Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Imbinare intre corpuri

Mesajde gabi bee » 12 Dec 2012, 19:09

Vreau sa ma lamuriti si pe mine , uitandu-va la poza de mai jos , la care model de imbinare dintre cuib si cat este probabil sa intre apa mai repede . Primul caz este imbinarea cuib-cat cu cepi iar in al doilea caz imbinarea cuib-cat cu falt invers ,si daca este neglijabila o oarecare scurgere de apa la o ploaie torentiala ! :)
Fişiere ataşate
Picture 002 (Copy).jpg
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Re:Imbinare intre corpuri

Mesajde damovis » 12 Dec 2012, 19:23

gabi bee scrie:Vreau sa ma lamuriti si pe mine , uitandu-va la poza de mai jos , la care model de imbinare dintre cuib si cat este probabil sa intre apa mai repede . Primul caz este imbinarea cuib-cat cu cepi iar in al doilea caz imbinarea cuib-cat cu falt invers ,si daca este neglijabila o oarecare scurgere de apa la o ploaie torentiala ! :)

in primul caz clar o sa intre, in al doilea doar daca e uragan...
damovis

Mesajde dorindafi » 12 Dec 2012, 19:25

al doilea caz imbinarea cuib-cat cu falt invers == asha am eu
in timpul anului am avut parte de ploi incat am zis ca 10 ani sa nu mai ploua
nu am avut probleme cu apa
dorindafi

Mesajde ovidiu_78 » 12 Dec 2012, 20:07

Mai e ceva inca,anume cu adezivul....pt cei ce nu stiu...sunt adezivuri pt lipire lemn...water rezistent,acesta este rezistent la apa,ceea ce mai toata lumea foloseste,dar acesta se foloseste pt proiecte exterioare care mai stau afara,mai sub acoperis...si mai e adezivul waterproof,adica anti apa ca sa zic asa,si care sunt pt proiecte care stau doar afara 24/24 ore si 365/365 zile
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde jenica67 » 12 Dec 2012, 20:16

Nici in primul caz nu o sa intre, ca albinele popolizeaza. Eu am peretii drepti (ca in primul caz, dar fara pana) si nu am avut vre-o data probleme cu apa. Idea este ca peretii, sa calce perfect, unul pe altul. Pentru asta, ori ii jmirgluesti pe o placa de pal, pe care ai lipit jmirglu, ori ii tusezi, adica ii freci pe o pe o tabla de otel absolut plana ( de preferinta rectificata, sau macar frezata), dar care ai lasat-o sa rugineasca putin. Dupa frecare, raman pete de murdarie, in zonele unde freaca. Iei din alea cu jmirgu usor, pana se mareste amprenta si freaca pe toata suprafata, adica punctele de contact sunt foarte multe. Apropo de ce scrie colegul ovidiu_78, cred ca nu s-a inteles, ca magazie nu trebuieste lipita de cuib, ca atunci s-a terminat definitiv.
Ultima oară modificat de jenica67 pe 12 Dec 2012, 20:18, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde Dila Daniel » 12 Dec 2012, 20:17

gabi bee scrie:Vreau sa ma lamuriti si pe mine , uitandu-va la poza de mai jos , la care model de imbinare dintre cuib si cat este probabil sa intre apa mai repede . Primul caz este imbinarea cuib-cat cu cepi iar in al doilea caz imbinarea cuib-cat cu falt invers ,si daca este neglijabila o oarecare scurgere de apa la o ploaie torentiala ! :)

Gabi,ca sa ramana si scris... :)
imbinarea cu cepi,nu este problematica sub nici o forma la ploi torentiale.Tin putin si sunt rare(ploile torentiale)
Mai problematica(imbinarea dreapta) este la prelingerea apei pe peretii stupului in timp.Deaceea este recomandat capacul sa fie peste stup si nu la nivelul lui.
La imbinarea cu cepi,alta problema este ca lemnul,mai lucreaza in timp,si pot apare mici spatii,mai ales daca lemnul folosit a fost verde.
Acele spatii,devin calvar daca se maresc sa iese albina.In schimb, se remediaza usor.
La rezistentza mecanica ,avantaj drept(cep).
La manopera si costuri,avantaj drept.
La interconetivitate de corpuri sau accesorii,avantaj drept.
La intretinerea(repararea) lor in caz de accident tot asa,avantaj cele drepte.
La etansare avantaz faltz.
Concluzie personala-,cine stie ca nu taraste(trage sau impinge) caturile pline,sau nu are angajati iresponsabili(cu dureri in "c_r" de lucrurile apicultorului)
si ca mana de lucru si lemnul fosit de tamplar sunt de calitate,este de preferat faltzul.
Eu am avut si drepte si faltz.Acum folosesc doar drepte(cu cepi).Si pe viitor,tot fara faltz.
Am expus cateva aspecte ca fiecare sa decida ce i se potriveste cel mai bine lui.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde janese » 12 Dec 2012, 20:24

cuib cat cu falt invers
darrr..depinde care e fatza exterioara a imbinarii ( apa sa nu intre prin faltz)!
janese

Mesajde ovidiu_78 » 12 Dec 2012, 20:46

jenica67 scrie: Apropo de ce scrie colegul ovidiu_78, cred ca nu s-a inteles, ca magazie nu trebuieste lipita de cuib, ca atunci s-a terminat definitiv.

Mda,nu am citit bine ca vrea imbinare intre cuib si cat,nu a doua scanduri
Imi cer scuze
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Dila Daniel » 12 Dec 2012, 20:50

Lasa ca nu-i bai... :)
Asa pare intradevar la prima vedere,ca si cum ar fi o sectiune a doua scanduri lipite ,cu pana intre ele(metoda folosita in tamplarie)...dar el a vrut sa evidentieze cepul.

janese scrie:...depinde care e fatza exterioara a imbinarii ( apa sa nu intre prin faltz)!

continui eu la ce zice Janese...adica in desenul lui Gabi,partea dreapta sa fie la exterior.
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde ovidiu_78 » 12 Dec 2012, 21:30

Asa e,partea dreapta la exterior,ca ploaia sa nu se scurga in jos eventual
ovidiu_78

Mesajde gabi bee » 12 Dec 2012, 21:36

Mai pun o poza in care se vede si faltul normal ,cel mai indicat, unde nu are cum sa intre apa dar pe care eu nu-l pot folosi din mai multe motive ! vreau sa stiu insa daca folosind faltul invers sunt probleme mari cu intrarea apei si de aceea am folosit comparatia cu imbinarea cu bolt pt ca au cam aceeasi etanseitate la apa !
Fişiere ataşate
Picture 015 (Copy).jpg
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde Dila Daniel » 12 Dec 2012, 21:51

la asta(faltz in coborare),eu zic pas,fiindca nu am folosit.
La faltz,trebuie o grije mai mare si la dezlipit caturile cand sunt propolizate.
...asta intra tot la "rezistentza mecanica"... :)
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde jenica67 » 12 Dec 2012, 22:04

Dupa mine, asa trebuie facut faltul ( cel putin eu asa l-am facut) dar numai la peretii laterali, in fata si in spate, am lasat peretele drept.
Fişiere ataşate
__Falt Perete.JPG
jenica67

Mesajde Hmax » 12 Dec 2012, 22:45

[Mai pun o poza in care se vede si faltul normal ,cel mai indicat, unde nu are cum sa intre apa dar pe care eu nu-l pot folosi din mai multe motive ! vreau sa stiu insa daca folosind faltul invers sunt probleme mari cu intrarea apei si de aceea am folosit comparatia cu imbinarea cu bolt pt ca au cam aceeasi etanseitate la apa]

Eu folosesc aceasta imbinare la stupi,in fata si in spate.O folosesc si pentru cat si pentru capac.Vara nu sunt probleme dar iarna se prelinge apa in stup si umezeste ziarele care le pun peste rame.Am incercat cu niste sipci de 1,5x4x42 cm ,prinse cu holsuruburi pentru rigips dar in timp de un an au slabit.Acum in toamna am lipit sipcile cu adeziv "Moment" si le-am prins cu holsuruburi pentru lemn.Pana acum nu sunt probleme.Daca te intereseaza maine o sa fac niste poze.
Hmax

Mesajde LUCIAN AVRAM » 12 Dec 2012, 23:16

jenica67 scrie:Dupa mine, asa trebuie facut faltul ( cel putin eu asa l-am facut) dar numai la peretii laterali, in fata si in spate, am lasat peretele drept.

pai , de ce ? :)
LUCIAN AVRAM

Re: Imbinare intre corpuri

Mesajde un OM » 12 Dec 2012, 23:44

Probabil ca nu a avut posibilitatea obtinerii unor scanduri la 3 cm. pentru fata si spate.
un OM

Următorul

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....