua lege nu clarifica niciuna din problemele cu care se confrunta apicultorii si cu atat mai mult, nu creaza cadrul organizatoric pentru pentru desfasurarea corecta a meseriei de apicultor in viitor, nu creaza conditiile clare pentru evolutia apiculturii in Romania . Ce este clar, ori apicultorii sunt tratati ca o categorie inferioara, ori cei care au intocmit acest proiect de lege au facut-o asa, doar pentru a avea o activitate!
Kostas

Mesajde lucky5strike » 17 Noi 2012, 21:05

Citesc si ma minunez la CAPITOLUL V / Articolul 12... e o gogomanie si jumatate! Asta trebuie ciopartit!

Poftim, punctele "e" si "f": cum e posibil, adica pana si pe ala care va detine 5 stupi, sa-l oblige sa intre in asociatie, sa crotalieze si sa aiba carnet? Altfel, 1500 amenda? :shock: :shock:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 17 Noi 2012, 21:14

peterneamt scrie:Asa este si in plus orice initiativa a celor ce au condus tara dupa revolutie incoace, a fost cu idea mascata de furt din banul public. Ca au facut tot posibilul sa ne denigreze si pe deasupra sa elimine din sufletul nostru orice sentiment patriotic sau de apartenenta la cultura, sau la un ideal. Peste 50 % din populatie este la limita supravietuirii nu a saraciei iar parvenitii investesc banii in vest.......
Cei ce au condus destinele Romaniei au facut din noi cobaii Europei ( medicamente de uz uman sau veterinar, pesticide, etc. ) si au vindut tara la pret de fier vechi si vreti sa mai am incredere ca noua lege nu va impune taxe noi pe spinarea noastra ?
peterneamt

Mesajde nicus » 17 Noi 2012, 23:21

Capitolul II : Drepturile apicultorilor:

Art. 7. Până la data de 15 martie a fiecărui an, consiliul local, precum şi regiile autonome cu profil agricol sau silvic, inventariză baza meliferă existentă pe teritoriul acestora în vederea comunicării şi repartizării suprafeţelor melifere către apicultorii care doresc să se deplaseze în pastoral.

Aici, incepe sa devina interesanta..."noua apicultura"
A bee doesn’t need to read the paper to get the news and an economic report.
nicus

Mesajde nicus » 18 Noi 2012, 00:10

Capitolul III : Obligaţiile apicultorilor:

apicultor - persoană care practică apicultura şi care deţine, creşte sau exploatează familii de albine;

Art. 9.(1) Apicultorul este obligat să: ....
Cui se adreseaza obligatiile? posesorului famiilor de albine? crescatorului/exploatatorului familiilor de albine?

i) nu amplaseze stupina pe direcţia de zbor a albinelor aparţinând altor stupine sau să amplaseze stupina între alte stupine şi sursa de cules.
Aici ar trebuie sa se specifice la ce distanta intre stupina si sursa se aplica, altfel ...nu e clara. Adica eu din PH culeg in CT si intre noi e unu din IL...

(2) Pentru utilizarea optimă a potenţialului melifer, se recomandă încărcături optime de familii de albine la hectar, după cum urmează.
Asta nu inteleg eu, avem o lege sau este o recomandare??

(4) Apicultorul nu răspunde pentru prezenţa albinelor în căutarea polenului şi nectarului ori pentru prezenţa roiurilor ca urmare a instinctului de înmulţire, pe diverse proprietăţi, vii, livezi, precum şi pentru folosirea de către albine a sucurilor dulci din bobiţele strugurilor sau din alte fructe, deoarece spargerea acestora nu poate fi provocată de albine datorită particularităţilor aparatului bucal al acestora.
In sfarsit si un lucru bun.

Eu pot sa posed familii de albine (fara sa fiu apicultor) si sa nu am toate aceste obligatii (a-e in principiu)??
nicus

Mesajde kamy » 18 Noi 2012, 06:50

hadeti domnilor asta nu e legea apiculturii ci legea de jecmanire a apiculturii parca seamana mai mult cu codu rutier la contraventii!
kamy

Mesajde balasbebe » 18 Noi 2012, 10:34

Daca este doar proiect nu-i rau. Putem vedea si noi ce au de gand sa ne pregateasca viitorii guvernanti.

mai bine sa ne lase de izbeliste, decat sa ne incurce. Deja ma vad facand garduri. S-a daramat zidul Berlinului care de fapt era o rusine. Lasa ca ne apucam noi de facut cazemate. Pana la urma o sa tinem stupii in beciuri si o sa-i scoatem doar iarna ca atunci este frig si nu inteapa.
balasbebe

Mesajde nicus » 18 Noi 2012, 11:35

balasbebe scrie:.. mai bine sa ne lase de izbeliste, decat sa ne incurce.

Libertatea avea pretul ei..
nicus

AnteriorUrmătorul

Înapoi la LEGISLATIE NATIONALA SI EUROPEANA