dar tre sa fie si un dezavantaj.....(nu am sa il zic eu...sa il zica jonny
kiloz scrie:"La munte imperecherea este dificila, din aprox 100 de nuclee duse anul acesta am scos 3 regine.
PS: Aia cu "imperechere semiizolata" sunt cele mai bune glume apicole.
jonny_itPiatra Neamt / Iasi / Vaslui / Oslo"
Vezi .!!Dacă aveai Grănlandeze si nu BK rata era de 100%.
yuonyuon scrie:deci ...concluzia ...faza cu impierecherile artificiale inseamna contol indiferent de vreme ca putem onora comenzile......
dar tre sa fie si un dezavantaj.....(nu am sa il zic eu...sa il zica jonny)
yuonyuon scrie:sunt doua chestii : viabilitate si informatia genetica.........cam greu sa le ai pe amandoua.....
5rame scrie:Daca sunt offtopic va rog sa ma scuzati, dar as vrea sa imi dau si eu cu parerea despre regine.
Am luat si eu cateva, mai bune, mai rele, mai interesante sau nu, per total nu a fost un bum, dar m-a ajutat sa inteleg mai bine si sa imi fac o parere despre cum sa continui.
Poate o cale mai buna de urmat ar fi alta:
1. Sa cumparam regine, dar nu de productie. Din cate inteleg indiferent de numele/ renumele crescatorului nimeni nu garanteaza reusita, totul este aleatoriu.
Nu garanteaza din doua cauze:
a. Si tata si mama destepti, dar copilul scartie. Apare variatia si e normal, de altfel fiecare e special in felul lui, poate copilului ii place sa deseneze.
b. nu sunt crescute in conditii ideale, si nu discut acum despre pricepere, dar sa zicem ca ar putea sa creasca in conditii ideale 100-200 de regine, pai atunci daca intr-un sezon a facut 500 trebuie sa scada din alta parte.
2. Din stupina sau din cele cumparate alegem si urmarim cel putin un an cum se comporta, le alegem pe cele mai bune:
a. cat mai sanatoase, fara pierderi mari de albina peste iarna, fara semne vizibile de boala, puiet cat mai frumos, in toate stadiile in functie de perioada din sezon.
b. productie de miere cat mai mare
c. chiar daca nu ma intereseaza sa vand polen, dar sa adune polen in cantitati multumitoare( niciodata nu este suficient)
d. slab roitoare, dar nu foarte exagerat( poate si acest caracter este important la ceva)
e. linistite( poate la fel, nu intr un mod foarte exagerat)
3. Anul urmator o tratez altfel:
a. rame la descapacit, polen din stupina sau turta proteica, mai bine polen
b. tinuta strans si date si cateva rame cu puiet
c. cand intra in roit , pus in mijlocul cuibului o rama fara leat sau taiat fagurele jos, sau alte metode
d. daca nu ne plac primele botci le indepartam ca isi face altele
e. alegem ce e mai bun si facem roi suficienti de mari si cu de toate
Mai greu in cazurile in care avem vecini apicultori care au o alta rasa, unele cred ca sunt foarte invazive. O buna intrebare: de ce sunt atat de invazive? ca doar nu cel mai invazin este si cel mai apt sa supravietuiasca....
4. Triem , dupa criteriile de mai sus ce ne place. nu omoram regine, mai bine le suprapunem si lasam sa aleaga ele, chiar daca nu aleg ce ne place. oricum anul viitor aleg eu
Vor fi crescute in conditii ideale si eventual si triate. Daca dam 80 ron pe ele vrem sa le si pastram chiar daca nu e peste media mea...
Instinctul de roire? nu cred ca este dezvoltat, ca doar am selectat pe cele mai putin roitoare si le-am si indopat( ceea ce nu e cazul la cele de productie)
O mai mare satisfactie cand le crestem noi.
cum nu are logica?.....nu asta urmareste un crescator de matci? povestea cu rasa pura orcum e un pic cam trasa de par ...pentru ca rasa pura in modul natural nu exista ....dar ca sa dea bine la marketing ...ESTE RASA PURA!!!jonny_it scrie:yuonyuon scrie:sunt doua chestii : viabilitate si informatia genetica.........cam greu sa le ai pe amandoua.....
Yuoane ce scrii acolo că nu are logica?
yuonyuon scrie:cum nu are logica?.....nu asta urmareste un crescator de matci? povestea cu rasa pura orcum e un pic cam trasa de par ...pentru ca rasa pura in modul natural nu exista ....dar ca sa dea bine la marketing ...ESTE RASA PURA!!!
exeplu BK (hibrid) ....ce inseamna BK 100 %.....care sunt conditiile??......
o rasa este formata din sute de linii care prin incrucisare poate iesi o gama larga de variante .."surprize" cu spun unii.....deci este un factor "random".....care trebuie asumat
cum era la punga cu orez plus /minus 100G
singurul lucru ce il poate controla crescatorul de matci este viabiliatatea ....odata ce tehnica de crestere e bine pusa la punct ....face diferenta....
kiloz scrie:Hoppa jonny_it
Cum îi ? Trântorul e capabil sau nu ? Sau e vorba despre capacitatea de repruductie prin material seminal de calitate.
Esti capabil dar steril, nu iesti capabil dar nici steril, iest capabil si ai si ceva de calitate.
Trântor÷Viabilitatea=garantia reproducerii urmasilor.÷
După- din rezultatul momentului urmează calea lungă până la viabilitatea puietului.
cand nu se scrie luni la rand .."a murit forumul"...kiloz scrie:De ce trebuie umplută paginile cu citate , în loc sa fie un răspunss direct. Inutil si creste volumul mesajului fără rost.
Pentru câteva rânduri de răspuns se editează de trei patru ori acaias lucru, parca sunteti la clasa I, unde e ceva obligatoriu.
yuonyuon scrie:cand nu se scrie luni la rand .."a murit forumul"...
iar cand se scrie cate cva ..."de ce se scrie asa mult "![]()
jonny eu nu scriu ca sa ma contrazic cu nimeni...eu creez discutii in vederea clarificarii unor lucruri....
si poate mai invat si eu cva...si altii...
daca nu sa clarificat primele postari altele nu mai scriu....ca vorba aia ...uzam forumul degeabase duc "megabitii" ...plus ca stau cu calculatoru deschis si consuma curent !! 0.2-0.3 kw e mult...
yuonyuon scrie:.......plus ca stau cu calculatoru deschis si consuma curent !! 0.2-0.3 kw e mult...
Înapoi la VANZARI - CUMPARARI MATERIAL BIOLOGIC
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 6 vizitatori