Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii

Mesajde jenica67 » 31 Ian 2013, 11:14

Cartile spun foarte bine, dar trebuie sa intelegi si sa le interpretezi. Autorul cand a spus ca ponta incepe in a doua jumatate a luni ianuarie, el a spus "de obicei", adica nu todeauna sigur. Celalat cand a spus ca in ianuarie, o matca face oua pe decade, intre 10-20,20-30, 30-50, 50-100, el a facut o statistica pe 20 de ani si alea au fost medii, dar intr-un an a fost mai mare, in unu mai mica si in altul deloc. Am mai discutat ca albina isi programeaza actiunile, in functie de resurse. Pai si ce daca nu are pastura, se apuca sa creasca puiet in prostie, sau creste cat considera ca isi permite, pana apare in natura polenul ? Dar, daca noi punem turte, umblam in stupi, facem hraniri suplimentare, nu dereglam programul ei, si o supunem la tot felul de teste ? Orice turta energetica creste temperatura in stup. Si atunci cine ii devina ? Eu zic ca cei care au familii slabe sau normale, sa lasam sa hiberneze, pana cum spune cartea, au zbor de curatire si temperaturile se stabilizeaza la peste 12-13 grade si atunci sa incercan, sa facem ce acceleratii dorim de dezvoltare, ca altfel le facem mai mult rau. Cei care au familii puternice, pot sa faca ce vor.
jenica67

Mesajde yokoz777 » 31 Ian 2013, 13:44

Salutare si multumesc pentru pareri.Nu cred ca7 ianuarie a fost prea devreme pentru apifonda deoarece am profitat de vremea calda cum era si normal.acum fiecare stup a facut ce a stiut mai bine cu turta,dupa 10 zile de vreme frumoasa unii au mai vrut iar altii am mancat foarte putin,deci albina stie ce face.nu am fost foarte explicit in ceea ce vroiam sa zic si unii m-au invatat ceea ce stiam de mult,oricum le multumesc pt bunavointa,pentru ca:matca in ianuarie,datorita temperaturii mai ridicate incepe sa oua de o palma sa zic..iar la mine albinele curatasera cam jumatate de rama si ouase cam un sfert din ea,deaceea am intrebat preventiv ce se va intampla mai exact caci matca cu siguranta a mai ouat in continuare.iar acum ca a venit gerul ma gandeam sa nu fi acaparat ghemul tot puietul..ar fi cam nasol sa moara caci pe friguletul asta-2-3* nu mai are cine cara puietul mort afara din celule iar ca sa dormi cu mortul in casa langa tine dau in alte boli si nu prea e de bine...de hranit nu ar fi problema caci mai am rezerve de pastura.eu stiu ca albina tanara nu isi mai formeaza 'corpul gras' dar este mai longeviva decat obisnuita lucratoare,regretatul nea Gica ne invata pe aici despre asta,si inlocuieste treptat albina bartana..acum depinde si de puterea familiei cum o inlocuieste si cu ce albina iesim din iarna.Momentan la mine toti 20 raspund ferm la apel dar sa vedem ce o mai fii..numai bine va salut
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde nae » 31 Ian 2013, 19:13

ignatov andrei scrie:Albinele nu-si formeaza corpul gras ca si ursii, d-le Nae! Albinele acumuleaza rezerve in "corpul gras" pentru a avea cu ce creste puietul din ianurie, februarie etc. cand e lipsa de cules! Temperatura este cea care face ca viata celei nou ecluzionate sa fie mai lunga sau mai scurta! Rezervele de pastura din toamna, pentru iarna, sunt folosite de urmatoerele generatii - asa mici numeric - care preiau treptat ciclul biologic. Albinele din toamna isi epuizeaza corpul gras hranind suratele din iarna, iar cand temperaturile devin preponderent pozitive, suratele - fara corp gras - hranesc cu polen urmatoarele surate!
Cu stima!

Colegule...
Ursul si albina nu au nimic in comun ,primul hiberneaza /e solitar/foloseste grasimea ca reglator termic SI (soc) grasime lui e lipidica iar corpul gras al albinei nu e SUNCA e o rezerva PROTEICA .
Larva primeste laptisor, produs pe seama corpului gras, in primele 2 zile, dupa e hranita cu o ''zeama'' din miere+pastura+lapsus =pastura se imputineaza cu prima larva crescuta ;albina proaspat ecluzionata daca nu se hraneste cu pastura (asta si vara ) MOARE .
Ce treaba are temperatura cu Prefectura !?
Suratele ,cum zici matale,nu hranesc pe nimeni cu polen .Polenul,graunciorul, are un invelis celulozic neasimilabil care dispare prin fermentatia lactica ,daca albina ar hrani larva cu polen aceasta s-ar caca pe ea ... ,discutia e lunga .
nae

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 31 Ian 2013, 20:06

Imi puteti spune Bogdan, nu sunt asa batran, cred ca mai batran sunteti dumneavoastra :D
Asta am zis si eu ca, albinele isi formeaza corpul gras in toamna si am dat si un exemplu. un pic mai sus Re: Bilant pierderi(mortalitate) la mijlocul iernii
de Condurache Bogdan Constantin » Ieri, , 21:03
Nu citesc selectiv, citesc rand cu rand. :) Nu am zis ca ai nosemoza in stup si nici nu m-am legat de mierea de mana, era o alta discutie, depsre ouatul reginii in ianuarie, daca ii bine sau nu.
Citim si cartile scrise sa vedem daca ii ceva normal nu, pe cei care au studiat. Daca inventam roata acum....
Mierea de larice stiu ca cristalizeaza foarte repede inainte de a fi extrasa din stup, ii o exceptie, ca si mierea de rapita ;)
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde justy » 31 Ian 2013, 20:11

Pana acum pierderi "0". Lipsa zbor de curatire din noiembrie. Din ce vad pe prognoza in zona noastra nu va fi zbor nici in februarie. Cu prima ocazie voi face o verificare rapida la hrana si pun turta unde va fi cazul.
Albina e cuminte cât ai minte
justy

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 00:18

Dupa ce ca le bajbai, d-le Nae, mai cauti si nod in papura. Ce daca am zis "polen" si nu pastura? Pastura e facuta din surcele? Si sa stii ca ai dreptate, tine-o tot asa cu temperatura si cu prefectura!
ignatov andrei

Mesajde Trantorul@ » 01 Feb 2013, 00:27

Ce-mi place cand se gandeste cineva sa-si cumpere albine crezand ca se imbogateste peste noapte si habar nu are si bineinteles ca nici nu se ocupa de ele!!! Si te trezesti cu niste rahaturi de corcituri
(corcituri de ligustica cu alte cele) pe langa tine si foarte rele si foarte roitoare si numa pe furtisag ( ca deh unii vand ce au ei mai bun la noii apicultori care cred tot ce zboara , sa scape de rahat )..... :oops:
Si la ce ierni de rahat sunt mai nou in unele zone , te mai miri ca se apuca si matcile tale (mele) alea trase din prasila si imperecheate de cacatii aia de trantori de rahat se apuca sa ponteze in decembrie!!!
Si lipsa zbor de curatire din 10 noiembrie 81 zile fara caca crescand puiet si dupa prognoza probabil prin martie o sa iasa cele care nu mor pana atunci incercand sa faca caca afara sa nu mai vorbim de ce-i in stupi !!! Foarte tare!
Te trezesti ca din 4/5 intervale de albina pregatita pentru iernare cu corp gras mai ai acum 1 interval ( restul de 3/4 intervale sunt amortite si inghetate pe afara incercand sa zboare sa faca caca din cauza ca au
papat miere si pastura la greu) ,( se vede foarte bine diferenta intre albina batrana si cea care ii ok pentru iernat, fara sa uzez albina in toamna cu zahar sau alte cele, ce nu au mers am unificat si au numai miere)!!!
Consumuri de miere de 8 - 11 kg pe familie de 4/5 intervale pana acum ENORM !!! (Nu am patit niciodata asa ceva) , (matcile astea meseriase daca le vrea cineva i le dau cu 1 leu bucata, 2 sigur am) :lol:
Nici nu stiu cate am ca nu am facut inca control de revizie la toti din cauza timpului nefavorabil si care stiu sigur ce matci am in ei nici nu o sa-i desfac pana in primavara( + 2 ani) ma si apuca groaza cand ma gandesc
cate sunt numa vreo 40 am schimbat anul trecut !!! Sper sa se incadreze in cei 10 % pierderile care vor urma !!! pentru ca chiar daca iese in primavara cu 1 interval de albina , io il trec la pierderi si ajut pe altul cu el , nu merita
efortul si cheltuiala!
Iernam cu ani in urma fiind la inceput si roiuri de 2 intervale de albine si ieseau in primavara fara nici o problema tot 2 intervale, nu diaree, nu depopulare dar aveau minim 2 zboruri de curatire pana in primavara si fara sa creasca
puiet in decembrie , si putin ajutati de la cei foarte tari umpleau si ei cate 4 - 7 rame dadant 1/1 la salcam, (intradevar se putea spune ca iernau).
In unele zone in ultimii 2 ani vremea a fost total nefavorabila apiculturii din toate punctele de vedere!
Multa sanatate tuturor!!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde ignatov andrei » 01 Feb 2013, 12:38

Aliuta2000, cartile abordeaza toate problemele, dand chiar si solutii. Acestea pot fi reactualizate (problemele), iar solutiile, imbunatatite. Asta presupune progres. Problema care trebuie citita "printre randuri" este ca toti ne dorim o carte care sa dea raspuns la toate, ceea ce este imposibil! Eu nu caut sa fac "floricele" cand expun ceva, ci doar sa respect cateva principii si legi de baza ale apiculturii. Poti spune multe in cateva cuvinte, dar niciodata destul! De aici apar si neintelegerile, sau chiar "contrele"! Dar asta dovedeste inca odata ca suntem oameni si ca e foarte bine ca nu suntem la fel!
ignatov andrei

Mesajde nae » 01 Feb 2013, 18:08

ignatov andrei scrie:Dupa ce ca le bajbai, d-le Nae, mai cauti si nod in papura. Ce daca am zis "polen" si nu pastura? Pastura e facuta din surcele? Si sa stii ca ai dreptate, tine-o tot asa cu temperatura si cu prefectura!

Multumesc de urari .
nae

Mesajde nae » 01 Feb 2013, 18:23

Salut Bogdan ,nu sunt asa rau si negru pe cat arat la fata ,din postarea ta am inteles ca albina care ecluzioneaza iarna traieste 50-60 zile chiar daca nu-si face corpul gras (nu are polen/pastura ) , eu am zis ca moare in cateva zile ,detaliile le cauti matale .
Intrebarea si discutia ''pe mana'' a fost pt oltenii vecini cu mine (Samburesti/Seaca ), mierea de larice/zada nu cristalizeaza dar nici n-o extragi din faguri e ca ''acadeaua'' inainte de racire = ''beton ''
nae

Mesajde mary1 » 01 Feb 2013, 18:46

Ioan Guist scrie:
DoruT scrie: in ultima perioada am rarit ritmul postarilor si mi-a fost sters contul, cel vechi avand acelasi user. Toata stima.

Nu sterge nimeni conturi.Eventual ai uitat parola.

Nu uitati ca si eu cu contul Mary 77 nu lam mai putut accesa chiar cu o noua parola, scuze ca sunt deviat de la topic.
mary1

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 01 Feb 2013, 19:11

nae scrie:Salut Bogdan ,nu sunt asa rau si negru pe cat arat la fata ,din postarea ta am inteles ca albina care ecluzioneaza iarna traieste 50-60 zile chiar daca nu-si face corpul gras (nu are polen/pastura ) , eu am zis ca moare in cateva zile ,detaliile le cauti matale .
Intrebarea si discutia ''pe mana'' a fost pt oltenii vecini cu mine (Samburesti/Seaca ), mierea de larice/zada nu cristalizeaza dar nici n-o extragi din faguri e ca ''acadeaua'' inainte de racire = ''beton ''

Am zis ca in medie cam asa ar trebui sa traiasca, cele care vor iesi in lunile de iarna, daca in stup este pastura, altfel mor. Stim ca albinele nu traiesc daca in natura nu exista polen. Toata activitatea lor se desfasoara in prezenta polenului, care il transforma in pastura. Supravietuirea puietului depinde de mai multi factori, i-am trecut acolo.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde talex » 02 Feb 2013, 02:14

as vrea sa intreb stuparii mai experimentati, azi m-am uitat pe deasupra la doi stupi si am vazut ceva pete pe rame, dar fara a simti vreun miros intepator. e ceva grav? vreun inceput de diaree? ultimul zbor a fost in 30 noiembrie. a mai fost o tentativa prin ianuarie, dar nu prea reusita. le-am verificat pe toate cu furtunul si parca sunt ok, la vreo 2-3 mi s-a parut ceva mai mult zgomot. cred ca cel mai bine ar fi sa nu le mai deranjez deloc. ce ziceti?
talex

Mesajde Geocrin » 02 Feb 2013, 12:23

Salutare,
Sunt un novice,un apicultor in devenire,si am realizat cit de imensa poate fi aceasta meserie si cite necunoscute imi ofera inca albinele.Sunt in al doilea an de apicultura si sper sa fie cit mai multi!!!! Un prieten apicultor de la care "fur" aceasta indeletnicire se lauda cu mine ca sunt singurul "apicultor incepator" care a iesit din iarna cu toti stupii ,adica cu 2,asta se intimpla in iarna 2011-2012.Acum am iernat cu 8 stupi si pina acum e totul in regula... frica incepatorului m-a determinat sa le dau Apifonda, cica pentru orice eventualitate in 15 Ianuarie cind a fost si o incercare de zbor de curatire....o iernare cit mai buna pentru toti!
Vincit omnia veritas-Adevarul invinge totul
Geocrin

Mesajde marian carstea » 02 Feb 2013, 12:48

stimati colegi daca am lasat in cuib pt iernare miere suficienta de ce mai stresam albinele cu apifonda si turte cind lor in perioada asta le trebuie liniste deplina.
marian carstea

Mesajde Leon » 02 Feb 2013, 13:21

Pentru ca asa e moda pe forum si multi pun turte inca din decembrie,si pentru ca sunt multi incepatori care ne dau lectii ia noi facem tot ce vedem scris pe aici fara sa luam in mana o carte de apicultura.
Leon

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR