Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

D_ale pastoralului

Mesajde lache » 29 Iul 2013, 11:08

Recent am gasit un lan de floarea soarelui care tocmai a inceput sa infloreasca. Am recunoscut zona, am vorbit cu niste ciobani de la o stina din apropiere si am stabilit unde as putea instala stupina mea cu 20 de familii si roi. Dupa mutare, patroana stinii ma suna si ma avertizeaza sa-mi mut imediat stupina pentru ca albinele sunt un pericol pentru oi...
Mentionez ca stupina este amplasata lateral la cca 250-300 m de stina iar culoarul de zbor nu trece pe directia stinii ci doar peste pasune ( linia stupinei cu stina este paralela cu lanul) , pina la lan fiind cam 500m.( aceesul este mai dificil linga lan). Nu am autorizatie de pastoral pentru aceasta zona (inteleg ca nu este nevoie) insa in rest, carnetul de stupina este la zi cu toate consemnarile. Din studiul legislatiei in vigoare, consider ca nu contravin cu nimic in activitate stinii. Am fost amenintat cu chemarea politiei...Nu ma sperii prea usor, s-ar putea sa-i mut eu fara alte impulsuri daca floare este cu autopolenizare, dar poate mie imi scapa ceva pentru care as putea fi acuzat...
Sunt sigur ca nu sint primul intr-o astfel de situatie si de aceea accept orice sfat . ( Stiu, cel mai bine ar fi sa cadem la pace, dar dupa cum si-a pus femeia poalele in cap, nu cred sa am vreo sansa).
lache

Re: D_ale pastoralului

Mesajde pngflorin » 29 Iul 2013, 13:51

Eu unul as pleca din zona, pt ca astfel de oameni iti pot face mult rau.Nu ma refer la parte legal ci pur si simplu la distrugeri si alte lucruri de tipul asta.
pngflorin

Mesajde proapis13 » 29 Iul 2013, 19:00

Un act semnat cu proprietarul terenului te poate tine la distanta de orice neplaceri si totodata te ajuta in caz de distrugere din partea cuiva dovedit
Singua chestie este respectarea legala a distantei fata de eventualii vecini si a distantelor fata de drumurile publice
Ultima precizare este ca sa te deplasezi la proprietara stinii cu legislatia ce-ti apara drepturile
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde CATALIN » 29 Iul 2013, 19:34

lasa actele lasa prostiile si taio ca ciobani is ciobani..........sau stai de paza in permanenta
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde nae » 29 Iul 2013, 19:48

Stiu ca e canicula dar o tuica buna sau o bere rece ''leaga '' multe prietenii .
Nu sunt un tip solid si nici bazat dar sunt momente/ situatii cand ''trebuie'' sa-l intrebi de sanatate si pe Doroftei - momentul il alegi d-ta .
Sa n-o mai lalai , mie mi-e frica de un pumn de oxi aruncat in zer pt porci nu de bata unui ''nea cutare''; sper ca realizezi ca albina d-tale ''suge'' proteina(cazeina)din sadila !?
nae

Mesajde Ioan Guist » 29 Iul 2013, 20:47

Ciobanii sunt suparati fiinca albina e la apa de und ebeau oile.
Vezi cum poti rezolva
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde IGNITE » 29 Iul 2013, 21:13

sper să nu comit vreo impertinenţă...

dacă vezi că te ameninţă şi-i vezi destul de supăraţi, poate ar fi bine să te adresezi tu primul poliţiei, dar în scris, pentru că, dacă, ulterior ţi se întâmplă ceva ţie sau suferi vreun prejudiciu să ai o dovadă. în plus, le mai scade din curajul de aţi face rău. sau se enervează mai tare, dar, teoretic, e mai bine să fii în ofensivă. :)

dacă este chestia cu apa cum foarte logic, pertinent a intuit d-l Guist...şi tu nu vrei să renunţi, ei ar trebui să te dea în judecată (strict teoretic), atât timp cât tu spui (şi să zicem că este şi sigur) că nu încalci vreo lege din domeniul apiculturii sau domeniul ordinii publice (până la urmă păşunea este un loc public, accesibil oricui, dar cu condiţia să nu faci altuia rău) pentru că le-ai produs prejudicii prin fapta ta de a amplasa stupii acolo. ceea ce...le-ar fi foarte greu. nu văd cum ar putea demonstra fapta ta culpabilă şi legătura dintre faptă şi prejudiciu. ar fi destul de greu. şi ce cuantum ar avea prejudiciul...se pun multe probleme. până se vor orienta ei...tu termini culesul. :)

dacă apa este dintr-o sursă precum un râu...le-ar fi şi mai greu.

cea mai bună soluţie este să vă descurcaţi cu ei, să vă înţelegeţi, aşa cum spun d-l Guist, precum şi ceilalţi de dinainte.
dacă ziceţi că aţi şi întrebat în prealabil...şi şi-au dat acordul iniţial...până la urmă şi dvs suferiţi un prejudiciu, care este mai uşor de dovedit, pentru că, în "domeniul" albinelor sunt oarecare date cu privire la cantitatea de albine pierdută în urma relocării. adică dacă ai întrebat...ce vină ai? şi ei când şi-au dat acordul au fost în eroare, dar e culpa lor că au ajuns în eroare (deşi din punct de vedere uman...nu au vină).
asta ce zic eu, e motivare la limita bunului simţ, dacă nu cumva şi dincolo de această limită. :)
IGNITE

Mesajde lache » 03 Aug 2013, 22:58

Va multumesc foarte mult la toti cei care v-ati gasit putin timp si pentru dilema mea. Intre timp am rezolvat-o in spiritul parerii majoritare , adica in seara urmatoare i-am mutat in vechea locatie. Patronii stinii sunt niste oameni cu care nu se poate discuta. nu accepta dialogul civilizat.(Ciobanii mi-au reconfirmat ca nu este nici o problema din punctul lor de vedere dar patronii nu accepta pe nimeni in apropierea stinii de frica sa nu se faca afaceri cu ei...!!!) Noaptea cind ii incarcam a venit EL, patronul, nevasta-sa era mic copil pe linga ce am putut auzi din gura lui. I-am facut reclamatie scrisa la politie acceptind sa-i dea o sanctiune contraventionala pentru ca altfel , fiind amenintat, trebuia sa-i faca dosar penal dar nu am timp de umblat prin tribunale...Iar martorii erau angajatii lui...
Beleaua este ca pe vechea vatra, nu am mai respectat vechiul loc al fiecarei familii si am avut depopulari masive la vreo doua familii puternice, ajungind ca un roi pe 7 rame sa-l completez cu inca 5 rame necladite si sa-i pun si un cat...La 2 zile, cred ca mai mult de un pumn de albina era moarta in fata urdinisului... :!: :?: :!:
lache

Mesajde kamy » 07 Aug 2013, 15:43

ei tot nu e rau la mine a venit odata unul cu toporul,noroc cu oboseala ca altfel cine stie la ce se ajungea!da e mult mai sanatos sa eviti conflictele!si hai sa povestesc o patanie 2011-2012:ma duc io in pastoral la fs dupa cativa anisori si intreb pe nea Irimia(un om de zahar) de la dulcesti -unde sa ma pun bre cu stupii?-vezi cauta si tu un loc si pune-te unde vrei ,daca te intreaba cineva io te-am pus acolo!zis si facut,ma pun si io in valea dintre dulcesti si pecineaga la pompe nu fara sa intreb pompasu de serviciu:-nene pot aseza si io stupii p-acilea ca vorbii cu nea sefu si a zis ce-a zis!-sigur nici o problema!
ca fiinca tomna-mi luasem cotet(rulota)hai sa ma duc si io ca omu care se respecta la marginea baltoacei aia de-i zice mare!
dupa vo 3 zile mare tamtam ma cauta primaria,militia,raja!cum ca stupii le face deranj in ecsercitiu funtiunii,io m-am speriat ca le-o fi sapat albinele conductele sa le dea la fier vechi!
ma duc acolo cu nea Irimia ,se drege(indulceste) situatiunea si totul decurge normal!
mai prin sfarsit de iulie imi cade colaborarea cu brokeru care lucram si e musai sa trag o fuga pana acasa si duc roii si las vagonu dar langa vagon las vo 4 butoaie cu miere dupa care promisese soferu de la filomera ca vine si le ia!precizez dupa achitarea la zi a taxelor de paza!
dupa 2 saptamani mai precis pe 15 august revin stau cateva zile sa mai extrag ca mai umplusera magaziile si constst ca la un butoi cu cerc se evaporase 150-200 de kile in rest totul in regula doar era serviciu nonstop la pompe!
mi se esplica ce oameni rai e in zona ca s-a furat transformatoru de curent de vo 3 ori,io chiar spun ce mare noroc am avut ca altfel nu mai ramanea nimic si n-am mintit deloc!
da io in socoteala romanului zic las ca vin si la anu si o sa uit sa mai dau mierea de chirie avand paza asigurata se mai echilibreaza oleaca balanta!
ei zis si facut da socoteala de acasa nu se potrigeste cu a din targ.
merg frumos in 2012 intreb si io ca stan ala patitu:- pot sa ma pun si io cu stupii aici?-sigur doar ne stim!
las frumos stupii si camioneta acolo si plec acasa sa aduc cotetu si familionu!dupa o saptamana acelasi dans aceeasi melodie din cauza ca v-un prieten a zis bai vedeti ca asta stie incotro s-a evaporat mierea anu trecut!ma cauta vicele de altfel o cunostinta veche si un baiat de zahar fost stupar decizie mutare urgenta!fara taxele locale achitate!
am plecat la mangalia sub pod,am extras si catre casa!
d-aia se spune ca miere-ai dulce da nu pentru stupari si noroc ca a fost taxa mare in 2011 ca atunci a fost productie buna!
kamy

Mesajde nae » 07 Aug 2013, 20:16

Nene, Kamy sa-ti dea D-zeu sanatate , d-tale si familiei .
Sanatate si celor care-mi numara cutiile (la tara) si care cred ca mierea curge pe garla si eu ,om rau,o culeg pe toata .
Mie mi-au placut vacile nu stupii dar cand s-au aliniat planetele am cumparat stupi , ... , nu stiu cum se descurca :
-pescarii
-vanatorii
-''vacarii''
-oierii , dar pe mine ma bubuie de parca am castigat la 6/49.
Mult noroc la ''toata lumea '' .
nae

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE