Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: delimitare legala definita intre Roi si colonie ?

Mesajde smady » 27 Aug 2011, 22:07

toata lumea in a noastra tara iubita se bazeaza pe faptul ca nu are nici un control nimeni ( + ca nu au avut o firma sau ceva asemanator sa aibe experienta spagilor ) .
Apicultura in momentul de fata este o vaca de muls , multa lume a vazut si vrea sa profite . dar de aici si pana la a spune ca o unitate biologica care e scapata de iernare este si nucleu si familie in functie doar de baniii dati pe ea.... RUSINEEEEEE.
smady

Mesajde Adi Hodis » 27 Aug 2011, 22:12

smady scrie:Buna seara
...
Bai ce e greu de spus ca in luna " x " familia trebui sa fie asa... (minim ) , roi asa .... (minim ) , nucleu asa ... (minim ) .
Dar ca asta nu se doreste si ca sunt unii care iau 100e pe an de la diverse parti ca sa spuna bazaconii pe forum . ( sa nu cumva sa va mirati ) .

Eu am impresia ca, ori ati citit in graba citit topicul asta ... ori aveti chef de raca.
Iosca stie ce e una si alta dar dorea un STAS, ca sa zic asa ... iar de spus, nu e greu ... mai greu e sa-l faca pe inspector sa inteleaga care-i roi si care-i familie din moment ce in acte, i se cere de catre clienti sa treaca ambele colonii pe cate 5 rame dar la preturi diferite, 80 lei roiul si 220 lei familia.
Dar ... pe 5 rame familia ... :? :roll:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 27 Aug 2011, 23:53

Am si eu o intrebare pt Dl Gica : Cumperi o familie de albine in martie cu o matca imperechiata din anul anterior si o rama de albine ( 1/2 ) ? ca doar e unitate biologica 100%
Bai ce e greu de spus ca in luna " x " familia trebui sa fie asa... (minim ) , roi asa .... (minim ) , nucleu asa ... (minim ) .

Smady,o familie cum spui eu nu am vandut (eu ii zic colonie).
Iar de cumparat asa ceva cumpara doar unul ca tine amator sa discute despre profit oricat, picat din intamplare printre apicultori si cam atat.Mai ai multe tepe de luat zau asa.Nu ti le doresc dar la tupeul de care dai dovada le meriti.
Cat despre Iosca,il cunosc personal.Are vreo 200 de colonii,e calare pe situatie si nu are nevoie de sfaturi si pareri la introdus de matci.Nu apeleaza la nimeni pentru ajutor.
Iar delimitarea pe care o cere nu exista.
Asa ca expresia asta: "Bai ce e greu de spus ca in luna " x " familia trebui sa fie asa... (minim ) , roi asa .... (minim ) , nucleu asa ... (minim ) " poti sa faci ce vrei cu ea.
gica

Mesajde iosca » 28 Aug 2011, 09:12

Smady, tare repede te aprinzi. Poate ai motivele tale si nu le stim noi. Atunci cand primesti raspunsuri de la unul ca 'nea Gica sau Adi Hodis si alti cativa cu multa experienta de pe aici, printre care as vrea sa ma pot numara si eu peste cateva zeci de ani, tre' sa te-ncerce o ţîr' de mandrie, (chiar si atunci cand te trag de urechi pt ca inseamna ca meriti si-ti prinde bine).
In cazul intrebarii mele, am inteles ca se confirma ceea ce eu banuiam di'nainte. Vina sau merit nu are nimeni pt ca delimitatrea din intrebarea mea nu lipseste de azi sau de la vreo guvernare sau de la revollutie, ea n-a existat nici o data. E ceva specificat legat de asta, din ce mi-a zis 'nea Gica de pe timpul cand ACA vindea roiuri, familii, si mai stiu eu ce, de f mult timp dar care este mai mult o lista de preturi pt produsele vandute de ei atunci.
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde gica » 28 Aug 2011, 09:43

Asta am gasit intr-o carte din 1983.Poate-l intereseaza si pe colegul smady
Fişiere ataşate
SAM_0344 (Medium).JPG
SAM_0345 (Medium).JPG
gica

Mesajde smady » 29 Aug 2011, 22:59

Buna seara

Dl Gica am vazut acele articole si am trimis mai departe la un prieten care este avocat , raspunsul lui a fost ca acele reguli erau bune odata , atunci cand 'tu" ca si persoana fizica nu aveai dreptul la un avocat decat asa cu numele , cad Romania facea 5 porci si 4 pentru export si 10 pt intern si ca acum nu au nici o valoare reala . Dupa cum spune el ar trebui in acelas loc macar sa se faca referire exacta sau triumitere la ceea ce inseamna curba biologica a acelui sezon , sa ai o rama de referinta si tot asa .
In ceea ce ma priveste sunt dornic de luat bobarnace , suturi .. pt mine inseamna ca am fost inaintat mai mult sau mai putin . Poate peste ceva timp o sa si bem un pahar sau mai multe si o sa fiti mandru , ca in urma raspunsurilor , a nervilor si nu in ultimult rand a timpului acordat a iesit un apicultor .
Numai bine
smady

Mesajde liviu1965 » 30 Aug 2011, 08:18

Smady, pune din panoul utilizatorului, localitatea de unde esti.
Ai fi oltean, ai fi moldovean...traiesti in afara ?

O zi buna
liviu1965

Mesajde akmm » 30 Aug 2011, 14:48

Ia sa-mi dau si eu cu parerea.daca tot zicem ca nu scrie nicaieri.La noi democratia originala ne omoara si nu excesul de moralitate.Cat costa roiul cat costa familia cat deconteaza statul etc este treaba apicultorului.
Parerea mea este ca o familie de albine este capabila sa valorifice un cules, cu extractie, pe cand un roi nu.Roiul participa si el la statistica numai daca a primit la greu puiet capacit de la familii intrate in friguri.
Cand se face media de miere pe stup extrasa intr-un an, total cantitate se imparte la numarul de familii iesite din iarna.Indiferent pe cate rame.Nu te opreste nimeni sa unifici familiile suspecte in primavara pana le faci viabile.Dar asta presupune al naibii multe pagini de citit. Respectarea si incadrarea in programe finantate se face se pare si prin nerespectarea experientei acumulate in ani de apicultura.Parerea mea.
Cel mai tare mi-a placut remarca asta cu doua unitati pe 5 rame si ghici ghicitoare care e familie si care e roi.
Ce sa zica cineva care are familii pe 16 rame la care dau albinele pe afara?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde horia_ch » 30 Aug 2011, 15:06

akmm scrie:Ce sa zica cineva care are familii pe 16 rame la care dau albinele pe afara?

...sau roi pe 12...
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde Ioan Guist » 30 Aug 2011, 15:47

Dar ca asta nu se doreste si ca sunt unii care iau 100e pe an de la diverse parti ca sa spuna bazaconii pe forum . ( sa nu cumva sa va mirati ) .

Detaliati va rog afirmatia sau acuza de mai sus.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde iosca » 31 Aug 2011, 17:20

akmm scrie:Cel mai tare mi-a placut remarca asta cu doua unitati pe 5 rame si ghici ghicitoare care e familie si care e roi.
Ce sa zica cineva care are familii pe 16 rame la care dau albinele pe afara?

Vreau sa va raspund pt ca eu am lansat aceasta "ghicitoare" si cred ca nu mi-ati inteles motivul si contextul in care am lansat-o.
Nu am vrut o discutie despre cum sa arate o familie sau un roi dpdv profesional pe fiecare sezon sau dpdv al parerii fiecaruia, pentru ca toti aveti dreptate in felul vostru, iar parerile vi le respect in totalitate.
Eu am tot cautat de ceva timp daca este sau a fost vreodata legiferat (sau cel putin definit) un raspuns la GHICITOAREA mea intrebatoare si n-am gasit nicaieri, fapt pt care am lansat aceasta ghicitoare aici si am aflat raspunsul, adica nu exista legiferat asa ceva niciunde.
Chiar daca am glumit putin acum sa stiti ca am pus intrebarea din motive serioase. (asa cum am mai spus, toti clientii mei de ROIURI vroiau factura pt PNA pe FAMILII ca "cica-i tot una", iar pt mine nu era tot una si s-au iscat discutii neplacute. Unii mi-au zis ca si roiul e tot familie, altii mi-au dat exemplu ca si familia din 2 soti dar si cea din bunici, copii si nepoti tot familii sunt, nu ? Pana la urma nu obictau pt ce cumpara efectiv, ii interesa cum se numea in factura ceea ce cumparau).
Astea fiind spuse, sper ca m-am facut inteles.

iosca

Mesajde Adi Hodis » 31 Aug 2011, 23:54

iosca scrie:...
Chiar daca am glumit putin acum sa stiti ca am pus intrebarea din motive serioase. (asa cum am mai spus, toti clientii mei de ROIURI vroiau factura pt PNA pe FAMILII ca "cica-i tot una", iar pt mine nu era tot una si s-au iscat discutii neplacute. Unii mi-au zis ca si roiul e tot familie, altii mi-au dat exemplu ca si familia din 2 soti dar si cea din bunici, copii si nepoti tot familii sunt, nu ? Pana la urma nu obictau pt ce cumpara efectiv, ii interesa cum se numea in factura ceea ce cumparau).
Astea fiind spuse, sper ca m-am facut inteles.

:lol: :lol:
Ce corecti sint unii ... cica roiu sa fie platit la pretz de roi ... daaa´ pe factura sa scrie ca el ... a platit familii.

Nea Janeseee ... vezi pe unde umbla ... maimutzele ??? :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde iosca » 01 Sep 2011, 01:11

Adi sincer (si cred ca vi se-ntampla tuturor celor ce vindeti roiuri) mai mult de jumatate din clienti au solicitat asta si culmea ca nici nu inteleg si pleaca suparati cand le zici ca n-ai cum; pt c-ar insemna, la numarul de roiuri vandute, daca-i transformi pe factura in familii, ca-ti vinzi aproape toate familiile sau mai rau, as factura spre vanzare mai multe familii decat am.
Ce ma deranjaza si mai tare este ca sunt multumiti initial cand vad cum arata roiurile (pt ca nu mi-am batut joc, din contra am zis: treaca de la mine numa' sa plece omul multumit de la mine), dupa care, cand se ajunge la documente si vede ca-i faci factura pe roiuri, parca nu i-ai dat nimic, s-a terminat totul, pleaca negru de suparare. :oops:

iosca

Mesajde Adi Hodis » 01 Sep 2011, 08:20

Da Iosca, asta-i romanasu ( unii ... sper ca nu foarte multi ) obisnuit cu metehnele epocii " de aur " ... pai cum adica ? ... se poate sa nu-i reuseasca " plezneala " ... din pix ???. :shock:
Ce conteaza ca pe tine te pune intr-o situatie delicata ... de nu stii pe " unde sa scoti camasa " daca-ti vin in vizita de lucru baietii cu mapa ... asa ca mai bine sa dormi tu linistit. Bine ca cererea de material biologic este pe val.

E grele alea cu ... dezvatzu´. :oops:
Adi Hodis

Mesajde iosca » 01 Sep 2011, 11:18

Nu, ca si ei pan' la urma sunt baieti intelegatori. Ei se fac numa' ca nu-nteleg dar unii "stie" mai bine ca mine; iar la urma urmei daca e nevoie apelam la oltenisme ca doar nu credeti ca să cherd cu timpu' calitatile de oltean ? Nuuuuu, astea doar le pastram hodinite pana avem nevoie de ele si daca le scoatem din latenta aia, hodinite asa cum sunt, nu mai apuca nimeni sa deschida gura de noi. Problema problemelor apare cand ne-ntalnim 2 olteni : nu ne şade pic gura la niciunul (de ascultat nici nu se pune problema ca n-are cine, numa daca-i ş-al 3-lea pe langa noi) si la sfarsit face fiecare tot cum il taie capul. :)

iosca

Mesajde un OM » 03 Sep 2011, 20:26

Domne feri sa mai vina si al patrulea. Scuze d-lor olteni!
un OM

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE