Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde badguy_goodguy » 10 Mar 2013, 01:04

Este normal sa imi apara condens doar pe peretii stupilor, acolo nu sunt albine? gen condes si mucegai, bine nu slouri de gheata sau cum am auzit la unii, ce doar condens, mucegau pe hranitoare sau pe peretele stupilor?
badguy_goodguy

Mesajde redoo » 10 Mar 2013, 19:56

ce fac cu ramele care au mucegai pe ele? am uitat sa scot 3 rame dintr-un stup si acum sunt mucegaite. lemnul destul de mult dar si pe fagure. Parca nu asi vrea sa le topesc ca si asa nu am faguri crescuti....momentan le-am scos din stup si le-am pus intr-un sac menajer si le-am bagat in lada frigorifica,pana prind o idee ce sa fac cu ele.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde FLORINELU » 10 Mar 2013, 20:56

eu unul nu as risca sa mai bag ramele acelea in stup. e o sursa buna pentru imbolnavire,si apoi de ce sa risti,daca ti-au scapat stupii din iarna acum nu-i imbolnavi cu voia ta. vezi tu asta e ca si cum te-ar culca nevasta intr-un pat murdar si cu lenjeria nespalata de mult timp. :?:
FLORINELU

Mesajde Ahile » 03 Apr 2013, 21:56

cum scoateti petele de mucegai de pe peretii stupilor?
Zambeste, maine va fi mai rau!
Ahile

Mesajde Badea Alin » 03 Apr 2013, 22:09

Savo antimucegai .... glumeam :lol:
Schim cutia și o flambez cu arzătorul de la butelie. Eu așa procedez.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde marian67stroe » 03 Apr 2013, 23:08

badguy_goodguy scrie:Este normal sa imi apara condens doar pe peretii stupilor, acolo nu sunt albine? gen condes si mucegai, bine nu slouri de gheata sau cum am auzit la unii, ce doar condens, mucegau pe hranitoare sau pe peretele stupilor?

Este normal daca ai izolat familia de albine de exterior cu polistiren extrudat sau cu folie de nailon si fundul stupilor fara antivaroua.
Eu asta toamna am izolat stupii cu diafragma de extrudat si deasupra familiiilor o alta placa de extrudat, gandindu-ma ca am scapat albinele de gerul iernii, iar in februarie la primul control am constatat existenta a mucegaiului pe ramele marginale si pe hranitoare si mult condens sub placa de extrudat asezate deasupra familiilor de albine.
Cred ca am primit o lectie pe care nu vreau sa o mai repet :idea: :idea: :idea:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde horia_ch » 04 Apr 2013, 08:50

marian67stroe scrie:Eu asta toamna am izolat stupii cu diafragma de extrudat si deasupra familiiilor o alta placa de extrudat, gandindu-ma ca am scapat albinele de gerul iernii, iar in februarie la primul control am constatat existenta a mucegaiului pe ramele marginale si pe hranitoare si mult condens sub placa de extrudat asezate deasupra familiilor de albine.

Ce fel de funduri au stupii?
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde pescaru » 04 Apr 2013, 10:16

Poti sa invelesti si stupii la exterior cu polistiren si tot condens vei avea pentru ca nu ai inteles ca marimea urdinisului este tot secretul la folosirea foliei , eu am folia pe stupi iarna -vara fund fix si nu am condens ,ce zici de asta :?:
pescaru

Mesajde cristi82 » 04 Apr 2013, 10:34

pescaru scrie:Poti sa invelesti si stupii la exterior cu polistiren si tot condens vei avea pentru ca nu ai inteles ca marimea urdinisului este tot secretul la folosirea foliei , eu am folia pe stupi iarna -vara fund fix si nu am condens ,ce zici de asta :?:

Ar fi minunat daca ne-ai spune si noua secretul tau :D apropo ce marime are urdinisul de exemplu in perioada asta, te intreb ca si eu am stupi cu fund fix si as pune si eu folie deasupra cuibului?
cristi82

Mesajde pescaru » 04 Apr 2013, 10:47

Citeste pe forumul vechi ,nu ie nici un secret , pune folia care trebuia pusa de o luna in urma sau mai bine si miceste urdinisul la 2-3 -4 cm functie de puterea familiilor ,folia o indoi pe la ultima rama in jos ca o diafragma . simplu :lol:
pescaru

Mesajde joohny » 05 Oct 2013, 19:45

Va salut.O sa vina iarna.Sint curios ce practici au mai aparut impotriva condensului.La mine in aceste zile reci a aparut condensul,cu toate ca sibarul e scos total.Oare de ce? E posibil oare deoarece eu deja ii pregatisem pt. iernat inainte de zilele acestea reci?Va multumesc anticipat.Sanatate.
joohny

Mesajde danman » 10 Oct 2013, 21:50

Urdinis superior si gata. Pe urma puteti impacheta cat vreti si cu ce vreti, folie, blana de urs, baloti de paie, etc. atata vreme cat ai urdinis superior deschis... vor fi ok.
danman

Mesajde liviutzbogos » 10 Oct 2013, 22:26

danman scrie:Urdinis superior si gata. Pe urma puteti impacheta cat vreti si cu ce vreti, folie, blana de urs, baloti de paie, etc. atata vreme cat ai urdinis superior deschis... vor fi ok.

Atunci pica sistemul clopot pentru cei ce vor sa ierneze in felul asta. Sau un urdinis superior nu face un asa mare curent cu fundul av?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde italianu » 10 Oct 2013, 22:51

anul trecut am iernat 50 de roi in casete din polistiren(6 rame),nu am avut nici mucegai pe rame,nici mortaciuni.mentionez ca au o portiune din fund cu plasa,si de mincare berechet ;)
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde Sauer » 19 Oct 2013, 15:23

gica scrie:Ce poate sa faca stuparul ca sa evite aceasta situatie?
- ierneaza pe sistemul horn cu consum mai mare de rezerve
- ierneaza pe sistemul clopot cu consum mai mic si are mare grija sa nu aiba pierdere de caldura in zona podisorului (temperatura in aceasta zona sa fie aproape de cea din cuib)
- are grija sa aibe o circulatie de aer normala in stup.
Astea sunt la general.In particular fiecare stup este o mica problema.

Se poate dezvolta discutia despre ,,sistemele" horn si clopot? Cel putin, intuitiv, se intelege, dar a intelege este una, iar a fi convins de un lucru este altceva.
,,Prietenii mei nu sunt multi, dar sunt nenumarati !" N. Stanescu.
Sauer

Mesajde proapis13 » 19 Oct 2013, 15:46

Sauer scrie:Se poate dezvolta discutia despre ,,sistemele" horn si clopot? Cel putin, intuitiv, se intelege, dar a intelege este una, iar a fi convins de un lucru este altceva.

S-a discutat la adresa de mai ljos si inca se discuta,ai 81 de pagini,spor la conspectat ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR