Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Dulapul ideal pentru pastrarea ramelor!

Mesajde CristiTm » 27 Noi 2012, 22:45

nae scrie:
CristiTm scrie:nu e reclama dar eu am stropit ramele cu Mellonex a func foarte bine e mai usor decat cu sulf dar si mai scump

Ce inseamna mai usor ?,a functionat f bine fata de ce /cine ?
Ramele de cuib ''tratate'' cu SO4 (oxid de sulf ) in combinatie cu laptisorul (apa din el ) se transforma in acid ... in fct de cantitate 1-2 generatii de puiet mor - de albina .Despre ramele de cuib nu zice nimeni nimic _ miere +acid = !?
Deci Mellonex = !?

usca larvele inainte sa se faca fluturii am un pulverizator simplu il amestec cu apa si stropesc ramele, la sulf facea si batranul foc tot timpul statea de paza sa nu ia foc etc ( mie personal mi sa parut mult mai simplu )
CristiTm

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 11:32

Eu personal folosesc dulapuri confectionate de mine (am folosit PAL- asta a fost disponibil gratuit de la un prieten care face mobila; cu siguranta merge la fel de bine si OSB), placile avand dimensiunea initiala (nu am taiat nimic din ele). Inchiderea este ermetica, la imbinari nu exista nici un fel de spatii pentru circulatia aerului.
Varianta asta este ok in cazul meu, deoarece nu am un numar foarte mare de rame (in jur de 1800- 2000 rame crescute).
Ca si tratamente folosesc 2 solutii (combinate):
-cea batraneasca, invatata de la tatal si bunicul meu (ei au avut mult mai multi stupi decat mine): folosesc un mix de frunze de nuc si menta salbatica (de pe marginea raului); in mod normal mixul asta ar face fata la gaselnita.
-cam la 4- 6 saptamani mai dau cate un fum de sulf pana cand vine frigul; dupa ce apare inghetul pastrez dulapurile cu usile deschise, congelarea fagurilor fiind probabil cea mai buna metoda de inlaturare a geselnitei.
Metode de pastrare alternative pe care le-am vazut la altii, dar eu nu le-am folosit din diverse motive:
-pastrarea intr-o incapere inchisa ermetic, tratamentul cu sulf facandu-se la nivel de incapere- daca sunt disponibile un numar foarte mare de rame (foloseste tatal meu)
-depozitatea in lazi/ caturi suprapuse- posibil sa fie ok, nu am incercat,mie mi s-a parut o metoda cam complicata, datorita faptului ca este mai dificil de facut tratamentele, de sortat rame, de verificat rame etc
Cred ca fiecare poate sa-si aleaga singur metoda, functie de necesitati si de cum intelege problema.
almasel

Mesajde MyBees » 28 Noi 2012, 12:34

Mircea_63 scrie:Imi place teribil locul ales. Langa teracota? :lol:

Mircea63, chiar nu am considerat ca ar fi cineva pe forum caruia ar fi necesar sa-i specific faptul ca un dulap cu rame nu e bine amplasat langa o sursa de caldura. :D
Una la mana, teracota aia nu a mai vazut foc de vreo 10 ani
Doi la mana, am specificat deja... deocamdata dulapul ma incurca pana ii gasesc alta utilitate.
Te mai pot lamuri si cu altceva? :)

LE: Pentru tratare cu sulf, deasupra caturilor suprapuse cu rame, ard fitilul intr-un corp gol. Bineinteles inchise ermetic sus/jos

In toamna aceasta am facut(celor din magazie) un singur tratament cu sulf. La o stiva nu a ars fitilul decat pe cca o treime. Desi in magazia respectiva am avut o sacosa de rafie din aia de hipermarket(cora) in care am uitat niste ceara si am gasit-o plina de gaselnita(dar plina...) ramele din corpuri nu au avut nicio problema. Fapt pentru care incep sa am incredere ca ramele pastrate in corpuri suprapuse prin care circula aer(deschis jos/sus) nu mai au nevoie de tratament.

Am folosit si eu diverse plante pentru asta insa nu pot spune ca au sau nu efect. Nu am avut gaselnita nici in ramele pastrate cu plante, dar nici in celelalte.
Ultima oară modificat de MyBees pe 28 Noi 2012, 14:22, modificat de 3 ori în total.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 12:42

[quote="almasel"]Eu personal folosesc dulapuri confectionate de mine (am folosit PAL- asta a fost disponibil gratuit de la un prieten care face mobila; cu siguranta merge la fel de bine si OSB), placile avand dimensiunea initiala (nu am taiat nimic din ele). Inchiderea este ermetica, la imbinari nu exista nici un fel de spatii pentru circulatia aerului.
Varianta asta este ok in cazul meu, deoarece nu am un numar foarte mare de rame (in jur de 1800- 2000 rame crescute).
-cea batraneasca, invatata de la tatal si bunicul meu (ei au avut mult mai multi stupi decat mine): folosesc un mix de frunze de nuc si menta salbatica (de pe marginea raului); in mod normal mixul asta ar face fata la gaselnita.

Cum faci mixul? maruntesti frunzele? le pui intr-un anume fel sau cantitate? Frunze uscate sau verzi cu risc de mucegai?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 12:46

Dulapul facut-(e)...au niste cote exacte? Mai ai loc desupra ramelor? Sau ai ales sa incapa mai multe?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 12:53

delorin I scrie:
almasel scrie:Eu personal folosesc dulapuri confectionate de mine (am folosit PAL- asta a fost disponibil gratuit de la un prieten care face mobila; cu siguranta merge la fel de bine si OSB), placile avand dimensiunea initiala (nu am taiat nimic din ele). Inchiderea este ermetica, la imbinari nu exista nici un fel de spatii pentru circulatia aerului.

Cum faci mixul? maruntesti frunzele? le pui intr-un anume fel sau cantitate? Frunze uscate sau verzi cu risc de mucegai?

Frunzele verzi, intregi, rasfirate deasupra ramelor, fara a socoti o cantitate oarecare, totul la ochi, sa fie cam 50%-50% frunza de nuc/ menta salbatica. Dupa ce frunzele se usca (nu mi-au mucegait niciodata) folosesc si niste saculeti textili (facuti din manecile unor camasi) pe care ii plasez si prin casa pentru a scapa de diverse vietati (fluturi in special, dar am observat ca nici viespilor nu le prea place mirosul)
almasel

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 12:56

delorin I scrie:Dulapul facut-(e)...au niste cote exacte? Mai ai loc desupra ramelor? Sau ai ales sa incapa mai multe?

S-au nimerit dimensiunile astfel incat pe inaltime incap 2 randuri de rame 1/1 si deasupra lor mai ramane un spatiu de vreo 15 cm (folosesc dulap orizontal, nu vertical). Am incercat sa pun poza aici dar are dimensiunea prea mare. Mergi pe link-ul asta si vezi poze acolo:
https://www.facebook.com/media/set/?set ... 515&type=3
almasel

Mesajde MyBees » 28 Noi 2012, 13:06

ghitacusman scrie:salut MyBees ! Eu inteleg ce scrii , ca si parere personala ,dar colegul nostru vrea idealul . Ca sa te apropii de ideal ,....nu trebuie sa fugi de el .

Nenea Ghita, asa este. In cazul meu, pana gasesc idealul, ideal ar fi sa ma complic cat mai putin :)

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde Razvan » 28 Noi 2012, 13:20

Va salut,
Am o mica intrebare, dulapul il tinem intr-o magazie/sopron/ceva,daca e facut din OSB/PAL nu exista riscul sa vina Mickey Mouse in vizita?
eu am tinut ramele anul trecut intr-un corp de stup intr-o magazie, lada nu avea gratie anti Soarec,urdinisul inchis dar am gasit lada roasa la urdinis cam 6-7 mm din grosime de Soarec.
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 13:29

Razvan scrie:Va salut,
Am o mica intrebare, dulapul il tinem intr-o magazie/sopron/ceva,daca e facut din OSB/PAL nu exista riscul sa vina Mickey Mouse in vizita?
eu am tinut ramele anul trecut intr-un corp de stup intr-o magazie, lada nu avea gratie anti Soarec,urdinisul inchis dar am gasit lada roasa la urdinis cam 6-7 mm din grosime de Soarec.

Eu am avut un dulap afara in hol si 3 dulapuri in casa (oricum, "casa" la interior este ca si afara... gauri prin pereti, tavan cazut etc... o cocioaba taraneasca de la tara).
Pozele de pe link-ul anterior sunt din primavara, in toamna am mutat stupina de acolo, acum toate dulapurile sunt intr-un sopron (pe locatia asta nu este casa, ci doar un sopron). Eu folosesc pentru soareci otrava (grau otravit + ceva cubulete de la farmacia veterinara si antigel pe paine... solutia perfecta pt rozatoare).
almasel

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 13:46

Referitor la subiectul leacuri de pe vremuri pentru a proteja ramele...ce intelegeti prin menta salbatica? Planta care ajunge la peste un metru sau planta micuta cunoscuta si drept menta broastei cu frunze verde deschis ce creste pe malul baltilor? Cealata am vazut-o mai mult prin paduri si ca frunze e la fel de verde la culoare ca menta de ceai sau comestibila!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde letsoc » 28 Noi 2012, 13:57

Cred ca este vorba de orice planta cu miros puternic, eu am pus nuc ,menta de oricare si busuioc .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde delorin I » 28 Noi 2012, 14:02

letsoc scrie:Cred ca este vorba de orice planta cu miros puternic, eu am pus nuc ,menta de oricare si busuioc .

Ai avut in aceste conditii probleme vreodata? Sau mai folosesti si ceva chimicale?

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 14:06

delorin I scrie:Referitor la subiectul leacuri de pe vremuri pentru a proteja ramele...ce intelegeti prin menta salbatica? Planta care ajunge la peste un metru sau planta micuta cunoscuta si drept menta broastei cu frunze verde deschis ce creste pe malul baltilor? Cealata am vazut-o mai mult prin paduri si ca frunze e la fel de verde la culoare ca menta de ceai sau comestibila!

Creste pe maul raurilor sau pe pasuni (ceva mai rar), are aproximativ 25- 30 cm inaltime si miros puternic, specific mentei. Uite si o poza de pe net.
Fişiere ataşate
35528.jpg
menta salbatica
almasel

Mesajde letsoc » 28 Noi 2012, 14:15

Eu le tin afara in gradina, in corpuri suprapuse , leam pus un rand de plante pe fund apoi intre fiecare corp . Le-am dat un fum de fitil . aAroximativ 100buc, cred ca in primavara cand se incalzeste le mai dau fum .
Fiindca atat de mult a iubit DUMNEZEU lumea, ca a dat pe singurul Sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica. Ioan3/16
letsoc

Mesajde almasel » 28 Noi 2012, 14:21

letsoc scrie:Eu le tin afara in gradina, in corpuri suprapuse , leam pus un rand de plante pe fund apoi intre fiecare corp . Le-am dat un fum de fitil . aAroximativ 100buc, cred ca in primavara cand se incalzeste le mai dau fum .

E o metoda buna cand ai putine rame. La aproape 2000 buc cate am eu e mai dificil...
Pe de alta parte am vazut pe un alt forum ca si o cantitate mare de rame poate fi depozitata in lazi/ caturi... Nu contrazic ideea asta, doar ca eu nu consider oportuna solutia pentru mine. Mi se pare ca in dulap sau camera etansa ai un control mai bun asupra ramelor, atata tot. Fiecare poate sa foloseasca ce metoda considera ca i se potriveste mai bine. Doar ca trebuie sa facem raportul efort depus/ grad de pastrare.
almasel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE