Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Faguri din plastic ceruiti 3/4

Mesajde geangu » 15 Noi 2012, 14:51

fagurii din plastic ori fi ei buni dar la ce preturi se vand nu mi se par ok.Cat despre avantaje, eu nu le vad ar fi hotaratoare.
geangu

Mesajde Mircea77 » 15 Noi 2012, 15:40

geangu scrie:fagurii din plastic ori fi ei buni dar la ce preturi se vand nu mi se par ok.Cat despre avantaje, eu nu le vad ar fi hotaratoare.

Daca ai putea detalia mai mult ar fi si mai bine. Iti asumi niste afirmatii fara sa le sustii.
De ce crezi tu ca nu ti-ar folosi cand, din ceea ce spui, nici macar nu le-ai testat. Povestea vesnica a romanului: este "expert" in toate.
Dan Margarit a avut amabilitatea de a ne explica si arata avantajele folosirii acestor foite de plastic.
Asa cum spunea si Adi Hodis pe un alt topic, folosirea ramelor intregi prezinta dezavantaje raportate la rezistenta umerilor ramei, in sensul ca, dupa cativa ani, apar crapaturi datorita imbatranirii si a socurilor mecanice (pentru cele care sunt purtate in pastoral).
Pe un forum extern (parca din Anglia) am citit ca ramele de plastic sunt - uneori - mai greu acceptate decat foitele de plastic pentru ca ar avea ceva dificultati in deplasarea pe rame (plasticul nu are aderenta lemnului). De aceea este recomandata folosirea foitei de plastic cu rama de lemn.
In ceea ce priveste pretul:
Foitele Pierco folosite de Dan Margarit sunt la preturi accesibile - 0,9 dolari sau 0,75 dolari pentru comenzi peste 1000 bucati - si are garantie din partea producatorului de 10 ani !!!!!!
Pe site-uri europene apar la preturi cuprinse intre 1,35 si 1,45 Euro (alti producatori).
Raportat la pretul foitei de "ceara" (presupunand ca este ceara 100%), ajungi la un pret de cost cuprins intre 3 si 3,5lei, in functie de producator.
O foita de plastic la pretul de 1,35 Euro = 6,075 lei.
Iar aceasta foita exclude din start manopera suplimentara (gaurit, capse, insarmat si fixat foita de ceara) si materialele anterior mentionate.
Singurul lucru in plus fata de ramele standard este ca trebuie sa ceri producatorului sa ti le faca cu santuri pe leatul superior si inferior astfel incat sa-ti permita introducerea foitei de plastic si rigidizarea ei pe pozitie.
Faptul ca poti folosi de cateva ori aceasta foita mi se pare un avantaj, fara sa mai aduc in vorba si disparitia fenomenului de prabusire a fagurilor.
Mircea77

Mesajde pustu » 16 Noi 2012, 23:23

yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde geangu » 21 Noi 2012, 21:56

Referitor la ramele de cuib este indicat ca la un interval de 2, 3 ani sa le schimbam datorita micsoraii celulelor prin suprapunerea camasilor rezultate in urma cresterii puietului, cat si pt. igiena stupului. De ce sa cumpar faguri din plastic la pret dublu ? - ca sa i arunc dupa trei ani sau sa stau sa spal la ei pana ma satur.
Cat privire la ramele de cat te asigur ca si cele din ceara tin tot cel putin 10 ani, la fel aceeasi intrebare: de ce sa platesc dublu ?
Cat priveste foitele din plastic pt. mine au urmatoarele dezavantaje: eu comand fagurii mai grosi pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede si al dezavantaj e acela ca am ceara pe care o dau la schimb la oricine si iau foite pe ea.
geangu

Mesajde pustu » 21 Noi 2012, 22:50

geangu scrie:Referitor la ramele de cuib este indicat ca la un interval de 2, 3 ani sa le schimbam datorita micsoraii celulelor prin suprapunerea camasilor rezultate in urma cresterii puietului, cat si pt. igiena stupului. De ce sa cumpar faguri din plastic la pret dublu ? - ca sa i arunc dupa trei ani sau sa stau sa spal la ei pana ma satur.
Cat privire la ramele de cat te asigur ca si cele din ceara tin tot cel putin 10 ani, la fel aceeasi intrebare: de ce sa platesc dublu ?
Cat priveste foitele din plastic pt. mine au urmatoarele dezavantaje: eu comand fagurii mai grosi pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede si al dezavantaj e acela ca am ceara pe care o dau la schimb la oricine si iau foite pe ea.

razi cu spaclu ,dezinfectezi , ii ungi cu ceara cu trafaletul , asa cum faci cand ii montezi prima oara [ aici poti sa torni ceara cat te lasa inima , " pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede" ] si apoi ii bagi in cuib.ii arunci dupa 100 de ani . eventual schimbi ramele de lemn care se rup . asta cu pret dublu ... nush. poate sunt de 3 ori mai scumpi dar ii cumperi numai odata in viata
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde geangu » 21 Noi 2012, 22:56

daca ti se pare usor sa faci operatiunea asta la cel putin o mie de faguri anual e ok.
geangu

Mesajde adriann » 22 Noi 2012, 00:25

http://www.anel.gr/en/home.html?page=sh ... ory_id=115

anul trecut erau pe la 1.3 euro...pt. 100 buc.....cere-le oferta....si daca iei de la iei cauta-ma inainte
adriann

Mesajde geangu » 22 Noi 2012, 09:56

la pretul asta sunt pe gratis, asa ar merge efortul folosirii lor, dar ca sa dau dublu decat pe cei de ceara nu se merita.
geangu

Mesajde ANITEI » 22 Noi 2012, 10:31

Am vazut doar rame din plastic nu si foi separate , 1,3 euro fara TVA bucata
" Luaţi seama, dar, la felul cum ascultaţi; căci celui ce are, i se va da; dar celui ce n-are, i se va lua şi ce i se pare că are.” Luca " ISUS HRISTOS
ANITEI

Mesajde adriann » 22 Noi 2012, 11:24

m-am exprimat eu gresit... pretul era de 1,3 euro/buc la o comanda de 100 buc, plus TVA la iei (23%) sau la noi... la cantitate mai mare pretul mai scade, transportul pana in romania 45 euro - 130*1.23+45 = 205 , deci undeva pe la 10 lei/rama....cam dublu de cat costa o rama din lemn.
si au doar rame complete... din 2 tipuri de platic... ABS (95 grade) si polipropilena (85grade).
adriann

Mesajde Adi Hodis » 17 Ian 2013, 13:56

florina10 scrie:http://www.gsmland.ro vs regulament forum

Va rog, mai incercati odata dar cu link corespunzator topicului.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Jean Valjean » 17 Ian 2013, 14:10

Adi, o rogi degeaba.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde kamy » 17 Ian 2013, 14:13

ANITEI scrie:Am vazut doar rame din plastic nu si foi separate , 1,3 euro fara TVA bucata

Ai un mp!
kamy

Mesajde Adi Hodis » 17 Ian 2013, 15:38

Jean Valjean scrie:Adi, o rogi degeaba.

Initial am vazut doar postarea aceea si abia dupa ... am vazut cate topicuri a umplut cu link-ul acela.
A fost ... :mrgreen:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde kamy » 17 Ian 2013, 16:45

Cre ca a fost ca la jocu ala c cu invazia puilor!
kamy

Mesajde pin » 18 Ian 2013, 11:50

Mircea77 scrie:
geangu scrie:fagurii din plastic ori fi ei buni dar la ce preturi se vand nu mi se par ok.Cat despre avantaje, eu nu le vad ar fi hotaratoare.

Daca ai putea detalia mai mult ar fi si mai bine. Iti asumi niste afirmatii fara sa le sustii.
De ce crezi tu ca nu ti-ar folosi cand, din ceea ce spui, nici macar nu le-ai testat. Povestea vesnica a romanului: este "expert" in toate.
Dan Margarit a avut amabilitatea de a ne explica si arata avantajele folosirii acestor foite de plastic.
Asa cum spunea si Adi Hodis pe un alt topic, folosirea ramelor intregi prezinta dezavantaje raportate la rezistenta umerilor ramei, in sensul ca, dupa cativa ani, apar crapaturi datorita imbatranirii si a socurilor mecanice (pentru cele care sunt purtate in pastoral).
Pe un forum extern (parca din Anglia) am citit ca ramele de plastic sunt - uneori - mai greu acceptate decat foitele de plastic pentru ca ar avea ceva dificultati in deplasarea pe rame (plasticul nu are aderenta lemnului). De aceea este recomandata folosirea foitei de plastic cu rama de lemn.
In ceea ce priveste pretul:
Foitele Pierco folosite de Dan Margarit sunt la preturi accesibile - 0,9 dolari sau 0,75 dolari pentru comenzi peste 1000 bucati - si are garantie din partea producatorului de 10 ani !!!!!!
Pe site-uri europene apar la preturi cuprinse intre 1,35 si 1,45 Euro (alti producatori).
Raportat la pretul foitei de "ceara" (presupunand ca este ceara 100%), ajungi la un pret de cost cuprins intre 3 si 3,5lei, in functie de producator.
O foita de plastic la pretul de 1,35 Euro = 6,075 lei.
Iar aceasta foita exclude din start manopera suplimentara (gaurit, capse, insarmat si fixat foita de ceara) si materialele anterior mentionate.
Singurul lucru in plus fata de ramele standard este ca trebuie sa ceri producatorului sa ti le faca cu santuri pe leatul superior si inferior astfel incat sa-ti permita introducerea foitei de plastic si rigidizarea ei pe pozitie.
Faptul ca poti folosi de cateva ori aceasta foita mi se pare un avantaj, fara sa mai aduc in vorba si disparitia fenomenului de prabusire a fagurilor.

pustu scrie:razi cu spaclu ,dezinfectezi , ii ungi cu ceara cu trafaletul , asa cum faci cand ii montezi prima oara [ aici poti sa torni ceara cat te lasa inima , " pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede" ] si apoi ii bagi in cuib.ii arunci dupa 100 de ani . eventual schimbi ramele de lemn care se rup . asta cu pret dublu ... nush. poate sunt de 3 ori mai scumpi dar ii cumperi numai odata in viata

Nu am testat faguri/rame din plastic. Din comentariile de mai sus reiese ca nu va mai fi necesara insarmarea (costuri si manopera suplimentara) dar apar alte costuri potentiale si manopera prin ceruire si respectiv razuire, dezinfectare si ceruire plus rame de lemn noi cu sant in cazul folosirii doar a fagurilor din plastic. Una peste alta nu cred ca se face o economie in acest caz. In ceea ce priveste cumparatul o data in viata am dubii. Mie personal nu-mi place plasticul. Este afectat atat de caldura, lumina si ger. Proprietatile lui se modifica in timp dramatic si devine casant. Poate se comporta mai bine in stup unde liseste lumina si temperatura este oarecum constanta pentru ca fagurii sunt incalziti/raciti de albine. Problema americanilor e ca la ei lemnul este foarte scump si manopera este mult mai scumpa ca la noi deci renteaza sa foloseasca plasticul care se toarna in forme folosind masini si nu oameni. In curand s-ar putea sa incepem sa incurajam munca prestata de oameni cumparand produse executate manual si sa descurajam vanzarea de utilaje in detrimentul oamenilor care ar presta munca respectiva. Ca sa fac o analogie, eu spre exemplu in ultimul timp am inceput sa caut produsele fabricate in Romania chiar daca asta inseamna ca platesc mai mult.
pin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR