Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?

In aceasta rubrica iti poti prezenta stupina proprie , metode de lucru , tehnici personale si in general tot ce te reprezinta pe tine ca apicultor .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Apicultor incepător

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 15:43

Salutare, acum am găsit secțiunea asta, așa că veni vremea să mă prezint și eu.

Mă numesc Ovidiu Bădiță, am 35 de ani, am trăit în ultimii 15 ani în București și am lucrat în grafică publicitară. Cu alte cuvinte, sunt dtp-ist. Am făcut liceul în Țicleni, județul Gorj. De curând (prin August) am m-am mutat la bunici la țară că nu mai rezist în București. Statul pe scaun la calculator mi-a distrus sănătatea, de aia vreau să fac ceva în provincie. Asta să nu plec din țară.
M-am întâlnit cu vreo 20 de ani în urmă cu apicultura în mod spontan, fără a avea proprii mei stupi, însă la vremea aia am citit mult și mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu albinele. Nu aveam echipament, am deschis stupi fără mască sau unelte de protecție... am ajuns la școală cu capul mare de tot după ce m-a înțepat o albina de ochiul stâng, una de dreptul și una de frunte. Nimeni nu m-a recunoscut la școală.
Vreau ca începând din 2012 să îmi fac o stupină. Casa este la buza unei păduri de salcâm. E și un vecin care are vreo 40 de stupi lângă noi, însă eu dacă am fost atâția ani în București, nu-l cunosc. Sper să colaborăm în viitor, însă nu știu cât de deschis este. Om vedea.

http://maps.google.com/maps?q=44.947567 ... 1&t=h&z=18

Aici locuiesc momentan. Pe drumul dintre Tg. Cărbunești și Țicleni.

Momentan caut informații și resurse. Cărți, linkuri, filme... pentru a mă pune la punct din punct de vedere teoretic. O să fac (sper) cursul de apicultor. Sper să reușesc să mă înscriu. Din primăvară, vreau să încep.

Pe Facebook sunt aici: https://www.facebook.com/ovidiu.victor

În fișierul atașat, se vede locația de pe google maps. În zona 1 e locuința, moara și grădinile. În zona 2 e o livadă cu pomi, înconjurată de pădurea de salcâm. În zona 3 e apicultorul de care spuneam, cu care sper că mă voi împrieteni.
Sunt nou pe forum, e primul meu post.
Cu ani în urmă, cineva a avut stupi la mine și am avut ocazia să văd cum stă treaba într-o stupină. Locuiesc la marginea unei păduri de salcâm. M-am mutat aici, la țară. Aș vrea să mă apuc serios de apicultură pentru că asta mi-a plăcut mereu să fac. Am trăit în București, însă niciodată nu mi-a plăcut orașul...
Vreau să mă înscriu și la cursul de apicultură din București, deoarece din ce am citit, în Gorj nu prea începe când se promite. Oricum, cursul e cam ca nuca în perete...
http://www.icdapicultura.ro/extensie/cu ... ltura.html
Începe în februarie și se termină în mai. Ce părere aveți? Merită banii?
Aș dori totuși să cumpăr niște stupi chiar înaintea cursului. Nu vreau doar să mă joc de-a apicultura. Vreau să fac o treabă serioasă. În măsura în care se poate, aș dori să cumpăr materiale standardizate, în ideea că dacă vreodată aplic pentru finanțare de vreun fel, să nu mi se spună că nu respect standardele. Din câte am aflat, cutiile trebuie să respecte niște reguli, vopseaua să fie de un anumit fel... Nu îmi e foarte clar ce și cum. Toți cei care m-au sfătuit au încercat să mă descurajeze cu zvonuri de diverse feluri. Dar sunt chitit și o să încep, chiar dacă doar cu un stup doar.
Puteți recomanda un furnizor serios pentru crearea unei stupine?
Sunt în județul Gorj. Intenționez să cumpăr 50 de stupui. Aș prefera să îi iau înainte să înceapă salcâmul. La ce costuri să mă aștept? Ce alte lucruri în afară de stupi mi-ar mânca bugetul de început? În ce perioadă să-i cumpăr?
Mulțumesc
OvidiuBadita

Re: Apicultor incepător

Mesajde nicu has » 08 Dec 2012, 16:50

bun venit in primul rand printre noi del Ovidiu
in legatura cu achizitia stupilor de preferat in luna martie aprilie depinde de timp
50 de familii pt inceput eu zic ca sunt prea multi daca nu ai si ceva cunostinte despre apiultura
in rest citeste aici pe form sunt oameni cu o mare exparienta si ai ce invata
daca ai avea un stupar in zona sa inveti de la el ar fi mai indicat
pt inceput eu zic ca 4-5 stupi sunt suficienti parerea mea si ceva unelte de lucru sa ai pe ce pune mana
in rest bafta si asteptam pozze cu primele fam de albine sanatate
nicu has

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2012, 16:55

Bine ai venit pe forum
In primul rind chiar daca urmarea unui curs suna ca nuca in perete pentru tine trebuie sa-l urmezi daca vrei sa accesezi ceva fonduri europene.In primul rind cind vrei sa incepi cu 50 fam de albine pe care intentionezi sa le achizitionezi inainte de marele cules inteleg ca esti pregatit sa faci marele pas.Daca nu esti insa pregatit ai toata iarna la dispozitie sa citesti si sa te documentezi si apoi sa meditezi daca faci sau nu pasul si cu ce consecinte atat pentru bugetul tau cat si pentru colegii apicultori.Pt inceput i-ti recomand tot ce s-a scris despre bolile albinelor,apoi despre inmultirea familiilor de albine,pt ca apoi sa continui cu intretinerea fam de albine si asta in tipul de stup pe care intentionezi sa lucrezi.Dupa asta stimularea si completarea rezervelor de hrana in vederea pregatirii de iernare.Sa nu uiti de tratamentele si graficul acestora.Stupii trebuie sa-i cumperi numai in prezenta si la indrumarea unui cunoscator si preferabil numai de acelasi producator sau macar acelasi STAS.
Daca bagajul tau de cunostinte in ale apiculturii este undeva jos poti cauta/solicita la tine in GORJ un ajutor si-l vei obtine cu siguranta deoarece aveti acolo o seama de apicultori priceputi
In speranta ca te-ai lamurit pina acum eu unul ti-am expus doar chestiile de suprafata,restul le vei prinde din zbor
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ves.lucian.zabrani » 08 Dec 2012, 18:11

bine ai venit printre noi !!! sanatate maxima tie si familiei tale !!! :P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 18:25

E pe-aici vreun gorjean? Aș vrea să știu cu cine să vorbesc sau unde în Gorj. Eu am plecat din zonă de vreo 15 ani și nu prea mai cunosc lumea, locurile... să nu mai vorbesc de instituții.
La vremea mea, acu aproape 20 de ani, am citit toate cărțile de apicultură. Am făcut toate tratamentele, inclusiv pregptirea de iarnă, știam cam tot ce și cum se face. Bucureștiul în schimb m-a ramolit și am uitat mare parte. Ce am ținut minte e că apicultura e activitatea care mi-a plăcut mai mult decât orice și asta vreau să fac. Sunt convins că pot să fac asta foarte bine, bazându-mă pe ce îmi amintesc. Desigur, nu mă bazez doar pe speranțe și aiureli, ci pe faptul că dacă învăț tot ce am uitat, o să fiu foarte bine.
Referitor la numărul de stupi. Aș vrea să încep cu un număr de stupi relevant care să permită și un oarecare profit din primul an, nu atât pentru mine, cât pentru familie, deoarece nici unul dintre ai mei nu are încredere că merită să fac asta. Am socotit că 50 de stupi, dacă fac miere de 300 de lei din fiecare, obțin un venit comparabil cu un salariu din zonă. Vreau să fac din apicultură full time job. Chiar mă gândesc să plantez tei pe niște terenuri din apropiere. Cu salcâm și tei, în 5-10 ani zona devine un vis. Îmi dau seama că majoritatea o să creadă că aberez. Dar zona aici e foarte frumoasă. E chiar păcat să nu faci. Probabil că nu o să mut stupii la floarea soarelui sau rapiță, dar potențialul melifer al zonei precis poate fi crescut.
OvidiuBadita

Mesajde nicu has » 08 Dec 2012, 18:34

faceti o pagina la rubrica pagini personale si scrie ceva detalii despre tine de unde exact di gorj sunt catva di zona ta bafta
nicu has

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 18:57

Încă o întrebare... Cursul ăla pe care vreau să-l fac e bun? Să fac altul mai bun? Știți de alt loc unde să fac un curs care să permită acces la finanțare? Evident, dacă învăț e și mai bine.
OvidiuBadita

Mesajde nicu has » 08 Dec 2012, 19:27

dupa cum a scris proapis13 cursul este bun daca doresti sa accesezi fonduri europene diferite masuri
nicu has

Mesajde vlad » 08 Dec 2012, 20:17

dupa parerea mea cursul ala e bun nu numai pentru accesarea fondurilor ; de fapt depinde de cel sai cei care-l predau , dar tu poti sa o iei ca pe o discutie despre albine si sigur ramai cu ceva cunostinte .
iti zic si eu ce ti-au mai zis si colegii si probabil iti vor mai zice si altii . pentru inceput sunt enorm de multi 50 de stupi . ia in calcul ca , cu ani in urma , doar ai vazut ce si cum cu albinele si de la a privi ce face cineva pana a lucra efectiv in stupi nu o zi sau un sezon e cale lunga .
daca vrei sa cumperi 50 de stupi pt fonduri europene .... poti sa spui de la inceput si atunci s-ar putea sa primesti sfaturi in acest sens . si inca ceva: ce faci daca salcamul nu merge (si altceva nu prea ai in zona ) si deci implicit nu-ti realizezi OBIECTIVUL DE 300 LEI / FAMILIE ?
a privi stuparitul ca pe o afacere din primul an , in conditiile in care nu stii cu ce se mananca , e f riscant .
vlad

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 21:07

M-am gândit la varianta cu fondurile europene. Cine nu ar face asta? Nu e un secret. Cursul îl fac. Îmi e foarte clar că vreau să fiu apicultor. Mereu am vrut. Munca de birou mi-a distrus sănătatea și nu mai vreau să stau așa mult pe calculator.
Poate 50 e mult. Poate o să încep cu mai puțini... rămâne de văzut. Oricum, sunt hotărât să rămân la țară. Nu mai vreau oraș. Zona e moartă. Prea multe nu merg pe-aici. Apicultura ar funcționa. Și îmi place să fac asta. Desigur, dacă salcâmul o să vrea.
Chiar dacă ies în pierdere, oricum, asta vreau să fac. Am auzit de varianta în care unora le-au murit toate albinele. Știu că și catastrofele fac parte din joc. Dar nu putem să fim fataliști, că nu mai facem nimic.

Ați spus ceva de pagină personală... Dacă e posibil să faci asta aici, pe forum, eu nu am reușit să văd cum. Puteți vă rog să postați un link? Scuze că sunt așa tolomac. Dacă e vorba de un site personal sau blog, o sa incerc să dau drumul la un moment dat unui blog. Poate urmăresc pas cu pas tot ce fac în stupină. Vedem. Acum nu am așa ceva.
OvidiuBadita

Mesajde dorindafi » 08 Dec 2012, 21:20

:o care eshti ma din gorj
s-au daca nu suntetzi niciunul spunetzi macar din ce localitate din gorj e Badita :lol:
dorindafi

Mesajde alt stupar » 08 Dec 2012, 21:28

OvidiuBadita scrie:La vremea mea, acu aproape 20 de ani, am citit toate cărțile de apicultură. în schimb m-a ramolit și am uitat mare parte.

Referitor la numărul de stupi. Aș vrea să încep cu un număr de stupi relevant care să permită și un oarecare profit din primul an. Am socotit că 50 de stupi, dacă fac miere de 300 de lei din fiecare, obțin un venit comparabil cu un salariu din zonă.

:lol:

Omuleeee !!!!!
cate carti zici ca-i citit ? Pe toate ? :lol:

ps. cand il gasesti in zona pe ala dispus sa-i ingrijeasca si incepatorului un sezon intreg 50 de stupi sa mi-l arati si mie. Ca sa-i pup mana :)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 21:57

M-am exprimat greșit. Toate cărțile pe care le-am găsit la vremea aia. Vreo 7 sau 8 erau. O parte le aveau ai mei, o parte de la bibliotecă. Era și o revistă de apicultură veche de pe vremea cominiștilor. Era foarte bună. Am uitat numele.

Edit ca să nu fie post dublu:
Sunt din Măceșu. Este o localitate pe drumul dintre Tg. Cărbunești și Țicleni. Casa este cea din stânga semnului.
http://maps.google.com/maps?q=44.947567 ... 1&t=h&z=18
OvidiuBadita

Mesajde proapis13 » 08 Dec 2012, 22:03

OvidiuBadita scrie:M-am gândit la varianta cu fondurile europene. Cine nu ar face asta? Nu e un secret. Cursul îl fac.

Pai daca ai intrat aici si deja te gandesti sa accesezi fonduri europene inainte de a avea albinele nu-i rau ;)
problema este ca nu mai ai decat cateva zile sa te inscrii intr-o asociatie apicola :o dacavrei sa fii eligibil la anul
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde alt stupar » 08 Dec 2012, 22:08

si daca te inscrii intr-o asociatie inainte de-a avea stupii... iar nu-i rau ! ;)
problema este ca ar fi bine sa inscrii cati mai multi, ca n-au aia sa dea rest la bacnotele mari :D
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde OvidiuBadita » 08 Dec 2012, 22:09

Nu o să pot face nimic la anu în sensul fondurilor europene. Știu asta foarte bine. Însă stupina pot să o fac. Poate în 2014 o să încerc fonduri europene dacă o mai fi Europa...
OvidiuBadita

Următorul

Înapoi la PAGINI PERSONALE ! CINE SUNT EU ?