Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Formarea ghemului in spatele cutiei pe pavilion

Mesajde bio » 02 Ian 2013, 14:48

Ne cr4ed ca este o ideie rea sa incercati sa iernati familia astfel.

Nu am folosit acest mod, dar nu cred ca ar fi probleme..... Cred ca familia iernata astfel in pavilion nu va simtii in plin curentii de aer de afara.
bio

Mesajde kamy » 03 Ian 2013, 09:47

bio scrie:Ne cr4ed ca este o ideie rea sa incercati sa iernati familia astfel.

Nu am folosit acest mod, dar nu cred ca ar fi probleme..... Cred ca familia iernata astfel in pavilion nu va simtii in plin curentii de aer de afara.

Bio prietene,nu intelege gresit nu va beneficia nici de energia solara gratuita radiata de peretele frontal al lazii acu cat de mult se lasa ea vazuta de soare,la mine se ascund de soare doar 5 cm patrati,in ce priveste condensu e cam devreme sa ne pronuntam,concluziile se trag la urma,startu se da cand incepe puietu!acu marea intrebare ramane ce facem cu partea din fata ramasa vorba lui topescu(gooool)sau mutam ramele goale din spate in fata brevetand astfel colectoru de...mucegai?
kamy

Mesajde gusoiu_gigi » 03 Ian 2013, 21:16

kamy scrie:
bio scrie:Ne cr4ed ca este o ideie rea sa incercati sa iernati familia astfel.

Bio prietene,nu intelege gresit nu va beneficia nici de energia solara gratuita radiata de peretele frontal al lazii acu cat de mult se lasa ea vazuta de soare,la mine se ascund de soare doar 5 cm patrati,in ce priveste condensu e cam devreme sa ne pronuntam,concluziile se trag la urma,startu se da cand incepe puietu!acu marea intrebare ramane ce facem cu partea din fata ramasa vorba lui topescu(gooool)sau mutam ramele goale din spate in fata brevetand astfel colectoru de...mucegai?

Nenea Kamy mata nu citisi bre ca acei stupi care ierneaza in spatele cutiei sunt pe pavilion?? :shock: din cate stiu ieu stupi care ierneaza pe pavilion sunt incalziti de soare foarte putin zumatate din iei dimineata iar cea lalta dupa amiaza , undeva la 20 cm patrati , oare acesta nu ieste un dezavantaj la cei sce iernam cu stupi pe pavilion ? ieu am spus la inceputul postariror ca am posibilitatea de a incalzi pavilionul in interior asa icat sa am o temperatura ca cea de afara sau chear mai mult.. Care rame goale in spate ?,,,familile di n imagini sunt pe 6 rame iar in fata gol unde zici mataluta ca brevetam acel colector de mucegai...io numi dau seama si chiar as vrea sa aflu... :roll: :roll:
Fişiere ataşate
Fotografie0895.jpg
gusoiu_gigi

Mesajde kamy » 04 Ian 2013, 09:34

Daca muti ramele goale din spatele lazii in fata in locul gol daca cuibul e in spate,condensu din spate vine spre fata chiar daca folosesti magnetu de apa care in cazul pavilionului face pipi p-aia de sub ea.nu vi s-a intamplat niciodata sa mucegaiasca ramele pastrate in lada?mie de fiacare data,ce-i drept in zona voastra e mai uscat aeru la noi in salaj e umed rau,nu considera ca m-am rastit la tine am facut o preconcluzie la rezultate,dupa sacul experientei pe care-l duc in carca,timpul va confirma sau infirma,sincer m-as bucura sa fiu mincinos,ai fost domn,dincolo pe api cand ti-am cerut nr de telefon ai fost promt si jos palaria,asa ca daca am chef de tranta am destui p-aici,daca tu ai chef de tranta cu mine fiindca te respect ma re5rag si te declar invingator!
PS am specificat ca la toatele mele vagoane actuale si trecute peretele lateral=fata lazii,e singura perspectiva pe care o cunosc si despre care pot vorbi.
Sanatate,numai bine!
kamy

Mesajde kamy » 04 Ian 2013, 09:37

Nea gigi scuze din cauza vitezei si ma aearga nevasta cu matura am inteles ultima postare ca fiind a lui bio
Mii de scuze!
kamy

Mesajde 65crs » 16 Ian 2013, 21:06

Buna seara ,pun si eu o intrebare nustiu daca aici e locul in legatura cu pozitia ghemului pe rame in pat rece acesta fiind pozitionat in spate sus cam jumate din ghem peste rame la data de 1 noembrie , si pe 5 ianuarie tot sus si tot in acelas loc in spate sus.As vrea sa stiu daca inafara de turta in cap mai este vreo procedura de a salva aciasta familie fiind pe 6 rame cu miere suficienta.Multumesc si va urez un an plin de satisfactii.
65crs

Mesajde kamy » 18 Ian 2013, 07:51

Prin 85-86 a fost un mos din campu lung moldovinesc la spital la doctoru puscas la simleu silvaniei,era un om tare de treaba si m-a invatat sa dau gauri in rama cate una la mijlocul ramei si io m-am smecherit si-am dat 2,ce se intampla,cand vine brusc frigu sau e prea gros si prea lung,ghemul termina papica din partea ocupata si nu poate face rotatia albinelor cele ramase pe ramele marginase de multe ori sant carne de tun.
Daca au miere suficienta nu trebuie sa le faci nimic nu e iarna grea stiu ele sa se deplaseze.
kamy

Mesajde mihaiGrig » 17 Feb 2013, 18:34

Buna ziua.
Si totusi la stupii orizontali iernati pe pavilion, unde este bine sa fie facut ghemul? Cei care aveti pe pavilioane stupi orizontali cu ramele in pat cald cum evolueaza ghemul iarna?
Am inteles ca la stupii din stationar, cu ramele in pat rece, ghemul se formeaza la fund , langa urdinis, urca pe rame pana la speteaza superioara si apoi se deplaseaza in spate, in lungul ramelor catre locul de unde apicultorul lucreaza. Deci cand le vezi ca au ajuns sus pe rame in partea opusa urdinisului esti sigur ca le trebuie mancare.
La stupii orizontali in pat cald, de pe pavilion, ramele fiind paralele cu urdinisul (fata de patul rece de la stationar cand sunt perpendiculare pe acesta si se pot deplasa in lungul ramei) nu se pot deplasa catre urdinis, ele vor urca pe rame, dar cum apreciezi la un control rapid fara sa stii de unde a plecat ghemul daca se impune sau nu mancarea? Cum stii daca doar a urcat pe rame sau daca a urcat si s-a deplasat si pe orizontala in lungul ramei, golind-o de mancare?
La pavilioane cum formeaza in general albina ghemul si cum il deplaseaza( de la Nord la Sud? Il formeaza la Nord sau la Sud?) Ce parere aveti voi, cei cu pavilioane?
mihaiGrig

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR