Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Gaselnita- nu o neglijati !

Mesajde proapis13 » 09 Aug 2011, 23:11

Toamana dupa ce ramele au fost linse shi curatzate iau caturile shi am grije
ca sa introduc intre ele peste speteaza superioara a ramelor mult busuioc proaspat cules din gradina
De cand folosesc aceasta metoda nu am pbe cu molia molia
Acest mod de iernare alo caturilor il recomand cu caldura cu amendamentul
ca daca in ramele puse la iernat au ecozionat puiet de albina se schimba tratamentul
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviu1965 » 10 Aug 2011, 09:22

proapis13 scrie:Toamana dupa ce ramele au fost linse shi curatzate iau caturile shi am grije
ca sa introduc intre ele peste speteaza superioara a ramelor mult busuioc proaspat cules din gradina
De cand folosesc aceasta metoda nu am pbe cu molia molia
Acest mod de iernare alo caturilor il recomand cu caldura cu amendamentul
ca daca in ramele puse la iernat au ecozionat puiet de albina se schimba tratamentul

Ne poti spune cu care?
liviu1965

Mesajde un OM » 10 Aug 2011, 21:39

Ramele in care a eclozionat puiet se trateaza eficient cu sulf, mentinerea in stup pana tomna tarziu , sau tratament cu frig pe care nu l-am facut, deci detalii...
un OM

Mesajde balasbebe » 11 Aug 2011, 07:35

De cateva luni tratez doar cu otet de mere si miere. Reteta este simpla. Un kil de miere, 5 litri de apa si 5 kile de mere. Cantitatea se pune in borcane potrivite legate doar cu un tifon. Am pus acest amestec in anticamera unde usuc polenul. Este singurul an in care nu se mai fac moliile pe plasele cu polen la uscat.
balasbebe

Mesajde horia_ch » 17 Aug 2011, 15:24

un OM scrie: sau tratament cu frig pe care nu l-am facut, deci detalii...

In zona mea iarna temperatura scade frecvent sub -20 grade. Gaselnita am vazut doar in carti si pe net.
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde dorindafi » 17 Aug 2011, 20:13

:mrgreen: revin la subiectul cu naftalina inpotrva moliei
nu il contrazic pe colegul echo dar pot spune ca , cu ajutorul naftalinei nu am avut probleme cu molia
din toamna pt. sigurantza mea am sa incerc shi cu batoanele de sulf
dorindafi

Mesajde proapis13 » 17 Aug 2011, 23:09

Merge shi cu sulf insa daca administrezi in doza mare persista mirosul mult timp
si potzi avea neplacuta surpriza sa nu-ti mai suie albinele in caturi in primavara

O sa incerc in toamna cu banalul macerat din urzica
A incercat cineva vreodata pana acum??
Daca da cu ce rezultate??
Asta-i o retzeta batraneasca folosita la stropitul pomilor fructiferi
folosita inainte de a se imprashtia insecticid din YAR-uri
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Mircea77 » 29 Aug 2011, 09:42

Daca vreti sa scapati de molii, va recomand o "reteta" cat se poate de naturala si eficienta si pe care am testat-o eu insumi.
Povestea este foarte simpla. Ai nevoie de 2 ingrediente: o portocala sau mandarina (orice fruct din familia citricelor) si mirodenia cunoscuta sub numele de "cuisoare".
Principiul pe baza caruia actioneaza este simplu: combinatia de uleiuri volatile prezente atat in portocala cat si in cuisoare reprezinta un pericol major pentru orice fel de molie. Avantajul: produs natural !!!!!!!

Se ia portocala si incepeti prin a infige in coaja ei cuisoarele (cu partea ascutita), in asa fel incat partea cu "fructul" cuisorului (partea mai bulbucata) sa ramana in exteriorul portocalei. Se continua pana cand toata suprafata portocalei arata ca un "arici".
Dupa aceasta operatiune, "arma" este numai buna pentru utilizare. Se pune pe o bucata de hartie sau ziar in spatiul dorit si se pastreaza acolo pana cand, inevitabil, portocala incepe sa se degradeze. Daca o lasati prea mult exista riscul sa mucegaiasca. Din experienta mea, rezista mai bine de o luna de zile, iar substantele active au remanenta destul de mare in spatiul in care a fost folosit "ariciul".
Va urez succes.
Mircea77

Mesajde liviu1965 » 02 Sep 2011, 16:30

Azi am topit o rama cu ..... prietena topicului

Ptr. cei ce nu au vazut larva:
Fişiere ataşate
vierme (600 x 450).jpg
liviu1965

Mesajde victor s » 02 Sep 2011, 17:27

anul acesta incerc o noua varianta de tratament impotriva mancatoarelor de ceara. nu stiu ce randament are dar mai ales ce efect are in timp. nimeni nu ar vrea sa se confrunte cu situatia expusa de proapis13.
Fişiere ataşate
ok_59220.jpg
victor s

Mesajde gica.mosu » 08 Sep 2012, 22:25

liviu1965 scrie:Am gasit.
http://stuparitul.3xforum.ro/post/4504/ ... _aceasta_/
Cu multumiri ptr. ghituica / 2009
Nu stiam ca gaselnita este banala molie........

Cititi-l , e foarte documentat, inclusiv sunt solutii despre cum se pastreaza ramele peste iarna

ATENTIE mare nu e loc de gluma....In ac toamna cu temp de peste 30 grade au inceput sa atace si stupi
cu albine,pavilioane,si peste tot unde sunt rame de rezerva!!!!!!!
Daca in alti ani foloseam cu rez f bune intre rame pelin,busuioc in caturi s-au dulapuri,acum am gasit dupa
o luna peste tot larve diferite stadii...Verificati pina nu e prea tirziu :roll: (nu glumesc)-Mosu!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristi_vidican » 09 Sep 2012, 06:59

Eu inca tin caturile peste cuibuiri, dar peste cuib am o folie, indoita intr-un colt. In felul acesta gaselnita nu se dezvolta deloc.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde panshe85 » 09 Sep 2012, 15:20

stiva de caturi etansate cu scoci si pus deasupra acid acetic glaciar (nu se apropie gaselnita si sterilizeaza si fagurii) sau stiva de caturi lasate afara (sita sus si jos impotriva rozatoarelor) indiferent de anotimp ....amandoua metodele verifcate
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica)
panshe85

Mesajde Razvan » 12 Sep 2012, 12:51

++++++++++++++++++++++++++++
oare ce insecta sau alta creatura a putut sa lase asemenea urme pe fundul stupului in partea din spate ???
++++++++++++++++++++++++++++
Curioase urme cine stie ce lighioana, a intrat SI MAI adanc in textura lemnului deact se vede in poze?
Omnia mea mecum porto
Razvan

Mesajde Jean Valjean » 12 Sep 2012, 14:33

Doua nelamuriri am:
1. care este doza de sulf pentru un corp de 12 rame?
2. unde este mai bine sa se arda sulful: deasupra ramelor sau dedesubtul lor?

Ma poate lamuri cineva?
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde Cristian IONITA » 12 Sep 2012, 15:25

viewtopic.php?f=8&t=815 dar partea a 2-a .... cea in care am pus batonul deasupra

1. nu stiu doza .... eu am folosit 1 baton la 6-7 corpuri (cat sa nu fie prea inalt "turnuletul");
2. clar deasupra .... fumul e mai greu si coboara, plus ca e mult mai usor de administrat asa ca nu mai ai pericol sa topesti (arzi) fagurii.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE