Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: iernarea albinelor si daca trebuie luata zapada urdinisu

Mesajde proapis13 » 13 Dec 2012, 00:08

Mi bun e un tulburel cu o turta coapta-n spuza cu ceva rumen de pe gratar si cu muraturi...pofta buna :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 13 Dec 2012, 10:25

Marian, aseara cum am ajuns acasa, direct la ele am poposit :) , urdinis curat si uscat, ele torceau la gura sobei. Crezi ca ma pot abtine??.

Jenica, am vorbit cu ele, ele au post pana in ian-feb, asa ca eu le pregatesc din timp meniul, vinul il beu eu, iar lor le-am pus la dospit o rachie :lol: :lol:
Apropo' cum a mers soricul cu fiarta :roll: :?:

Iaca mostra, scuze domnule admin'!!
Fişiere ataşate
DSC02685 (Medium).JPG
plante medicinale la macerat
DSC02683 (Medium).JPG
alta
bostina constantin

Mesajde Dila Daniel » 13 Dec 2012, 10:37

bostina constantin scrie:...scuze domnule admin'!!

cica va scuza! :)
...daca si reveniti la topic(nu doar dvs.)...chiar va multumeste! ;)
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde bostina constantin » 13 Dec 2012, 11:46

Sa revenim la topic :)
Daca stupina este aproape de casa, sau avem o posibilitate de a incalzi [fierbe] apa, putem topii zapada [gheata] cu apa fiarta. Mai mult daca e urgenta, se poate dilua sare de bucatarie in apa fiarta , si va avea eficienta mai mare.
Un mic inconvenient la urdinisele cu balamale sarea le poate ataca, dar putem opta; colonia au balamaua ;)
Sanatate sa aveti!!
bostina constantin

Mesajde jenica67 » 13 Dec 2012, 12:37

Apa fiarta pe frig afecteaza si lemnul, si vaporii calzi intra inauntru si nu cred ca le face bine. Parerea mea este, sa le lasam asa cum sunt, ca daca va veni o zi cu soare, topeste singur zapada de la urdinis, care este spre sud.
jenica67

Mesajde mihaistupar » 13 Dec 2012, 12:56

Vara se stupărește,iarna se odihnește. Cu o sârmă se trag incet albinele care obturează,asta numai dacă nu au altă sursă de aer,iar dacă au mâncare LĂSAŢI ALBINELE IN PACE,CĂ DAU IN NOSEMA DACA LE TOT DERANJAȚI
mihaistupar

Mesajde proapis13 » 13 Dec 2012, 12:57

Exclus apa cu sare sau fara :!:
Exclus pulverizarea cu antigel a scindurii de zbor sau cu alti aditivi
La stupii orizontali pt a preveni condensul in stup si sufocarea albinelor in cazul unei ierni napraznice cu viscole si variatii ale temperaturilor ce fac ca zapada sa se topeasca si sa faca pod de gheata la urdinis,preventiv,atunci cind se face impachetarea in vederea iernarii ,se distanteaza 2 scindurele din podisor in partea opusa cuibului - nu mai mult decat sa nu treaca albina dupa care se pune izolatia - paturica sau ceva absorbant
La stupii verticali cu fund fix,se deschide aerisirea din podisor - cei ce au discuri cu 4 pozitii le pun pe mic
La stupii verticali cu sita antivaroa se sta linistit la gura sobei sau in fata calculatoarelor ca acuma
La toti stupii se v-a evita pe cit posibil deranjul cu atat mai mult in stupina deoarece dupa cum se stie iarna zgomotele sunt amplificate de cateva ori datorita aerului rece
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde trantor » 13 Dec 2012, 16:39

bostina constantin scrie:Asa arata prisaca din livada la ora 7 in 12-12-12 ;) .
Nu am sa umblu la ele, le las sa se bucure si ele de prima zapada :lol:

La a trei-a poza, daca nu ai cumva zoom pe aparat in mod cert le-ai deranjat putin. :lol:
....
trantor

Mesajde bostina constantin » 13 Dec 2012, 17:18

trantor scrie:La a trei-a poza, daca nu ai cumva zoom pe aparat in mod cert le-ai deranjat putin. :lol:

Aproape toti sunt roi de anul acesta, era prima ninsoare care o vedeau, si sigur nu m-au simtit :lol: :)
bostina constantin

Mesajde florin3 » 15 Dec 2012, 13:56

Eu am stupi verticali pe 10 r,fund anti varoua,iar tabla este deschisa 1cm pe toata latimea stupului.Cuibul este strans pe 7r,diafragma din polistilen,iar peste cuib folie etansa.Nu am curatat zapada de la urdinis deoarece le am la 55km,si nu am ajuns la ele.
florin3

Mesajde stancu marin » 02 Feb 2013, 18:12

acum citiva ani nu am reusit sa ajung la stupi si dupa vreo 5 zile l-am sunat pe al batrin sa dea zapada de la urdinis si mia povestit ca la citiva stupi in timp ce dadea zapada au iesit gramada afara desi era frig ,asa ca nu trebuie lasati mai multe zile cu zapada la urdinis,parerea mea dupa cele intimplate
stancu marin

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR