Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde marian67stroe » 16 Ian 2013, 21:43

Mircea_63 scrie:Nu risca! Extrage mierea si gata. Parerea mea.

Daca extragi mierea sa nu o dai inapoi la albine sub forma de turte nestiind cauza pentru care ti-au murit. :arrow:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde Trantorul@ » 16 Ian 2013, 21:59

Si la mine inca is toti prezenti dar am deja probleme din cauza ca unii au avut puiet in decembrie si inca au, si nu au avut zbor din 10 noiembrie , astazi au facut zbor 5 stupi din un total de aprox 90 (daca miine nu fac toti cei care au avut sau au acum puiet o sa am probleme serioase) deoarece de vineri se raceste din nou si cine stie cand o mai fi iar cald, m-am uitat in 6 si era ceva condens in toti , 2 dintre ei mai tari (5 intervale cu albina) care nu au avut puiet erau ok nici o pata de diaree in stupi sau pe stupi, la ceilati 4 pete pe leatul de sus si pe faguri, de spart am spart numa 2, amadoi consumasera miere si pastura in nestire (unul nu mai avea puiet) se si depopulase destul de mult din 4 intervale mai ramasesera in jur de 2 si ceva, celalat surpriza avea puiet pe o rama capacit aproape de eclozare 2 - 3 zile si iesea in jur de o palma pe o parte si alta pe cealalta , pe partea cu matca avea ou de 1, 2, 3 zile si nu se depopulase mai deloc , nu am stimulat cu nimic nu am pus turte in 12 ani niciodata ,dar in ultimile 5 ierni cel putin in zona unde sunt eu la 10 km de Hunedoara zona de deal tot mai greu cu zboruri de curatire in timpul iernii, anul trecut au stat 90 de zile cei de la soare si 95 cei de la umbra (dupa ora 2 este umbra de la casa) am avut in toti diaree, depopulari (peste 1000 de rame perfecte pline de diaree , dezinfectat stupi , podisoare { munca pe apa sambetei din cauza ca vremea e tot mai nefavorabila in unele zone pentru albine} ) , mi se rupe inima cand vad cum sufera saracele ca nu pot iesi la zbor de curatire atata timp , daca au puiet indiferent de cantitate si nu au zboruri de curatire la maxim 40 - 45 zile clar o sa fie probleme mai mari sau mai mici.
Sper sa le permita vremea sa faca toti in urmatoarele maxim 10 zile zboruri de curatire si sa ajung cu toti in primavara si voi restu la fel sa-i scoateti pe toti sau cat mai multi !
Si cat mai multe zboruri de curatire iarna la toti!!! nu numai la unii si la altii nu!!! :)
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 16 Ian 2013, 22:24

de FLORINELU » Astăzi, , 18:31

la mine din 33 zumzaie 33 ,e drept ca pe diferite tonalitati. am 2 care sant cam galagiosi de parca a intrat soarecele la ei,dar au gratii si lada e foarte buna,deci nu vad cum sa fi intrat,iar eu din principiu nu deschid stupul daca nu sant cel putin 10 gr. cu plus.
dar primavara se numara "bobocii" in cazul stupilor

posibil sa ai puiet in cei galagiosi cum am avut si am si eu , stiam din start ca am puiet in el numai cand am luat capacul doarece aveam foarte multa apa in hranitor [tip penar cu sticla] si am podisoare de lemn cu loc printre ele si atat, avea pe unde sa iasa dioxidul de carbon de la o iernare fara puiet , nici eu nu caut in ei sub 10 grade sau aiurea , dar daca sunt 6 - 7 grade poti arunca o geana sa vezi starea lor, al meu cel cu puiet din 4 rame ful cu miere (10 - 12 kg) mai avea maxim 2,5 kg cele din mijloc erau aproape goale am pus miere in hranitor sa-si traga in cuib.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Jean Valjean » 16 Ian 2013, 22:51

Trantorul@ scrie:am pus miere in hranitor sa-si traga in cuib.

Ai mai procedat asa si in trecut si ti-a iesit?
Sa inteleg ca de acum pana apar primele flori o sa le tot dai miere in hranitor?
E ceva nou pentru mine, nu am mai intalnit pana acum aceasta practica in materialele pe care le-am citit.
Si eu care imi puneam problema daca nu cumva este mai recomandat sa dau apimel decat turta facuta din 1 parte miere 4 parti zahar pudra.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde genutzu » 16 Ian 2013, 23:06

Draga trantor @ sa stii ca ceva este putred in Danemarca. In danemarca ta adica la tine in stuparie. Nu-mi explic cauza puietului la tine acum decat asa doar la modul teoretic. in fapt acum 21 zile a fost ger in toata tara si temperaturi scazute asa ca matcile nu ar fi trebuit sa ponteze. Cauza cred eu e aceea a unei linii de matci provenita din tara sub forma de cizma. Alea sunt asa tampite incat sunt in stare sa nu tina cont de ce e afara si sa se creada la locul de bastina. Pana la primavara astia care au acuma puiet capacit si dau cu graba sa se inmulteasca or sa crape negresit si tu stii asta. Eu la cei care au puiet acu si au ramas fara hrana nu le-as da nicio mancare mi-as lua gandul ca tot nu trec iarna. Gandeste-te ce consum va fi in martie ca nu prididesti sa le bagi tu cat consuma ele si tiot raman fara. eu zic ca e bine sa treci pe roscate si brunete autohtone si o sa-ti mearga mai bine. Eu m-am uitat la cantar saptamana trecuta si o famile buna adica pe 5 intervale f bine ocupate ca eu le restrang tare toamna aveau consumate aproape 2kg si asta de pe 18 octombrie.
Pana pe 15 -20 februarie nici nu ma gandesc ca e vreo problema pt curatire. daca e mai devreme e bine daca nu nu e bai. Pe 20 februarie ies la zbor la 8 grade daca e si soare linistite pe cand acu nu ies nici daca sunt 10 grade. Acum ca sa iasa la zbor le trebuie minim 12 grade. eu am observat ca ele ies la zbor coreland temperaturade afar cu gradul de incarcare a pungii rectale.
Dac nu se creaza conditiile unei iernari uscate, o buna deparazitare de varroua si o infestare cat mai redusa cu Nosema e nasoala iernarea!
genutzu

Mesajde lucky5strike » 17 Ian 2013, 00:02

Ce e cu mortaciunile... suntem pe la 15 februarie??

Atata timp cat ai ghem de 6 intervale, macar, ai pe rame cantitatea de miere corespunzatoare, ai facut tratamentele, ai vatra cat de cat adapostita si insorita, nu te-ai complicat cu prostii gen folie si sita av, poti dormi linistit.

Numai ciocanitorile/pitigoii sa-ti mai dea de lucru!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 17 Ian 2013, 00:25

Anul trecut am considerat pe la un 10-12 februarie necesar sa dau turte... si era o zapada considerabila.

Sambata trecuta, am sondat, ridicand niste capace... vreme cam urata, dar, in fine... o privire pe un mic esantion, sa ne facem o parere, nu strica.

Deocamdata, procentul e destul de mic, dar, pare sa trebuiasca pe la 10 februarie la unii.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Mircea_63 » 17 Ian 2013, 00:28

lucky5strike scrie: nu te-ai complicat cu prostii gen folie si sita av, poti dormi linistit.

Lucky, sunt putin nesigur ca am inteles bine mesajul tau. Ai vrut sa spui ca folia este o prostie si la fel, sita av tot o prostie?
Sau ai vrut sa spui ca daca ai sita av, poti dormi linistit?

Nu-mi propun deloc sa fim off topic si sa discutam despre av, in cazul in care il socotesti o prostie, vroiam doar sa fiu sigur ca am inteles parerea ta. Multumesc!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 17 Ian 2013, 00:32

Scuze, altadata eram mai exact... :lol:

Deci, folia si sita au locusorul lor in sezonul activ.

Doar la iernare, ne complica un pic treaba, de asta-s de evitat.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde Trantorul@ » 17 Ian 2013, 01:32

Jean Valjean scrie:
Trantorul@ scrie:am pus miere in hranitor sa-si traga in cuib.

Ai mai procedat asa si in trecut si ti-a iesit?
Sa inteleg ca de acum pana apar primele flori o sa le tot dai miere in hranitor?
E ceva nou pentru mine, nu am mai intalnit pana acum aceasta practica in materialele pe care le-am citit.
Si eu care imi puneam problema daca nu cumva este mai recomandat sa dau apimel decat turta facuta din 1 parte miere 4 parti zahar pudra.

am mai facut asa dar nu din data asta , de pe la inceputul lui februarie am mai facut asa neavand in vreo 20 destule rezerve, acum 2 ani si aveam la ei in martie 3 rame construite si miere destula ca nu-mi venea sa cred, primul an in care am prins cules la salca salbatica de cand am eu albine.
modelul de hranitor este tip penar cu sticla deasupra cum am mai spus (este foarte ultil primavara si la stimulare si pentru ca se formeaza condes pe sticla si au albinele apa necesara pentru puiet), sa format ghemul pana in hranitor si isi luau cat le trebuia atunci ca era fring , daca este cald o trag in cuib, si depinde si de puterea stupului , daca este prea slab probabil sa nu urce dupa ea daca este ger si sa crape ,le-am pus jumate de kilogram si era tras jumate pana seara .
cel mai bine miere decat orice altceva , daca au miere nu vad rostul turtelor uzeaza destul de mult albina zaharul neinvertit si daca ramaii fara acoperitoare in martie ii pa il tii ca numar
am testat destul de multe pe barba mea unele au mers cele mai multe nu !!! am facut si din stupi nestupi si invers !!!
daca au miere si e totul ok lasale in pace nu le da nimic!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Trantorul@ » 17 Ian 2013, 02:30

genutzu scrie:Draga trantor @ sa stii ca ceva este putred in Danemarca. In danemarca ta adica la tine in stuparie. Nu-mi explic cauza puietului la tine acum decat asa doar la modul teoretic. in fapt acum 21 zile a fost ger in toata tara si temperaturi scazute asa ca matcile nu ar fi trebuit sa ponteze. Cauza cred eu e aceea a unei linii de matci provenita din tara sub forma de cizma. Alea sunt asa tampite incat sunt in stare sa nu tina cont de ce e afara si sa se creada la locul de bastina. Pana la primavara astia care au acuma puiet capacit si dau cu graba sa se inmulteasca or sa crape negresit si tu stii asta. Eu la cei care au puiet acu si au ramas fara hrana nu le-as da nicio mancare mi-as lua gandul ca tot nu trec iarna. Gandeste-te ce consum va fi in martie ca nu prididesti sa le bagi tu cat consuma ele si tiot raman fara. eu zic ca e bine sa treci pe roscate si brunete autohtone si o sa-ti mearga mai bine. Eu m-am uitat la cantar saptamana trecuta si o famile buna adica pe 5 intervale f bine ocupate ca eu le restrang tare toamna aveau consumate aproape 2kg si asta de pe 18 octombrie.
Pana pe 15 -20 februarie nici nu ma gandesc ca e vreo problema pt curatire. daca e mai devreme e bine daca nu nu e bai. Pe 20 februarie ies la zbor la 8 grade daca e si soare linistite pe cand acu nu ies nici daca sunt 10 grade. Acum ca sa iasa la zbor le trebuie minim 12 grade. eu am observat ca ele ies la zbor coreland temperaturade afar cu gradul de incarcare a pungii rectale.
Dac nu se creaza conditiile unei iernari uscate, o buna deparazitare de varroua si o infestare cat mai redusa cu Nosema e nasoala iernarea!

Nu am cumparat matci de nici o culoare !!! exact roscate si brunete am, in general brunete , numa vreo 2 sau 3 roscate mai am , dar tot ce este posibil sa se fi imperecheat cu cine stie ce trantori corciti si sa iasa cine stie ce, in satul unde stau avem 6 persoane albine numai de 1 singur sunt convins ca are rasa autohtona de la care am luat si eu albinele (am inceput cu 1 roi) restul nu stiu ce si de pe unde au cumparat , pastoral nu am facut cu ei deloc si in 12 ani am facut numa dezvoltare mierea rezultata cand a fost tot ele au papat-o deoarece nu i-am lasat pe procesatori sa-si bata joc de munca mea.
Sunt de acor cu tine daca nu se incalzea acum probabil ca nu ma uitam in ei si crapa clar , si nu m-am uitat decat in 6 nu in toti , posibil sa mai fie si altii in caream avut sau am puiet capacit inca si sa fii inceput si alte matci ponta sau sa incepa avand in vedere ca o sa fie cam toata saptamana asta temperaturi pozitive.
Total de acord cu tine cu zborul de curatire dar daca au pungile rectale foarte incarcate incearca sa iasa si la cateva grade si amortesc pe unde se pun si te miri dupa unde is albinele .
Nu a fost ger de Craciun in vest si prin sud au fost 16 grade la mine nu au fost 16 da au fost cu plus intre 4 si 6 grade , geru o venit pe 2 sau 3 ian parca.
Pot sa fie create toate conditiile pentru o iernare in conditii optime daca vremea nu te ajuta deloc nu te poti pune curmezis, toti din sat au avut anul trecut diaree unii au recunoscut altii ''ca sa vezi si sa nu crezi ,, . daca nu aveam si stupi foarte tari si care au iernat foarte uscat paote ii credeam :)
Pacat sa-l las sa crape , o sa incerc sa-l scot la liman si sa-i schimb matca .
In apicultura vreme este totul si pe urma este priceperea apicultorului !!!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde akmm » 17 Ian 2013, 09:23

lucky5strike scrie:Scuze, altadata eram mai exact... :lol:
Deci, folia si sita au locusorul lor in sezonul activ.
Doar la iernare, ne complica un pic treaba, de asta-s de evitat.

Tot omul are dreptul la propria parere, cu conditia sa nu si-o absolutizeze fara sa aiba un studiu serios in acest sens.Eventual studiu agreat de mai multi, in mai multe locuri si pe un timp cat mai indelungat.Parerea mea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde Bogdan.ag » 17 Ian 2013, 11:20

La prima vedere pare o iarna normala, mai buna decat cea din 2011-2012.
Ieri a fost o zi excelenta , toate familiile(80+) au avut zbor de curatire . In general nu pierd familii in timpul sezonului rece ci cateva matci(in esenta este cam acelasi lucru :oops: ).
Turtele proteice le-am administrat la inceput de ianuarie:pana in 16.01 nu au consumat decat partial , unii chiar nu s-au atins de ele.
Daca temperaturile se mentin in limite normale, fara excese de minus 20-25 grd , anul va fi mult mai bun decat precedentul in privinta startului din primavara. Suntem totusi calendaristic la jumatatea antimpului rece, deci iarna ne mai poate rezerva o multime de surprize .
Va doresc familii cat mai numeroase si sanatoase si un nou an excelent !!
Faptele noastre de azi vor avea ecou in viitor !
Bogdan.ag

Mesajde GORE19712000 » 17 Ian 2013, 20:08

turtele proteice se pun deabea pe la jumatatea lu februarie , pana atunci se pun energetice .
Pasiunea, speranta si perseverenta sunt motorul vietii.
GORE19712000

Mesajde bog82 » 17 Ian 2013, 21:42

Eu din 5 familii am ramas cu 4 deocamdata. Familia cu pricina a ramas fara matca ( avea puiet de trantor) si probabil a fost mai agitata si a consumat mai mult cu toate ca in toamna aveau toate cam aceeasi cantitate de miere in rame dar pana la urma a murit de foame. Celorlalte familii le-am administrat cate o turta de apifonda ca sa fiu sigur ca nu voi avea probleme.
bog82

Mesajde danielus71 » 17 Ian 2013, 21:57

daca acum ai puiet de trintor ,ai si regina (trintorita ) caut-o si omoar-o.
daca nu ai numai faguri transformati ptr trintor ai bagat in iarna unul orfan(bezmetic)
danielus71

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR