Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Liviu_SV » 16 Sep 2025, 11:18

Mi-ati raspuns la mai multe intrebari pe care le aveam în minte. Totusi mi se pare scazut pretul mierii la borcan, dar probabil când sunt multe kg se doresc a fi date mai repede. Am mai făcut si eu reducere la 10 borcane am dat unul gratis dar în medie vând mierea cu 30 lei/kg, polifloră de mai sau polifloră de munte ( zonă submontană) de cele mai multe ori închisă la culoare. Anul acesta am tei în amestec cu mană, are aromă de tei, cuoloare brun roșcat dar momentan nu văd să se înghesuie clienti la acest sortiment. Sunt asa într-o cumpănă, să înaintez cu apicultura la nivel de 70 80 familii de albine sau să reduc la 5 familii, să am pentru consum propriu. Momentan am un loc stabil de muncă ce îmi oferă destul de mult timp liber pentru apicultură dar unii cunoscuți ce au camione am văzut că au bătut în retragere. Unul din ei a lăsat pe tatăl lui ce are în jur de 60 ani, el doar transportă camionul și altul văd că i-a mutat pe staționar, nu mai face deplasări (știu că era la apicultură bio dar nu am mai discutat cu el).
Liviu_SV

Mesajde Balian » 16 Sep 2025, 13:59

Orice structură de vânzare se bazează pe un bazin de cumpărători. Am mai spus că lucreez la o moară. Majoritatea cumpărătorilor de miere sunt cumpărători care vin la noi să cumpere făină. Cine merge la moară să cumpere făină? Cine dorește să ia cu câțiva lei mai ieftin ca la magazin. Astfel vreu nu vreau clienții mei sunt selectați care doresc marfă tot mai ieftină. Asta nu este chiar bun pentru mine. Toată vânzarea de miere este suprapusă comerțului morii. Fac acest compromis cu prețul, că mi este f comod. Altfel să nu uităm, ce am scris despre marfă, tot este un mix de rapiță la preț mediu de 25lei/kg. Eu spun că în condițiile actuale nu este rău.

Despre apicultură în general: dacă aveți loc de muncă nu vă sfătuiesc să hazardați cu apicultura că momentan nu este o bomboană. Din păcate cum văd nici nu va fi. Ca hobby, un supliment la salar sau o ocupație interesantă care mai aduce ceva bani merge. Mai bine decât să fiu pescar. Un lucru este sigur, dacă a intrat microbul apiculturii în d-voastră nu veți avea scăpare. Numărul optim de stupi se va forma cu timpul. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Shrek » 16 Sep 2025, 23:38

Liviu_SV scrie:..... Totusi mi se pare scazut pretul mierii la borcan, dar probabil când sunt multe kg se doresc a fi date mai repede. Am mai făcut si eu reducere la 10 borcane am dat unul gratis dar în medie vând mierea cu 30 lei/kg, polifloră de mai sau polifloră de munte ( zonă submontană) de cele mai multe ori închisă la culoare. ......

În teorie, prețul mierii îl face apicultorul. În practica, prețul este dat exclusiv de raportul oferta/ cerere, deci de piață. Vorbim de mierea "la borcan". Un portofoliu de clienți se face în timp, foarte mult timp, clienții se catiga greu si se pierd forte repede. Sunt negustori care vând la piață, în standuri amenajate, cu materiale publicitare si cheltuieli de vanzare, de multe ori sume destul de importante, care trebuie recuperate cumva din vânzări. Mai sunt " negustori" de fapt , apicultori care vând de acasă ( nu neaparat in acest sens, livreaza personal in comunitatile in care locuiesc) cu cheltuieli minime gen borcan, capac, eventual eticheta. În cele doua situații, preturile de vânzare ar trebui sa difere, pentru sortimente identice de miere în sensul ca negustorul din piață are un preț mai mare decât cel " de acasa"!
Cu toate acestea, sincer, mie îmi pare mult sa ceri 30 lei pe un borcan de 750 ml, de miere. Este o părere strict personala.
Desigur, dacă ai clienți din zona premium sau cu bani mulți, snobi, cum ar veni, poți sa ceri/primești 100 lei pe kg, dar majoritatea clienților " la borcan" sunt din zona medie a societății și fiecare bănuț este cheltuit cu atenție ( mai ales în vremurile actuale).
Cu toate acestea, în nici un caz, mierea nu trebuie vândută sub prețul de cost, sau fără un minim de profit. Chiar dacă mulți dintre noi am început ca un hobby sau spunem ca nu ne intereseaza profitul, în adâncul sufletului ne dorim sa scoatem cheltuielile,eventual sa ne rămână de o....excursie în Dubai.
În concluzie, prețul de vânzare este atât cât stabilește piață. Volumul vânzărilor și implicit al câștigurilor, depinde de talentul fiecăruia de a-si vinde marfa, de a " racola" clienți noi, de a negocia prețul, de posibilitatea de a produce timp îndelungat " pe stoc" cu cheltuielile de rigoare, etc!
Shrek

Mesajde Balian » 18 Sep 2025, 09:55

La mine și vânzarea este un fel de mix ca mierea. Vând ca de ”acasă”, dar la moară unde vin clienții pentru făină. În ultimul timp cu ajutorul reclamelor pe rețele vin pentru miere și mai iau și făină. Cum a spus colegul Shrek, nu trebuie neglijat cheltuiala vânzătorului pe piață. El vinde obligat cu etichetă, cu taxa pieței, stă toată ziua la văzare, sau el sau un muncitor cu salar, are o tarabă care a costat... La mine vinde personalul biroului, fără etichetă ca de acasă. Prețul este calculat chiar să pară mic. Să considerăm prețul mierii de rapiță la 20lei/kg atunci mixurile vor arăta astfel:

Salcâm
75% salcâm - 40lei/kg 40x0.75=30
25% rapiță - 20lei/kg 20x0.25= 5
Mixat 75% + 25% 30+5 =35lei/kg

Polifloră
50% fs - 20lei/kg 20x0.5= 10
50% rapiță - 20lei/kg 20x0.5=10
Mixat 50%+50% 10+10=20lei/kg

Tei
50% tei – 30lei/kg 30x0.5=15
50% rapiță – 20lei/kg 20x0.5=10
Mixat 50% + 50% 15+10=25lei/kg

Structura vânzării 60% polifloră 0.6x20=12lei
30% salcâm 0.3x35=10.5lei
10% tei 0.1x25=2.5lei
Preț mediu 12+10+2.5=25lei/kg

Aparent mic, dar considerând costul de producție (ce am prezentat mai în urmă) de 16lei/kg cu toate cheltuielile + salarul meu, profitul este 25-16=9lei/kg. Deci 9/25x100=36%
Lucrez în mediu privat de mai bine de 35 de an, am fii ff mulțumit dacă așa ar merge lucrurile.
O nuanță importantă: profit versus rulaj
O afacere poate genera un profit semnificativ chiar și cu o rată de profit mică, dar cu un rulaj mare. Pentru un simplu apicultor, rulajul este limitat. Prețul trebuie stabilit în funcție de capacitatea de vânzare a fiecăruia. Cine vinde "puțin" este nevoit să vândă la un preț mai mare.
Din păcate, prețurile oferite de procesatori sunt (sau cel puțin așa consider eu) un preț de lichidare de stoc și de închidere a afacerii. :cry:
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Liviu_SV » 19 Sep 2025, 08:06

E adevărat că normal fiecare apicultor își face calculele ținând cont de profitul care să îl mulțumească. La mine am o problemă cu timpul petrecut în stupină, cât că este treabă, cât curiozitate să văd cum a evoluat un roi, cum merge o matcă, sau situații neplăcute (roiri, boli). Probabil cu mai bună organizare si disciplină as putea sa reduc acest timp și implicit să calculez altfel prețul mierii.
Liviu_SV

Mesajde Balian » 19 Sep 2025, 17:45

Liviu_SV scrie:E adevărat că normal fiecare apicultor își face calculele ținând cont de profitul care să îl mulțumească. La mine am o problemă cu timpul petrecut în stupină, cât că este treabă, cât curiozitate să văd cum a evoluat un roi, cum merge o matcă, sau situații neplăcute (roiri, boli). Probabil cu mai bună organizare si disciplină as putea sa reduc acest timp și implicit să calculez altfel prețul mierii.

Am devenit un apicultor începător atunci când am reușit să înlocuiesc curiozitatea din timpul intervențiilor cu informații concrete care m-au ajutat să planific următorii pași. Deși tendința este de a aplica aceleași intervenții la toate familiile de albine, rezultatele pot fi diferite. În cele din urmă, însă, majoritatea acțiunilor ar trebui să aibă ca scop un rezultat anume. Familiile care nu reușesc să țină pasul ar fi mai bine să fie reorganizate din temelii, altfel nu fac decât să complice munca. :)
Balian

Mesajde Balian » 21 Sep 2025, 07:18

În sezonul activ, stupul are două părți: cuibul și magaziile, despărțite între ele de gratie. Intervențiile pot fi orientate în aceste două spații.
Revizia cuibului o fac în felul următor: iau magaziile și gratia, scot rama de clădit (RC), notez starea ei, verific ramele din dreapta și stânga până ce ajung la puiet. În funcție de starea și numărul lor, iau diverse decizii. Dacă foița pusă la clădit este construită și pontată, pun alta/altele și, bineînțeles, le urc în magazie sau scot altele. Nu intru între rame cu puiet. Mă uit numai de sus să văd dacă eventual are coroniță. Dacă da, inversez C3 cu C2. Nu caut matca decât în ocazii foarte rare (spre niciodată!).
Când fac revizia magaziilor, întotdeauna cobor în cuib să rup construcția din RC (îmi este considerată o oglindă a activității întregii unități). Intervenția în magazii are un scop bine definit. Sunt pregătit cu datele de pe evoluția cântarului. Am stabilit greutăți critice când trebuie să intervin cu magazii noi goale și când iau magaziile pentru recoltă. Magazia goală pun întotdeauna peste gratie ca C4.
Fac tratamente cu AO sublimat repetate în timpul anului. Cuplez tratamentul cu o intervenție în cuib, când dau o stropire cu vitamine (circa 60-100 ml/familie), pentru a avea umiditate suficientă să acționeze eficient acidul oxalic. Intervențiile (nu tratamentele!) le fac cu o periodicitate de 10-15 zile, pentru a avea RC cu puiet. Lucrez calculat cu scop bine gândit. Intervenția la familii normale este f scurtă. Timpul trece la familii cu probleme: lipsă matcă, trântorită, slabă, cu tendință de roire (botci), familie dezorganizată din diferite motive, greșeli făcute de mine (matca ajunsă peste gratie, omorâtă din greșală, etc).
Pentru remediere cel mai bine schim matca sau desființez familia divizând între mai multe familii (dacă nu este bolnavă!). Este important nu țin de un anumit număr de familii. Proiect nu am accesat niciodată! :)
Balian

Mesajde Balian » 22 Sep 2025, 21:52

Fiecare apicultor are propriile sale principii și surse de informare, care îl ghidează în activitatea sa. Planul meu de lucru, organizat pe luni de activitate, începând cu începutul anului apicol. (nimic nou, s-a mai discutat, dar nu strică reactuializat)
august: stoarcerea fs fac pe reprize. De obicei pe 3 runde. Ultima fac târziu cu vreo 2-3 săptămâni după înflorire. În acest timp corpul de sus a cuibului C3 se încarcă prin concentrarea și verticalizarea mierii. Mă asigur ca albinele să aibă tot ce le trebuie pentru o iernare optimă: spațiu suficient pentru hrana energetică și proteică (miere, păstură în C3), apă, albine și puiet în C2 și C1 (la început cu ceva puiet, gol la sfârșit). Fac tratamente împotriva bolilor. La sfârșitul lunii, înlătur magaziile și gratiile, lăsând stupii la volumul de iernare.
septembrie:pentru mine, organizarea ideală pentru iarnă este: C3 plin cu miere, C2 cu puiet (și păstură pe laterale), iar C1 gol sau cu păstură ici și colo. Intervenția principală în această lună: verific rama de mijloc, dacă este cu miere căpăcită, notez stupul ca "GATA" de iernare. Dacă este cu puiet, număr ramele cu puiet și notez stupul ca "NETERMINAT". Fac un tratament cu acid formic.
octombrie:la stupii "GATA", înlocuiesc ramele pline cu miere din C2 cu rame goale sau cu rame cu ceva păstură. La stupii notați "NETERMINAT", mut fostele rame cu puiet pe laterală sau le înlocuiesc cu rame cu miere, după caz.
noiembrie:aplic un tratament cu acid oxalic prin picurare.
decembrie-februarie: este o perioadă de pauză, fără intervenții în stupi.
martie: se termină perioada de repaus și începe un nou sezon activ, cu primele intervenții….. :)
Balian

Mesajde Balian » 24 Sep 2025, 12:23

Să revenim la modul de iernare.
Așa arată familiile și roiurile de albine în prezent.
WhatsApp Image 2025-09-24 at 12.19.12.jpeg
Configurație pe 2corpuri

WhatsApp Image 2025-09-24 at 12.19.48.jpeg
Configurație pe 3 corpuri

Marea majoritate a familiilor tind spre a realiza structura de iernare. Spun ”majoritate” că roiurile mențin puiet până mai târziu, așa organizărea optimă pentru roiuri întârzie puțin. Am 4 vetre aranjete pe contingente pe anii 2022-2023-2024-2025. Toate arată f bine. Concluzia pe care am tras-o în urma acestei aranjări este că vetrele cu mătci mai bătrâne sunt, într-un fel selecționate dealungul timpului. Adică au fost eliminate familiile cu probleme. Cele care aveau tendință mărită la roire, cele mai sensibile la boli, la varroa sau cele care nu lucrau cu spor satisfăcător au fost scoase din șir. Care au rămas cam sunt scutite de tentațiile de probleme. Anul viitor voi scoate la vânzare cele cu mătci bătrâne. Probabil vârsta mătcilor nu va fi un mare avantaj pentru cumpărători, dar argumentele menționate mai sus poate vor fi apreciate. Rămâne de văzut. Altfel orice se poate vinde la un preț avantajos.
Având în vedere tendința de temperatură a iernilor din ultima vreme, nu văd niciun motiv pentru lucrări suplimentare de pregătire a stupilor. Este suficient echivalentul unui corp plin de 1/2 cu provizii (aproximativ 12-15 kg de miere), iar restul spațiului poate fi lăsat gol. Practic, stupii rămân în aceeași configurație ca pe timpul verii, fără vreo intervenție. Intrarea și ieșirea din iarnă să fie cât mai natural, fără intervenții din partea apicultorului ca la familii în scorbură. Trecerea de la iarnă la perioada de producție se face prin punerea gratiilor și a primei magazii, moment ce are loc la înflorirea prunului. Este important să ne asigurăm că mierea de iernare să nu rămâne în exces în cuiburi. Dacă acest detaliu este respectat, totul va decurge fără probleme.
Să mergem pe aceast cosiderent de 2 sau 3 corpuri pentru iernat. Mie este ff important și susțin ideea ca lucrările pentru iernare trebuie terminate, mare parte în august. Eu țin de această regulă. Pentru ea trebuie să termine puietul în C3 cât mai repede. Mie este mult mai comod această oraganizare și îmi ușurează ff mult lucrul de toamnă. Momentan pot trage o concluzie care configurație este mai apropiată de acest obiectiv. În stupina mea, cu puiet în corpul de sus în momentul de față sunt 76% cu configurația pe 2 corpuri, și 36% cu cel cu 3 corpuri. Dar este și logic, o configurație cu mai mare spațiu realizează o stare cu puiet în corpul de jos eliberând corpul de sus, în marea mea bucurie. :)
Balian

Mesajde Liviu_SV » 25 Sep 2025, 12:01

Frumoase familii! Cum procedați cu urdinișul, opturați total pe cel de jos și deschideți urdiniș pe C2? Eu am observat că atât la stupii MER dar mai ales la ME că urdinișul deschis jos când marea majoritate a albinelor sunt ridicate în partea superioară a ansamblului ( spre toamnă preferă să pună puietul în corpurile superioare), predispune familia la furtișag sau cel puțin în diminețile reci viespile intră în stup și cred că este o oarecare zonă fără albină (mai ales la ME). Eu nu stiu daca am procedat corect dar în jur de 20-25 august am compactat puietul în corpurile inferioare la ME 2C și MER 2C și am ales doar ramele pline cu miere în C2, pentru ca albina să se concentreze pe C1 și puietul să nu fie întins pe două corpuri, să fie mai compact. La o singură familie acum am văzut că s-a mutat cu puietul sus, și-a făcut loc (mierea nu era probabil căpăcită). La unele corpuri MER aveau urdinș rotund cu disc în corp și am încercat să îl deschid pe cel din C1 să fie cumva mai spre mijlocul ansamblului dar nu am închis de tot jos pentru că albina nu era obișnuită cu noua configurație și nu am vrut să le buimăcesc prea tare dar mă interesează cum jongleză alții cu urdinișurile când este un corp gol dedesupt la cele două cu albină.
Liviu_SV

Mesajde Balian » 25 Sep 2025, 13:18

Bună întrebare. Și eu aș vrea să știu ceva despre urdinișele superioare, dar sau nu se știe :lol: sau nu vrea să spună nimen. Ce pot spune: de obicei nu folosesc numai urdinișul de jos. Vara larg deschis 280x25mm, iarna restrâng cu două bucăți de țeavă de plastic la 30%. Ce nu ne iese mie: la o schimbare de poziție de urdiniș nu reușesc să obișnuiesc albinele cu noua poziție. Adică am reușit anul ăsta când am făcut restartarea și am separat puietul larvar de cel căpăcit cu sită (nu gratie!) și am deschis urdiniș și pentru partea de sus. Albina eclozată sus nici nu știa de urdinișul de jos. După ce am eliminat sita culegătoarele au rămas împărțite pe cele două urdinișe.
Ați procedat ff bine. Toamna obiectivul de atins este ca puietul și urdinișul să fie jos mierea sus cât mai departe de urdinis protejând de furtișag.
PS: Pe cele două poze sunt două familii cu albină puțină sus. Nu că nu are ci pentru că se concentrează jos pe puiet sus nu are numai miere. Ce să stea albina pe miere tablă? Vă arăt o familie cu puiet sus (nici nu trebuie scos nici o ramă să aflu):
WhatsApp-kép, 2025-09-25, 13.12.07_472b5bfa.jpg
Familie cu puiet în loc greșit
:)
Balian

Mesajde Balian » 27 Sep 2025, 10:07

Discutând cu stuparii, mulți acum completează rezervele de iarnă și se plâng că e mult puiet. Azi mâine suntem în octombrie, ar trebui să dirijăm coloniile pe un drum cât mai liniștit spre perioada de repaus. Dacă dăm turbo cum să încetinească cu crescutul puietului? Orice transfer de hrană stimulează ponta. Inclusiv furtișagul.
După informațiile mele sursa problemei este spațiul. Să luăm la rând. Pe câmpie ultimul cules însemnat este fs. Pe deal iulișca sau mana ( nu am experiență!). Data terminării culesului de fs (pe câmpie) este cca. 1 august. A urmat un cules moderat de vreo 5kg. La acestă dată (începutul lui august) spațiul de 50 litri cât este un corp Dadant sau două corpuri 1/2 MER, pentru albină, hrană și puiet nicicum nu este deajuns. Cu o lărgire cu un corp 1/2, ajungem la 70litri. Pentru obținerea acestui obiectiv sunt mai multe variante:
1. cine dorește iernare pe un volum de 50litri (1 corp Dadant sau 2 corpuri MER) poate pune un corp 1/2 sub corpul Dadant sau sub celor două corpuri MER. Lasă să îngrașe partea superioară cu miere din natură sau din completări, darb are suficient loc pentru albine și mai ales puiet. Ulterior (în noiembrie) când albina și puietul se restrânge, scoate acest corp și intră în iarnă cu configurația dorită
2. cine acceptă să lase configurația de 70litri nu trebuie să facă absolut nimic. Va intra automat în iarnă. Corpul de jos rămâne ca izolator care va ajunge primăvară peste gratie ca magazine de miere
În acest fel se poate începe pregătirea de iarnă la începutul lui august fiind loc pentru tot ce trebuie familiei. Astfel nu este nici o diferență dintre Dadant și MER.
Condiție ca fundul să fie detașabil pentru orice fel de sistem! :)
Balian

Mesajde Balian » 30 Sep 2025, 08:45

Suntem la sfârșitul perioadei celei mai sensibile din punct de vedere a infestării cu Varroa. În octombrie, la sfârșitul stării cu puiet, Varroa se concentrează în puietul ce a mai rămas.Poate ar fi mai indicat scoaterea puietului cu furculița, eliminând astfel Varroa rămasă și apoi aplicarea unui tratament. Testarea cu alcool este o metodă eficientă. Această metodă presupune prelevarea unei probe de albine din mijlocul cuibului. Efectuarea testului la mai multe familii, pentru a avea un rezultat cât mai real, este manoperă destul de mare. Ca alternativă, ar putea fi testarea cu furculița, scoțând puiet de pe o porțiune mică. Este o metodă foarte rapidă cu care se pot verifica ușor chiar toate familiile în cursul unei intervenții programate.
Ar fi o metodă și mai rapidă, cu care nu se omoară albine. Se scoate o ramă cu celule din care proaspăt au eclozat albinele (celule care încă nu sunt curățate). Se știe că marginea celulei este încă zdrențuită (cum au ros albinele la eclozare). Apoi, se stă cu spatele la soare pentru a primi lumină din spate și se ține rama în așa fel încât să vedem peretele celulelor. Dacă vedem pete albe pe perete, înseamnă că acolo au fost Varroa. Cu cât sunt mai multe pete, cu atât au fost mai multe Varroa. :)
Balian

Mesajde Shrek » 30 Sep 2025, 09:02

Examinarea și stabilirea gradului de infestatie cu varoua la vremea asta este recomandata pentru un oarecare confort emotional al apicultorului, adică ceva de genu' " ia uite bah ce bun sunt, nu este păduchi deloc! ( nici albine)!" De fapt, indiferent de stare infestării, tratamentele ( pentru ca ar trebui făcute cel puțin doua , pe cât posibil cu substanțe diferite), se fac preventiv, chiar dacă testarea nu indica păduchi. Uneori, și ele( testarile) mai dau erori!
Ca o concluzie, in zona noastra, de deal, infestatia a fost slaba anul acesta! Și producția de miere a fost extrem de mica. Botci, aproape deloc! Seceta crâncenă, ma tem ca nici la anul nu vom avea salcâm. Familiile sunt" în grafic"! Asteptam luna februarie, de ziua îndrăgostiților ( de apicultura) sa le dam desteptarea!
S-auzim numa' de bine!
Shrek

Mesajde Balian » 01 Oct 2025, 20:42

Shrek scrie:Examinarea și stabilirea gradului de infestatie cu varoua la vremea asta este recomandata pentru un oarecare confort emotional al apicultorului, adică ceva de genu' " ia uite bah ce bun sunt, nu este păduchi deloc! ( nici albine)!" De fapt, indiferent de stare infestării, tratamentele ( pentru ca ar trebui făcute cel puțin doua , pe cât posibil cu substanțe diferite), se fac preventiv, chiar dacă testarea nu indica păduchi. Uneori, și ele( testarile) mai dau erori!
Ca o concluzie, in zona noastra, de deal, infestatia a fost slaba anul acesta! Și producția de miere a fost extrem de mica. Botci, aproape deloc! Seceta crâncenă, ma tem ca nici la anul nu vom avea salcâm. Familiile sunt" în grafic"! Asteptam luna februarie, de ziua îndrăgostiților ( de apicultura) sa le dam desteptarea!
S-auzim numa' de bine!

Așa este. Infestația în cursul verii era slabă. Bănuiesc că explicația este ieșirea din joc iarna trecută a multor familii cu probleme. Un fel de curățare naturală. Din păcate, stuparii nu prea învață din propriile greșeli și dau vina pe toată lumea asta, doar ei nu greșesc. Vom vedea. Dacă anul acesta va fi mult diferit din punct de vedere al infestării în general, atunci putem aștepta ca infestarea să vină în valuri.
Mă surprinde producția foarte mică în zona de deal. Care este structura anuală de cules în acea zonă? Mă refer la ce poate fi în afară de salcâm? Teiul aduce forma lui obișnuită de cules rapsodic. Mai este ceva însemnat? Salcâmul depinde de multe. În primul rând, de precipitațiile de toamnă. Dacă nu sunt ploi, nu se formează rezerva de glucoză în crengi. Planta abia supraviețuiește. A doua problemă e că iarna s-a deplasat spre lunile de primăvară. În trecut, lunile de iarnă erau decembrie-februarie, după care treptat se încălzea. Acum, ianuarie-februarie este cu temperaturi ridicate, după care vin perioade deosebit de reci, cu înghețuri. Plantele pornesc circulația sevei la începutul anului, după care vine înghețul ca betonul. La câmpie, rapița este o plantă foarte importantă și foarte rezistentă, cum am văzut în acest an. :)
Rapița înghețată.jpg
Rapița înghețată
Balian

Mesajde Shrek » 02 Oct 2025, 01:09

Eu personal sunt chitit ( focusat ) pe doua culesuri : salcâm și tei. Uneori si poliflora sau mana, extrem de rar. De aceea, calendarul meu apicol difera de cel al apicultorilor din zona de câmpie. Totusi, este al doilea an consecutiv când nu scot tei, doar o poliflora ciudata, cu gus si aroma foarte plăcută, în cantități foarte mici și primul an în care nu am scos nici salcâm , nici tei.
Apicultura în zona de deal are avantajul ca mierea obținută ( pentru cei ce se respecta pe ei și clientii) nu poate fi contaminata cu substanțe chimice, toxice sau nu, specifice plantelor tehnice. Asta, pentru cei ce nu fac pastoral.
Acuma, dacă înflorirea salcamului este condiționată de ploile de toamna, mai exista speranțe, văzând prognoza în perioada următoare.' Om vedea!
Cert este ca în zona Reșiței, foarte mulți apicultori s-au specializat pe recoltarea poleiului. Pare o afacere buna dacă ai spatii frigo și mulți stupi. Eu nu am timp și nici nu sunt atras de aceasta " afacere"! Raman " producător de miere"!
Shrek

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE