Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde alt stupar » 06 Iul 2013, 21:37

alin75 scrie:Poate fac parte din categoria celor nepriceputi, dar ma bucur cand sunt persoane carora le merge totul ceas!

ce-mi place cand ii sare omului mustarul :roll:
merge pe naiba ceas, eventual ceas cu cuc :D cand vorbim de deplasari nu are cum sa mearga totul snur... eu in drum spre tei am avut parte de-o pana pe pavilion, ceva mai bine de-o ora stationare cu stupi incarcati pe interval unul langa altul... trei stupi asfixiati la destinatie cu toate ca aveau sita pe tot fundul... neprevazutul pandeste la tot pasul, Aline !
Dar... cu cat sunt mai multe variante, cu cat incercam sa avem in vedere cat mai multe desfasurati posibile cu atat riscul unor situatii limita se micsoreaza.
Iar asta cu pozitionarea pe terenul altuia fara sa-i ceri acceptul n-o pot intelege niciodata. Mah, in America te impusca pentru asa ceva !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde alt stupar » 06 Iul 2013, 21:51

asa... si revenind la "necazurile" ontopic cu floarea, ieri am observat la un lan ceva ce in ceilalti ani mi-a scapat sau nu a fost cazul... polen cazut pe frunzele situate imediat sub floare ! Si nu putin, efectiv se ia pe deget, pare ca si cum ar fi cernut printr-o sita deasa :shock:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Re: Floarea soarelui: 2011(1-2) - 2012(2-8) -2013

Mesajde Donbazil » 07 Iul 2013, 00:01

alin75 scrie:Dupa peripetii cu masina (a picat discul) am reusit in final sa ajung la un lan (nu foarte mare) de FS. Intrebare: Floarea acum incepe sa se desfaca, dar palariile care sunt mai evoluate au un diametrul de aproximativ 12-15 cm (fara petalele de pe margine), iar inaltimea este de aproximativ 1,5m. Am mutat stupii in noaptea acesta, deci nu am avut cu cine sa vb. astfel ca nu stiu ce soi este! Acum doar din acesta scurta descriere (mie mi s-a parut palaria cam mica, de asta intreb daca aveti o idee de tipul FS).

Numai bine,
Alin

Sal'tare!
Despre peripetii cu masina o sa scriu ceva la pagina mea....

Dar despre" Am mutat stupii in noaptea acesta, deci nu am avut cu cine sa vb. astfel ca nu stiu ce soi este!" sa stii ca mi se pare cu totul neprofesionist. Pai asta se face prima data cand te documentezi.
Obligatoriuu trebuie vorbit cu fermierii; pai cum te pui pe terenul lor fara sa dai " buna ziua"?....Daca o sa ai probleme pentru ca nu ti-ai aranjat din timp vatra temporara, sa stii ca doar tu esti de vina.....
Nu mai putem sa ne punem unde vrem si fara sa intrebam pe cei indreptatiti.....Vremurile si oamenii sunt sum sunt, deci e bine sa masori de doua ori si sa tai o data....Parerea mea!.... :idea:

Sal'tare!
Donbazil - Faget

P.S. Asta mi-a placut!....: sa stii ca altii se duc in grup, adica se unesc 2-3 stupari si in caz de nevoie se mai tracteaza, se ajuta, pazesc cu randul si partea minunata...au cu cine socializa.
Mircea incepe sa priceapa "miezul" problemei.....
Donbazil

Mesajde IonutMioveni » 07 Iul 2013, 01:40

alt stupar scrie:asa... si revenind la "necazurile" ontopic cu floarea, ieri am observat la un lan ceva ce pana aacu, in ceilalti ani, mi-a scapat sau nu a fost cazul... polen cazut pe frunzele situate imediat sub floare ! Si nu putin, efectiv se ia pe deget, pare ca si cum ar fi cernut printr-o sita deasa :shock:

Daca nu ma insel...chiar acum de curand a postat cineva o fotografie in care e evidentiat foarte bine acest fapt., insa nu.mi aduc aminte la cine de la sectiunea "pagini personale".
Stiu ca este o fotografie realizata cu telefonul mobil. :lol:
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 07:57

Apropos de acceptul proprietarului:

Merg (acum 3 saptamani) la un inginer agronom cu care am relatii foarte bune si vechi. Imi arata 1 lan de floarea soarelui, de 100 de ha pentru cele 80 de familii ale mele. Imi place - frunze destul de sanatoase, cel putin aparent. Este inconjurat de 500 ha de floarea soarelui modificata genetic - nemelifera.
Vorbesc cu niste ciobani, prprietari pe un teren vecin, totul e in regula, stabilesc locatia (sa nu-i deranjeze nici pe ei, nici pe trecatori)

Ieri merg in recunoastere: Lanurile genetic modificate sunt inflorite, cel melifer mai are cateva zile.
SURPRIZA: In buza lanului gasesc 150 de familii, hamesite de foame si agresive, aduceau (DOAR) polen intr-o veselie.
Langa stana si langa drum un pavilion si inca o gramada de stupi pe jos - 120 de familii, pozitionate "in coasta" stanei, pe proprietatea ciobanilor.
Total 270 de familii la 100 de ha. Si eu care stiam ca nu se incarca mai multe de 1 fam/ha! (Intre timp s-or fi schimbat normele si eu nu stiam)

Ciobanul nu stie nimic, dar injura si bleastema ca-i inteapa albinele cainii si oamenii, si asta chiar pe proprietatea lui.
Inginerul nu stie nimic. Si toata lumea din sat il cunoaste si te-ar putea ndruma spre el, numai sa vrei.

JUDECATI SINGURI!
(Ma gandesc sa le las niste biletele pentru dumirire, sa afle cum au luat teapa si au mai deranjat si pe altii crezandu-se "smecheri".)
(Si te mai miri ca multi se vaita de daune din partea localnicilor!)
Daniel Popovici

Mesajde alin75 » 07 Iul 2013, 08:44

1. chiar mi-ar place o "asociere" pentru impartirea timpului, a eventualelor probleme de transport, dar parca totul e ca la peste (nu te pune acolo ca locul e momit de X, te duci unde auzi ca Y a prins anul trecut, locurile "bune" nu le spune nimeni, si exemplele pot continua);
2. cand am lasat platforma nu a fost chiar in drum (este un fel de parcare neamenajat), din punctul meu de vedere singurul inconvenient este doar ca este pe cealalta parte a drumului fata de lan si exista riscul sa loveasca masinile culegatoarele.
3. ieri am reusit sa gasesc intelegere sa las platforma in gradina unui OM!

Revenind la floare am studiat marimea frunzei (am gasit undeva niste poze comparative) si se pare ca este BINE :)

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde catalin_valenii » 07 Iul 2013, 08:49

Si cum trebuie sa fie frunza ca sa fie melifera?
catalin_valenii

Mesajde alexx » 07 Iul 2013, 09:18

Ati mai intalnit cazul in care albinele vin efectiv colorate cu polen de la floarea soarelui??
alexx

Mesajde alekzzu » 07 Iul 2013, 11:38

are ceva daca ploua la floarea soarelui? :) am auzit ca nu mai da nectar daca ploua
alekzzu

Mesajde catajcm » 07 Iul 2013, 12:37

Ma ajuta si pe mine cineva? :D
Pioneer A89 si A90 sunt melifere? :D
catajcm

Mesajde alexx » 07 Iul 2013, 13:02

alekzzu scrie:are ceva daca ploua la floarea soarelui? :) am auzit ca nu mai da nectar daca ploua

Asa am auzit si eu nu stiu daca e mit sau realitate :!:
alexx

Mesajde alekzzu » 07 Iul 2013, 13:34

astept si parerile celorlalti :D
alekzzu

Mesajde danielmihai » 07 Iul 2013, 13:57

poate in ziua in care ploua sa nu mai dea...eu cred ca mai benefica e o ploaie decat o caldura de 38-42 de grade!!!
danielmihai

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 16:50

catalin_valenii scrie:Si cum trebuie sa fie frunza ca sa fie melifera?

Frunzele mari, verzi intens denota sanatate si capacitate de productie.
Cele mici si galbene denota lipsa potentialului, pipernicire.

Cantitatea de miere nu o determina frunza, ci genetica (soiul) + sanatatea.

Oricare ar fi soiul, daca nu are frunze sanatoase, nu ai ce astepta.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 16:52

alexx scrie:Ati mai intalnit cazul in care albinele vin efectiv colorate cu polen de la floarea soarelui??

Da.
E lanul aproape.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 16:59

alekzzu scrie:are ceva daca ploua la floarea soarelui? :) am auzit ca nu mai da nectar daca ploua

Teiul nu mai da nectar in ziua respectiva daca il ploua ( de fapt ii spala nectarul secretat si vor da urmatoarele flori daca mai are boboci).
Pentru floarea soarelui, o ploaie buna (fara grindina) face doar bine.
Frigul prelungit si mai ales noptile reci dauneaza amandurora.
Daniel Popovici

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI