Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Apicultura dupa terminarea fondurilor

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2012, 17:16

112 și 141 și-au făcut datoria și-au trăit viața. A fost, pentru cine a putut să profite un ajutor ideal. Unii lansează tot felul de sume și din 2014, sume chiar mai mari.
Ce va fi exact nu se știe pt că vedem cum cei de sus nu se pot hotărî pe bugetul UE.
Să zicem că nu vor mai fi măsuri gen 112, 141, poate doar ceva de genul PNA, adică fonduri nu prea mari. În contextul crizei economice și a viitoarei guvernări totul este posibil (în sens negativ).
Ce se va întâmpla cu apicultura? Se mai dezvoltă?
Cu cine vorbesc dintre apicultori, că intenționează să prindă vreo măsură, că nu se gândesc la asta, toată lumea se dezvoltă.
Probabil că din această cauză e criză de scândură (bună) în țară. Dacă mergi cu banii în mână într-o piață de scândură, nu găsești marfă potrivită, decât foarte greu.
Prietenii mă întreabă dacă nu pot veni lângă vatra mea, dacă nu știu vreun loc. Eu a trebuit să plec în altă parte pt că nu-mi convenea să stau în aglomerație de stupi. În zona marilor orașe, deja e aglomerare prea mare de stupi.
Ce va fi prin pastorale? Ce va fi pe vetre? De câți stupi mai e loc în România? Putem vedea o apicultură fără sprijin financiar?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Apicultura dupa terminarea fondurilor

Mesajde kamy » 04 Dec 2012, 17:40

Cristi,e normal dupa ce ai urcat un deal pe partea ailalta sa cobori,de cand sant pintre stupi am prins multe suisuri si coborasuri,dupa proiecte lucrurile se aseaza,revin la normalitate.
kamy

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2012, 17:48

Kamy
Da, așteptăm o normalitate. Acum lucrurile încă se tulbură.
Crezi că tzunami produs de 112 va reuși să producă valuri mari în apicultură sau va fi doar un foc de paie?
cristi_vidican

Mesajde jonny_it » 04 Dec 2012, 17:58

cristi_vidican scrie:112 și 141 și-au făcut datoria și-au trăit viața. A fost, pentru cine a putut să profite un ajutor ideal. Unii lansează tot felul de sume și din 2014, sume chiar mai mari.
Ce va fi exact nu se știe pt că vedem cum cei de sus nu se pot hotărî pe bugetul UE.
Să zicem că nu vor mai fi măsuri gen 112, 141, poate doar ceva de genul PNA, adică fonduri nu prea mari. În contextul crizei economice și a viitoarei guvernări totul este posibil (în sens negativ).
Ce se va întâmpla cu apicultura? Se mai dezvoltă?

O sa se dezvolte indiferent daca sunt fonduri UE sau nu. Conteaza mai mult cat se importa in UE, de unde si la ce pret. Asta afecteaza cel mai tare pe apicultorii de la noi. Aia care fac productie, nu aia care sunt doar cu numarul de stupi si cu hartiile pt fonduri.
Si oricum rata de absorbtie a fondurilor este foarte mica.

Cat despre guvernare aceeasi marie cu alta palarie. Crezi ca smecherii care au fost o sa fie altfel de cei care o sa vina, nu prea cred. :)

cristi_vidican scrie:Cu cine vorbesc dintre apicultori, că intenționează să prindă vreo măsură, că nu se gândesc la asta, toată lumea se dezvoltă.
Probabil că din această cauză e criză de scândură (bună) în țară. Dacă mergi cu banii în mână într-o piață de scândură, nu găsești marfă potrivită, decât foarte greu.

Iti pot da la orice ora cel putin de 500 de metri cubi(30 x 400 x 4000 mm), calitatea 1(Pentru cantitati mai mari ar fi ok sa imi zici cu 2-3 zile mai repede). Nu este uscata foarte bine, dar te descurci tu. :)
In lunile de iarna de obicei nu prea sunt cumparatori pt scandura. Lipsa de scandura din unele zone este cauzata si de firmele straine care importa scandura sau chiar busteni de la noi.
Aici in zona este mai avantajos sa tai bustenii si sa ii duc direct la ei decat sa le dau scandura.

cristi_vidican scrie:Prietenii mă întreabă dacă nu pot veni lângă vatra mea, dacă nu știu vreun loc. Eu a trebuit să plec în altă parte pt că nu-mi convenea să stau în aglomerație de stupi. În zona marilor orașe, deja e aglomerare prea mare de stupi.
Ce va fi prin pastorale? Ce va fi pe vetre? De câți stupi mai e loc în România? Putem vedea o apicultură fără sprijin financiar?

Cine vrea sa faca performanta o sa caute/cumpere/inchirieze si alte vetre, in zone unde nu sunt atatia stupi. Restul o sa stea la gramada ..
jonny_it

Mesajde Dragos2006 » 04 Dec 2012, 18:47

Nimic nou sub soare , ce se intampla acum in Ro s-a intamplat si in vest in urma cu 30 - 40 de ani.In general se considera succes daca 2 din 10 proiecte sunt continuate pe profit si dupa expirarea contractului . La noi tara au aplicat pe apicultura cam 30000 de oameni , dupa terminarea acestor masuri ( daca se vor termina) vor ramane in Romania cam 6000 de stupari profesionisti sau semi. care vor detine aprox. 900000 colonii de albine pentru productie.. In rest vor mai exista cam 30000 de hobysti care vor detine aprox 1,1 milioane colonii de albine . Aici trebuie sa se ajunga . Productia de miere a Romaniei in anii buni va fi de 30000 tone de miere.
Preturile la inventar apicol va fi cam la fel cu cel din vest cu mici variatii . Mierea va fi din ce in ce mai scumpa si mai greu de gasit.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde Dragos2006 » 04 Dec 2012, 19:14

Deja piata romaneasca este asa mare incat au intrat importuri masive din Turcia si China . La ora actuala e criza mare de miere romaneasca.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde bio » 04 Dec 2012, 19:29

Dragos2006 scrie:..... La ora actuala e criza mare de miere romaneasca.

...cum sa nu fie criza ?... Multi apicultori au mers pe profit pe baza seama fondurilor luate si au lasat-o mai moale cu munca efectiva in stupina...:))

Daca este criza de miere, sunt vesti bune pentru mine care nu m-am grabit sa vind mai nik, din productia 2012.
bio

Mesajde dorindafi » 04 Dec 2012, 19:42

salutare cristi_vidican
fondurile europene au aparut prin 2008/2009
poate unii care au beneficiat de aceste masuri au avut stupi shi inainte vreme
acuma ca nu toata lumea a beneficiat de asha ceva ori ca nu a mai continuat proectele , e problema lor
dorindafi

Mesajde cristi_vidican » 04 Dec 2012, 20:21

Legat de miere, nu cunosc cifrele exacte, dar se știe că în ultimii ani, consumul intern cred că a crescut de 4 ori, ceva de genul de la 50 g/locuitor, la 200g/locuitor într-un an.
E ceva și cred că fiecare vedem cum românul apreciază tot mai mult mierea. Problema e că majoritatea nu mai au bani. Dar, dacă nivelul de trai se va normaliza și consumul intern va crește.
Am citit recent un articol despre un român plecat să lucreze în Norvegia. Spunea că Lidl nu a a prins acolo pt că norvegianul a preferat să cumpere produse de la magazinele lor, ignorând promoțiile Lidl. Ca urmare, Lidl a ieșit de pe piață. O astfel de atitudine națională face ca economia unei țări să prospere. Adică, dacă mergem la magazin și vedem același produs făcut în România și altul făcut în altă țară, să facem efortul să-l cumpărăm pe cel românesc chiar dacă e puțin mai scump. Astfel vom contribui la creșterea economiei României. altfel, ne furăm singuri căciula.
Mesajul e cam off topic, dar este de discutat legat de producția de miere în viitor, pt că acum observ că mai toată lumea preferă să înmulțească ca să atingă nr de stupi, sau să vândă familii și roi ca să facă bani mai siguri decât cei din miere. E clar că va trebui să se producă și miere.
cristi_vidican

Mesajde ilalexandru » 04 Dec 2012, 22:47

Cristi dar ce facem in momentul in care pe raft e miere chinezeasca pusa sub eticheta de miere romaneasca? Uite aici un articol : http://costachel.ro/romania-a-exportat- ... cestui-an/. In primul semestru al acestui an cica Romania a importat 806,8 tone miere la un pret mediu de 2,4 euro pe kg. Oare cat s-a importat pana in momentul de fata? De ce avem noi nevoie sa importam miere? Pt ca suntem o piata libera si pt ca... Romanul ar consuma miere..insa multi vror sa stie ca consuma miere de calitate si naturala. Acum o luna am fost la un targ de promovare,la Bucuresti, a unor produse din zona mea. Eu am vandut in 3 zile, in jur de 200 kg de miere la un pret aproape dublu fata de cat am vandut eu mierea la procesatori. Insa sub pretul de Bucuresti al mierii din magazine. Si multi m-au intrebat daca mierea mea e naturala, daca nu e cumva diluata si amestecata ca ceea din rafturi pt ca de foarte multe ori au fost pacaliti. Si ca semn ca mierea mea a fost pe plac, azi am trimis la o persoana 2 kg. Putin, dar e un inceput. Acum o saptamana la alta 25kg. Pe viitor...poate nu o sa am eu miere la cate cerinte o sa am. Noi producem miere, insa din pacate nu stim sa o si vindem.
Iar de apicultura dupa terminarea fondurilor....multi o sa vanda si o sa renunte. Multi s-au apucat de stupi si au reusit sa acopere o parte din cheltuieli cu fondurile primite. Insa dupa ce aceste fonduri se duc, la cheltuielile din ziua de azi cu intretinerea unei familii de albine si, mai ales, cu conditiile meteo si productiile de miere tot mai mici...multi se vor retrage. Un an 2013 ca anul 2012 si vom avea probleme marea majoritate
ilalexandru

Mesajde vasilescu adrian » 04 Dec 2012, 23:34

desi poate sunt in plus pe aici vroiam sa spun ca eu(sau altcineva din familie)nu am accesat nici un fel de fond europen..si chiar daca nu voi accesa nici o data stupii ii voi tine..si cred ca la fel ca mine sunt multi..

cristi_vidican scrie:Legat de miere, nu cunosc cifrele exacte, dar se știe că în ultimii ani, consumul intern cred că a crescut de 4 ori, ceva de genul de la 50 g/locuitor, la 200g/locuitor într-un an.

eu mananc de luni pana vineri un kg(asta in fiecare saptamana) :D ..nu ma vad fara miere..si ma gandesc cat de norocos sunt(totusi cred ca norocul si.l face omul si cu mana lui :) )
salutari si mult noroc ;) in continuare!..
"o clipa n-a fost atenta natura si s-a nascut omul...o clipa sa nu fie atent omul si natura-si repara gresala"Albert Einstein
vasilescu adrian

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2012, 08:00

O rectificare, văd că am ajuns cu consumul pe cap de locuitor la 400-500 g de miere, ceea ce e promițător.
Problema cu mierea contrafăcută sau cea din import ar fi simplu dacă autoritățile ar face controale, acolo unde sunt falsuri, iar noi am fi mai „naționaliști”
Am mulți clienți care n-ar cumpăra un gram de miere din supermarketuri.
Legat de vânzarea miere, reclama sau antireclama făcută de client e crucială.
De exemplu, cel mai mare magazin online din România pt produse IT, electrocasnice etc e eMag, care, după spusele lor este promovat cel mai bine din gură-n gură de către clienți. Clienții mulțumiți sunt cea mai bună reclamă a lor.
În contextul chimicalizării produselor, a adjuvanților, mierea va fi un produs tot mai căutat.
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 05 Dec 2012, 08:02

Cei care faceți pastoral, simțiți că în ultima vreme sunt aglomerări în pastoral?
Mai ales pe salcâm eu am simțit pe pielea mea. Când nu sunt suprafețe prea multe, la mine în zonă se întâmplă și la FS.
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 05 Dec 2012, 08:16

Nu am vazut o aglomerare in pastoral.In 2004 si 2005 am vazut cea mai mare misare de albine. De la intrare in Craiova (podari) pana la iesire catre Slatina, era numai pavilioane,camioane,tratoare si dube.
Ne-au adunat gramada deoarece nu era centura iar politia era la "datorie".
De atunci nu am mai vazut atata stuparaie.
Se poate ca familiile aparute in perioada de fonduri EU, sa iese in pastoral la o data ulterioara.
Ce pot insa sa afirm , este ca au aparut camioane cu cai adevarati.Utilaje ce au tabla toata la locul ei.In sfarsit, stuparul o mai bagat ceva si in transport.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 05 Dec 2012, 08:27

cristi_vidican scrie:O rectificare, văd că am ajuns cu consumul pe cap de locuitor la 400-500 g de miere, ceea ce e promițător.
Problema cu mierea contrafăcută sau cea din import ar fi simplu dacă autoritățile ar face controale, acolo unde sunt falsuri, iar noi am fi mai „naționaliști”
Am mulți clienți care n-ar cumpăra un gram de miere din supermarketuri.
Legat de vânzarea miere, reclama sau antireclama făcută de client e crucială.
De exemplu, cel mai mare magazin online din România pt produse IT, electrocasnice etc e eMag, care, după spusele lor este promovat cel mai bine din gură-n gură de către clienți. Clienții mulțumiți sunt cea mai bună reclamă a lor.
În contextul chimicalizării produselor, a adjuvanților, mierea va fi un produs tot mai căutat.

in contextul in care la straini dam mierea cu 2-4 euro si romanului vrem sa-i cerem dublu, apoi ne mai si plangem ca romanii nu consuma mierea pe cum am vrea noi apicultorii?cea mai mare problema e de buzunar!
kamy

Mesajde Mircea_63 » 05 Dec 2012, 09:44

Treaba asta cu vandutul e cu multe chichite, ai de-a face cu omul si asta e sucit rau. O zic dintr-o lunga experienta, nu teorie.
Daca e mic pretul apar indoieli cum ca marfa e de calitate. Io nu zic sa lacomesti si sa sari calul cu pretul, dar trebuie stiut ca pe termen lung, imaginea vinde marfa si aduce profitul.
Esti producator? Mai bine dai o data un borcanel gratis sau mostre, daca vrei...dar nu ieftin.

Nu mai sunt fonduri? Nu-i bai, saltul inainte -pentru apicultura- a fost facut. Apicultorii au beneficiat de fonduri, in schimb le-a crescut concurenta. Piata e un continuu concurs!
Noi discutam pe forum despre cum sa producem, uitand ca nu suntem doar producatori ci si comercianti. In situatia asta, un producator mai slabut poate avea profituri mai mari decat un producator mai bun -mai profesionist- daca este un comerciant mai bun.

Iubim albina, dar din vanzari traim!

Chiar si hobbystii...vor sa se dezvolte. Ca sa ce? Ce sa faca cu atata miere? Ca sa o vanda, bineinteles. In tot raul si un bine. Nu mai sunt fonduri? Nu mai creste concurenta in acelasi ritm!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE