Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Cât costă un deget tăiat?

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2012, 08:48

Cât costă un deget tăiat? Depinde care! Dar o mână tăiată? Nu mai contează care!
Vorbim mult despre scule de tâmplărie și mai puțin de cum să lucrăm în siguranță cu aceste scule.
Vă propun să vorbim despre siguranța cu sculele de tâmplărie.
Evident, în majoritatea cazurilor, din cauza banilor, mulți ne apucăm să ne facem singuri lăzile și ramele. Cumpărăm scule artizanale sau ieftine, cu riscuri mari.
Ieri, un prieten mi-a lăsat pe mână sculele lui de tâmplărie (profesionale), ca să-mi fac ramele. Am cumpărat jumătate de mc de scândură uscată, din care sper să pot să fac peste 800 de rame. Dintr-o neglijență, am vrut să trag o bucată de lemn de lângă pânză. Am reușit s-o împing mai mult în pânză, si degetul mi-a fost tras spre pânză. Rezultatul.
Fişiere ataşate
IMG_94722.jpg
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Re: Cât costă un deget tăiat?

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2012, 08:56

Nu e o tăietură mare, mai mult a fost sperietura, mai ales că trebuia să dau mai departe la circular.
Anul trecut mi-am mai prins la abric degetul inelar, vecin cu cel tăiat acum. Așa am învățat cu se lucrează cu abricul. Acum am învățat că mâna n-are ce căuta pe lângă pânză ca să curețe de resturi. Banalități, dar cred că este cea mai mare prostie să te apuci să lucrezi la aceste scule care mușcă atât de rău și să nu cunoști niște reguli elementare.
Am dat pe un pic mai mult pe jumătate de cub de scândură uscată (clasa A) 420 de lei. Scot din ea ceva peste 800 de rame (de 1/2). Uitându-mă la degetul meu, mă întreb dacă (în cazul meu) se merită?
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2012, 08:58

Câteva video despre siguranță, ca să rămânem, cum zicea tipul din film, membrii în clubul celor cu 10 degete

Un sistem care a mai fost prezentat pe forum, acum într-un alt video

Ultima oară modificat de cristi_vidican pe 18 Dec 2012, 09:06, modificat de 2 ori în total.
cristi_vidican

Mesajde LUCIAN AVRAM » 18 Dec 2012, 09:02

ai scapat ieftin , un coleg de forum a ramas fara cateva degete si a pierdut si un ochi , pe el cat l-a costat ??????????

mult .................... :(
LUCIAN AVRAM

Mesajde alt stupar » 18 Dec 2012, 09:34

uite, la cati oameni cu 9 degete cunosc eu unul mi-am promis ca veac nu ma ating de doua scule: circular si flex cu panza de taiat fier.
Never !
Mai bine fumez cateva pachete de tutun minus pe luna si diferenta o bag in buzunarul tamplarului, sa manca si gura lui ;) .
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 18 Dec 2012, 09:40

Sistemul ala ce ascunde panza, ce simnte ca te apropii cu crenvustii de circular, face toti banii.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2012, 09:58

Ioan Guist scrie:Sistemul ala ce ascunde panza, ce simnte ca te apropii cu crenvustii de circular, face toti banii.

Da, dacă ieri aveam acel sistem, trebuia să scot niște bani din buzunar. Așa doar mi-am ascuțit degetul într-o parte :lol:
cristi_vidican

Mesajde Ioan Guist » 18 Dec 2012, 10:00

se poate comanda asa ceva??
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 18 Dec 2012, 10:11

Ioan Guist scrie:se poate comanda asa ceva??

http://www.sawstop.com/products/contractor-saw/
cristi_vidican

Mesajde Dila Daniel » 18 Dec 2012, 10:20

Cristi,bine ca a fost doar atat!Fereasca Dumnezeu de ce este mai rau!
Toata copilaria(generala-liceu-lucrul in fabrica...)luam in ras "protectia muncii"
Tarziu am inteles importantza ei,indiferent de domeniul de lucru.
Nimic nu justifica expunerea la invaliditate fizica sau mai rau...decesul.
In functie de gravitatea accidentului,te poate" costa"si pe tine si familia ta...
Pana acum am avut sansa sa fiu neafectat fizic de atatea munci ce le-am facut,si sper ca si pe viitor.
Nu ii pun nici o scula fiului meu in mana,pana nu ma asigur ca a inteles ce poate face...nu materialului ce trebuie prelucrat,ci corpului lui.
Chiar exagerez si ii explic...pana unde poate ajunge gravitatea situatiei,in cazul scaparii ei (sculei)de sub control...
II explic ca, la sfarsitul unei lucrari,reusita consta incepand cu integritatea fizica si apoi cu ce a iesit din lucrare.
Deci respectati cu strictete PROTECTIA MUNCII !
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde peterneamt » 18 Dec 2012, 10:29

Sunt patit, dar am scapat cu bine, doar patru degete scurtate un pic din cauza unui abric conceptie proprie si a unei blani noduroase de 4 m lungime. De atunci, cind vad un abric artizanal, nu ma apropii la mai putin de 2 m.
Desi au trecut 5-6 ani, iarna frigul imi aminteste cit de ***** am putut fi in acea zi . Mesetria de timplar invatata pe cont propriu, ( fara un timplar cu experienta alaturi de tine ) se plateste uneori prea scump si investitia in scule de timplarie, valoreaza de cele mai multe ori mai mult decit stupii sau ramele de care ai nevoie. ;)
Ultima oară modificat de peterneamt pe 18 Dec 2012, 10:37, modificat 1 dată în total.
peterneamt

Mesajde Ioan Guist » 18 Dec 2012, 10:34

iarna trecuta am ascutit si eu un deget.
Un prieten bun, apicultor si tamplar, ma intreaba:
Da de ce nu ai facut cutare si cutare la reglaje? sa te protejezi?
Eu zic ca ...era o chestie de urgenta si trebuia sa o rezolv.
El zic ca ...si cam cat dura sa faci protectia aia?
Pai ...5-10 minute.
Si daca dura 24 de ore si tot se merita decat sa stai in spital cu lunile si sa nu mai lucrezi eficient sau chiar de loc.

Spor la lucru fiecaruia si ...Dumnezeu sa va dea inteleptciune sa va protezati (adica protejati) si sa va feriti de accidente.
Ioan Guist

Mesajde bio » 18 Dec 2012, 10:34

cristi_vidican scrie:Cât costă un deget tăiat? Depinde care! Dar o mână tăiată? Nu mai contează care!
Vorbim mult despre scule de tâmplărie și mai puțin de cum să lucrăm în siguranță cu aceste scule.
Vă propun să vorbim despre siguranța cu sculele de tâmplărie.
Evident, în majoritatea cazurilor, din cauza banilor, mulți ne apucăm să ne facem singuri lăzile și ramele. Cumpărăm scule artizanale sau ieftine, cu riscuri mari.
Ieri, un prieten mi-a lăsat pe mână sculele lui de tâmplărie (profesionale), ca să-mi fac ramele. Am cumpărat jumătate de mc de scândură uscată, din care sper să pot să fac peste 800 de rame. Dintr-o neglijență, am vrut să trag o bucată de lemn de lângă pânză. Am reușit s-o împing mai mult în pânză, si degetul mi-a fost tras spre pânză. Rezultatul.

Cristi, imi pare rau de accidentul tau... Multumeste lui Doamne-Doamne ca nu a fost ceva mai grav.

..eu merg pe ideia ca fiecare sa-si faca meseria lui...am vazut multe accidente cauzate in primul rind lipsei de experienta.

Sunt APICULTOR ma ocup de albine, las timplaria, in seama celor, care au experienta necesara a lucra cu utilaje care pun in pericol sanatatea si integritattea corporala. Am intrat de-a lungul timpului in destule ateliere de timplarie si mare parte din meseriashii care i-am intilnit aveau degetele atinse de taisul utilajelor folosite.

Am cumparat diverse utilaje de timplarie, circular, abricht de grosime marca Metabo, cumparate cu multi bani dar nu fac decit lucruri marunte .
In viata am incercat sa invat sa fac cit mai multe, dar sa fac ceva care imi poate pune in pericol sanatatea, nu vreau sa fac..asa sunt eu setat.
bio

Mesajde Ioan Guist » 18 Dec 2012, 10:38

Cristi, am privit inca o data degetul tau.arata identic cu al meu de iarna tecuta.Eu am avut aratatorul la ..rand.
Ai (am) scapat ieftin.Am avut noroc de o ...atentionare gingase :lol:

Este o vorba.Cica sa nu te duci la sapat sau taiat lemne cu un tamplar.Ca asta de cate ori scuipa in palme, te scuipa in ochi .Datorita lipsei de degete. :roll:
Ioan Guist

Mesajde Otovirgil » 18 Dec 2012, 12:30

Tot ii iarna -> cine are si lucreaza cu utilaje nu-i rau sa-si faca o procedura/un algoritm ! La fiecare aparat dupa caracteristicile lui . Ex: circular: zilnic : curatat, verificat stabilitate panza, etc; lunar : verificat cablu alimentare, curea-intindere, aspect, etc ; trimestrial: ascutit panza, schimbat carbuni,ungere, etc. Si asa la toate "jucariile", fiecare dupa specific . Inclusiv echipamentul de protectie. Undeva un tabel care-l bifeaza dupa parcurgere .Spun ca nu-i rau sa existe asa ceva si sa se ia in serios inainte de inceperea lucrului . Sunt domenii/activitati care nu iarna ! Ii deajuns o singura gresala, care-i si fatala !
Ocrotesc, respect si incerc sa inteleg aceste vietati ! Albina, matca, trantor !
Otovirgil

Mesajde Mircea_63 » 18 Dec 2012, 15:34

Prima mea reactie a fost sa intreb daca vrea sa vanda sau sa cumpere unul. :lol: Vad ca n-am fost singurul. :D

La modul serios, pe langa durere si un posibil handicap fizic, din experienta va spun ca exista si un handicap psihic post-traumatic.
Mi-am belit rau niste degete la mana drepta cu flexul si disc dintat pentru lemn. Cat p-aci sa raman fara ele, noroc ca le-a carpit bine doctorul. Radeti cat vreti, dar sa stiti -cei nepatiti- ca mancatul cu stanga e cum e, dar stersul la fund cu stanga e tare dificil si neplacut pentru un dreptaci.
Multa vreme ma infioram la auzirea sunetului de flex. Acum lucrez cu flexul, dar foarte prudent si disc pentru lemn nu mai pun in viata mea.

De mic copil m-am catarat pe unde am apucat. Ca adolescent am participat cu mare drag la trasee de alpinism, prapastia sub tine, te tine un fir de coarda, adrenalina la maxim, dar fara teama. Pana am cazut cu scara de la aproape 3 metri, din cais. Cazatura ca-n filme, artistica.
Cateva minute am zacut nestiind daca sunt intreg sau nu, abia respiram. Rau m-a zdruncinat, dar nimic rupt. De atunci mi-e cam frica de inaltime. Ba mai mult, visez uneori ca m-am urcat undeva la inaltime si ma apuca groaza ca nu stiu cum voi cobori de acolo.
Fizic mi-a trecut, dar psihic m-a marcat. Ma urc oriunde, dar nu mai privesc golul.

Cred ca si asta poate intra la costuri!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE