din pacate "vremurile" vin ca ceva nou pentru majoritatea si ceva predictibil si firesc pentru foarte putini ...
asta se traduce ca foarte multi vor fi descoperiti la schimbarea economica si o foarte mica parte pot si profita de pe aceasta schimbare...
in cazul apiculturii ...eu vad ca se strang randurile....si (am explicat in alte postari) recomandam o stupina compacta si pe vatra(sau vetre ) este solutia....
minimizant costurile aproape de zero...
baza melifera trebuie sa fie peste medie...si o foarte buna organizare a resurselor....
eu am gasit ca metoda chestia cu restransul cuibului...mi e cel putin imi rezolva multe din problemele pe care le au alti ....(acum din cate vad ...nu le mai au

)....
asta este METODA..deci un fel de modul meu de a face apicultura ....
oricat de hobisti am fi ...daca nu dam un borcan de miere sau o matca/roi etc ...spre vanzare...este egal cu zero....
vremurile acestea o sa vina ...si nu este o parere personala ..ci este o programa economica de dezvoltare...o etapa....spre "altceva"...cu sigurana o sa avem de aface cu aceasta situatie in foarte scurt timp...multi vor trebuii sa se gandeasca (daca nu sau gandit deja )la o alternativa..alta sursa de venit....fie cu voia lor sau nu ...deci se triaza la un sfert ...
in prezent toate tarile stiu sa produca miere(deci supraproductie pe toate planurile) ...granitele sunt deschise....numarul de consumatori este relativ lafel...ba chiar mai grav e in scadere in tarile care pana de curant au fost mari importatoare de miere...
in romania consumul creste ....dar va fi asigurat de catre tarile care vind mai ieftin...
cea ce ramanae in romania la ora actuala este o "pseudo -apicultura"...in care 10-20% % asigura consumul intern si restu ..."se joaca" invart banii si nu raman cu nimic pana la capitulare...pe lanag ei mai traiesc si "sacalii" de influienceri ..sindicate si alte magazine .....iar la final mor cu totii odata (ca varooa dupa ce distruge familia de albine)...
alegerea trebuie sa fie realista...
cea ce cauta domnu Balian "solutii"...contra trendului...asa ceva nu exista ...doar "mici portite"....si alea provizorii...
daca trendul zice NU !...trebuie sa te conformezi...ori vei fi distrus...