geangu scrie:fagurii din plastic ori fi ei buni dar la ce preturi se vand nu mi se par ok.Cat despre avantaje, eu nu le vad ar fi hotaratoare.
geangu scrie:Referitor la ramele de cuib este indicat ca la un interval de 2, 3 ani sa le schimbam datorita micsoraii celulelor prin suprapunerea camasilor rezultate in urma cresterii puietului, cat si pt. igiena stupului. De ce sa cumpar faguri din plastic la pret dublu ? - ca sa i arunc dupa trei ani sau sa stau sa spal la ei pana ma satur.
Cat privire la ramele de cat te asigur ca si cele din ceara tin tot cel putin 10 ani, la fel aceeasi intrebare: de ce sa platesc dublu ?
Cat priveste foitele din plastic pt. mine au urmatoarele dezavantaje: eu comand fagurii mai grosi pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede si al dezavantaj e acela ca am ceara pe care o dau la schimb la oricine si iau foite pe ea.
florina10 scrie:http://www.gsmland.ro vs regulament forum
ANITEI scrie:Am vazut doar rame din plastic nu si foi separate , 1,3 euro fara TVA bucata
Jean Valjean scrie:Adi, o rogi degeaba.
Mircea77 scrie:geangu scrie:fagurii din plastic ori fi ei buni dar la ce preturi se vand nu mi se par ok.Cat despre avantaje, eu nu le vad ar fi hotaratoare.
Daca ai putea detalia mai mult ar fi si mai bine. Iti asumi niste afirmatii fara sa le sustii.
De ce crezi tu ca nu ti-ar folosi cand, din ceea ce spui, nici macar nu le-ai testat. Povestea vesnica a romanului: este "expert" in toate.
Dan Margarit a avut amabilitatea de a ne explica si arata avantajele folosirii acestor foite de plastic.
Asa cum spunea si Adi Hodis pe un alt topic, folosirea ramelor intregi prezinta dezavantaje raportate la rezistenta umerilor ramei, in sensul ca, dupa cativa ani, apar crapaturi datorita imbatranirii si a socurilor mecanice (pentru cele care sunt purtate in pastoral).
Pe un forum extern (parca din Anglia) am citit ca ramele de plastic sunt - uneori - mai greu acceptate decat foitele de plastic pentru ca ar avea ceva dificultati in deplasarea pe rame (plasticul nu are aderenta lemnului). De aceea este recomandata folosirea foitei de plastic cu rama de lemn.
In ceea ce priveste pretul:
Foitele Pierco folosite de Dan Margarit sunt la preturi accesibile - 0,9 dolari sau 0,75 dolari pentru comenzi peste 1000 bucati - si are garantie din partea producatorului de 10 ani !!!!!!
Pe site-uri europene apar la preturi cuprinse intre 1,35 si 1,45 Euro (alti producatori).
Raportat la pretul foitei de "ceara" (presupunand ca este ceara 100%), ajungi la un pret de cost cuprins intre 3 si 3,5lei, in functie de producator.
O foita de plastic la pretul de 1,35 Euro = 6,075 lei.
Iar aceasta foita exclude din start manopera suplimentara (gaurit, capse, insarmat si fixat foita de ceara) si materialele anterior mentionate.
Singurul lucru in plus fata de ramele standard este ca trebuie sa ceri producatorului sa ti le faca cu santuri pe leatul superior si inferior astfel incat sa-ti permita introducerea foitei de plastic si rigidizarea ei pe pozitie.
Faptul ca poti folosi de cateva ori aceasta foita mi se pare un avantaj, fara sa mai aduc in vorba si disparitia fenomenului de prabusire a fagurilor.
pustu scrie:razi cu spaclu ,dezinfectezi , ii ungi cu ceara cu trafaletul , asa cum faci cand ii montezi prima oara [ aici poti sa torni ceara cat te lasa inima , " pt.ca albina sa ia ceara de imprumut si a i construi mai repede" ] si apoi ii bagi in cuib.ii arunci dupa 100 de ani . eventual schimbi ramele de lemn care se rup . asta cu pret dublu ... nush. poate sunt de 3 ori mai scumpi dar ii cumperi numai odata in viata
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 21 vizitatori