Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Floarea soarelui

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 17:02

catajcm scrie:Ma ajuta si pe mine cineva? :D
Pioneer A89 si A90 sunt melifere? :D

Nu.
Dupa cate stiu, toti hibrizii Pioneer sunt absolut seci.
Poate apar exceptii in soluri foarte bune si umiditate + tempeatura optime, dar nu m-as baza.
Daniel Popovici

Mesajde Daniel Popovici » 07 Iul 2013, 17:10

alt stupar scrie:asa... si revenind la "necazurile" ontopic cu floarea, ieri am observat la un lan ceva ce in ceilalti ani mi-a scapat sau nu a fost cazul... polen cazut pe frunzele situate imediat sub floare ! Si nu putin, efectiv se ia pe deget, pare ca si cum ar fi cernut printr-o sita deasa :shock:

Si care-i necazul? Sau e de bine?
N-am tinut seama, dar cred ca toate plantele de floare soarelui "patesc" la fel.
Daniel Popovici

Mesajde stefanmadalin » 07 Iul 2013, 18:17

Daniel Popovici scrie:

Oricare ar fi soiul.

Se mai cultiva soiurile? Ar fi ciudat, care noi am hibridat prima data floarea soarelui(acum multi,multi ani), sa mai folosim soiuri.

Din pacate mai toti hibrizii de floarea soarelui au gene de rezistenta. Fie pentru a rezista la vreun erbicid, boala,daunator...
Se stie ca ''o gena=o enzima''. Chestia importanta este enzima aceea,care nu stii ce face,nu stii cum se comporta in org. albinei. Mai grav este ca aceste gene sunt luate de la alte organisme =transgenic,si nu de la plante,cum ar fi natural.
Eu cred ca astea sunt marile aspecte de care trebuie tinut cont la floarea soarelui, si nu cat da la hectar,fie el polen sau nectar.
Imaginati-va gena de bacillus thuringiensis la floarea soarelui,desi nu cred sa existe asa ceva, deoarece floarea soarelui nu prezinta daunatori importanti.
Deci gena asta, BT, la porumb de exemplu, enzima codificata de ea,distruge aparatul digestiv unor ganganii care care [url]doar[/url] gusta din porumb. imaginati-va ce s-ar intampla cu un astfel de polen/nectar in gusa albinei.

Deci, informati-va foarte bine inainte sa va duceti la un lan de floarea soarelui,puteti pleca devastati. Chestiile de vi le-am spus nu se prea scriu in cataloagele firmelor producatoare. Daca aveti cunostinte care lucreaza in ameliorare, intrebati-le, va pot da informatii mult mai pretioase decat directorii zonali de vanzare de matriale semincere.
stefanmadalin

Mesajde alexx » 07 Iul 2013, 23:38

Daniel Popovici scrie:
alexx scrie:Ati mai intalnit cazul in care albinele vin efectiv colorate cu polen de la floarea soarelui??

Da.
E lanul aproape.

Esti sigur ca asta e cauza :?: :?: practic lanul e la 100 de m de albine
alexx

Mesajde kiloz » 08 Iul 2013, 06:17

Polen din abundenta si la anumite soiuri foarte lipicioasa .albina care aduna nectar periaza corpul mai rar de polen.Polenul se lipeste de perisoarele de pe corpul albinelor, se produce o uzura prematura a albinelor.
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde alin75 » 08 Iul 2013, 07:40

Ieri aduceau albinele polen, parca era primavara!
In rest numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde DaniApis » 08 Iul 2013, 08:15

As avea si eu o intrrebare: daca mierea de fs nu este capacita nici macar in proportie de 10% nu o pot extrage deloc? Se poate acrii? :?:
DaniApis

Mesajde Cristian Chirculescu » 08 Iul 2013, 10:43

O faci tuica. lasa mierea sa o capaceasca albina. o sa iti para rau apoi.
Alias FreeCristian 0764514729

www.freecristian.ro
Cristian Chirculescu

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 11:03

DaniApis scrie:As avea si eu o intrrebare: daca mierea de fs nu este capacita nici macar in proportie de 10% nu o pot extrage deloc? Se poate acrii? :?:

Ai grija ca asa a mai facut un nas de-al meu cu mierea de la vita de vie si a facut-o must ia fiert in borcan si cand a gustat sa vada produsul finit era vin si in final a facut o tuica din ea de iti trosneau urechile spirt medicinal nu altceva:lol:
alexx

Mesajde Donbazil » 08 Iul 2013, 15:17

Sal'tare!
Da' nu stii de ce?....
Pai pentru ca si el o fi scris "acrii" cu doi de i! :shock: :shock: :shock:
Si de rusine.....S-a acrit ( acidulat)... :lol:
Sa fitzi sanatosi si intzeleptzi!....
Sal'tare!
Donbazil - Faget :)

P.S. Vedetzi dragi colegi ca amicul nostru kiloz este ungur.....Si cat de corect scrie in limba romana, de care unii ne cam batem joc.....
Donbazil

Mesajde cristi_vidican » 08 Iul 2013, 16:27

Din discuțiile cu unii care sunt la FS, până acum, nu prea a mers.
Am aflat că cei din Dobrogea au strâns ceva, dar sub așteptări.
Alții prin vest au cântarele pe minus.
Mâine merg să văd și eu dacă a mai rămas ceva din mierea de tei care am vrut s-o amestec cu cea de FS. :lol:
Acum 2 ani, un coleg de pastoral la FS, a venit cu butoiul cu sirop, că mureau albinele de foame.
Anul acesta ne-am postat iar în același loc. Sperăm să n-avem rezultatele de atunci.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapi » 08 Iul 2013, 19:24

Asa este, de la an la an culesurile si productiile de miere de la floarea soarelui sunt din ce in ce mai mici.
Odata ca suprafetele cultivate sunt mai mici, pe urma avem culturi in majoritate cu samanta tratata (inrobata) cu tot felul de pesticide pe care le intelegem dar nu le acceptam (cu care politica agricola a tarii este de acord), apoi avem porumbul transgenic (modificat genetic)cu acelasi interval de inflorire (pe care albina nu il poate ocoli), apoi hibrizii care nu au nevoie de polenizare pentru a produce si nu sunt formati pentru atractia albinei, apoi diferentele termice evidente intre zi si noapte, incarcaturile prea mari de albine la ha, fertilizarea minima a solurilor, s.a.

Din toate aceste neajunsuri, albina este cea mai afectata, chiar daca refacem populatiile anual, la un moment dat vom evita culesurile de la floarea soarelui.
proapi

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 21:53

La mine a mers bine in o saptamana au cladit si au umplut o magazie 1/2

p.s Cristi sa sti ca ai avut dreptate cu invataturile pe care i le-ai dat lui priest ;) multumesc
alexx

Mesajde cristi_vidican » 08 Iul 2013, 22:39

alexx scrie:La mine a mers bine in o saptamana au cladit si au umplut o magazie 1/2

p.s Cristi sa sti ca ai avut dreptate cu invataturile pe care i le-ai dat lui priest ;) multumesc

Mă bucur. Învață bine și dă mai departe!
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde DaniApis » 09 Iul 2013, 09:18

Iar in legatura cu mierea eu as incerca sa o extrag deoarece efectiv sunt blocati si vreau sa le dau spatiu matcilor la ouat . Dar o sa mai astept cateva zile sa o capaceasca nitel.
DaniApis

Mesajde priest » 09 Iul 2013, 10:26

cristi_vidican scrie:
alexx scrie:La mine a mers bine in o saptamana au cladit si au umplut o magazie 1/2

Mă bucur. Învață bine și dă mai departe!

Cristi, la mine au cladit o fata de rama de 3/4 si sub ramele pe care le-am ridicat (numai pe una ), au inceput sa cladeasca faguri in jos. Ce fac? Las asa pana termina de cladit rama de 3/4 sau mut ramele de 1/1 inapoi in cuib?
priest

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI