Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupăritul

Mesajde Liviu_SV » 10 Noi 2025, 09:31

Am trecut prin toti stupii sa scot ramele neconforme. La o familie am gasit puiet în toate stadiile la alte două larve și căpăcit. Cum să procedez? Să elimin astfel de mătci din stupină? Cum aș putea să introduc o regină dintr-un roi (eventual tot cu roi) fără să tragă botci de salvare și să primească noua regină?
Liviu_SV

Mesajde Balian » 10 Noi 2025, 16:04

Des primesc critică despre cântarul pe care am amintit. Zice că nu arată greutatea totală a stupului, dar nici nu trebuie. Cifra de comparație contează față de madia actuală sau multianuală. Dacă arată mai puțin cât cifra de referință, acolo probabil este problemă, dar și dacă arată prea mult. Nici argumentul ca distribuția rezervelor nu este uniformă pe cele 4 laturi. La început am verificat și asta, nu sunt diferențe semnificative.
PS: cântărirea și compararea fiecărui stup (dacă sunt de formă, sistem și configurație asemănătoare!!!) oricum este mai bună decât dacă nu am face, sau am presupune că cifrele cântării a 1-2 stupi reprezintă imaginea generală a unei stupini. Presupunere evident eronată. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Balian » 10 Noi 2025, 17:29

Liviu_SV scrie:Am trecut prin toti stupii sa scot ramele neconforme. La o familie am gasit puiet în toate stadiile la alte două larve și căpăcit. Cum să procedez? Să elimin astfel de mătci din stupină? Cum aș putea să introduc o regină dintr-un roi (eventual tot cu roi) fără să tragă botci de salvare și să primească noua regină?

Nu mai faceți nimic, pārerea mea. Dacā are puiet nu e bine, dar este prea târziu pentru intervenții. Cauza poate fi multiplā. Sau hrānire prea târzie, sau nevoia de albine sau nu știu. :oops: Lāsați-le în liniște. :)
MER. Iernare pe 3 corpuri. Gratie aprilie-stoarcere FS. 1-3 caturi pentru miere.
Balian

Mesajde Cristian IONITA » 11 Noi 2025, 08:29

Liviu_SV scrie:Am trecut prin toti stupii sa scot ramele neconforme. La o familie am gasit puiet în toate stadiile la alte două larve și căpăcit. Cum să procedez? Să elimin astfel de mătci din stupină? Cum aș putea să introduc o regină dintr-un roi (eventual tot cu roi) fără să tragă botci de salvare și să primească noua regină?

Daca acesta (faptul ca acum au puiet) este singurul criteriu nu este suficient sa considerati aceea regina ca fiind "dispobibilizabila" ... daca aveti si alte motive atunci este alta sociteala.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde Balian » 14 Noi 2025, 15:55

Uitați-vă la valoarea de cântărire, cât de egale se poate face grautățile stupilor cântărind fiecare la pregătire.
Greutate toamna la intrare în iarnă 1.jpg
Greutate la intrare în iarnă 1

Greutate toamna șa intrare în iarnă 2.jpg
Greutate la intrare în iarnă 2

Valori a 4 cântare a 4 stupi care intră la iernat. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 16 Noi 2025, 08:10

Ce cantitate de miere ai în stupi la vremea asta?

Valoarea cântarului trebuie să țină cont și de greutatea stupului. Tu ai un model de ladă mai greu.

Eu, la stupii normali am la intrarea în iarnă corpul superior plin cu miere.
De regulă scot la intrarea în rapiță 2 rame pline cu miere ca să eliberez spațiul.
Sunt și situații cu primăvară rece, când nu mai e nevoie.

Faptul că asigur rezerve mai mari de iernare îmi dă o liniște chiar și primăvara, când nu umblu în stupi.
Cine nu are mâncare primăvara în stupi trebuie să umble cu cana tot timpul.

Poate unii zic: dacă dau sirop primăvara fac și o stimulare. Așa e!
Dar, cea mai puternică stimulare pentru creșterea puietului este polenul adus de afară.
Miere în rame plus polen de afară egal mult puiet.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Balian » 16 Noi 2025, 11:14

Să începem de la sfârșit. Tu știi din relatările mele că primăvara nu prea am intrare de polen. Așa la începutul lui martie de mulți ani am obiceiul să dau o turtă proteică. Urmat de 4 administrări de sirop la sfârșitul lui martie, după care le scot de pe vatra de iernare în vii/livezi. Aici urmează (dacă nu îngheață) o intrare și de nectar și de polen. Siropul dat e cu medicament și concentrat de proteine lichidă Promotor. Evident pentru stimulare.
Iernez pe 3 corpuri 1/2. Cel de jos C1 gol complet, eventual ceva păstură. Corpul de mijloc C2 gol, eventual ceva miere lateral și păstură. La intrare în iarnă și eu am corpul de sus C3 relativ plin cu miere. Adică, dacă ar fi full-full ar conține 20kg miere, dar este umplut parțial cca. 12 max. 15kg miere. Prefer 12kg ca primăvara să nu am problema ta de a scoate rame cu miere. Nu mi frică de neliniște. Cântăresc și eu și tu permanent stupii. Putem vedea ca consumul este cca. 0,7kg în mijlocul lui octombrie-ianuarie mijloc. Asta mai bine de 2kg. Aproximativ 1,5kg din mijlocul lui ianuarie-martie. Asta iară cca. 5kg. Total cca. 7kg. Din aprilie au intrare. Dacă nu au, mai bine le dau sirop decât să mă chinuiesc cu mierea făcut beton care acolo rămâne tot anul și nu stimulează deloc (experiența de miere rapiță de anul ăsta).
Am un model anume la absolut toți stupi. Nu greutatea absolută contează la cântărire, ci cifra învățată în mulți ani la rând. Asta la cântărirea pe un punct cu acest cântar (sau cu un cântar simplu de baie 30lei) la stupi pe 3 corpuri este 30kg la cei cu două corpuri 24kg. Mă asigur din timp (octombrie) ca în jurul acestei valori totul este bine și vedeți ce uniforme pot fi. Așa lucrez cel mai puțin posibil, la momentul cel mai potrivit și deschid cât mai puțin stupii primăvara. :)
Balian

Mesajde Balian » 23 Noi 2025, 08:27

Se spune că „mierea în rame plus polenul de afară este egal cu mult puiet”. O fi așa. Eu văd altfel dinamica acestui lucru: transferul de hrană dintr-un loc în apropierea puietului stimulează cantitatea acestuia.
Mutarea siropului din hrănitor, mutarea hranei glucidice sau proteice din turtă, sau intrarea de nectar și polen din exterior stimulează dezvoltarea/extinderea puietului. De exemplu, când descăpăcim o ramă cu miere, albinele vor muta acea miere lângă puiet. Transferul, acțiunea de mutare, și nu existența simplă a stocului undeva în stup, este cea care stimulează.

Primăvara, tendința de extindere a puietului este mai mare decât sporul de golire a unei rame pline cu miere. Dacă primăvara avem prea multă miere rămasă neconsumată, aceasta va constitui un obstacol în calea extinderii puietului. Familia se va simți înghesuită și se va pregăti de plecare.

O coroniță de miere este altceva. Acolo, mierea nu este tablă. Acea miere se situează deasupra puietului. Ea contribuie direct la alimentarea acestuia și, totodată, rama asigură spațiul gol sub coroniță. :)
Balian

Mesajde Balian » 25 Noi 2025, 18:33

Calitatea stupinei fiecărui stupar depinde de f multe criterii și de f mulți factori. Pe acest forum era discutat despre aproape toate aspectele. Reușita depinde de felul stuparului cum poate să se descurce în sumedenia de factori care trebuie luate în calcul. Oricum, alegerea mărimii stupinei este pe primul loc după părerea mea. Fiecare dintre noi avem criterii diferite de alegere, numai să fiim calculați și să nu ținem un număr nejustificat de familii. :)
Balian

Mesajde Balian » 30 Noi 2025, 08:31

Sunt situații când, toamna, familiile de albine opresc creșterea de puiet și o reiau în timpul lunilor următoare de iarnă. Motivul adesea este căutat în evoluția vremii favorabile. Poate fi și acesta un factor declanșator, dar nu el este sursa problemei. O familie suficient de populată, cu tot ce îi trebuie pentru o iernare liniștită, nu ar trebui să crească puiet în perioada de liniște. Însă, dacă simte nevoia să mărească populația – fie că nu a făcut acest lucru la timp, fie că albinele au murit pe parcurs – va forța creșterea puietului chiar și în vremuri total nefavorabile.
Un indicator despre probabilitatea că există puiet în familii se poate vedea și dacă albinele ies la apă în ferestrele cu soare și temperaturi de peste 10grade. Este bine ca adăpătorul să fie instalat și iarna. Dacă există puiet, ceea ce nu este de dorit, măcar să nu fie nevoie ca albinele să caute apă departe și să o aibă cât mai aproape de stupi. :)
Balian

Mesajde Shrek » 30 Noi 2025, 09:53

Cu permisiunea dumitale as adaugă câteva concluzii desprinse exclusiv din experienta și nu din "studii " apicole:
Prezenta puietului în stup în suprafețe relevante în aceasta perioada ( noiembrie, decembrie, prima decada a luni ianuarie) are efecte negative spre dezastruoase asupra familiei de albine generând fie o perpetuarea a infestatiei cu vaoua dar și o dereglare majora a microclimatlui din stup. Asta înseamnă că...instalatorul și cosarul din stup ( pentru cei ce au iernari tip horn) au murit ori s-au pensionat iar procedura de selecție a unor angajați noi nu a fost demarata pentru ca nu sunt...candidați.
Asa cum spuneai și dumneata, observarea acestor " anomalii" se face urmărind " traficul" la urdinis în zilele însorite și încălzite, dar practic nu se mai poate face nimic. Doar sa refaci estimarea producției din anul următor în " -"!
Concluzia? Acordare unei atenții sporite în pregătirea pentru iernare prin hraniri consistente la sfârșitul verii, acolo unde se constata rezerve insuficiente de hrana, indiferent de tipul de stup folosit si efectuarea de tratament contra varoua în lipsa puietului sau forțarea " lipsei uietului" atunci cand vremea o ia razna prin scoaterea ramelor cu puiet.
Cotrobairea prin stup la aceasta vreme este complet inutila și extrem de dăunătoare. Părerea mea!
În rest, s-auzim numa de bine!
Shrek

Mesajde Balian » 30 Noi 2025, 11:58

Polemica despre iernare de tip horn sau clopot este permanentă și nefinalizată. Cred că din faptul că nu este expusă suficient de explicită. Adică iarnarea tip clopot nu trebuie să fie integral cu fundul deschis, precum nici iernarea tip horn nu se impune un curent total prin stup. Și primul și ultimul poate fi cu suprafața sau ventilația dozată cu măsură. Să nu cădem în excese.
Nu există, sau nu ar trebui să existe rezerve insuficiente la sfârșitul iernii. Asta se poate și este obligatoriu să se facă în toamnă. Un tratament contra varroa în lipsa de puiet toamna, iarăși este o lucrare elementară. Cine nu îl face, să nu se mire că starea o va lua razna. Să vorbim de tehnica apicolă recomandată nu de banalități de greșeli. :)
Balian

Mesajde Balian » 06 Dec 2025, 16:05

În contextul situației actuale (pentru comunitatea apicolă), situația producției de miere de salcâm (că nu a fost) este și rău și puțin favorabil. De ce spun asta? S-a mai putut cumpăra miere de salcâm la un preț rezonabil și totodată s-a putut face o mărire de preț de vânzare la borcan. Cine are stoc va putea descurca avantajos în viitor. În general stocurile acestui sortiment este în golire. Dacă va fi producție la primăvară, prețul va putea stagna, dar nu va scădea, dacă nu va fi, cu siguranță se va ridica în continuare. :)
Balian

Mesajde Shrek » 06 Dec 2025, 19:49

Da, este un subiect bun de " givanit"!
Bătrânii spun ca atunci cand este seceta la sfârșitul verii, începutul toamnei, salcamul nu va da nectar în anul următor. Asa se spune. Anul acesta a cam fost seceta iar ploile au venit târziu. Este o mare necunoscuta productia de miere de salcâm de anul viitor. Dar speranța moare ultima! Mai ales ca au cam trecut cei 7 ani de.... zgârcenie a naturii!
În privința prețului, este și mai greu de estimat. În mod normal, acesta a trebui sa urmeze curbă inflatiei! Deci logic ar fi o creștere de 10-15%fata de acest an. Realitatea este ca singura modalitate de a cobora inflația este de " sărăcirea a consumatorului" deci a populației. Dacă urmărim cu atenție, cam toate masurile economice luate de guvernanți, converg către acest " deziderat". Așadar, o creștere a prețului mierii " la borcan" ar duce inevitabil la o scădere a cererii ca urmare a schimbări priorităților de consum! Mai degrabă înclin către o scădere a prețului mierii, din toate sortimentele sau, în cel mai fericit caz, menținerea prețului actual.
Mierea de padure, incluzând aici salcamul, teiul, poliflora, a cam dispărut din stocuri, dar și cererea en-gros a dispărut.
Vom vedea ce va fi la anul!
Pan' atunci, sărbători fericite și butoaie pline, tuturor apicultorilor!
Shrek

Mesajde Balian » 08 Dec 2025, 12:30

Pentru o producție de miere de salcâm, sunt de îndeplinit, printre altele, două condiții majore. Prima este legată de precipitațiile de toamnă. Ca la toate, și în această privință, perioada optimă s-a schimbat. Toamna este lungă deplasată, iar circulația sevei în plante este prelungită; prin urmare, și producția de glucoză în crengi se realizează pe o perioadă mai lungă. În zona de vest, ploile au apărut destul de devreme. Vom vedea cum va fi influențat acest aspect.
A doua condiție este mai decisivă: gerul târziu de primăvară, care, indiferent de evoluția primei condiții, va domina.

La mine, s-au conturat două categorii de cumpărători:
1.Prima categorie, cumpără miere de salcâm fără a se uita la preț, fiind interesată doar de mierea de salcâm, pe care nu prea o găsește la nimeni în zonă.
2.Cealaltă categorie, caută marfă cât mai ieftină, indiferent de sortiment. Am trei sortimente de polifloră, dar nimeni nu le diferențiază. Ieftină să fie!
Mierea de salcâm se va scumpi cu siguranță din cauza epuizării stocurilor. Aceasta este regula pieței libere: marfă puțină, preț mare; marfă multă, preț mic. Chiar asta ar fi prioritatea noastră a apicultorilor, să alegem rațional numărul de familii ținute în producție în așa fel, ca piața să fie de cerere și să nu devină de ofertă excesivă. :)
Balian

Mesajde cristi_vidican » 09 Dec 2025, 09:07

Am discutat recent cu un apicultor care își vinde mierea prin câteva puncte, bine plasate în centre comerciale - mă refer la acele insule de miere de pe culoar.
Vinde salcâmul cu 50 de lei. Înainte îl dădea cu 40-45 lei/kg.
Ce a constatat?
Că mai nou, clienții caută mai mult miere de rapiță și polifloră (acea polifloră care conține majoritar FS)
Am văzut și eu acest aspect.
1. Clienți care folosesc mierea în ceai și pentru care nu prea contează sortimentul - să fie cea mai ieftină și bună
2. Clienți pentru care nu există altă miere decât cea de salcâm, lichidă, deschisă la culoare, cu gust specific. Pe care o folosesc tot în ceai și cafea.

În momentul de față, în cafea folosesc miere de rapiță cristalizată.
Pentru delectare, mi-am lăsat un sortiment de polifloră - exclus FS, închisă la culoare. Am avut anul acesta o mică cantitate de astfel de polifloră, care nu știu de la ce a fost. Mană nu e, pt că nu are gust specific, nici analizele de la dna Bobiș de la Cj nu arată asta.

Miere să fie, că o vindem noi.

P.S. Pe măsură ce trece timpul, tot mai mulți dintre clienții mei nu mai au probleme cu miere cristalizată. La ora asta vând poliflora și rapița doar cristalizate. Și trece
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE