Piete de desfacere cauta toata lumea. Inclusiv noi! Partea rea este diabolizarea acestui lucru. Adica eu daca vreau sa-ti vand ceva inseamna ca sunt mare producator si tu dai pe spate dupa renumitele mele produse, dar daca tu vrei sa-mi vinzi mie ceva...esti un bandit.
Daca ar fi fost chiar atat de ahtiati europenii dupa mana de lucru romaneasca, ar fi ridicat restrictiile pe piata muncii.

Am vazut la sat -si mereu precizez "sat" pentru ca aici esti mult mai la curent cu viata sociala- oameni care isi injura angajatorii si afirma ca acestia si-au facut averea pe spinarea lor. Desi relatia era strict contractuala si nimeni nu i-a obligat sa vina la lucru. Ba mai mult, culmea culmilor, lucreaza la altul cu ziua, iar in gospodaria lor e jale, desi puteau sa se ridice la un nivel rezonabil muncind pentru ei. ASTA ma uimeste!
-Fir-ar ai dracu de bogatoni zgarciti...si-ar manca si rahatul de sub ei spunea unul care muncea pentru altii si isi neglija crunt propria gospodarie. Banii castigati azi erau rapid facuti praf pe mici luxuri aproape inutile, iar pe omul chibzuit si econom il detesta si il socoate zgarcit.
Am vazut lucruri care m-au revoltat. Crestini care s-au oferit sa isi ajute semenii si au fost barfiti pe la spate cum ca urmaresc ei ceva, desi n-au cerut nimic pentru ajutorul oferit. Eventual vorbe ca oricum ce au oferit ca ajutor ar fi fost de prisos si era mai ieftin sa le dea lor in loc sa arunce la gunoi.
Recunostinta e un sentiment foarte greu de suportat pentru firile slabe.
Un sfat chibzuit e deseori tratat cu
Ce-ti bagi tu nasul? Sunt om liber si pe mine nu ma dirijeaza nimeni. Poti sa dai 10 zile de pomana si a 11-a zi, daca nu dai, vei fi luat la rost. In fine, clar ca nu sunt toti oamenii asa, dar totusi sunt foarte multi care exact asa se comporta.
E mai degraba treaba de psihologie sociala decat de politica, dar prin protectie sociala facuta fara discernamant se accentueaza acest mod de gandire si se incurajeaza nemunca.
In schimb pe cel care produce

statul il f-te, probabil cu speranta ca astfel se va inmulti.
Nu vreau sa-mi dea statul un peste ci sa ma ajute sa-mi iau undita. Nu vreau sa-mi dea ajutor social si sa inchida fabricile ci vreau sa-mi castig salariul si sa pot munci.
A existat si exista in Romania nevoie de tractoare? Exista! Cum naiba, cu desfacerea asigurata s-a facut praf fabrica de tractoare?
Cumparam autobuze? Camioane? Tramvaie? Medicamente? Carne? Textile? si multe altele... unde sunt fabricile care le produceau? Dupa revolutie eram convins ca toate astea se vor moderniza.
Nu vreau neaparat mariri de salarii si de pensii care sa fie doborate apoi de inflatie, ci vreau un leu puternic si stabil. Nici legi si taxe care se schimba mereu ci vreau predictibilitate, altfel voi avea mereu nesiguranta zilei de maine.
Nu ajutoare si subventii ci acces la credite cu dobanzi de bun simt si fara comisioane ascunse.
Nu vreau sa-mi inmatriculez masina in Bulgaria...circulatia marfurilor ca si a banilor e mai buna pentru toata lumea. O familie mai modesta ar avea un nivel de trai mai ridicat daca si-ar putea cumpara o masina si s-ar putea misca. Magazinele de piese, service-urile, benzinariile... toate ar aduce mult mai multi bani statului.
Daca tot platesc taxe, vreau ca locul copiilor la gradinita sa fie asigurat si conditiile decente.
Sa fiu sigur ca ala care-mi fura un stup si e prins...a belit-o. Daca imi cultiv pamantul, acolo imi gasesc recolta sau fructele.
Nu sunt un criminal, dar m-as bucura sa stiu ca daca ma intalnesc cu hotul la mine in ograda, in casa sau pe proprietatea mea si l-am traznit, nu voi fi socotit eu atacator si el victima.
Multe vreau si sunt sigur ca USL-ul nu-mi va oferi niciuna dintre ele!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)