Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Distantiere rame

Mesajde cristi_vidican » 22 Oct 2012, 21:55

Adrian,
La un balans mai mare în timpul transportului, acele rame pot să bată destul de tare și odată mișcate vor toca albina.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde vasilescu adrian » 22 Oct 2012, 22:05

cristi_vidican scrie:Adrian,
La un balans mai mare în timpul transportului, acele rame pot să bată destul de tare și odată mișcate vor toca albina.

asa este..cel de la care le-am luat nu deplasa stupii(facea stationar)..acele rame ,dupa cum se vede,nu le-am folosit..
initial am crezut ca la fel se folosesc si distantierele aratate de dumneavoastra..oricum erau destul de inventivi si batranii..
numai bine tuturor!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde cristi_vidican » 23 Oct 2012, 07:00

Adrian,
fără „dumneavoastră” că nu suntem departe unul de celălalt ca vârstă.
Am vrut și eu să-mi ușurez munca cu ramele. Trebuie să-mi fac câteva sute în curând și problema lor e hoffman-ul. Am o oarecare frică de abrict pt că mi-am prins puțin degetul dintr-o greșeală. Dar, între timp am găsit noi soluții, rămânând tot la rama clasică cu umăr hoffman.
cristi_vidican

Mesajde proapi » 26 Oct 2012, 14:24

Distantierele de 8 sau 9 rame se folosesc impreuna cu o replica de a lor in partea de jos a ramelor. Un fel de sarma indoita,...
proapi

Mesajde cavaleriu » 26 Oct 2012, 17:15

vasilescu adrian scrie:se pot intercala si cu rame care au umarul hoffman..

sall. modelul asta lam folosit si eu grozav ma enerva cind se agatau tintele in gratarul de la centrifuga
as ca am renuntat la ele de folosit se mai folosesc si acum cine sa invatat cu ele sint bune
acelasi lucru o sa patesti si tu Cristi o sa renunti la idee inainte de a o pune in practica
o zi buna va urez ;)
cavaleriu

Mesajde mihai33 » 16 Noi 2012, 23:56

Cristi raspunsul am sa ti-l dau eu!
Ramele bat la transport! Italienii folosesc numai rame fara hoffman, si distantiere metalice in partea de sus, dar in partea de jos aveam distantiere pe mijlocul ramelor, era un simplu lemn cu scoabe si ramele intrau acolo.
Problema care si eu de altfel o intampin trebuie sa merg cu distantiere ca asta le este sistemul.
In sistemul Mer nu merge..am incercat eu..chiar daca se spune ca propolizeaza si tine rama propolisul...nu este adevarat
in sistemul dadant merge dar cu acel lemn si fund fix
Problemele vin dupa aceea...pt ca nu le vei putea folosi fara distantier jos, si atunci iti trebuie disteritate cand incepi sa asezi ramele si crede-ma ca nu este prea placut sa incepi sa tai coroanele de miere ca sa nu strivesti albina,..este destul de neplacut,..dar ...pana iti dai mana...si ti se va parea mai usor.
Un alt aspect de luat in considerare ca nu vei mai pune mana pe rama, trebuie sa folosesti clestele, la inceput va fi foarte incomod, o sa iti vina sa dai cu el de pamant, o sa te doara degetul mare de la mana stanga de la atata tinut incordat , febra la muschii mainii stangi..aici vb in plina activitate unde ridici 500-600 de rame pe zi...ulterior vei dormi cu el sub perna cand vei vedea ca ai o mana in plus cu el.

Sfatul meu cugeta bine ce doresti sa faci, pt ca una peste alta tot la banii aia ajungi cu sau fara distantiere.Eu nu am alta varianta...eu te sfatuiesc cu umerasii clasici, este muuuuuuuuuuuuuuuult mai usor de lucrat,..daca nu ma crezi incearca

te salut
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde cristi_vidican » 17 Noi 2012, 09:07

Mihai,
Mulțumesc de informații.
Am gândit, am socotit, am căutat, am discutat și cu alții și am decis să continui să folosesc umărul hoffman clasic.
E mai bine așa. Nu are rost să mă complic de fapt.
cristi_vidican

Mesajde BUNKA » 17 Noi 2012, 10:35

cristi_vidican scrie:Mihai,
Mulțumesc de informații.
Am gândit, am socotit, am căutat, am discutat și cu alții și am decis să continui să folosesc umărul hoffman clasic.
E mai bine așa. Nu are rost să mă complic de fapt.

Cristi, uite atent la ramele astea http://www.youtube.com/watch?v=sQDrypdHNLY au distantiere din cele ce ne-ai aratat tu pe prima pagina si sunt dispuse pe lateralele ramelor 4 bucatzi pe rama, doua pe o laterala doua pe ailalta, iar pe laterale se dispun una sus si una jos la baza ramei, apoi 2 se pun pe o fatza a ramei, iar celelalte 2 pe fatza cealalta...nu vad nici un impediment in asta.
Eu zic ca sistemul e super!
BUNKA

Mesajde mihai33 » 17 Noi 2012, 13:32

salut bunka!...in mesajele dinainte era vb doar de a pune distantierele in partea de sus, plus ca aici se vorbea de costul lor scazut si usurinta de a face ramele in regim propriu..eu am explicat foarte clar din experienta mea proprie ce inseamna a folosi distantierii, parerile sunt impartite...eu nu i-as folosi acasa, aici nu am ce sa fac, este mult mai usor cu hoffman decat cu distantieri!

te salut
Apicultura este o arta, multi pot desena, dar putini isi pot vinde lucrarile!!!
mihai33

Mesajde cristi_vidican » 17 Noi 2012, 18:18

Bunka,
Mersi de film...
Merg acele distanțiere dacă ai toate ramele la fel, dar cum eu am deja multe cu hoffman, treaba se complică. dacă le amesteci nu iese bine, pt că, fie ai mai multe distanțiere, ceea ce ridică prețul de cost, fie pui mai puține, dar atunci la combinații de rame cu hoffman cu cele cu distanțiere, vor bate la transport.
Distanțierele merg dacă ai toate ramele la fel.
cristi_vidican

Mesajde kamy » 17 Noi 2012, 18:50

cristi pentru transport in siguranta fara a transforma lada si ramele in tocator de albina,io-ti recomand calduros sa lasi umerele hofman mai lungi,daca vrei sa folosesti jucarii din alea e treaba ta,da tre sa ai toate ramele dintr-un singur targ, da pune una sus una jos si cand se termina ramele sa ai la indemana un sac de coceni de porumb pentru imobilizare!
kamy

Mesajde cristi_vidican » 17 Noi 2012, 19:07

Kamy,
Tocmai de aceea nu voi folosi acele „jucării”
Merg pe calea bătătorită. Eu am majoritatea (de la anul) MER și în cazul ramelor de 162 riscul de bătaie la transport e mai mic. Am destul de multe rame cu hoffman și jos la ramă, dar prefer fără hoffman jos.
cristi_vidican

Mesajde kamy » 17 Noi 2012, 19:23

sa stii ca n-am facut misto cu cocenii,am fost in diferite pastorale cu orizontali facuti la ochi sau cat de lunga dadea fosla si la ultimele rame infingeam 2 coceni de porumb!hofmanu io-l las mai lung decat stasu cu cativa centimetri!
kamy

Mesajde BUNKA » 17 Noi 2012, 21:22

Eu oricum sunt in reconversie...o sa fac ce-o facut ala din film, imi place!
BUNKA

Mesajde catalin.profiri » 17 Noi 2012, 21:35

Dar daca ai avea corpul de sus/capacul sprijinit direct pe rame? (vezi stupii lui DanielM).
Chiar daca am putini, pe stilul asta as vrea sa merg: distantier metalic, si corpul/capacul sa prinda ramele. Sa stea efectiv pe ele.
Ce spuneti?
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde lucky5strike » 17 Noi 2012, 22:14

Ati remarcat ce greu, ce neplacut se simte in mana rama fara hoffman, incarcata de miere?

Ce sa mai zicem de dansul ramelor...

Nu m-as departa de stas.

8-)
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE