paul scrie:5rame scrie:
Parerea mea( subliniez asta pentru ca nu vb de lucruri facute si vazute concret la mine in stupina). dar parerea mea este ca atunci cand vom controla dezvoltarea de primavara si nu ne vom bucura doar la " rame cat mai multe de puiet", sau sa tragem de cuib ca sa inchidem cat mai repede, atunci vom avea si stupi si productii mai bune, mai ales la carpatina noastra.
Mai draga ( formula de alint ... iliesciana

) 5 rame, te citesc de cand ai intrat pe forum. Mi-ai lasat o impresie buna, as fi foarte curios ... cum ar trebui sa arate dupa parerea ta o dezvoltare corecta in primavara ? Eu, ma bucur de ... rame cat mai multe cu puiet, ca stiu ce sa fac cu ele. Nu trag din cuib, doar mut ramele si inchid stupii pe 10 rame cat mai devreme posibil si ... nu roiesc. Cel mai devreme am avut botci de roire la finalul salcamului cand e haos in cuiburi. Am avut ani cand aveam stupii pe minimum 3 caturi 1/2 plus cuib si nu aveam nicio botca la sfarsitul lui iunie.
Chiar sunt curios ... cum ar trebui sa arate o dezvoltare corecta in primavara ?
Am asa zisa carpatina, mai degraba un mix ... regine galbene, roscate, negre, gri, cam de toate culorile.

Trebuie sa imi spuneti ce inseamna iliesciana...
Am sa va raspund la intrebare incercand o explicatie si pentru ce nu roiesc stupii la dvs.
Stiu ca aveti un joc de rame, o fi sau nu, nu as prea crede.
Dar, din observatiile mele, vremea este cel mai bun apicultor, care daca gaseste ce trebuie in stup( hrana, albina sanatoasa, cat mai multa ) face adevarate minuni.
Si cand zic vreme ma refer la falurile de frig, perioadele reci care in mod natural franeaza dezvoltarea familiei de albine, nu ma puneti sa explic asta cu franatul ca s-a tot vorbit, dezvoltare exponentiala vs lineara etc.
Vreau sa spun ca daca ati incerca schema dvs langa Bucuresti nu stiu daca ar merge.
Acum, cum este o dezvoltare corecta...?
Nu trebuie lasata regina sa insamanteze suprafete mari intr-o perioada foarte scurta !
Albina sanatoasa si multa miere, stransa cat mai bine, dar nu la chinga cum se zice.
Cuibul( ramele cu puiet) cat mai strans, dar dupa diafragma ( in functie de dezvoltare si aici conteaza experienta) sa se dea rame, cat mai multe.
Nu trebuie inchis cuibul, mai bine sa se puna catul mai repede.
Temperatura. Hrana. Tratamente. I 35.20.1 I