Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Despre lazile de stup

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 16:18

Va salut stimati colegi!

Anul acesta am facut la comanda 30 de lazi la un tamplar. Am populat parte din ele in luna iunie, iar acum arata groaznic. Eu stiu ca nu-s facute in falt, asa cum ar fi trebuit si asa cum mi-a promis ca m-i le face. Cer sfatul unora din voi care aveti intentii bune in a ma sfatuii cum se mai pot reconditiona.

Cu multumiri!
Fişiere ataşate
DSCN0345.jpg
poza 1
Tăgîrţă Viorel

Re: Despre lazile de stup

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 16:19

alta
Fişiere ataşate
DSCN0346.jpg
poza 2
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 16:20

alta
Fişiere ataşate
DSCN0347.jpg
poza 3
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 16:22

alta
Fişiere ataşate
DSCN0348.jpg
poza 4
Tăgîrţă Viorel

Mesajde adriann » 21 Dec 2012, 16:25

pai vezi ce are de nu se mai aseaza corpurile cum trebuie, mai greu sa se deformeze doar 1 colt.
adriann

Mesajde gigibecalul » 21 Dec 2012, 16:58

adriann scrie:pai vezi ce are de nu se mai aseaza corpurile cum trebuie, mai greu sa se deformeze doar 1 colt.

Cred ca nu ai inteles...ala e un singur corp.
Pentru Viorel...parerea mea e ca a folosit scandura cu procent mare de umiditate (ne-uscata) si pe deasupra fara falt. Ala care ti le-a facut nu se poate numi tamlar. Mai ales daca tu i-ai cerut cu falt. Personal cred ca o sa deranjezi albinele foarte tare daca mai incerci sa le repari acum. pe de alta parte, saracele, sufera de frig din cauza crapaturilor. Poate cineva mai experimentat sa te sfatuiasca pentru ca eu inca is ageamiu la albine.
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nae » 21 Dec 2012, 17:05

adriann scrie:pai vezi ce are de nu se mai aseaza corpurile cum trebuie, mai greu sa se deformeze doar 1 colt.

Nu sunt corpuri ... e un singur corp , cum s-a ajuns aici .. simplu :
-masa abrihtului nu-i plana sau tamplarul n-are ''mana'' - suprafata imbinata nu-i plana are ''burta'' ,imbinarea a fost TENSIONATA de la inceput dar a tinut-o lipiciul de 2 lei , daca era mai bun crapa pe fibra dar tot compensa deformatia (burta ) __ impusca-l .
1- daca ai rezerva de cutii le tranzvazezi la primavara si le rectifici--- poate reusesti ca la imbinarea cutiei imbinarea blaturilor sanu mai pice in acelasi punct .
2-daca n-ai alta varianta umplii golul cu silicon si-i ''pui'' coltare din tabla (le bati ca la capac ) .
''Nu tot ce-i scump e bun dar ce e bun e scump .''
nae

Mesajde nae » 21 Dec 2012, 17:12

M-am uitat la poza :oops: , nene le faci dus ?, acum am vazut folia total peste corp (nu anulez ce am scris mai sus ) , sistemul clopot impune o buna aerisire JOS - fac pariu ca ai urdinisul de 1-3 cm si APA la greu in ei (sper sa gresesc ), pacat ; pt crapatura impusca tamplarul pt apa ...
nae

Mesajde ovidiu_78 » 21 Dec 2012, 17:16

Trebuia sa le verifici inainte sa le iei,daca ai avut posibilitatea,se pot retusa,dar sa gasesti cine sa ti le faca,si eu am patit asa ceva,dar eu le-am cumparat neasamblate...si apoi am vazut surpriza !!!!

Ps:seamana pe stupii batranului,sunt de la el ?!? :lol: 8-)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde mechenici » 21 Dec 2012, 17:46

Salut. Aracet cu rumegush pina la primavara shi apoi la timplar ,cumpara 2,3 stas in iarna asta sa ai unde golii albina pina repari lada la primavara (asta e frizer s-au nu atzi picat la pace cu banii) ;)
mechenici

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 17:52

Pt gigibecalul: scandura nu putea fi verde (doar daca nu a lucrat cu scandura mea) pt ca eu i-am dus scandura uscata toaca la cumpărare si a mai stat un an si jumatate pana mi le-a facut.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 18:00

[
Nu sunt corpuri ... e un singur corp , cum s-a ajuns aici .. simplu :
-masa abrihtului nu-i plana sau tamplarul n-are ''mana'' - suprafata imbinata nu-i plana are ''burta'' ,imbinarea a fost TENSIONATA de la inceput dar a tinut-o lipiciul de 2 lei , daca era mai bun crapa pe fibra dar tot compensa deformatia (burta ) __ impusca-l .
1- daca ai rezerva de cutii le tranzvazezi la primavara si le rectifici--- poate reusesti ca la imbinarea cutiei imbinarea blaturilor sanu mai pice in acelasi punct .
2-daca n-ai alta varianta umplii golul cu silicon si-i ''pui'' coltare din tabla (le bati ca la capac ) .
''Nu tot ce-i scump e bun dar ce e bun e scump .''[/quote]

Tamplarul asta este vestit in zona ca meserias, asa am ajuns si eu la el. Dar cu mine nu a fost cinstit pt ca m-am inteles cu el sa m-i le faca in falt cu scanduira mea, scandura uscata si el le-a facut cum a fost mai simplu si mai prost. La bani ne-am inteles, cat mi-a cerut atat i-am dat, nu am negociat tocmai de teama ca nu-mi va face calitate. Acum am umplut crapaturile alea cu chit pana la primavara.
Scopul cu care eu v-am cerut ajutorul este nu cum s-a ajuns aici, ca asta stiu si eu. As vrea sa ma sfatuiti cum se pot remedia aceste crapaturi (metode).

D-l Nae, pai am folie peste toata suprafata pt ca am fund su sita pe toata suprafata iar tava nu icchide ermetic. Credeti ca si asa se creaza condess?

Cu respect!
Tăgîrţă Viorel

Mesajde Tăgîrţă Viorel » 21 Dec 2012, 18:01

pt Ovidiu: Sunt stupi facuti aici in zona Hategului, HD.
Tăgîrţă Viorel

Mesajde teinegru64 » 21 Dec 2012, 18:22

Tăgîrţă Viorel scrie:Pt gigibecalul: scandura nu putea fi verde (doar daca nu a lucrat cu scandura mea) pt ca eu i-am dus scandura uscata toaca la cumpărare si a mai stat un an si jumatate pana mi le-a facut.

Data viitoare cand ii duci cherestea uscata ... bate un cui intro scandura. Iti iei cateva injuraturi ...dar asa esti sigur ca e materialul tau :lol:
....sa nu ii muti pe timp de iarna....e posibil ca jumatatea de jos sa ramana pe loc. Atunci sa vezi bucurie.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde aliuta2000 » 21 Dec 2012, 19:09

scandura aceea sigur nu a fost uscata , plus ca la tine s-a intamplat ceva ciudat pe coltul acela ... este traz in sus pe amble directii Xsi Y concluzia fiind ca e posibil ca acolo Z sa fi lucrat (in sus sau in Jos )

Exclus ca abricul , sau scandura sa nu fi sot trasa bine , pentru ca asta nu poti sa o ascunzi (indiferent de ce adeziv folosesti )
De aceea se lucreaza in falt , pentru ca la deformatii usoare ale lemnului se repara mai rapid si mai bine crapatura

cred poti sa incerci in primavara sa scoti ciuele de pe acel colt si sa incerci sa il aduci la loc (vezi in ce directie a lucrat .. exclus sa fi lucrat in mabele directii sus /jos pe Z)
O alta metoda este aceea de a le forta sa stea lipete , fie le gauresti si bagi tija metalica in ele cu piulite lacapete si le strangi pana se lipesc , sasu alte metode mai simple ...
orice prelucrare care duce la demontarea corpului va fi costisitoare si de lunga durata (nu se baga nimenisa o faca , si si daca vei gasi pe cineva , atunci iti va cere cat nu vei vrea tu sa dai .)
A.D.
aliuta2000

Mesajde nae » 21 Dec 2012, 20:32

aliuta2000 scrie:scandura aceea sigur nu a fost uscata , plus ca la tine s-a intamplat ceva ciudat pe coltul acela ... este traz in sus pe amble directii Xsi Y concluzia fiind ca e posibil ca acolo Z sa fi lucrat (in sus sau in Jos )

Exclus ca abricul , sau scandura sa nu fi sot trasa bine , pentru ca asta nu poti sa o ascunzi (indiferent de ce adeziv folosesti )
De aceea se lucreaza in falt , pentru ca la deformatii usoare ale lemnului se repara mai rapid si mai bine crapatura

In prima propozitie aveti cheia :''pe ambele directii '',daca nu priviti cutia ci blaturile imi veti da dreptate , cand nu e uscata crapa haotic sau chiar asa pe lipitura ,cand lipiciul e prost ,dar nu se ridica de colt = aici e tensiune (burta sau paralelogram lipit ,fortat invers/in opozitie ) ; la primavara ne lamureste colegul .
Multi ''MESERIASI '' nu au grosime ,rindeluiesc ambele fete pe abriht si obtin la un cap''X'' si la latul ''X''+/- cativa milimetrii ... pe care o presa bunicica ii ''ascunde '' pana la prima roua ...
nae

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE