Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

delimitare legala definita intre Roi si colonie ?

Mesajde iosca » 22 Aug 2011, 11:39

Am o intrebare la care poate multi dintre d-voastra ii stiu raspunsul dar eu, deocamdata, nu am gasit o delimitare legala sau norme care sa defineasca diferenta clara dintre un roi (min/max) si o colonie (familie).
Intreb asta, motivat fiind de faptul ca in cadrul "Programului National Apicol" (dau un exemplu) se deconteaza diferit (asa cum este si normal) un roi in comparatie cu o familie (colonie). Asta in functie de ce scrie in factura de achizitie (roi sau familii), dar in realitate (practic) pana la ce numar de rame sau cantitate/intervale de albina, rame de puiet, etc,poate fi definit un roi.
Care ar fi bariera, de la care se face trecerea de la roi la colonie(familie) ? :?:
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Re: delimitare legala definita intre Roi si colonie ?

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2011, 12:43

Salut Iosca.
Pai ia in considerare un roi natural, primar ... provenit dintr-o familie de productie ca doar ai stupina mare si frumoasa.
Ma refer la o familie care a evoluat fara ajutor de material biologic.
Roi ... roi natural = cate rame a acoperit dupa ce matca a inceput ponta.
Media intalnita este de 5 rame.

Daca ne referim la roii artificiali, regula ( nescrisa, ce-i drept ) este de 3 rame cu puiet + 2 cu miere, toate ramele acoperite cu albine.Deci si in acest caz e vorba tot de medie ... ca de ex. eu, pot sa-mi fac roii in functie de scop, pe cate rame vreau, 4 s-au 5 rame cu puiet.
Dar de la 5 rame cu puiet in sus, deja ne putem exprima ca e familie de albine.Se intelege ca albinele acopera min. 7 rame.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 22 Aug 2011, 13:06

singurul lucru care sta in picioare este ca o colonie este o unitate biologica care a trecut iarna.
Celelalte lasa loc de interpretari datorita varstei matcii si puterii coloniei.
gica

Mesajde janese » 22 Aug 2011, 14:07

conceptul de roi in limbaj apicol romanesc se refera la familiile nou formate,indiferent de putere,metoda, dezvoltare,
deci o familie ,,tanara""......
daca te referi la limbajul comercial....(vanzare-cumparare)...atunci roiul este o unitate biologica cu cel putin patru rame bine (corect) acoperite cu albina, matca imperecheata, si din astea patru cel putin doua rame cu puiet.
janese

Mesajde iosca » 22 Aug 2011, 14:24

x
Ultima oară modificat de iosca pe 22 Aug 2011, 14:44, modificat 1 dată în total.

iosca

Mesajde iosca » 22 Aug 2011, 14:30

Eu am pus intrebarea gamdindu-ma la urmatorul scenariu:
Ti se deconteaza prin PNA 1 roi si o familie. Roiul cu 80 ron iar familia cu 220. Vine cineva (nu stiu cine) sa ti le verifice (intr-o perioada scurta ca sa scoatem din discutie o dezvoltare sau un regres) si arati 1 roi pe 5 rame de albina si o familie tot pe 5 rame de albina.
Cum face omul ala diferenta pe teren intre cele 2 produse care arata la fel dar au costa (atat deconteaza Statul) unul mai scump de 3 ori decat celalt.
Adica daca tot deconteaza diferit cele 2 produse (ceea ce-i normal), n-ar trebui sa legifereze si o limita pan' la care merge una si de la care incepe cealalta ?

iosca

Mesajde Adi Hodis » 22 Aug 2011, 15:02

Nu are cum sa faca diferentza la dada asta, pentru ca pina la 5 rame acoperite cu albine, este considerat roi ... chiar si 6 rame din care 3 - 4 cu puiet l-am putea numi tot roi s-au o familie slaba.
De la 6 rame in sus, putem vorbi de familie.
Luand ca reper adliteram sensul cuvantului roi ... roire naturala ... perioada a trecut, se stie ... actualmente roii trebuie sa fie dezvoltatzi la nivelul familiior medii, adica sa aiba min. 6 rame cu albine din care 4 cu puiet.

Sa expunem real ... cumperi 10 familii de albine si 10 roi, in prezent ... la pretzul de 30 lei/1 rama, ca se poate.
220 lei : 30 = 7,3 rame acoperite cu albine ... asta se poate numi familie de albine, da ?.
80 lei : 30 = 2,6 rame acoperite cu albine ... asta se poate numi un roi f. slab ( o matza lesinata, vorba lui nea Gica ).

Daca facem calculul la 20 lei/1 rama ... reiese un roi pe 4 rame ... iar o familie pe 11 rame ... ceea ce nu cred ca vei gasi sa cumperi la acest pret.

Deci matale trebuie sa-i arati roi pe 4 rame si familii pe 7 rame cumparate din acei bani in prezent ... eu le numesc slabe.
Daca achizitia respectiva se efectueaza in luna iunie ... acum ai avea roii si familiile dezvoltate la nivel apt pentru a ierna.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde iosca » 22 Aug 2011, 15:20

Da Adi, asa e, da' asa lasa loc de interpretari si fiecare o interpreteaza asa cum crede de cuviinta (mai ales daca vede prima data un stup).

iosca

Mesajde adycnst » 22 Aug 2011, 18:36

sa caute cineva legislatia ca au definit capetele ganditoare familia, roiul si nucleul...cine se apuca de numarat trantori si albine!?...si daca este toamna de unde luam trantori!?>... :lol:
adycnst

Mesajde iosca » 23 Aug 2011, 19:30

Adi, eu sunt chiar interesat daca exista legiferata aceasta chestiune sau daca exista ceva norme in vigoare care sa reglementeze diferenta dintre roi si familie(colonie) din punct de vedere al cantitatii de albina sau al numarului de rame (puiet sau acoperite cu albina)
Tu spui "sa caute cineva legislatia ca au definit capetele ganditoare familia, roiul si nucleul".
Stii ceva ce nu stiu si eu sau ai zis-o in gluma ?
Zic asta pt ca, cu toate ca sunt onorat de faptul ca toti cei ce s-au angajat in aceasta discutie fac toti parte din elita (dpdv al meu) apicultorilor, totusi raspunsurile nu m-au lamurit. Probabil ca nici nu exista la ora actuala ceea ce caut eu.

iosca

Mesajde gica » 23 Aug 2011, 22:56

gica scrie:singurul lucru care sta in picioare este ca o colonie este o unitate biologica care a trecut iarna.

Nu o mai dati la intors.Acesta e raspunsul.Il gasiti peste tot.
gica

Mesajde iosca » 24 Aug 2011, 00:10

gica scrie:
gica scrie:singurul lucru care sta in picioare este ca o colonie este o unitate biologica care a trecut iarna.

Sunt perfect de acord cu d-voastra 'nea Gica dar puneti-va in situatia ca veniti sa-mi verificati un roi si o familie pe care le-am decontat prin PNA, ambele pe 5 rame acoperite cu albina, din care 3 cu puiet in diferite stadii de dezv., numai ca unul e decontat cu 80 roni iar celalalt cu 220 roni dar ambele arata la fel. Evident unul din ele tre' sa nu fie in regula, nu se poate ca ambele sa fie in regula, nu ?
Care-i in regula si care nu, dpdv legal ?

iosca

Mesajde IGI » 24 Aug 2011, 23:35

gica scrie:

In calitate de incepator, sunt perfect deacord, atat !
IGI

Mesajde Adi Hodis » 25 Aug 2011, 00:30

iosca scrie: Sunt perfect de acord cu d-voastra 'nea Gica dar puneti-va in situatia ca veniti sa-mi verificati un roi si o familie pe care le-am decontat prin PNA, ambele pe 5 rame acoperite cu albina, din care 3 cu puiet in diferite stadii de dezv., numai ca unul e decontat cu 80 roni iar celalalt cu 220 roni dar ambele arata la fel. Evident unul din ele tre' sa nu fie in regula, nu se poate ca ambele sa fie in regula, nu ?
Care-i in regula si care nu, dpdv legal ?

Iosca
Nu este in regula familia in cazul care-l expui ... este o familie la nivel de roi ... pe care tu, ai da aceeasi bani cat pe roi ?.
Cine va face controlul, chiar daca nu are experientza apicola, se asteapta ca sa vada colonia pe care ai platit 220 roni, mai numeroasa iar roiul mai slab.

Nu-mi vine sa cred ca ai cumparat astfel de colonii ... sper ca nu :?
Adi Hodis

Mesajde iosca » 26 Aug 2011, 23:47

Adi eu vand material biologic, nu cumpar dar eram interesat (dpdv al vanzatorului care tre' sa emita o factura pe produsul vandut iar majoritatea cumparatorilor insista ca au cumparat familii pe 5 rame , nu roiuri pe 5 rame, datorita valorii decontate prin PNA si de aici apar multe discutii neplacute.) , chiar daca eu n-am gasit mentionat nicaieri, daca exista legiferat undeva un mod de a diferentia roiul de colonie dpdv al "cantitatii de albina sau al numarului de rame sau de intervale cu albina".
Din raspunsurile primite inteleg ca nu exista asa ceva. :?: :!: :roll:

iosca

Mesajde smady » 27 Aug 2011, 21:53

Buna seara

dl nu mai cauta raspunsurti exacte ca nu o sa gasesti . Hotii nu mai pot fura daca zic care e roi si care e familie care e nucleu ( acum o luna pe forumul asta se vindea familie pe 10 rame :d ) . Toate aceste faze de dezvoltare a familiei de albine , pentru Romania se pot face foarte simplu dupa calendaru apicol dar... . In tara Asta se merge pe principiul " te prind te ard " .
Am si eu o intrebare pt Dl Gica : Cumperi o familie de albine in martie cu o matca imperechiata din anul anterior si o rama de albine ( 1/2 ) ? ca doar e unitate biologica 100%
Bai ce e greu de spus ca in luna " x " familia trebui sa fie asa... (minim ) , roi asa .... (minim ) , nucleu asa ... (minim ) .
Dar ca asta nu se doreste si ca sunt unii care iau 100e pe an de la diverse parti ca sa spuna bazaconii pe forum . ( sa nu cumva sa va mirati ) .
smady

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE