Prima pagină OFF TOPIC CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE

Aici poti pune tot felul de intrebari (altele decat cele legate de apicultura) . Poti discuta cu alti apicultori despre orice iti trece prin cap.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

La oras sau la tara ?

Mesajde State » 10 Iul 2013, 12:07

Domnilor, am ajuns la o concluzie care pe mine ma ingrijoreaza...

Dat fiind faptul ca stau la bloc, castig cat de cat bine(atat eu cat si sotia), mie nu-mi mai ajung banii de la un salariu la altul. Ne intra in casa aproape 50 de milioane(vechi). Dupa ce ne platim intretinerea, telefonul, curent, banca, etc. , mai ramanem cu bani doar sa traim pana la salariul urmator. Sa nu ma bata D-zeu, nu ne lipseste nimic...nu ne abtinem de la nimic.
Ma tot gandesc sa incep o afacere dar sincer nu stiu cu ce sa incep. Mi-e frica sa investesc in ceva care sa fiu sigur ca merge pe viitor.
M-am gandit la comert cu diverse dar ma uit in jur si observ ca sunt atatia care se ocupa cu asta.

Am o varianta sa ne mutam la tara, ori la mine ori la sotie. Ce as putea face acolo? Nici n-as vrea sa raman la stadiul doar sa am ce manca. Pamant este, am unde cultiva legume, etc. dar bani de unde scot ? In ambele variante, ma ingrozeste ideea sa fac naveta zeci de kilometrii pentru un salariu de 700-800lei/luna. Nici nu m-as mai bucura de libertatea dupa care tanjesc, nici cu banii nu m-as ajunge. Ar fi egal ca in momentul de fata...

Acum va intreb si pe voi : Cum va descurcati? Ce optiuni as avea in cazul in care ma mut undeva la tara? Imi place sa muncesc, sa trag, sa alerg, sa ma simt folositor, atat pentru mine cat si pentru cei din jurul meu. Partea proasta e ca nu am idei.
Ma mai gandesc si la viitor. Nu vreau sa ajung sa tin evidenta banilor pe hartie..50lei telefonul, 50internetul, 100curentul, etc. si ce ramane sa fie pentru paine si zahar. Sunt obisnuit sa cheltui atat cat am, asta e partea proasta. :oops:

Pe de alta parte, imi doresc sa scap de betoane si asfalt. Vreau sa am libertate, sa muncesc doar pentru mine, sa nu mai fiu nevoit sa muncesc pentru altii.

Cu ce anume as putea incerca o afacere de familie undeva la tara? Nu conteaza domeniul, poate fi agricultura, comert, orice, numai sa am ceva care sa-mi asigure un trai cat de cat decent.

Va multumesc anticipat pentru sfaturi si pareri. Sunt tare curios cum se descurca altii care locuiesc la tara. Poate din asta invat si eu ceva. Va multumesc!
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Re: La oras sau la tara ?

Mesajde IonutMioveni » 21 Iul 2013, 18:44

Salutare colegu!
Buna intentia ta de a scapa de oras (cu toate cele) si de a te muta la tara unde ai libertate deplina....spun eu.
Mi-a placut sa citesc toate cele scrise de tine din acest post ...insa am doua intrebari pe suflet si as vrea sa ti le adresez....nu inainte de a preciza faptul ca foarte multi dintre noi si-ar dori sa aiba situatia ta financiara.
1.Cati membrii sunteti in familie?...doar tu si sotia?
2. Ce inseamna pentru tine un trai decent?
Pentru ca sincer sa fiu ai mei castiga destul de bine fata de multe alte familii pe care le cunosc...si anume 2 salarii care cumuleaza undeva la 1000 de euro lunar.
Ratele la banci 1000 de Ron + cheltuielile aferente ca oricarei familii ce traieste la bloc.
Toata aceasta suma (care ne mai ramane) / 4 membrii si eu sunt o persoana care pot sa spun cu mana pe suflet ca traiesc decent.
D'asta te intreb ce inseamna la tine sa traiesti decent...si cat anume ai avea nevoie ...ca bine'nteles cu cat ai mai mult cu atat cheltui mai mult :lol:
Toate cele bune!
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde iulians » 21 Iul 2013, 19:19

Salariul trebuie sa existe intr-o familie iar veniturile daca sunt insuficiente trebuiesc rotunjite prin activitati profitabile desfasurate in timpul liber. Da, apicultura poate fi o activitate care sa imbine utilul cu placutul ca si altele.
iulians

Mesajde redoo » 21 Iul 2013, 20:11

Viata la tara este frumoasa...cand mergi la sfarsit de saptamana :D Ai de hranit porc,rate,gaini si alte oratanii care-ti vor misuna in timp pin curte,asta pt ca le vei cumpara.Vei face ceva tone de grau dar te lasa inima cand vezi cat cost sa-l vinzi si vei zice va-l faci paine.Painea de casa este buna, dar nevasta o sa se sature sa tot coaca paine, asa ca vei mai cumpara. Tot vei avea mult grau(pretul ti-a parut foarte mic si nu l-ai vandut) si-ti vei cumpara pe langa gaini si un porc,ca de ai ce sa-i dai sa manance. Se apropie craciunul,tai porcul dar nu mai ai grau ca asta a mancat mai mult decat ai facut tu paine. Stai seara la o bere la carciuma din sat si ai revelatia...ba, daca eu vindeam graul ala acum cumparam un porc si-mi mai ramaneau ceva ban...si cred ca luam un porc mai gras decat asta pe care l-am crescut eu....tot la carciuma cand te simti si tu mai bine o sa dai sigur peste un erudite care-I va face complimenete nevestei pe care ai aduso cu tine la tara.
Intre timp o sa ai un copil scolar,care o sa-si ia cizmele de cauciuc in picioare pt a merge la scoala pe un drum plin de noroi si o sa-l injure pe tac'su de fiecare data cand povestewste cum a vrut el sa scape de betoane si ASFALT.
Pe langa aste cel putin la inceput vei mai avea de cumparat lemne,de spart lemne, de invartit sa amenajezi o baie cu cada cel putin si de izolat buda din gradina sa nu te bata vajul la c*r in iarna.
Si nu in ultimul rand,gandestete la educatia copiilor.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde State » 21 Iul 2013, 23:03

IonutMioveni scrie:Salutare colegu!
Buna intentia ta de a scapa de oras (cu toate cele) si de a te muta la tara unde ai libertate deplina....spun eu.
Mi-a placut sa citesc toate cele scrise de tine din acest post ...insa am doua intrebari pe suflet si as vrea sa ti le adresez....nu inainte de a preciza faptul ca foarte multi dintre noi si-ar dori sa aiba situatia ta financiara.
1.Cati membrii sunteti in familie?...doar tu si sotia?
2. Ce inseamna pentru tine un trai decent?
Pentru ca sincer sa fiu ai mei castiga destul de bine fata de multe alte familii pe care le cunosc...si anume 2 salarii care cumuleaza undeva la 1000 de euro lunar.
Ratele la banci 1000 de Ron + cheltuielile aferente ca oricarei familii ce traieste la bloc.
Toata aceasta suma (care ne mai ramane) / 4 membrii si eu sunt o persoana care pot sa spun cu mana pe suflet ca traiesc decent.
D'asta te intreb ce inseamna la tine sa traiesti decent...si cat anume ai avea nevoie ...ca bine'nteles cu cat ai mai mult cu atat cheltui mai mult :lol:
Toate cele bune!

Deocamdata sunt eu si sotia. Plus un caine dar ala nu papa mult pe luna, e nesimnificativ...

Pentru mine traiul decent inseamna sa n-am grija de nimic, sa nu-mi reduc cheltuielile de zi cu zi cu gandul ca mai am 500-600lei pana la salariu. Cateodata raman surprins cand vine leafa si pe card mai sunt bani de la salariul trecut. :lol: Daca stiam...aveam eu grija sa nu mai ramana.
State

Mesajde modigliani » 21 Iul 2013, 23:06

State scrie: Cateodata raman surprins cand vine leafa si pe card mai sunt bani de la salariul trecut. :lol: Daca stiam...aveam eu grija sa nu mai ramana.

Vand 3 lansete Germina in stare buna si-o mulineta DAM din ..... 1965 ! :D
modigliani

Mesajde State » 21 Iul 2013, 23:14

redoo scrie:Viata la tara este frumoasa...cand mergi la sfarsit de saptamana :D Ai de hranit porc,rate,gaini si alte oratanii care-ti vor misuna in timp pin curte,asta pt ca le vei cumpara.Vei face ceva tone de grau dar te lasa inima cand vezi cat cost sa-l vinzi si vei zice va-l faci paine.Painea de casa este buna, dar nevasta o sa se sature sa tot coaca paine, asa ca vei mai cumpara. Tot vei avea mult grau(pretul ti-a parut foarte mic si nu l-ai vandut) si-ti vei cumpara pe langa gaini si un porc,ca de ai ce sa-i dai sa manance. Se apropie craciunul,tai porcul dar nu mai ai grau ca asta a mancat mai mult decat ai facut tu paine. Stai seara la o bere la carciuma din sat si ai revelatia...ba, daca eu vindeam graul ala acum cumparam un porc si-mi mai ramaneau ceva ban...si cred ca luam un porc mai gras decat asta pe care l-am crescut eu....tot la carciuma cand te simti si tu mai bine o sa dai sigur peste un erudite care-I va face complimenete nevestei pe care ai aduso cu tine la tara.
Intre timp o sa ai un copil scolar,care o sa-si ia cizmele de cauciuc in picioare pt a merge la scoala pe un drum plin de noroi si o sa-l injure pe tac'su de fiecare data cand povestewste cum a vrut el sa scape de betoane si ASFALT.
Pe langa aste cel putin la inceput vei mai avea de cumparat lemne,de spart lemne, de invartit sa amenajezi o baie cu cada cel putin si de izolat buda din gradina sa nu te bata vajul la c*r in iarna.
Si nu in ultimul rand,gandestete la educatia copiilor.

Gandesti foarte corect si apreciez sinceritatea!

Intre timp am ales alta varianta. Cumparam o casa cu mult teren langa Bucuresti(5min de mers cu masina pana la prima gura de metrou-Berceni). Deja am niste variante dar trebuie sa le gandesc foarte bine pe fiecare in parte. Toate necesitatile: apa, curent, gaze, internet.
Deocamdata putem merge amandoi la serviciu in oras, desi intentia mea initiala era sa nu mai fim nevoiti dar...
Copiii(vreau 2) nu vor fi nevoiti sa poarte cizme. Comuna este una destul de civilizata. Scoala nu ar fi o problema, Bucurestiul e f. aproape.

Lemne, gaini, iepuri, pomi, stupi, etc. - pentru astea vreau la tara. :D Mie chiar imi place sa am activitate. Mama m-a facut cu blender-ul cred. Visez la o livada, la stupina, la legume, etc. Tocmai de asta vreau teren cat mai mult. Cu porcii deocamdata stau parcat, are cine sa mi creasca in alta parte.

Ca si job extra, m-am gandit la un magazin alimentar+bodega. Mancarea si bautura vor fi totdeauna cautate. Un venit oricat de mic, e bun sa intre acolo. Sau poate un service auto dar depinde cu cati bani ramanem dupa ce platim casa si terenul.
Este teren intravilan cu 7E/MP. Ce sa-mi doresc mai mult?

Ca alti bani suplimentari, sotia vrea sa-si deschida un cabinet de traduceri. Asta in viitor, intai prioritatile.
State

Mesajde iunicu » 22 Iul 2013, 01:36

Statica, comertul de provincie nu e ca cel de la oras. Ca sa deschizi un magazin cu carciuma trebuie pozitie musai la raspantie. Iaca eu am magazin si dupa ce platesc marfa, salarii, impozite, contabila, utilitatile... Mai raman vreo 1000 - 1500 lei curati. La tara lumea nu are bani si multi vin sa cerseasca pe datorie. Daca te indupleci, te uiti lung dupa ei cum intra vis-a-vis sa cumpere cu banii jos ca la tine e dator si nu isi permite sa se achite. Daca te impine pacatul sa ii ceri socoteala, se enerveaza imedia. Da ce ma, tu stai in banii mei? Pai daca aveam nu tii dadeam? Si nu ma mai intreba de datorie ca ti-oi aduce intr-o luna... doua...
Carciuma? Pentru nimic in lume nu as sta sa pazesc pana in puterea noptii betivanii care beau cimitirina la 100 de grame si se pisa pe gardul meu sau pe langa wc.
De controalele diferitelor institutii care vin sa adune bani la "buget" nu te mai plictisesc
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde State » 22 Iul 2013, 09:30

Pentru mine era o idee...acum nu stiu cat de profitabila este. Decat deloc, sunt buni si aia 1000-1500lei. Mai repede scot profit de la pepeni dar asta e sezonier. :D
Din ce-am vazut eu in zona, e nevoie de bodega. Testez inainte de a ma arunca. ;) Multumesc de sfaturi!
State

Mesajde State » 22 Iul 2013, 10:54

modigliani scrie:Vand 3 lansete Germina in stare buna si-o mulineta DAM din ..... 1965 ! :D

Si eu vand un motor de 10cai. :D La mine s-a pus praful pe toate...an mai prost ca asta n-am avut niciodata. La ce-mi vine acum pe cap, nu-mi mai arde nici sa beau cafeaua. Vorbim despre pescuit dupa Octombrie. ;)
State

Mesajde Nicolae Popescu » 22 Iul 2013, 15:31

Si eu vreau so vand pe Stela. Doritorii sama sune ca mia-m incarcat cartela.
State imi pare tare rau de tine ca o duci asa de rau si daca faci birt am rachiu aprig de Calnau. Daca vii la posta iti dau gratis ca te cunosc si sa stii ca numai eu iti dau ca ceilalti nu cred ca e mai zgarciti si nu te cunoaste ca la posta nu da nimeni nimic. Si daca vrei la tara e bine sa stii de la mine ca asa e si conteaza care tara altfel nu e asa bine. Ca va-m spus ca sunt din Posta Calnau codul 127485
Nicolae Popescu

Mesajde jonny_it » 22 Iul 2013, 16:02

State scrie:Va multumesc anticipat pentru sfaturi si pareri. Sunt tare curios cum se descurca altii care locuiesc la tara. Poate din asta invat si eu ceva. Va multumesc!

Idee: casa la tara dar in apropierea orasului astfel incat sa locuiti la tara dar sa lucrati in oras. :)

Eu locuiesc la tara dar lucrez pentru o firma din strainatate(stau in fata unui calculator si pentru asta iau niste euro, destul de multi zic eu :) ). Pe viitor incerc sa ma mut(construiesc o casa) mai aproape de oras dar nu in ora(pe cat posibil intr-o zona melifera). Trai doar din agricultura in nici un caz pentru ca stiu ce inseamna sa te trezesti la 4 dimineata si sa muncesti pana cand nu se mai vede. Astfel de experiente ajuta mult cand treci la munca de birou. Adica nu mai fac atat de multe mofturi ca vai cat de mult muncesc si nu mai pot. :lol: Program de 8 ore = un vis, deci mai pot lucra si la albine 3-4 ore in fiecare zi. ;)

Parerea mea este ca daca ai 5000 ron si un job cat de cat stabil sa stai linistit. Eventual o casa de vacanta pe undeva si in weekend-uri mergeti la albine + cultura de ridichi si salata :)
jonny_it

Mesajde State » 22 Iul 2013, 17:31

jonny_it scrie:Idee: casa la tara dar in apropierea orasului astfel incat sa locuiti la tara dar sa lucrati in oras.

Eu locuiesc la tara dar lucrez pentru o firma din strainatate(stau in fata unui calculator si pentru asta iau niste euro, destul de multi zic eu ). Pe viitor incerc sa ma mut(construiesc o casa) mai aproape de oras dar nu in ora(pe cat posibil intr-o zona melifera). Trai doar din agricultura in nici un caz pentru ca stiu ce inseamna sa te trezesti la 4 dimineata si sa muncesti pana cand nu se mai vede. Astfel de experiente ajuta mult cand treci la munca de birou. Adica nu mai fac atat de multe mofturi ca vai cat de mult muncesc si nu mai pot. Program de 8 ore = un vis, deci mai pot lucra si la albine 3-4 ore in fiecare zi.

Parerea mea este ca daca ai 5000 ron si un job cat de cat stabil sa stai linistit. Eventual o casa de vacanta pe undeva si in weekend-uri mergeti la albine + cultura de ridichi si salata

Nu te cunosc dar te iubesc! :D

La asta ne-am gandit si noi in ultima faza. Casa exact langa oras sa nu ne rupem ochii pe naveta. Cu masina fac fix 5min pana la prima gura de metrou.
Terenul este garla si ieftin. Casele sunt la fel. In aceasta situatie, prefer sa ma trezesc cu 30min mai devreme decat sa stau intr-un bloc.
Simt nevoia sa am "aer", sa lucrez(fizic), sa fac ce vreau eu in curtea mea, sa-mi pun in gradina exact ce vreau sa mananc, etc.

In acest moment, eu sunt nevoit sa-mi cumpar o locuinta. De ce as da 60.000E pe un apartament la marginea orasului, cand pot da 40mii pe o casa cu teren de 1000mp ? :?
In afara de job, mai am si alte activitati din care mai scot un ban. Daca in momentul asta as sta la curte, unde sa am loc de depozitare, n-as mai fi nevoit sa lucrez la patron. Dar cum eu stau in cutie de chibrit, ma descurc cum pot...si chiar si asa, mai misc cate ceva.

La salata si ridichi m-ai nimerit. Ai idee cati bani se scot primavara? :D ;)
State

Mesajde Mircea_63 » 22 Iul 2013, 17:46

Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde modigliani » 22 Iul 2013, 17:58

State scrie: ..... Cu masina fac fix 5min pana la prima gura de metrou......
..... De ce as da 60.000E pe un apartament la marginea orasului, cand pot da 40mii pe o casa cu teren de 1000mp ?

Indiene , stai-asa-ca-nu-i-asa ! Dupa cum stii imi facusem casa la Ciorogarla ( pentru necunoscatori - la 5 km de sos de centura a Bucurestiului ) . Pe masura ce ma apropiam de nivelul de finisaje au inceput calculele de cheltuieli de dupa eventuala mutare acolo . Hai sa incerc sa reproduc :

Familie din trei membri : eu , sotia si pustiul . In famile aveam o singura masina . Chiar si asa "ecuatia" suna cam in felul urmator :

"daca doar eu fac 5 + 5 km in plus pe zi fata de cel mai apropiat punct al Bucurestiului , DOAR O SINGURA DATA PE ZI , rezulta un consum de 300 km/luna , 3600 km/an . care , la un consum de 10 % echivaleaza cu 360 L combustibil pe an , adicatelea aproximativ 22 000 000 lei / an . Daca , sa zicem , am nevoie sa trec macar odata pe acasa peste zi , povestea asta se dubleaza .

Nevasta-mea nu conduce si-as fi devenit "sclavul" deplasarilor sale . Cora , manichiura , soacra-mea , mall , prietene , diverse , etc . Doar imagineaza-ti !
Chiar si daca ar fi condus , sa zicem o masina cu un consum de 6 - 7 % , tot as fi ajuns la inca 70 % din calculele facute pentru masina mea . Adica undeva la minim inca 15 000 000 / an .
Evident fii-miu ar fi trecut si el la o masina , probabil tot cu consum redus , ..... inca fo 15 000 000 .

Repet , acceptand prin absurd doar o singura plecare si-o intoarcere acasa pe zi a fiecaruia am fi ajuns la un consum de .... 55 - 60 000 000 / an . Facem in luni si ajungem la MINIMUM MINIMORUM 5 000 000 . INSIST , asta doar la un drum de fiecare !!!

La asta adauga service , asigurari si impozit la trei masini si-ti faci o imagine oarecum completa . Mai pune si reviziile care , la un asemenea consum de kilometri ..... iti vor fi facturate cu niscaiva timp mai devreme decat in mod normal .
Pune si iernile cu zapezile lor ( mai ales pt masinile mici ) , blocajele de trafic , etc .

Despre alte dezavantaje luate-n calcul revin curand .

.............................................

Stiu , este tentanta viata "pe pamant" . Multi suntem "rupti" din acest stil de viata . Dar daca acum Bucurestiul va ofera ( la o pereche tanara ) in jur de 50 000 000 / luna ...... zic eu sa va vedeti de treaba voastra in continuare .
Ca sa locuiesti la tara , vb lu' Iunicu , mizeaza SIGUR pe o carte castigatoare . In sensul ca acel trai ..... hai sa-i zicem rural .... va asigura macar 60-65 % din cat faceti acum .......
modigliani

Mesajde modigliani » 22 Iul 2013, 18:08

p.s. Ai mei la tara , doi batrani fara mari pretentii financiare ( n-au masina , nu fumeaza , etc ) , fara "casoaie" cu centrale si alte fite , LA PENSIE SI INCA IN PUTERE avand permanent grija de resursele agricole ce le poate pune la dispozitie o gradina de 1300 mp , muncitori si priceputi la asta , cu doua pensii relativ bine puse la punct ( impreuna au 21 000 000 ) , cu un apartament in Buc inchiriat de la care mai primesc inca fo 10 milioane/luna , ...... se vaita de neajunsuri financiare . Nu-s deloc in sapa de lemn , dar luna trecuta i-am ajutat eu sa cumpere 20 de saci de ciment - de exemplu .
Ultima oară modificat de modigliani pe 22 Iul 2013, 18:22, modificat de 2 ori în total.
modigliani

Următorul

Înapoi la CAFENEA - DISCUTII DESPRE ORICE