Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde Badea Alin » 22 Ian 2013, 00:07

proapis13 scrie:Ieri la control am gasit la un roi 3 rame de 1/2 dupa diafragma cu mai mult de jumatate de miere
NU au vrut sa care mierea din septembrie pina acum deoarece NU aveau nevoie de ea
Si cu toate astea NU s-a mutat ghemul pe ele :!: de 3 ani fac asa si nu mi-a migrat cuibul dupa diafragma
O cara ele cind or avea nevoie
salve :D

eu am pățit-o anul ăsta, în noiembrie. norocul meu a fost că am intervenit la timp.
download/file.php?id=16638&mode=view
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde yokoz777 » 22 Ian 2013, 09:53

Salutre!Ieri am avut vreme frumoasa(16grade in zona Constantei)iar albinele au iesit a patra oara la zborul de curateie,au scos si ceva albine moarte dar nu imi fac probleme.Cu aceasta ocazie am facut un control de rutina,toti cei 20 de stupi ai mei erau in regla.Am administrat apifonda in urma cu doua saptamani(si atunci am avut zbor de curatenie) la acel control se ridicasera albinele cu ghemul in partea de sus a ramelor..unii au mancat bine iar altii nici nu s-au atins.Dar ieri la un stup am gasit umiditate foarte mare,ziarele ude si apa pe fundul cutiei!cutie noua fara crapaturi si cred ca era inchisa prea ermetic cu toate ca am lasat fana de aierisire in partea de sus,iar albinele au inceput sa creasca temperatura in stup in aceasta perioada s-a format condens asa ca am preferat sa schimb in alta cutie pentru a nu risca..ce ziceti am procedat bine?Ceea ce am observat este ca in ciuda vremii calde din luna ianuare matca a inceput sa oua si uitandu-ma putin pe rame am observat ca albinele au inceput sa curete celulele in vederea oatului.cat de benefic este daca matca se apuca de ouat inca de acum?imi este cam frica sa nu dea geru caci iarna nu a trecut inca si sa moara puietul..iar daca moare puietul voi avea probleme serioase..ce parere aveti domnilor?Va salut si iernare unsoara in continuare!numai bine
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde talex » 22 Ian 2013, 10:08

si la galati ieri a fost un zbor de curatire, nu foarte puternic, dar a iesit albina din toti stupii, poate mai incearca si azi.
talex

Mesajde genutzu » 22 Ian 2013, 10:17

Trantorul@ scrie:Ferice de cei ce au avut pana acum cate un zbor sau 2 de curatire pana la data aceasta , albinele mele nu au avut parte de asa ceva au in jur de 70 de zile fara zbor si cam trei sfert din ei au turat motoarele sau poate chiar mai multi , si au inceput sa apara petele de diaree , din 11 in care m-am uitat fugitiv in 9 erau pete , in unii mai multe in altii mai putine , in cei doi in care nu erau pete era ghemul la mijloc nu se rasfirase pe rame (nu au avut si nici nu au puiet inca probabil au matci care simt mai bine conditiile meteo si zic ca daca nu au fost albinele pe la toilet nu se apuca de treaba :) ), o sa pun si cateva poze cu un stup mediu a iernat pe 5 intervale acum ii pe 4 si jumate si se trage pe 4 probabil pe puiet dupa cum am observat , cele 4 intervale sunt foarte bine populate. Se vede clar ca are puiet dupa cantitatea de apa de pe sticla si din hranitor, cei 2 care nu au puiet 2 -3 picaturi in spate pe sticla.
Degeaba am albina cu corpul gras format din timp , neparazitata cu varoua , vremea le este total nefavorabila , parca este intentionat impotriva lor in unele zone ale tarii , macar de nu ar fi inceput sa aiba puiet de acum , decat dupa ce ar fi avut zbor de curatire , da cand sunt 9 -10 zile temperaturi cu plus si chiar si noaptea nu au cum sa nu inceapa majoritatea matcilor ponta , si daca vine un ger de minus 15 - 20 de grade ca anul trecut in februarie ...... mai te miri pe urma de ce crapa inima in tine !!!

pozele sunt prea mari , va rog sa le micsorati
Multumesc frumos ca ati sters pozele , erau incarcate in alta parte daca ati observat !!! le-am pus asa mari sa se vada mult mai clar!
care doresc sa vada si pozele sa dea click pe linkurile de mai jos:

http://i50.tinypic.com/9atmrk.jpg
http://i47.tinypic.com/idss2v.jpg
http://i45.tinypic.com/mv20hx.jpg
http://i50.tinypic.com/24edwmd.jpg

daca tu trantore le mai desfaci asa din 2 in 2 zile pana la urma ai sa reusesti!
genutzu

Mesajde nvirgil » 22 Ian 2013, 13:06

Prin Banat sa incalzit vremea dar ploua asa ca mai asteptam pina la zbor,ce bine le-ar fi prins vreo 2 zile cu soare pe caldura asta (maxima zilei ieri a fost de 14 grade)
nvirgil

Mesajde Trantorul@ » 22 Ian 2013, 13:55

genutzu scrie:
Trantorul@ scrie:Ferice de cei ce au avut pana acum cate un zbor sau 2 de curatire pana la data aceasta , albinele mele nu au avut parte de asa ceva au in jur de 70 de zile fara zbor si cam trei sfert din ei au turat motoarele sau poate chiar mai multi , si au inceput sa apara petele de diaree , din 11 in care m-am uitat fugitiv in 9 erau pete , in unii mai multe in altii mai putine , in cei doi in care nu erau pete era ghemul la mijloc nu se rasfirase pe rame (nu au avut si nici nu au puiet inca probabil au matci care simt mai bine conditiile meteo si zic ca daca nu au fost albinele pe la toilet nu se apuca de treaba :) ), o sa pun si cateva poze cu un stup mediu a iernat pe 5 intervale acum ii pe 4 si jumate si se trage pe 4 probabil pe puiet dupa cum am observat , cele 4 intervale sunt foarte bine populate. Se vede clar ca are puiet dupa cantitatea de apa de pe sticla si din hranitor, cei 2 care nu au puiet 2 -3 picaturi in spate pe sticla.
Degeaba am albina cu corpul gras format din timp , neparazitata cu varoua , vremea le este total nefavorabila , parca este intentionat impotriva lor in unele zone ale tarii , macar de nu ar fi inceput sa aiba puiet de acum , decat dupa ce ar fi avut zbor de curatire , da cand sunt 9 -10 zile temperaturi cu plus si chiar si noaptea nu au cum sa nu inceapa majoritatea matcilor ponta , si daca vine un ger de minus 15 - 20 de grade ca anul trecut in februarie ...... mai te miri pe urma de ce crapa inima in tine !!!

pozele sunt prea mari , va rog sa le micsorati
Multumesc frumos ca ati sters pozele , erau incarcate in alta parte daca ati observat !!! le-am pus asa mari sa se vada mult mai clar!
care doresc sa vada si pozele sa dea click pe linkurile de mai jos:

http://i50.tinypic.com/9atmrk.jpg
http://i47.tinypic.com/idss2v.jpg
http://i45.tinypic.com/mv20hx.jpg
http://i50.tinypic.com/24edwmd.jpg

daca tu trantore le mai desfaci asa din 2 in 2 zile pana la urma ai sa reusesti!

E gata rezolvata treaba!!! Probabil daca erai putin mai atent observai ca era vb de 11 stupi , 1 ieri si vreo 10 saptamana trecuta specific acum!!!! numai la unul din cei doi desfacuti de tot am ridicat de 2 ori capacul sa completez cu miere in hranitor si atat! (cel cu puietu capacit gata de eclozare ).
Si daca citeai putin mai sus un raspuns de-al meu vedeai ca nu era vorba despre deschideri de stup din 2 in 2 zile!!!!!!
Eu am vrut doar sa arat consecintele asupra albinelor in unele zone din tara din cauza iernilor din ultimul timp total atipice.
In fine ma bucur pentru tine ca ai parte de o iernare fara probleme.
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Arhivistu » 22 Ian 2013, 17:15

Dila Daniel scrie:pozitia ramei nu este o problema.
Chiar daca este in lada,departata de cuib,dar si daca era aproape lipita,atata timp cat albinei nu ii este de folos,ea nu este "locuita"
Si orice rama nelocuita,perceputa de albina ca nefacand parte din cuib,este golita de rezerve(nu la temperaturi joase) ,aceste fiind mutate in cuib(cuibul...fiind ramele locuite)

Arhivistu,cat priveste acea poza,sper sa-i fi pus si acelei famili hrana...ca nu arata ok.(banuiesc ca nu era cald afara...)

I.am pus o punga de miere,afara erau cam 4 grade..
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde balu » 22 Ian 2013, 18:20

lla toate familiile la care le-am lasat rame goale sau aproape goale .chiar daca au fost distantate si oblic puse, acolo s-au asezat , au fugit de ramele mai pline ca ala de tamiie,Era sa pierd citeva familii din cauza asta
balu

Mesajde catalin scinteie » 22 Ian 2013, 20:55

am pus turte preventiv. am spus ca sunt ok,adica vii..........
catalin scinteie

Mesajde ADELIN73 » 22 Ian 2013, 22:21

La mine doar azi au făcut primul zbor de curățenie și a fost și bine ... am băgat ceva turte acum 5 zile ...preventiv și săracele erau pline de excremente azi au rezolvat problema sigur a fost prea cald ...
ADELIN73

Mesajde vasea57 » 22 Ian 2013, 23:18

din cei 24 de stupi din toamna doar unul e mai cu probleme deci e bine ce e si mai bine e ca inca nu sau atins de turtele din stup si asta e f bine zbor de curatire am avut pe 19 si 20 dar azi nimic desi au fost undeva la 9-10 grade dar stiu ele mai bine
greu e doamne la-n ceput da razbat eu pan 'laurma
vasea57

Mesajde BUNKA » 23 Ian 2013, 20:34

balu scrie:lla toate familiile la care le-am lasat rame goale sau aproape goale .chiar daca au fost distantate si oblic puse, acolo s-au asezat , au fugit de ramele mai pline ca ala de tamiie,Era sa pierd citeva familii din cauza asta

Am patit si eu treaba asta acu cativa ani...de atunci scot ramele linse, si descapacesc toamna si in final las numai ce e ocupat de albina!
BUNKA

Mesajde proapis13 » 23 Ian 2013, 22:52

Astazi am primt trista veste ca unui prieten si coleg apicultor i-au murit 14 familii de albine
Durere mare si in sufletul meu deoarece eu am fost mentorul lui si eu m-am ocupat de ei in toamna
Stupii au fost tratati si hraniti dupa un grafic facut de mine si respectat intocmai ; cel putin de mine....
Trebuie neaparat sa ajung sa vad despre ce e vorba
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde bostina constantin » 23 Ian 2013, 23:06

Imi pare nespus de rau ce i s-a intamplat prietenului tau,e greu de suportat, ajuta-l sa depaseasca faza asta urata!!
sanatate !!
bostina constantin

Mesajde Alexu » 23 Ian 2013, 23:09

proapis13 scrie:Astazi am primt trista veste ca unui prieten si coleg apicultor i-au murit 14 familii de albine
Durere mare si in sufletul meu deoarece eu am fost mentorul lui si eu m-am ocupat de ei in toamna
Stupii au fost tratati si hraniti dupa un grafic facut de mine si respectat intocmai ; cel putin de mine....
Trebuie neaparat sa ajung sa vad despre ce e vorba

14 din cati ?
,, Nu e problema mea ce cred oamenii despre mine . Eu sunt ceea ce sunt și fac ceea ce fac . Nu astept nimic și accept totul . Si asta face viața mult mai usoara ''
Alexu

Mesajde irina » 24 Ian 2013, 12:57

Buna ziua tuturor,
marti( 22 ian) m-am uitat la cativa stupi.A fost cald si albinele au iesit la zbor de curatire.Am gasit unul cu puiet capacit, altul cu oua ......dar problema e ca nu prea mai au miere.Si nu mai au miere pe ramele pe care s-a format ghemul, adica cele din mijloc, in general.Unele sunt chiar uscate!Le-am pus niste miere cristalizata, in pungi, deasupra ramelor (cca 400-500g).Intrebarile mele sunt:
-au acces la aceasta miere dc vine frigul?
-pot inlocui ramele fara miere cu altele cu ceva miere(desi nu am prea multe rame cu miere din pacate)dc nu exista puiet?Adica pot scutura albina pe vremea asta?
-cat de des si cam ce cantitate de miere/turta tb sa le pun ca sa nu moara de foame?
In general albina era deasupra ramelor, chiar adunata pe podisor.Asta inseamna obligatoriu ca nu au miere pe rame? Sau e si din cauza temperaturii?
Astept raspunsurile voastre....
Multumesc
irina

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR