de cristi_vidican » 23 Iul 2013, 06:38
Am iernat așa stupi în ultimii ani. Un fel de experiment. Pe unii am vrut să-i trec astfel pe MER, sperând că matca va oua în etaj primăvara. Am reușit o singură dată, acum câțiva ani. În ultimii ani, mătcile au început ponta doar în cuibul de 1/1(a fost miere destulă și acolo), pontând în etaj doar spre salcâm, ceea ce era târziu pt a-i trece pe MER.
Am avut o singură mortalitate la un stup tare, care n-a mai urcat în etajul de 1/2 plin cu miere. Era prin februarie. Am bănuit de altceva acolo, nu de lipsa lui de putere de a urca.
Mie, cu această excepție, niciodată un stup nu mi-a murit de foame cu mierea deasupra în cat. S-ar putea să țină și de zonă, am iernile cu multe ferestre de zbor.
Dar, în cazul dadanturilor care îi mai am nu voi mai ierna niciodată cu cat de 1/2 deasupra. Primăvara cuibul e destul de larg și ar trebui ținut strâns.
Unde e familie puternică, iernată pe 7-8 interval nu sunt probleme dacă le iernezi cu etaj de 1/2 plin, cu ceva miere în cuib, iar la astfel de stupi nu mai faci nimic decât tratamente AV. Primăvara eventual mai pui un etaj de 1/2. Nu e glumă.
Problema care m-a surprins în multe toamne cu DB 1/1 cu etaj de 1/2 a fost greutatea cu care au cărat mierea din etaj în cuib. Nu prea mai poți descăpăci că apare furtișag. E o variantă să pui (dacă poți) etajul de 1/2 sub cuib, iar ele vor trage mierea în cuib, dar mai lent și de regulă vor trage din ramele care sunt sub puiet și mai greu sau chiar deloc pe cele din margine.
Dacă se poate descăpăci, atunci, mai ales spre toamnă, albinele duc totul din etaj în cuib.
Dar, nu o dată am rămas toamna cu mierea în etaje și astfel am iernat, din lene, cu etajele de 1/2 pline deasupra cuibului. Dumnezeu cu mila. Și am ieșit bine.
În concluzie: se poate, dar eu nu voi mai face așa ceva. Mierea trebuie să fie dispusă compact în zona ghemului
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a