stanga dreapta pune niste diafragme dupa care placi de polistiren care sa stea lipite de diafragme
sunt bune dar spre sf iernii dupa zborul bun de curatere cand incepe cresterea de puiet
am bagat la cativa in toamna,pe 30 noiembrie au fost 16 grade....toata stupina zbura, mai putin ''cativa''....care oare?
cea mai buna izolatie sunt ramele full de mierea, cat mai multa miere ca tot la noi in ograda este si astfel excludem si riscul sa ne moara de foame in primavara
De multe ori se intampla ca albina sa iasa la zbor pacalita fiind de soarele care bate in stupi, daca ai un parapet la nord si stupii stau la baza parapetului si ai zi cu soare, si stupii sunt inchisi la culoare si afara e zapada..ai toti factorii ca albina sa fie pacalita, sa iasa la zbor si sa moara inghetata...tot patitu-i priceput!
Deci polisti renul ajuta si din punctul asta de vedere..e simplu..cand consideri ca e vreme ok atunci le desfaci putin impachetajul la podisor sau faci cumva ca familiile sa simta ca afara temperatura este buna de zbor..ridici podisoarele daca e cazul.
albina se pacaleste.....nu cred, noi o facem sa se pacaleasca prin diverse ''artificii'' grabind cresterea devreme a puietului si nevoia de apa facand o sa iese afara si sa ramana ''dusa'' sau......sau sa o ia la fuga de dureri de burta
personal, consider ca pe perioada fara puiet stupul trebuie sa stea cu un impachetaj sumar,protejat doar de curenti, eu la toti stupii am podisoarele pe jumatate cu sita, ''izolatia'' pana in februarie ,consta intr o foaie de ziar sau un carton pus peste podisor si in dreptul sitei doua gauri cat moneda de 10 bani sau un strat de blug, si nu am avut niciodata mucegai in stup sau pete pe rame...si nici ''mate lesinate'' in salcam
anul asta o sa incerc in primavara, pe langa izolatie si incalzirea electrica...... sa vedem sa vedem sa vedem....ce'o sa iaaasaaaaa!!!??
raportand cheltuielile(polistiren, folii etc),timpul(impacheteaza,despacheteaza...da capacul pune capacul pt curatire) la rezultat , infofolirea stupilor din toamna nu m a convins