Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Balian » 28 Mai 2025, 15:57

Am auzit destul rău despre albine în acest an, să mai spun și eu unul. Am vreo 8 vetre pe care folosesc pentru așezarea stupilor. Anul ăsta s-a nimerit că nici unul nu avea rapiță în perimetru. Trebuia să aleg una nouă. Ce se vede pe poză. E o fermă înprăjmuită, s-a părut OK. Am dus două platforme. Cum vedeți una este așezată perpendicular față de cealaltă. Nu am fost atent că cea din dreapta este exact sub linia de înaltă tensiune. Am observat eu că stupii pe cele două platforme nu lucrează la fel. Încă f diferit. La urmă începea și să depopuleze cele sub linie electrică. Deja sunt duse în altă parte, dar verificat în zilele trecute platforma din dreapta este debusolată rău, cu mătci pierdute fără mâncare, deci nu arată bine. Mai mult, se vede diferență nu f tare și dintre familiile platformei din stânga. Adică capătul platformei spre cabluri este diferit față de care era mai depărtat. E bine că suntem încă la începutul sezonului, rezolv eu pănă la fs, dar merită reținut. :)

Teo.jpg
Așezare la rapiță
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 29 Mai 2025, 08:45

linia de inalta tensiune arata cam asa - https://ro.wikipedia.org/wiki/Linie_de_ ... 3_tensiune

ce se vede la dumneavoastra in poza ori este altceva ori pozarul nu a dorit sa fie explicit :)

este evident faptul ca undele generate de liniile de transport energie electrica influenteaza orientarea albinelor dar nu as exclude ca problemele intampinate sa aiba si alte cauze (vant, umbra, etc) care sa confuzeze zborul albinelor.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 29 Mai 2025, 09:24

Da, e adevărat, nu este de înaltă tensiune. E de medie tensiune.
https://www.bransamente-instalatii-elec ... electrice/
Poate mă inșel, dar voi fi precaut în viitor. Este loc suficient. Există o obsesie ca stupii să fie pus în locuri îngrădite sau păzite. Am albine de 50 de ani. Aproape niciodată nu am ținut cont de acest aspect. Acum da. Poate nu trebuia. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Vasile_Bucovineanu » 29 Mai 2025, 12:24

Si eu sunt de parere ca e vorba de altceva decat influenta liniei electrice. Nu conteaza cum sunt aplasati stupii fata de linia electrica. Campul electromagnetic e la fel pentru toti. Eu am acasa cativa stupi stationari amplasati exact sub firele de medie tensiune de multi ani si nu a fost niciodata vreo problema cu ei.
Vasile_Bucovineanu

Mesajde Balian » 01 Iun 2025, 07:56

Bilanț după perioada de salcâm 2025 în zona de vest: salcâm zero, cules de întreținere care a menținut stupii pe nivel constant fără adăugări de sirop sau turte.
Perioada salcâm 2025.jpeg
Perioada salcâm 2025

săritura este o magazie goală adăugată cu speranța despre zile mai frumoase. Se pare că în sfârșit urmează zile călduroase. La noi erau ploi moderate. Mă uit cu tristețe problemele apărute în alte părți. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 01 Iun 2025, 09:19

privind pe grafic la mine de pe 20 pana pe 28 e o sageata in jos.... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 10:19

Perioada care va urma va arāta precis între altele douā lucruri, dacā albina va sta în afara stupului în jurul urdinişului, sau aşezarea stupului este greşită (expus la soare) sau volumul mic. :)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 12:45

Balian scrie:Perioada care va urma va arāta precis între altele douā lucruri, dacā albina va sta în afara stupului în jurul urdinişului, sau aşezarea stupului este greşită (expus la soare) sau volumul mic. :)
volum mic sau shomaj... :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 14:26

Mai este ceva - capac fără ventilație. (umezeală primăvara și umiditate prea mare la stoarcere, mai ales la rapiță unde și 18% este prea mult)
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 16:42

am si pe sus...
faptul ca in ultima luna au fost culesuri medii spre mici(chiar si zero)...(fara uzura)....hrana din plin de calitate....sa ajuns la prea multa albina care nu are activitate...
trebuie sa mai facem roi....din 10 in 10 zile probabil ca asta e anu 2025...
yuonyuon

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 16:47

tre sa tinem cont ca din 5 rame de puiet ...in 40 de zile ies 2 generatii si daca nu munceste ...traieste pana la toamna.... :lol:

(5x3) x 2 :lol:
yuonyuon

Mesajde Balian » 06 Iun 2025, 17:00

Salcăm 2025 zero. După... amorfa așa:
Amorfa 2025.jpg
Amorfa 2025

mai sunt 2-3 zile din amorfă, deci 8-9 iunie. Fs după 10 iulie. La mine o lună șomaj. Pot face și mama roiurilor. Și ce fac cu ele?
Le vând. La cine? La cine au murit albinele. Momentan apicultura este salvată (dacă!) de varroa, de boli și de nepricepere. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 06 Iun 2025, 17:21

Balian scrie:Salcăm 2025 zero. După... amorfa așa:
Amorfa 2025.jpg

mai sunt 2-3 zile din amorfă, deci 8-9 iunie. Fs după 10 iulie. La mine o lună șomaj. Pot face și mama roiurilor. Și ce fac cu ele?
Le vând. La cine? La cine au murit albinele. Momentan apicultura este salvată (dacă!) de varroa, de boli și de nepricepere. :cry:
nu va ziceam ca noi in ziua de azi facem PSEUDO-APICULTURA....miere e pe toate cararile ...in general materie prima /hrana e fara numar ...toata lumea produce exces.....poate nu la noi in zona ...dar ce conteaza ca e mai departe....se aduce rapid si ieftin ....

sa stiti ca iarna nu se pot face roi!....daca tot e sezon de ce nu !?.... ce e greu sa iei rama de colo si pui dincolo :lol:

iti gareantez eu ca la iarna vor murii inca jumate din jumatea de anu asta :lol: ..asa ca ...timpu trece...!!!
yuonyuon

Mesajde Balian » 09 Iun 2025, 07:45

În perioada recentă am avut cules de polen minunat și nectar binișor. A înflorit amorfa. Imediat au și trecut pe minus. Eram obișnuit în trecut că în această perioadă măcar pentru întreținere aduceau ceva. Acum nimic absolut. E cumva și evident că nu mai văd un fir de floare în zonă. Oare de ce? Am întrebat pe AI despre flori de câmp/spontane anuale. Astea mi-a dat:macul de câmp, albăstrele, mușețelul, roinița, rochia rândunicii, nemțișor, volbura, panseluța sălbatică, gălbenele de câmp, ciumăfaie, straița ciobanului, răchitan, vulturică, laptele cucului, linarița, garofița de câmp, nalbă de câmp...și mă gândesc dacă lista e așa lungă, aceste plante anul trecut în deșertul de august nu au reușit să finalizeze sămânțele și anul ăsta nu era ce să răsară, de aceea acum este deșert verde în jurul meu. Și mai grav, uitați ce spune AI: ”unele specii care sunt predominent perene (multianuale) pot avea ciclu de viață mai scurt în condiții nefavorabile, comportându-se aproape anuale”. Cum trăim perioade când nu ploi, nici măcar rouă nu mai există două luni ca anul trecut, înțeleg că albina nu adună nimic. Urmează planul B - zahărul. Păcat ar fi să lăsăm în magazine cât de ieftin e. :cry:
Balian

Mesajde yuonyuon » 10 Iun 2025, 22:00

cand e cules iti da pe plus ...iar cand nu e ....apare cu minus.....
voi vreti doar plus... :lol: :lol:

alea nu sunt plante melifere(sau nuprea) ...cauta mai bine....mustar .mur..palamida ..scaieti..ciulini .trifoi /lucerna...lavanda(toata grupa de plante aromate )...facelia sulfina coriandru etc...sunt destule...
eu acum am mur si trifoi...si multe alte de talie mica ...si sunt pe plus :lol:

am pe o vatra un lan de flori ..am zis ca il viziteaza albina...dar deunde
Fişiere ataşate
daisy-fleabane-flowers.jpg
yuonyuon

Mesajde Balian » 11 Iun 2025, 06:24

Rapița 2025.jpg
Rapița 2025

Asta e primăvara 2025. Rapița a început în 14aprilie. A ținut până în 3 mai. Stoarceri și perioada de stagnare până în 29 mai, după care a început să scadă până ce a înflorit amorfa 30-31 mai. A fost pe plus până ce a înflorit 7 iunie. Acum e în scădere și nu se vede în jur absolut nici o floare. Deci viitorul este clar. Am lăsat o magazie pentru ele plus ce a băgat la amorfă. Ccca. 10-15kg. Scăderea este 0.5kg/zi. Fs pe la 15iulie. Până atunci o lună. Va ajunge, dar la sfârșitul perioadei nu va mai avea nimic și va intra în fs infometate cu vitalitate scăzută. Dacă dau sirop la sfârșitul perioadei voi stimula să aibă puiet mult la fs. Dacă dau acum stimulează acum, dar va ecloza albina chiar bine pe fs și va intra în cules cu puțină rezervă nu gol. :)
Balian

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE