Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

IERNARE CU CAT PLIN CU MIERE

Mesajde joohny » 22 Iul 2013, 21:16

VA salut.Am deschis acest topic deoarece as vrea sa iernez citeva fam. de albine cu un cat de 1/2 plin cu miere.Am cautat pe acest forum despre asa ceva si nu am gasit.Daca totusi e deschis un alt topic atunci rog sa ma directionati spre el.Deci eu sint interesat in cazul stupului Dadant pe 10 rame cu cat de 1/2 deasupra plin cu miere avind fund antivaroua(poate sa fie si cu 12R, iernarea se face la fel banuiesc).Va multumesc pt. intelegere si va doresc toate cele buna.Astept cu nerabdare parerile d-tra. Mentionez ca am citit in cartea lui Hristea din 1979 insa nu prea am inteles.
joohny

Re: IERNARE CU,CAT PLIN CU MIERE

Mesajde CristiTm » 22 Iul 2013, 22:08

Daca ai miere in cuib nu vad rostul la catul de deasupra mai bine pui catul gol sub cuib sa ai rezerve de miere minim 10kg in cuib si ne auzim la primavara cu o turta daca o fi nevoie, mai bine incepi sa faci complectarile cu sirop daca nu mai ai cules acum in august.
Spor la treaba
CristiTm

Mesajde Mircea_63 » 22 Iul 2013, 22:17

Ai grija ca in felul asta albinele vor trebui sa treaca dintr-un cat intr-altul. Ghemul de albine nu se lateste ca o farfurie zburatoare si mierea intinsa pe 10 rame de 1/2 nu e o rezerva serioasa. Pe locul unde se afla ghemul, ai sanse sa ajunga destul de repede la leatul de sus si daca gerul nu le lasa sa se relocheze sau au inceput sa faca puiet, atunci acolo intepenesc. Iarna sunt grozave ramele cat mai inalte.

Parerea mea!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde un OM » 23 Iul 2013, 06:16

Problema nu este chiar asa. Daca ar fi fost probleme mari la iernare pe magazia de 1/2, cei cu MER-uri ar fi fost nevoiti sa renunte de mult.
Cea mai grea problema pentru un Dadant de 10 rame intregi si magazie de 1/2, este faptul ca matca va incepe sa oua in magazie din februarie. Refacerea cuibului de puiet in ramele intregi va fi greoaie.
un OM

Mesajde ves.lucian.zabrani » 23 Iul 2013, 06:24

ar mai fi o treba buna iernarea cu un cat de 1/2 astfel :
fiind plin de miere sau poate si cu ceva sirop , se pune o folie intre cat si cuib . pliata la un colt !!!
periodic se descapaceste cate o rama din cat !!!
dupa ce albinele au carat tot din cat in cuib , pe masura ce eclozioneaza puietul , locul puietului este luat de miere !!!
cand catul s-a golit de miere , se pune sub cuib !!!
astfel cuibul vine mai sus , este mai protejat iarna de vant !!!
eu asa am facut si nu m-a parut rau !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde cristi_vidican » 23 Iul 2013, 06:38

Am iernat așa stupi în ultimii ani. Un fel de experiment. Pe unii am vrut să-i trec astfel pe MER, sperând că matca va oua în etaj primăvara. Am reușit o singură dată, acum câțiva ani. În ultimii ani, mătcile au început ponta doar în cuibul de 1/1(a fost miere destulă și acolo), pontând în etaj doar spre salcâm, ceea ce era târziu pt a-i trece pe MER.
Am avut o singură mortalitate la un stup tare, care n-a mai urcat în etajul de 1/2 plin cu miere. Era prin februarie. Am bănuit de altceva acolo, nu de lipsa lui de putere de a urca.
Mie, cu această excepție, niciodată un stup nu mi-a murit de foame cu mierea deasupra în cat. S-ar putea să țină și de zonă, am iernile cu multe ferestre de zbor.
Dar, în cazul dadanturilor care îi mai am nu voi mai ierna niciodată cu cat de 1/2 deasupra. Primăvara cuibul e destul de larg și ar trebui ținut strâns.
Unde e familie puternică, iernată pe 7-8 interval nu sunt probleme dacă le iernezi cu etaj de 1/2 plin, cu ceva miere în cuib, iar la astfel de stupi nu mai faci nimic decât tratamente AV. Primăvara eventual mai pui un etaj de 1/2. Nu e glumă.

Problema care m-a surprins în multe toamne cu DB 1/1 cu etaj de 1/2 a fost greutatea cu care au cărat mierea din etaj în cuib. Nu prea mai poți descăpăci că apare furtișag. E o variantă să pui (dacă poți) etajul de 1/2 sub cuib, iar ele vor trage mierea în cuib, dar mai lent și de regulă vor trage din ramele care sunt sub puiet și mai greu sau chiar deloc pe cele din margine.
Dacă se poate descăpăci, atunci, mai ales spre toamnă, albinele duc totul din etaj în cuib.
Dar, nu o dată am rămas toamna cu mierea în etaje și astfel am iernat, din lene, cu etajele de 1/2 pline deasupra cuibului. Dumnezeu cu mila. Și am ieșit bine.
În concluzie: se poate, dar eu nu voi mai face așa ceva. Mierea trebuie să fie dispusă compact în zona ghemului
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Mircea_63 » 23 Iul 2013, 10:09

un OM scrie:Problema nu este chiar asa. Daca ar fi fost probleme mari la iernare pe magazia de 1/2, cei cu MER-uri ar fi fost nevoiti sa renunte de mult.
Cea mai grea problema pentru un Dadant de 10 rame intregi si magazie de 1/2, este faptul ca matca va incepe sa oua in magazie din februarie. Refacerea cuibului de puiet in ramele intregi va fi greoaie.

MER-istul ii poate pune nu un cat ci doua caturi cu hrana. Este foarte important sa aibe grija la distanta dintre etaje. Ceea ce vara poate sa treaca neobservat, iarna iti poate face probleme serioase. Ma intreb insa, daca incepe ponta in februarie si ghemul e in cat, ce faci primavara? Transformi Dadantul 1/1 in sistem ME? Cum bine a observat UN OM.
Asta nu inseamna ca nu se poate ierna si asa. Ba mai mult, daca au ajuns la leatul de sus, decat sa-i pui turte, mai bine sa-i pui catul cu rezerve -daca ai.

Vorbesc si eu... ca de facut n-am facut. :?
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 23 Iul 2013, 18:55

Dacă se iernează cuib 1/1 cu etaj de 1/2 plin există riscul să ponteze matca în etaj. Matca va ponta în etaj și dacă ramele sunt albe dacă acolo e cu mâncarea.
Dacă nu se vrea trecerea pe MER, atunci e bine să nu se ierneze cu etajul de 1/2 deasupra.
Dacă ghemul e mare și ponta începe din etaj, atunci etajul se poate folosi în preajma salcâmului la roi care se formează pe MER.
De multe ori la stupii DB matca pontează și în etajul de 1/2. Nu-i bai, că acele rame, după ce le căpăcește merg ca să întărească roii.
Dar, pentru cei care lucrați pe cuib 1/1 cu magazii, cuibul e cuib, magazia e magazie și nu trebuie încurcate, altfel vă încurcați voi.
Dacă vreți să nu vă încurcați, treceți pe MER. Iernați cu corpul plin și nu veți tremura la iarnă.
cristi_vidican

Mesajde cristi x » 25 Iul 2013, 09:13

:o daca aveti asa multa miere vin eu sa o scot :lol:
am iernat stupi cu 5 kg miere in cuib si o turta de 2,5kg. de ce sa le las un cat cu miere?????????
cristi x

Mesajde Mircea_63 » 25 Iul 2013, 09:46

cristi x scrie::o daca aveti asa multa miere vin eu sa o scot :lol:
am iernat stupi cu 5 kg miere in cuib si o turta de 2,5kg. de ce sa le las un cat cu miere?????????

Pentru ca ce nu se consuma pana in primavara tot tie iti ramane, in schimb stai linistit ca au destula mancare.
Mircea_63

Mesajde cristi_vidican » 25 Iul 2013, 20:32

Iarna care a trecut a fost una lungă și grea. Unde am asigurat rezerve suficiente, am stat liniștit, unde m-am zgârcit (am zis că merge), am tremurat. Nectar n-am avut o bună parte din martie.
Anul acesta nu va fi ușor. FS n-a prea dat, am mai scoate câte ceva, nu știm dacă va completa albina cu ceva în locul celei luate.
Un lucru e clar, dacă atunci când luăm mierea de la albine, nu lăsăm rezerve suficiente, ne dăm singuri cu stângu-n dreptul.
cristi_vidican

Mesajde cristi x » 26 Iul 2013, 10:37

"Pt un apicultor cu staif asa cum va credeti dvs" - ar fi interesant sa si justificati propozitia asta.
pt a nu distruge postarea unui coleg si a ajunge cu subiectul prin "balarii" sa justificam cele spuse.
- ceia ce am declarat reprezinta o situatie limita pe care nu am recomandat-o, ci am dat-o ca exemplu;
- cei care au citit cum pregatesc eu stupii pt iernare au putut invata destule;
- ca un exemplu (chiar daca unii sunt in categoria "toma necredinciosul") in iarna trecuta am iernat 82 familii, am scos in primavara 82, 2 fara matci pe care i-am unit, am vandut 27 familii si am acum 103 (miere nu va spun cata am scos, ca si asa v-am spus prea multe).

de ce nu vad nevoia iernarii cu catul plin de miere:
1 - 4 rame dadant cu miere reprezinta garantia trecerii iernii fara probleme;
2 - cantarind stupii in octombrie putem sa stim exact pe ce ne bazam la iernare. o rezerva de 12kg eu o consider suficienta in varianta in care nu ne bagam nasul in ei pt ai obliga sa-si mareasca consumul;
3 - in iarna trecuta am bagat la 20 familii cate o turta de 2,5kg apifonda (unii le folosesc si personal pe post de acadele), cu rezultate f bune pt iernare;
4 - in mod natural albina ierneaza in sistemul "clopot", coronite de miere deasupra cuibului cu prelungiri pe lateralele ramei si rame laterale cu pastura si miere;
5 - adaugarea catului cu miere distruge acest aranjament ancestral, rezerva de miere ramanand intr-un spatiu impropriu depozitarii mierii (saturat de vapori);
6 - pozitionarea catului sub cuib o consider deasemenea improprie. toate "deseurile" din cuib ajung in mare parte in celulele ramelor din cat obligand albinele la munca suplimentara pt pregatirea culesului;
7 - in principiu catul reprezinta depozitul de miere al stupului pe care-l folosim pt miere de calitate. utilizand catul ca o prelungire a cuibului scadem an de an calitatea mierii extrase. una este sa folosesti sistemul me si alta dadant + cat.
cred ca sunt mult mai multe argumente impotriva acestui sistem pe care nu le-am enumerat aici, dar cred ca argumentatia este suficienta.
eu unul nu recomand acest sistem, dar este optiunea fiecaruia daca il foloseste sau nu.
cristi x

Mesajde irina » 26 Iul 2013, 11:48

cristi x scrie:"
1 - 4 rame dadant cu miere reprezinta garantia trecerii iernii fara probleme;

sunt putin incurcata....mierea de pe toate ramele din stup( ca sunt 6, 8 sau 10?)sa contina echivalentul a 4 rame dadant ?cat inseamna ,in kg, 4 rame dadant cu miere?
irina

Mesajde danielmihai » 26 Iul 2013, 11:57

daca o calculam la 3.5kg in 4 rame dadant ar trebui sa fie 14 kg miere!Mierea poate fi si dispersata pe mai multe rame,dar rama cu mai putin de 2 kg nu se lasa in cuibul de iernare(eu asa fac,sa ma corecteze cineva daca nu e bine!!
danielmihai

Mesajde irina » 26 Iul 2013, 12:07

Acelasi calcul am facut si eu.
Numai ca ,m-am gandit initial ca :
1.s-a referit la cuib strans pe 4 rame .Si in cazul asta, m-am intrebat unde mai sta albina(dc ramele sunt pline cu miere?)
2.s-a referit la cuib iernat pe 10 rame .Nu mi se pare OK.Ar insemna 1,4 kg/rama.Nu-i cam putin?
irina

Mesajde Mishu05 » 26 Iul 2013, 19:35

Am iernat de cateva ori familii pe 10 rame dadant + cat de 1/2 deasupra sau corp 1/1 deasupra. Erau familii foarte bune care au fructificat la maxim stimularea/culesul de intretinere din august/septembrie si au dezvoltat populatii mari ( 12-15 rame 1/1 bine acoperite). Bineinteles populatiile mari erau crescute de populatii si mai mari aflate in stup in luna iulie pentru ca ii lasasem "la liber" pe 20 rame 1/1. Incepand cu februarie familia se descurca excelent pentru ca rezervele substantiale o ajuta sa bage maxim de viteza cu puietul ( repet, cantitatea de albina este oricum MARE la intrarea in iarna deci are cine creste). Debutul pomilor fructiferi le prinde in forta mare si pot fructifica culesul astfel incat pe la 15-20 aprilie e in prag de roire.
Sezonul asta am iernat o singura familie asa care a dat la 25 aprilie vreo 3 roi ( am divizat-o in forta) insa stiam din martie-aprilie ca va fi asa, dezvoltarea a fost extraordinara.
Recomand sistemul doar pentru apicultori cu putini stupi ( maxim 20) cu mult timp la dispozitie in primavara pentru verificari/analize periodice ( maxim 6-7 zile) la familiile iernate asa pentru a putea sa le tina in frau. Din experienta mea pe dadant 10rame cu cat 1/2 cea mai buna treaba e sa le iernezi pe 6-7 rame bine populate si cu rezerve de miere pe 70-80% din suprafata ramei pentru ramele 1-2 si 5-6-7 si 50-60% pe ramele centrale ( 3 si 4). Bineinteles asta cu + - ca nu putem sa le trasam cu pixul fix pe unde sa fie marginea coroanelor. O astfel de familie stimulata cu 1-2-3 turte in februarie si martie iese la 1 aprilie in conditii excelente si faci treaba cu ea. Dar atentie: 6-7 rame la 10-15 octombrie bine-bine acoperite cu albina sa fie albina pe exteriorul ultimei rame si matca tanara.
In conditii de 100-150 fam sau mai mult vrei sa ai in stupina situatii aproape identice in toate familiile pentru a lucra eficient. Este o mare problema sa treci de la aranjarea unui roi pe 3-5 rame la adaugarea de rame la o familie pe 8-9 rame pur si simplu pierzi mult timp.
Mishu05

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR