LUPU' ALBINELOR scrie:- Deci esti motz ?
Săcurea nu samănă cu toporu' Ştiu că-s de-a lu' Gaftea Ihuţului, probabil din neamu Ţopthilor (grupul th se citeşte ca o singură literă) pentru că bunica mea a fost Gaftea Topului pînă a se mărita şi a intra în neamu Ihuţăştilor.
Dacă esti "dhe păstă dheal" cred că o să ne-nţelegem chiar dacă mie nu-mi place împărţirea pe care o faci, în moldoveni, regăţeni, sau ardeleni.
Eu văd o diferenţiere după alte criterii şi unul ar fi, oameni de şes şi oameni de munte.
La 70 de km. est de Bucureşti, în zona unde s-au născut socrii mei, nu are nimeni din sat pivniţă şi nu au dezvoltat de timpuriu meşteşuguri deoarece nu au lemn şi fac focul cu surcele şi coceni de porumb iar casele vechi sunt din chirpici.
Pămînturile de bună calitate le-au fost luate şi le-au muncit pentru alţii, generaţii la rînd iar acum cînd le-au reprimit au mai mult decît pot acoperi cu munca şi nu prea pun preţ pe ele.
Dacă te duci la munte, vezi că
săcurea nu samănă cu toporu' şi nici ţuica de prună cu aia de corcoduşe, că temelia caselor făcute din bîrne îmbinate în coadă de rîndunică este din piatră cioplită îmbinată fără beton sau alt adeziv.
Acolo în creieru' munţilor "n-o lăcomnit nhime pă ei" că nu au suprafeţe arabile şi din motivul asta au fost mai liberi.
Acuma ... de cucerit, au fost cuceriţi şi alţii, alte popoare chiar mai aprige, dar contează dacă au fost supuşi nu doar cuceriţi - în cît timp şi cum au acceptat zăbala - dacă au lins-o sau au muşcat-o, şi nici nu-ţi vine să crezi ce tare poate fi o femeie incapabilă de luptă dar care este ultima care-şi pierde curajul şi voinţa de-a lupta pentru un ideal.
Tu care eşti de-acolo, s-ar putea să fi auzit vreodată pe una din neamul tău spunînd (în timp ce-şi înghiţea obida şi lacrimile) ... "ai doamne, dac-aş avea o dragă de putere ... "
Dar nici să fii de-acolo nu-i de-ajuns, diferenţe sunt şi între fraţi
Am plecat marţea trecută la 22:30 de acasă, pe o ceaţă cîinească spre Apuseni să-l văd pe Lisandru, să văd cum îl plimbă cu lada. Am ajuns la patru în Bistra unde am lăsat maşina şi am luat-o pe lîgă Arieş , apoi pe valea Petresii după care prin pădure şi pe coastă la deal; am ajuns la 5:30.
Ieri m-a sunat sora mea să mă-ntrebe cum a fost şi cind i-am povestit partea cu drumul a zis: nu eşti normal.
Aşa că vezi, nici fraţii nu-s la fel şi de-asta eu n-aş folosi şabloane.
am scris asta pentru tine, pentru că ai vrut mai mult dar ... sper să nu ceri prea mult