Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Val de frig (Martie 2013)

Mesajde octav88 » 03 Apr 2013, 19:47

Nu mai agitati degeaba.... nu este chiar asa. In bucuresti in oras la adapostul blocurilor au plecat casii cei mai timpurii. La mine la curte nu au plecat am unul eu in curte care e foarte grabit deobicei,dar astazi am fost la el si nu da semne de deschidere. Altfel spus caisii si corcodusii stau gata gata sa infloreasca asta este altceva. Problema este ca probabil nu se vor mai scoate cantitatile de polen din anii trecuti asta este... cine vrea albina sanatoasa mai renuntza la bani
octav88

Mesajde murarudumitru » 03 Apr 2013, 19:52

La mine a inflorit caisii de plouat ploua si inca se mai anunta ploi,deci treaba e nasoala
murarudumitru

Mesajde Ioan Guist » 03 Apr 2013, 21:17

Cu ploile aste si cu zilele "calde" dar batute din plin de vant, nu e chiar pe roze.
Strangem curele si profitam de orice ferestra de soare ca sa-i aducem la zi.

Mergem inainte
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jenica67 » 03 Apr 2013, 21:19

La Timisoara in oras, caisul era inflorit, acum doua saptamani.
jenica67

Mesajde vladutz » 03 Apr 2013, 21:24

Credk doar castraveti o sa mai adune albinele polen :lol: ..apropo nevasta-mea vrea unde am stupina sa puna ceva legume...ar avea ceva albinele dak o sa fie stropite de gandaci si alte prosti? :D
vladutz

Mesajde 7Rame » 03 Apr 2013, 22:13

jenica67 scrie:Cu vremea eu zic, ca am avut mare noroc. Daca precipitatile astea veneau in ianuarie, pana acum zapada, era de 5 m minim. E drept ca nu ne place, probabil daca salcamul va da nectar, de va curge si din stalp, cum zicea Ioan Guist, nu stiu, daca o sa avem cu cine culege, numai noi daca mergem cu galeata sa luam nectarul, cum chinezii polenizeaza pomii cu pene. In plus, daca nu vom baga mancare suficienta, nu cred ca mai ramanem nici cu albine. La mine cel putin, urmatoarele 10 zile, prognoza este numai cu ploaie, iar temperatura in scadere pana in 8 aprilie, cand va fi 6 grade, dupa creste usor spre 10-11. Atata ploaie, cred ca va spala polenul, deci nu este prea roz.

te contrazic.
Sa nu-i mai fi vazut sub zapada in ianuarie, ca in 2012 (a fost in februarie, si ger cumplit) dar sa am de la 10 martie vreme buna si ponta si polen, sa schimb albina pana la 30, toata, sa dea peste, sa le vad ca cresc, ca explodeaza. Sa ma alerge ca pe caine, cu rame, cu largiri, sa fie frumusete..de stupi
Nu conteaza consumul aici, opresc cel putin 10 bidoane de tei, nu dau altceva, tocmai pt a limita uzura, si a completa revervele pt a le asigura conditii full de ouat. degeaba sper la ponta daca eu am 6-7 R si doar jumatati la inchidere cu mancare.
Acum degeaba gem de mancare si efectiv (f bun dupa aceasta iarna "blanda"), pt ca in lipsa aportului natural de polen -datorat vremii nefavorabile-familia nu va fi la inaltime, si asta am vz cu totii.
Zic dezvoltare la salcam 1 (si asta daca va fi vreme, caci de cate ori...nu ne-am uitat la stele cu stupii negrii la sita de sus!!) si ma gandesc ca daca nu am minim 13-14 rame negre...ce trag?? Si apoi varsta albinei, albina asta, de acum, trebuia sa umple bidoanele, acelea 4-6 R de puiet, care, din pacate...lipsesc in acest moment.
Normal, mergem inainte, nu avem de ales, si ne gandim prioritar la sanatatea si echilibrul familiilor. Apoi la alte artificii. Chiar nu avem de ales.
Sincer, in acest moment nici nu imi dau seama in ce masura s-a schimbat albina in stupi, ma pot trezi pe 10 april cu rame goale, sau sa nu arate cum as dori..si atunci...il vad pe draqu' al' mare! Va fi soare, polen, dar nu si cu ce lucra.
Oricum, rar, sau foarte rar sunt conditii meteo optime pt apicultura intr-o anumita perioada a anului. Ba' seceta, ba' arde toata floarea, ba' frig, ploaie samd. Mai ales ca omul intodeanuna vrea cat mai mult. Deci..(iar scriu mult!) trecem noi si peste asta! Bine ca i-am "stabilizat" ii am sigur iesiti din iarna, restul...NATURA va decide. Cel mai bun stupar, natura..sau cel mai rau
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde gica.mosu » 03 Apr 2013, 23:07

delorin I scrie:Acolo unde arborii au inflorit - cum stim ca s-a petrecut de ceva vreme in vest si cum s-a intamplat de 2 zile cu caisul si acum cu corcodusul in Bucuresti cred ca e nasol pentru albine! Ar mai fi ceva sperante la albinele noastre din munte unde inca nu au inflorit pomii dar unde situatia puietului e proasta!

P. S.
Cat despre pocnitul salcamului....la mine in casa deja a pocnit! Are frunzulite(puietii de japonez ma refer:) )

DA la mine.....timp intirziat 1-2 sapt,nu a infl pomii....Au adus 3-4 zile ceva polen,iar cu puiet :mrgreen: doar cite
2-3 rame majoritar oua,efectele vremii s-a simtit din plin...Pe la noi nu se vorbeste de stupi ci de roiuri si nuclee :twisted:
De rapita si de salcim....CU CEEEEE :!: :!:
Si cid ma gindesc ca anul tre cut pe 5-6 apr aveam stupi 7-9 alb si 4-5 puiet si puiet de trintor capacit...SA nu mori!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde Daniel Popovici » 04 Apr 2013, 01:41

Ioan Guist scrie:
Da, este ... de crezut.In vest au fost in februar si martie (am fost si am vazut) aport de polen.
...la mine doar din congelator
Ioan Guist scrie:De asemenea au fost temperaturi potrivite cresterii de puiet.
acum au eclozat.3-4 rame eclozate acopera 7- 9.
Astazi, vestul tarii trebuie sa fie pe 7-5 si 9-7 compact.Trebuie mancare acum ca inca mai sunt ferestre reci.
Restul tarii sunt in urma cu 15-20 de zile.O generatie.

Si acum catre baiatrau si baiat bun. De tine depinde sa nu opreasca ponta.Tzo pe ei!!

in 3 februarie (am constatat depopulare cam 1 interval si ceva -in medie) am dat 1 kg de turta cu polen
in 7-8 martie am restrans cuiburile si ... depopularea se cam oprise - deci eram cam la aceeasi populatie ca in 3 februarie. Oua si larve in prostie.
Am vazut prognozele meteo
in 12 martie am dat inca 0,4 kg de turta cu polen (am epuizat toate stocurile din congelator)
in 30 martie am deschis prin sondaj 5-6 familii. Unele au "RAS" turta de nu a mai ramas nici punga, altele (mai slabe) au mancat cam jumate.
TOATE aveau doar putin puiet capacit si oua, FARA PUIET NECAPACIT.

Bilant:
- 0,55 kg polen si 0,85 kg de miere consum/ familie (urmeaza inca 1-2 kg de miere in urmatoarele zile)
- 2 sau 3 zile cu cules de polen din 1 ianuarie pana in 3 aprilie, in total sub 8 ore de cules de polen, in datele de 14, 20 putin pe 31 martie.
Salcia capreasca a trecut in perioada de frig din martie.
- 15-18 martie si 21-29 martie - zile geroase si cu ninsoare, 1-3 aprilie - frig si ploi, lipsa de zbor.

PS Cele 3 rame (in medie) cu puiet aveau cam 15-20 de dm de puiet/ familie, echivalent cu o rama normala DE puiet (care vara poate sa fie intre 20 si 25 de dm/rama) - sistem Dadant. Dupa parerea mea abia acopera albina ce cade prin uzura.

Subscriu:
Ioan Guist scrie:Mergem inainte
Daniel Popovici

Mesajde Gabysgg » 04 Apr 2013, 07:33

Intotdeauna :)
Avem viata grea cu vremea actuala dar exista speranta zilei de maine ,poate maine va fi mai bine(oricum saptamana viitoare trebuie sirop )
Gabysgg

Mesajde bostina constantin » 04 Apr 2013, 09:48

Cand am facut restrangerea cuiburilor, am notat cu markerul pe capacul stupului, cate rame in cuib cate dupa diafragma [ex 5 plus 2, etc]. Apoi am sterilizat [oparit cu apa fiarta cu urzici, asa facea mama la laptarese{oale pt lapte}] hranitoarele, le-am pus si cate un pic de sirop, si le-am bagat, la fiecare dupa diafragma, prevestind folia si paturelele peste ele. Marti 2 aprilie [cand am venit de la munca, ora 17], am verificat toate unitatile, ca se anunta vreme rea. Unele linsese siropul, altele mai putin, in schimb la toate zeci de albine pe ramele cu miere capacita de dupa diafragma. Am scos hranitoarele care mai aveau sirop [doar vre-o 3-4 albine inecate la toti],am recuperat siropul [cca 0.5l], si in locul lor am pus rame cu miere , dupa ce am descapacit un pic partea dinspre diafragma.Toti [13 :shock: ] sunt in ordine, iar nu am folosit fum, am primit 3 intepaturi prin manusi [batea vantul], doar la unul am intrat in cuib putin pe sub folie.Pe a doua rama am gasit puiet capacit pe ambele parti, uniform, pe centru ramei, cu mentiunea ca roiul e pe 5 rame 1/1.
Aseara aproape toti aveau ceara de la descapacire la urdinis, eu zic ca nu se poate bloca cuibul odata ce a inceput eclozionarea [asa se zice?]
Sanatate va doresc la toti :)
bostina constantin

Mesajde pescaru » 04 Apr 2013, 10:30

Datorita unor asemenea ierni prelungite si depopularii familiilor de albine cred ca ar trebui regandita ideea precum ca ... albina eclozata in ianuarie - februarie este lipsita de importanta ,iata ca sar parea ca are o importanta mai mare decat se credea .
pescaru

Mesajde BUNKA » 04 Apr 2013, 12:54

Noi aici in nord suntem obisnuiti cu greul..nu prea ne plangem desi nu se compara cu conditiile din alte zone..ale mele au avut un zbor pe 1 martie, apoi au mai avut doua zile de zbor acum zilele trecute...si asta a fost tot, nici vb de polen sau zile frumoase, inca iernam si speram ca albina sa mai reziste pana apar primele generatii de albina tanara...nu stiu daca exista puiet si cat anume...incerc doar sa le asigur hrana...si ma rog sa fie mai multe zile frumoase de acum incolo!
E tot ce putem face ...
BUNKA

Mesajde horia_ch » 04 Apr 2013, 14:54

BUNKA scrie:...si ma rog sa fie mai multe zile frumoase de acum incolo!
E tot ce putem face ...

Din păcate, ruşii nu ne lasă. Au prea mult frig şi exportă. Gratis. Şi noi luăm. Săptămâna viitoare e iarnă în toată regula.
Mergem înainte!
04.04.JPG
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde jenica67 » 04 Apr 2013, 16:42

horia_ch, cu temperaturile alea, eu zic ca poti sa le pui centrala. Parca ziceau uni ca usoara iarna, eu zic, asa e, dar lungaaaaaa. :lol:
jenica67

Mesajde pescaru » 04 Apr 2013, 17:23

Bunka ,zona Moldovei a fost batuta de inundatii ,razboaie de tot felul ,valuri de frig , epidemii de multe feluri ,si multe nenorociri care sant scrise in istoria noastra ,dar ati rezistat cu brio ,sper sa iesiti si din iarna asta ,ca prea rau e la voi .
pescaru

Mesajde jenica67 » 04 Apr 2013, 17:39

Un nou val de frig a plecat deja de la rusi, din sud vine un front de aer foarte cald, iar in noaptea asta, prin vest patrunde un nou front incarcat cu precipitati, care se va extinde in toata tara. Asteptam sa vedem rezultatul. Azi la Resita corcodusii erau infloriti complet. Ce va urma ? :o
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR