- Vecine, in primul rand ma bucur ca ti-ai aratat coltii din nou pe topicul asta. Ti-am spus eu ca tu esti Cerberul meu preferat!
Al dracului chelea pe tine, dar cel putin are omul cu cine discuta!
Booon...
Cristian IONITA scrie: Pai .... resemnat resemnat ... dar din gura mai coltos decat cel mai aprig oltean .... in schimb la fapte da .... se confirma si acum ca ardeleanul e campion la resemnare
Ca sa demonstrez ca sunt un ardelean fara orgolii exagerate, si care este sincer interesat in largirea orizontului pe acest subiect, am sa iti prezint o concluzie personala (fara pretentia de a detine adevarul absolut), in ceea ce priveste unele diferentele dintre ardeleni, olteni (generic numiti) si moldoveni.
Olteanul este temperamental, coleric. Se aprinde mai usor. Daca nu te place, vezi asta pe mutra lui. Olteanul , 'ce are in gusa si in capusa', adica, nu e diplomat. Iti spune verde-n fata tot ce are de spus. Dar poti fi sigur ca dupa ce s-a descarcat, nu mai are 'dedesupturi', ci aia a fost tot. In plus, 'sudistii' nu tin mult timp dusmanie. Si daca le-ai intrat sub piele, isi dau proverbiala camasa de pe ei pentru tine.
Ardeleanul este mult mai diplomat si subtil. Nu sti niciodata ce gandeste cu adevarat. Chiar daca se enerveaza, este capabil sa mascheze acest lucru. Ardeleanul te studiaza din cap pana in picioare, intrebandu-se care este realitatea pe care vrei sa o ascunzi. Ardeleanul poate rade impreuna cu tine in timp ce se gandeste cum sa ti-o coaca. Inclinat spre manipulare. Deci, poate fi perfid. Si te 'tine minte' mai mult decat olteanul. Chiar daca nu o recunoaste.
Moldoveanul se situeaza undeva intre oltean si ardelean.
Cristian IONITA scrie: Fenomenul migratiei populatie de la zone rurale spre zone mai industrializate nu a fost inventat de romani, fenomenul asta s-a intamplat si inca se mai intampla in toata lumea .... , iar legat de Ardeleni a fost valabil si fenomenul invers, in perioada interbelica au fost multi ardeleni bine primiti in capitala
Intr-o discutie particulara cu un moldovean, aflam ca desi exista zacaminte exploatabile de hidrocarburi in regiunea Moldovei, nu a existat niciodata un interes politic pentru dezvoltarea industriei acolo. Si ca prin politica bugetului national de pe vremea interbelica si apoi cea a comunistilor, se colecta din Moldova si vechiul regat si se canalizau banii spre dezvoltarea industriei in Ardeal. E o idee interesanta, ce ar merita dezbatuta, pentru a incerca sa raspundem la intrebarea DECE ?
Asa cum am mai mentionat, un posibil argument ar fi stimularea fenomenului de emigrare de peste munti, pentru a crea o majoritate romaneasca comfortabila in Transilvania, si implicit, prin contrast, diminuarea minoritatii maghiare.
Cristian IONITA scrie: Ai tu impresia ca in Moldova si Munteni toata lumea e prosovietica?
Dupa cum s-a putut observa si in vara, zonele pro USL au fost majoritare in Moldova si Tara Romaneasca. Deocamdata inca nu este clar daca USL va face sau nu un joc pro rusesc. Ramane de vazut. Dar actiuni concrete impotriva statului de drept si anti-europene au fost deja intreprinse!
Cristian IONITA scrie: si daca esti proeuropean si proamerican ce pierzi vremea in Romania?
Te referi la intentia mea de a ma intoarce in Romania, presupun.
Consider ca optiunea pentru o Romanie integrata in democratia de tip european si aflata sub aripa americana este o optiune buna pentru mine si familia mea.
Cristian IONITA scrie: dar nu mai bine zic eu am face sa fim noi insasi .... cu bunele si cu relele noastre? si sa nu incercam in mod patetic sa imitam pe altii?
Aici parerile noastre difera. A fi independent, (in contextul international actual), este un lux pe care Romania nu si-l poate permite. Nu suntem Elvetia. Asadar suntem fie cu unii fie cu altii. Eu zic ca mai bine cu 'unii' decat cu 'altii'...
Si in acelasi timp nu mai prea putem sa mai dam noi gaura la macaroana. Au probat altii tehnica. Noi putem doar sa o aplicam sau nu.
Si nu. Nu cred in capacitatea romanului de a se autoguverna cu succes, fara interventie din afara !
Cristian IONITA scrie: crezi tu ca Ardealul ar fi rezistat in valtoarea acelor vremuri singur?
Cristi, e de discutat pe o astfel de tema. Speculativ, bineinteles.
Cristian IONITA scrie: Despre cat de obiectivi pot fi ardeleni se vede clar la rezultatul referendumului privind mineritul la Rosia Montana .... toata tara face valuri peste valuri .... iar localnici au votat pentru ....
Aici sunt de acord cu tine. Desi e greu sa vedem lucrurile si dintr-o alta perspectiva, din moment ce nu traim acolo...