Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul cu DOUĂ mătci

Mesajde valigorj » 19 Noi 2012, 19:34

ALBERT D'HOSTE a scris cartea LA BIRUSCHE unde trateaza sistemul de lucru cu doua matci avind cuiburile despartite de o diafragma,deasupra gratie haneman si cat sau caturi comune.cartea a avut 5 editii in franta,fiind tradusa si in engleza.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde martanul » 19 Noi 2012, 22:57

domnule vidican ce urmariti cand vreti sa lucrati cu 2 matci? ,pentru ca atunci cand vrei sa faci un experiment trebuie sa urmaresti ceva.de exemplu in postarile anterioare din acest topic sunt colegi care au declarat nereusit un experiment cu familii ajutatoare spunind ca li s-au depopulat familia ajutatoare.ori tocmai asta-i scopul sa depopulezi familia ajutatoare si sa o suprapopulezi pe cea de productie.eu anul acesta am incercat familia cu 3 matci dar am stiut ce urmaresc, experimentul nu a reusit pentru ca l-am facut pe fuga si mi-au mancat albinele experimentul dar ideea este buna .
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde Kostas » 20 Noi 2012, 00:19

valigorj scrie:ALBERT D'HOSTE a scris cartea LA BIRUSCHE unde trateaza sistemul de lucru cu doua matci avind cuiburile despartite de o diafragma,deasupra gratie haneman si cat sau caturi comune.cartea a avut 5 editii in franta,fiind tradusa si in engleza.

Domnule Vali, aveti aceasta carte?
Kostas

Mesajde Kostas » 20 Noi 2012, 00:22

martanul scrie:domnule vidican ce urmariti cand vreti sa lucrati cu 2 matci? ,pentru ca atunci cand vrei sa faci un experiment trebuie sa urmaresti ceva.de exemplu in postarile anterioare din acest topic sunt colegi care au declarat nereusit un experiment cu familii ajutatoare spunind ca li s-au depopulat familia ajutatoare.ori tocmai asta-i scopul sa depopulezi familia ajutatoare si sa o suprapopulezi pe cea de productie.eu anul acesta am incercat familia cu 3 matci dar am stiut ce urmaresc, experimentul nu a reusit pentru ca l-am facut pe fuga si mi-au mancat albinele experimentul dar ideea este buna .

Asta se face cu doua matci!
http://www.abeilles-26.com/categorie-10599093.html
Si cu rezultate!! ;)
Kostas

Mesajde cristi_vidican » 20 Noi 2012, 08:34

martanul scrie:domnule vidican ce urmariti cand vreti sa lucrati cu 2 matci? ,

Urmăresc să obțin producție mai mare, decât dacă i-aș lăsa să culeagă separat.
Treaba cu depopularea, adică migrarea albinei spre o familie, nu asta vreau. Așa aș putea pune, de exemplu, ca la mutare, stupul de la care vreau să cedez culegătoarea, să-l pun în fața celui de bază și după 3-4 ore de zbor, să-l mut în altă parte.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde valigorj » 20 Noi 2012, 08:59

salutam revenirea lu cristi
valigorj

Mesajde valigorj » 20 Noi 2012, 09:07

daca se ia culegatoarea de la o fam,fam care primeste va culege mai mult,iar cealalta se muta pe un alt loc,unde se reface prin scoaterea la cules a albinelor mai tinere,care altfel ar ramine in stup
valigorj

Mesajde cristi_vidican » 20 Noi 2012, 10:23

Off topic ...
treaba cu cedarea culegătoarei am citit-o la niște stupari din Ungaria (?), care atunci când duceau stupii (aveau MER) în pastoral îi puneau pe toți în rând. Pe cei slabi îi scoteau după aceea din rând și-i puneau în altă parte sau îi duceau acasă. În felul acesta, culegătoarea se împărțea la stupii vecini care, evident, culegeau mai mult. Stupii slabi nu ar fi reușit prea mult.
La salcâm (chiar la început), de exemplu, dacă avem botci căpăcite, stupii slabi, cărora li s-a luat culegătoarea pot fi transformați în nuclee de fecundare (roi pe 1-2 rame sau mai multe). După ce se fecundează mătcile, salcâmul a trecut, acele nuclee pot fi întărite de la stupii care tocmai ce au ajuns la apogeu și riscă să roiască după ce trece culesul. Și uite-așa se poate face treabă bună cu toată lumea. Cu cei tari facem cules, cu cei slabi facem roi, fără să slăbim familiile înainte de cules.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde valigorj » 20 Noi 2012, 11:28

un procedeu interesant este si acela prin care se aseaza o fam slaba alaturi de una puternica,dar in acest caz dupa aprox 3 zile de cules se muta cea puternica care se reface avind albina tinara mai multa,iar cea slaba culege mai mult avind mai putin puiet de ingrijit.in acest fel dupa cules vom avea 2 fam puternice care vor putea participa la culesul urmator.
valigorj

Mesajde nae » 20 Noi 2012, 19:36

valigorj scrie:daca se ia culegatoarea de la o fam,fam care primeste va culege mai mult,iar cealalta se muta pe un alt loc,unde se reface prin scoaterea la cules a albinelor mai tinere,care altfel ar ramine in stup

Da si Nu .
Daca iei culegatoarea de la un muribund (3 rame in salcam si-l faci roi ...) nu faci nimic .Stupul primitor sa nu fie o lesinatura (sa duduie de lucratoare ),caturi sa tii sub control volumul necesar prelucrarii/depozitarii/locuirii , aerisire corespunzatoare ... cules sigur (daca pica si te trezesti cu 5Kg de albina si doar 20 rame 1/1 ,e greu tare ) .
...se reface dar pana scoate ''lenesele '' de tinere poti sa-l ajuti matale cu apa/sirop... strans .
Adica e bine cu 2-5 matci in cutie sau 3 unificari dar mai trebuie si tehnologie si ... ''fainosag''- nu stiu ce e , da-i bun .
Fainosagul e spilul ;nu unesc doi stupi ci aduc un aport de 1Kg de albina culegatoare la 1.5 a stupului ; trebuie ,in unire, sa mentii echilibrul intre lucratoare si culegatoare___ altfel ,ipotetic, unesc 7 fam -ajung la 9 Kg de albina si un spor de ''50 ''Kg de miere / zi, frumos dar teoretic .
nae

Mesajde topy » 20 Noi 2012, 19:59

la pagina 2 arata un cantar si zice ceva de sms.exista cantare care pot transmite automat prin sms ? intreb si eu..... :?
topy

Mesajde nae » 20 Noi 2012, 20:04

Are F...mera ,2500-2700 lei _ cred + cartela .
nae

Mesajde topy » 20 Noi 2012, 20:13

nu stiam . sunt in urma.thx. :)
topy

Mesajde jenica67 » 20 Noi 2012, 21:33

nae, fainosag = condimente.
jenica67

Mesajde nae » 20 Noi 2012, 22:04

jenica67 scrie:nae, fainosag = condimente.

Sunt convins ca ati inteles ''ideea'' ;eu am folosit cu inteles de mister/secret .
In vara l-am cunoscut pe Ionut VLV (nu stiam reclama ), el cu un prieten m-au terorizat cu fainosagul :D
Multumesc !
nae

Mesajde dumi » 21 Noi 2012, 09:43

Off topic
fainosag = mishto , fain , calumea
Cu reclama au dat-o in bara :lol: (au si scos-o de pe piata) :)
dumi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR